Regeling vervallen per 01-01-2022

Verordening duurzaamheidslening particulieren gemeente Boxmeer

Geldend van 01-03-2019 t/m 31-12-2021

Intitulé

Verordening duurzaamheidslening particulieren gemeente Boxmeer

Onderwerp:

Vaststelling van de Verordening duurzaamheidslening particulieren gemeente Boxmeer.

Nummer:10 a

.

De raad van de gemeente Boxmeer;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 11 december 2018;

gelet op artikel 147, eerste lid, alsmede artikel 149 van de Gemeentewet;

B E S L U I T :

tot vaststelling van de navolgende verordening:

Verordening duurzaamheidslening particulieren gemeente Boxmeer

Artikel 1 Begrippen

Deze Verordening verstaat onder:

Aanvrager: particuliere eigenaar of huurder die een aanvraag voor een duurzaamheidslening doet. Bij twee of meer eigenaren/huurders gelden de gezamenlijke eigenaren/huurders als ‘aanvrager’;

College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxmeer;

Duurzaamheidslening: een lening die, na toewijzing door het college, door SVn kan worden verstrekt aan aanvrager ten behoeve van de financiering van de door het college aanvaarde werkelijke kosten van duurzaamheids-maatregelen, die worden getroffen in de woning van aanvrager, die ingezet worden voor participatie en investering in collectieve of coöperatieve kleinschalige, duurzame energieopwekking (postcoderoosregeling);

Duurzaamheidsmaatregelen: energiebesparende en/of duurzame en klimaatbestendige maatregelen en voorzieningen als bedoeld in artikel 5 lid 1;

Werkelijke kosten: de kosten van materialen en werkzaamheden voor zover noodzakelijk voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen, eventueel vermeerderd met de kosten van een EPA-maatwerkadvies, de kosten van een energieprestatiecertificaat, legeskosten, bijkomende kosten voor het verkrijgen van de duurzaamheidslening en de kosten van door een deskundig vakbedrijf terzake van deze duurzaamheidsmaatregelen in rekening gebrachte arbeidsuren en verminderd met de van derden ontvangen of nog te ontvangen tegemoetkomingen (subsidies) in deze kosten;

SVn : Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, statutair gevestigd te Hoevelaken en kantoorhoudende te Amersfoort, financiële dienstverlener, geregistreerd onder AFM–vergunningnummer 12013647.

Artikel 2 Reikwijdte en toepassing

Deze Verordening is uitsluitend van toepassing op bestaande woonruimte in de gemeente Boxmeer, die geschikt en bestemd is voor permanente bewoning en/of participatie en investering in collectieve of coöperatieve, kleinschalige, duurzame energieopwekking (postcoderoosregeling) in de gemeente Boxmeer.

Deze kaders zijn van toepassing op aanvragen om een duurzaamheidslening door inwoners van de gemeente Boxmeer voor het treffen van duurzame maatregelen in/aan hun eigen woning. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen een eigen woning of een huurwoning.

Een duurzame maatregel is een maatregel die leidt tot energiebesparing en/of productie van duurzame energie. Het mag daarbij gaan zowel om bestaande techniek als om innovatieve maatregelen. Deze dragen bij aan het energieneutraal worden van de gemeente Boxmeer en het verminderen van de CO2 emissie. Daarnaast is deze regeling ook bestemd voor klimaatbestendige maatregelen zoals het aanleggen van groene daken en gevels en het laten verwijderen van asbest.

Een duurzaamheidslening kan uitsluitend worden verstrekt aan een inwoner van de gemeente Boxmeer.

De Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) gaat namens de gemeente het beheer van de leningen uitvoeren.

Artikel 3 Budget

In het kader van de in deze Verordening gestelde beleidsdoelen, stelt de raad van de gemeente Boxmeer het budget vast dat beschikbaar is voor het toewijzen van duurzaamheidsleningen.

Dit budget bestaat uit twee onderdelen: het budget voor de duurzaamheidslening particulieren gemeente Boxmeer en het budget voor de stimuleringslening duurzaamheid voor (sport)verenigingen gemeente Boxmeer.

Het college is bevoegd om het budget voor de duurzaamheidslening particulieren gemeente Boxmeer te verhogen indien het budget voor de stimuleringsregeling duurzaamheid voor (sport)verenigingen gemeente Boxmeer voor hetzelfde bedrag wordt verlaagd.

Het college is bevoegd om het budget voor de duurzaamheidslening particulieren gemeente Boxmeer te verlagen indien het budget voor de stimuleringsregeling duurzaamheid voor (sport)verenigingen gemeente Boxmeer voor hetzelfde bedrag wordt verhoogd.

Artikel 4 Bevoegdheid college

Het college is bevoegd tot het toekennen van duurzaamheidsleningen als bedoeld in deze kaders.

Artikel 5 Duurzaamheidsmaatregelen

Tot de duurzaamheidsmaatregelen worden gerekend:

Warmtepomp

Zonnepanelen

Zonneboiler

Kleinschalige windturbine

Gevelisolatie

Dakisolatie

Vloerisolatie

Raamisolatie

Verwarmingsinstallatie

Groene daken

Groene gevels

Verwijdering van asbest

LED-verlichting

Warmteterugwinning

Het college kan de in het eerste lid vermelde lijst van duurzaamheidmaatregelen uitbreiden en/of inkorten.

De duurzaamheidslening particulieren kan alleen aangewend worden voor het verwijderen van asbest, indien dit gecombineerd wordt met de aanleg van zonnepanelen en/of een groen dak.

Artikel 6 Indienen aanvraag

Een aanvraag van een duurzaamheidslening wordt schriftelijk bij het college ingediend op een door de gemeente beschikbaar gesteld formulier.

Een aanvraag gaat in ieder geval vergezeld van:

een opgave van de te treffen duurzaamheidsmaatregelen en een indicatie van de te verwachten energiebesparing en/of productie van duurzame energie;

een planning van de uitvoering van de werkzaamheden;

een investeringsbegroting, zijnde de werkelijke kosten van de maatregelen (materialen en werkzaamheden) met een financiële onderbouwing (op basis van offertes).

de voor SVn benodigde stukken behorende bij het aanvraagformulier.

Artikel 7 Afhandelen aanvraag

Het college handelt aanvragen in volgorde van binnenkomst af.

Indien de aanvraag onvolledig is dan wel onvoldoende duidelijk is om in behandeling te kunnen nemen, doet het college daarvan binnen vier weken na ontvangst schriftelijk mededeling aan de aanvrager.

De aanvrager dient binnen de in de mededeling aangeven termijn zijn aanvraag aan te vullen met de nog ontbrekende gegevens of deze gegevens desgevraagd te verduidelijken. Indien de gevraagde gegevens niet binnen deze termijn zijn verstrekt, neemt het college de aanvraag niet in behandeling. Van het niet in behandeling nemen van de aanvraag ontvangt de aanvrager schriftelijk bericht.

Het college neemt binnen acht weken na ontvangst van een (complete) aanvraag een beslissing. Deze periode kan twaalf weken worden, als de aanvraag onvolledig was en de aanvrager aanvullende informatie moet vertrekken.

Uit overschrijding van de in het vierde lid bedoelde termijn kan de aanvrager niet afleiden dat zijn aanvraag is of wordt gehonoreerd.

Een aanvraag dient binnen 3 maanden, na dagtekening van de toekenning van de lening door het college, door aanvrager te zijn ingediend bij SVn (peildatum is datum van binnenkomst bij SVn), bij het in gebreke blijven hiervan vervalt de toekenning van rechtswege onherroepelijk.

Een aanvraag dient binnen 7 maanden, na dagtekening van de toekenning van de lening door het college, tot een krediettoets bij SVn te hebben geleid, bij het uitblijven van een krediettoets door SVn binnen deze termijn, vervalt de toekenning van rechtswege onherroepelijk. Het is de verantwoordelijkheid van aanvrager dat hij/zij de stukken tijdig aanlevert bij SVn zodat SVn tijdig een krediettoets kan uitvoeren.

Artikel 8 Afwijzen aanvraag

Het college wijst een aanvraag geheel of gedeeltelijk af indien:

Het budget niet toereikend is om de aanvraag te honoreren;

De werkelijke kosten naar zijn oordeel niet in redelijke verhouding staan tot het te verkrijgen resultaat, waarbij in beginsel een terugverdientijd van maatregelen wordt gehanteerd van 10 jaar;

De werkelijke kosten, inclusief BTW, niet minder bedragen dan € 2.500 en niet meer dan € 25.000;

De aanvraag bij hem wordt ingediend ná het treffen van de duurzaamheidsmaatregelen;

Naar zijn oordeel gegronde redenen bestaan aan te nemen dan wel vastgesteld wordt, dat niet aan de voorwaarden en bepalingen van deze Verordening wordt of zal worden voldaan.

Artikel 9 Voordracht en toekenning

Het college besluit een aanvraag voor te leggen om advies bij de SVn, indien uit de aanvraag blijkt dat met het treffen van de duurzaamheids-maatregel(en) aantoonbaar wordt bijgedragen aan de doelstellingen uit het duurzaamheidsbeleid (duurzaamheidsplan 2016-2020) van de gemeente Boxmeer.

SVn voert een krediettoets uit en brengt een advies uit aan het college.

Het college neemt een besluit op de aanvraag waarbij het advies van SVn als onderdeel wordt meegenomen in de totale afweging.

Indien de duurzaamheidslening wordt toegekend door het college wordt aan SVn de opdracht gegeven de lening te verstrekken en te beheren.

Artikel 10 Voorwaarden SVn

Op een Duurzaamheidslening van de gemeente Boxmeer, verstrekt via SVn, zijn van toepassing: ‘Productspecificaties Duurzaamheidslening’, ‘Procedures Duurzaamheidslening’, ‘Uitvoeringsregels Duurzaamheidslening’, ‘Toelichting op een Duurzaamheidslening en Algemene Bepalingen voor geldleningen’, zoals die op het moment van toewijzing zijn opgenomen in de dan geldende SVn Informatiemap, die deel uitmaakt van de Deelnemingsovereenkomst tussen gemeente Boxmeer en SVn.

Artikel 11 Kenmerken van de duurzaamheidslening

De hoofdsom van de door het college toegekende duurzaamheidslening is in beginsel gelijk aan het bedrag van de door het college aanvaarde werkelijke kosten.

De looptijd bedraagt maximaal

10 jaar bij een lening tussen €2.500,- en €7.499,- (annuïteit) en

15 jaar bij een lening tussen €7.500,- en €25. 000,-(annuïteit).

De duurzaamheidslening moet worden terugbetaald in overeenstemming met de hiervoor genoemde Productspecificaties Gemeentelijke Duurzaamheidslening (annuïteit);

Het rentepercentage is voor de gehele looptijd bepaald op 1,6%.

Vervroegde aflossing van de duurzaamheidslening is te allen tijde boetevrij toegestaan;

Bij het verstrekken van een duurzaamheidslening kan het college nadere hypothecaire- en/of andere zekerheden verlangen;

Een duurzaamheidslening komt via een bouwkrediet van SVn tot uitbetaling op basis van facturen van door derden uitgevoerde werkzaamheden, dan wel facturen van de aanschaf van zelf uitgevoerde maatregelen.

Van de lening wordt een onderhandse akte opgemaakt.

Artikel 12 Nadere regels en hardheidsclausule

Het college kan nadere regels vaststellen.

Indien vanwege bijzondere omstandigheden een strikte toepassing van deze regeling naar het oordeel van het college zou leiden tot een onredelijke beslissing, kan het college afwijken van het bepaalde in deze Verordening.

Artikel 13 Evaluatie

Het college evalueert jaarlijks (eind van het kalenderjaar) of het beschikbaar gestelde budget voor het revolverend fonds, afhankelijk van het aantal aanvragen, c.q. behoefte bij particulieren, moet worden verlaagd, gelijk gelaten, of uitgebreid.

Artikel 14 Inwerkingtreding

Deze Verordening treedt in werking met ingang van 1 maart 2019.

Artikel 15 Citeertitel

Deze Verordening wordt aangehaald als “Verordening duurzaamheidslening particulieren gemeente Boxmeer”.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad van de gemeente Boxmeer

in zijn openbare vergadering van 7 februari 2019.

De raad voornoemd,

de griffier,

A.W.J.M. Cornellissen MMC

de voorzitter,

K.W.T. van Soest