Regeling vervallen per 13-05-2023

Delegatiebesluit gemeente Bronckhorst 2022

Geldend van 17-03-2022 t/m 12-05-2023

Intitulé

Delegatiebesluit gemeente Bronckhorst 2022

Behorende bij raadsvoorstel met nummer: Raad-00702/6

De raad van de gemeente Bronckhorst;

gelezen het voorstel van het college van b en w van 21 december 2021;

gelet op de bespreking van de raadscommissie van 10 februari 2022;

gelet op artikel 156, eerste lid van de Gemeentewet en afdeling 10.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Vast te stellen het Delegatiebesluit gemeente Bronckhorst 2022.

Artikel 1 Algemene wet bestuursrecht

Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid:

  • a.

    tot het openstellen van de elektronische weg voor berichtenverkeer alsmede het stellen van nadere eisen aan het gebruik van de elektronische weg als bedoeld in artikel 2:15 van de Algemene wet bestuursrecht);

  • b.

    tot het toepassen van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • c.

    tot het aan een aanvrager bieden van gelegenheid de aanvraag aan te vullen binnen een gesteld termijn en het besluiten een aanvraag niet in behandeling te nemen (artikel 4:5 Algemene wet bestuursrecht);

  • d.

    tot het doen van een mededeling aan de aanvrager dat een beschikking niet binnen de beslistermijn kan worden gegeven en het daarbij noemen van de termijn waarbinnen de beschikking wel tegemoet kan worden gezien als bedoeld artikel 4:14 eerste en derde lid van de Algemene wet bestuursrecht;

  • e.

    tot het doen van mededelingen in relatie tot opschorting van de beslistermijn als bedoeld in artikel 15 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • f.

    tot het vaststellen van de verschuldigdheid van de hoogte van een dwangsom (artikel 4:18 Algemene wet bestuursrecht);

  • g.

    tot het besluiten om onverschuldigd betaalde dwangsommen terug te vorderen als bedoeld in artikel 4:20 tot en met 4:20f van de Algemene wet bestuursrecht;

  • h.

    tot het nemen en verzenden van verdagingsbesluiten als bedoeld in artikel 7:10 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • i.

    te beslissen op verzoeken als bedoeld in artikel 7:1a van de Algemene wet bestuursrecht om in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter;

  • j.

    tot het optreden en het voeren van verweer en het voorzien in de formele procesvertegenwoordiging bij de afhandeling van door derden ingediende bezwaar en beroepschriften dan wel verzoeken om voorlopige voorziening en het voeren van overleg overeenkomstig artikel 10:30 en 10:41 van de Algemene wet bestuursrecht, waarbij de raad als bestuursorgaan van de gemeente betrokken is.

Artikel 2 lnspraakverordening

  • 1. Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid te besluiten of inspraak wordt verleend bij de voorbereiding van gemeentelijke beleid, voor besluitvorming waarbij de raad het bevoegd gezag is, zoals bedoeld in artikel 2 van de inspraakverordening gemeente Bronckhorst.

  • 2. Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid tot het opmaken van een eindverslag ter afronding van de inspraak voor besluitvorming waarbij de raad bevoegd gezag is, zoals bedoeld in artikel 5 van de inspraakverordening.

Artikel 3 Wet Openbaarheid van bestuur

Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid tot het beslissen op aan de raad gerichte verzoeken om informatie, inclusief het opschorten en verdaging en verstrekken van de informatie, als bedoeld in de artikelen 6 en 7 van de Wet openbaarheid van bestuur.

Artikel 4 Wet hergebruik van overheidsinformatie

Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid tot het beslissen op aan de raad gerichte verzoeken om informatie, inclusief het verdagen en verstrekken van de informatie, als bedoeld in artikel 4 van de Wet hergebruik van overheidsinformatie.

Artikel 5 Wet gemeenschappelijke regelingen

Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid tot het, in overeenstemming met de gemeentelijke begroting en het gemeentelijk beleid, indienen van zienswijzen ten aanzien van de ontwerpbegroting en ontwerprekening van gemeenschappelijke regelingen, als bedoeld in artikel 35, derde lid en vijfde lid van de Wet gemeenschappelijke regelingen.

Artikel 6 Wet ruimtelijke ordening

Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheden tot het vaststellen dan wel het niet-vaststellen van een exploitatieplan zoals bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening, voor die gevallen waarin zij gebruik maken van hun bevoegdheid om omgevingsvergunning te verlenen als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid onder c in combinatie met artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2° of 3°, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, of voor die gevallen waarin zij gebruik maken van hun bevoegdheid een wijzigingsplan vast te stellen, zoals bedoeld in arlikel 3.6, eerste lid onder a van de Wet ruimtelijke ordening.

Artikel 7 Wegenverkeerswet 1994

Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid tot het beslissen over het vaststellen van de grenzen van de bebouwde kom, als bedoeld in artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994.

Artikel 8 Wegenwet

Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid tot het besluiten over het onttrekken van een weg aan de openbaarheid als bedoeld in de artikelen 5, 9 en 11 van de Wegenwet.

Artikel 9 Wet vervoer gevaarlijke stoffen

Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid tot het aanwijzen van wegen of weggedeelten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen als bedoeld in artikel 24, tweede lid van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen.

Artikel 10 Burgerlijk Wetboek

Aan burgemeester en wethouders te delegeren de bevoegdheid tot het besluiten om een locatie (zowel vast als incidenteel) aan te wijzen als 'huis der gemeente' voor een huwelijksvoltrekking of partnerregistratie en om zodanige aanwijzingsbesluiten in te trekken als bedoeld in artikel 63 e.v. boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in samenhang met artikel 108 jo. 147 van de Gemeentewet en met inachtneming van de vastgestelde beleidsregels.

Binnen de bevoegdheid valt ook het afwijzen van een locatie als trouwlocatie.

Artikel 11 lnformatieplicht

Burgemeester en wethouders stellen de raad in kennis van een krachtens delegatie genomen besluit waarvan het college redelijkerwijs kan aannemen dat kennisgeving voor de raad van belang is.

Artikel 12 Mandaat

Burgemeester en wethouders kunnen de uitoefening van de in dit besluit aan hen gedelegeerde bevoegdheden mandateren aan door hen aan te wijzen medewerkers.

Artikel 13 Slotbepaling

  • 1. Dit besluit kan worden aangehaald als ‘Delegatiebesluit gemeente Bronckhorst 2022’.

  • 2. Het delegatiebesluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.

  • 3. Met het inwerkingtreden van het Delegatiebesluit gemeente Bronckhorst 2022 wordt ingetrokken:

    • -

      het Delegatiebesluit gemeente Bronckhorst 2008, vastgesteld op 18 december 2008;

    • -

      de delegatie van de bevoegdheid tot het aanwijzen van een ‘Huis der gemeente’ op basis van artikel 156 lid 1 van de gemeente wet, zoals vastgesteld op 31 maart 2010.

  • 4. In een besluit dat op grond van dit delegatiebesluit wordt genomen, wordt vermeld dat het genomen besluit mede krachtens dit delegatiebesluit is genomen.

Ondertekening

Aldus besloten door de raad van de gemeente Bronckhorst in zijn openbare vergadering van 24 februari 2022,

de griffier,

M. Veenbergen

de voorzitter,

M. Besselink