Regeling tegemoetkoming kosten beeldschermbril Gemeente Capelle aan den IJssel

Geldend van 07-11-2019 t/m heden

Intitulé

Regeling tegemoetkoming kosten beeldschermbril Gemeente Capelle aan den IJssel

Algemeen

Regeling van de gemeente Capelle aan de IJssel houdende regels ten aanzien van de tegemoetkoming kosten beeldschermbril, gelet op artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet en gelet op artikel 5.11 van het Arbeidsomstandighedenbesluit (Maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers).

Artikel 1. Definities

a. Gemeente: Gemeente Capelle aan den IJssel;

b. Regeling: Regeling tegemoetkoming kosten beeldschermbril Gemeente Capelle aan de IJssel;

c. werkgever: Gemeente Capelle aan den IJssel;

d. medewerker: de medewerker als bedoeld in de CAO gemeente 2020 in dienst is bij de Gemeente Capelle aan den IJssel;

e. beeldschermwerk: werk waarbij gebruik wordt gemaakt van een beeldscherm gedurende minimaal 2 uur per dag;

f. beeldschermbril: een bril die qua sterkte is aangepast aan het werken met een beeldscherm, zijnde een oogcorrectiemiddel als bedoeld in artikel 5.11 vierde lid van het Arbeidsomstandighedenbesluit;

g. opticien: een opticien die aangesloten is bij de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven;

h. oogonderzoek: een onderzoek dat betrekking heeft op de ogen en het gezichtsvermogen, in relatie tot het verrichten van arbeid aan een beeldscherm.

Artikel 1: De regeling

Op grond van de Arbowetgeving hebben medewerkers die minimaal 2 uur per dag beeldschermwerk verrichten het recht om hun ogen en gezichtsvermogen te laten onderzoeken. Deze regeling zal hier nader op in gaan.

Artikel 3. Oogonderzoek

1. De medewerker wordt in de gelegenheid gesteld om een passend onderzoek van de ogen en het gezichtsvermogen bij een opticien, als bedoeld in artikel 1 sub g, te ondergaan gericht op het verrichten van beeldschermwerk.

2. De medewerker is vrij in de keuze van de opticien.

3. De kosten van het oogonderzoek komen voor rekening van de werkgever.

Artikel 4. Tegemoetkoming

1. Indien de resultaten van het oogonderzoek dit vereisen en normale oogcorrectiemiddelen niet kunnen worden gebruikt, heeft de medewerker aanspraak op een tegemoetkoming van de werkgever in de kosten van een speciale met zijn arbeid verband houdende beeldschermbril. In principe komt de medewerker in aanmerking voor een monofocale beeldschermbril. Indien de medewerker reeds beschikt over een bril met een verte correctie heeft de medewerker de mogelijkheid om voor een multifocale bril met beeldschermgedeelte te kiezen. De bijdrage van de werkgever zijn voor beide gevallen gelijk. De kosten van normale, algemene oogcorrectiemiddelen worden niet vergoed.

2. De beeldschermbril dient te worden aangeschaft bij een opticien.

3. Indien de beschermbril niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar dan kan de medewerker na overlegging van de afwijzing van de zorgverzekeraar, de originele factuur indienen bij de werkgever.

4. De tegemoetkoming in de kosten van de beeldschermbril bedraagt voor het montuur inclusief de glazen een maximum bedrag van € 300,= inclusief btw (dit bedrag zal jaarlijks worden geïndexeerd), waarvan maximaal €89,= inclusief btw voor het montuur.

5. Als de gevraagde tegemoetkoming meer dan de in het voorgaande lid genoemde maximum bedraagt dient de bedrijfsarts de noodzakelijkheid van de aanschaf van deze beeldschermbril schriftelijk te bevestigen.

6. De medewerker is vrij om de beeldschermbril desgewenst te laten voorzien van extra’s zoals ontspiegeling, een harding laag, (extra) dun, gekleurd en/of zelf kleurend glas. Deze kosten komen voor rekening van de medewerker.

7. De tegemoetkoming in de kosten van de beeldschermbril wordt uitbetaald wanneer de medewerker de originele factuur van de opticien overlegt waaruit blijkt dat de beeldschermbril door de medewerker is aangeschaft, zo nodig voorzien van een verklaring van de bedrijfsarts als bedoeld in lid 4 van dit artikel.

8. Uit de factuur dient in elk geval afzonderlijk te blijken: de naam van de medewerker, de kosten van het oogonderzoek, de kosten van het montuur, de glazen en eventuele extra’s.

Artikel 5. Frequentie aanspraak

1. De medewerker kan één maal per drie kalenderjaren aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten van een beeldschermbril.

2. Van de frequentie, als bedoeld in het eerste lid van dit artikel kan worden afgeweken, indien uit de resultaten van een oogonderzoek door een opticien blijkt dat aanschaf van een nieuwe beeldschermbril is vereist. In dat geval komen ook de kosten van het oogonderzoek wederom voor rekening van de werkgever.

Artikel 6. Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan de werkgever een

bijzondere voorziening treffen.

Artikel 7: Procedure

Medewerkers die oogklachten hebben als gevolg van beeldschermwerkzaamheden, kunnen contact opnemen met de HR-administratie (hr@capelleaandenijssel.nl). De medewerker van HR met arbeidsomstandigheden in het werkpakket zal een afspraak maken met de medewerker. Er zal een kort werkplekonderzoek plaatsvinden en indien nodig zal de werkplek ergonomisch gecontroleerd en eventueel aangepast worden. Indien na het aanpassen van de werkplek de klachten blijven aanhouden, dan zal de medewerker een oogonderzoek laten verrichten.

Artikel 8. Citeertitel en inwerkingtreding

1. Deze regeling treedt in werking op de dag na de bekendmaking en kan worden aangehaald als de Regeling tegemoetkoming kosten beeldschermbril Gemeente Capelle aan den IJssel.

2. De Regeling tegemoetkoming kosten beeldschermbril Capelle aan den IJssel vervangt alle eerdere regelingen op dit gebied.

Toelichting Regeling Beeldschermbril

Regeling beeldschermbril

Binnen de gemeente Capelle aan den IJssel is er geen regeling beeldschermbril vastgesteld. Het is wenselijk om de ongeschreven afspraken over de beeldschermbril vast te leggen in een regeling. Hieronder zal er een korte toelichting worden gegeven over wat een beeldschermbril is en wat de regeling inhoudt.

Algemeen

Beeldschermwerk kan snel leiden tot gezondheidsklachten bij medewerkers. Te lang werken achter beeldschermen kan voor Klachten aan Armen, Nek en Schouders (KANS) en oogproblemen zorgen. Vandaar dat de arbowet- en regelgeving eisen aan dit soort werk stellen. Deze gelden zowel voor de werkplek als voor de wijze waarop medewerkers hun beeldschermwerk doen.

Het Arbobesluit omvat daarom twee belangrijke richtlijnen. Allereerst moeten medewerkers beeldschermwerk ( na 2 uur) afwisselen met ander werk of een pauze. Ten tweede moeten werknemers een oogonderzoek kunnen laten doen, voordat zij met beeldschermwerk beginnen of als ze oogklachten krijgen. Naast de Arbowetgeving is er nog een ministeriele regeling voor werkplek en programmering die voorschriften geeft, zoals dat beeldscherm en toetsenbord niet aan elkaar vast mogen zitten.

Een laptop moet dus bij langdurig gebruik een los beeldscherm of los toetsenbord hebben. Ook moeten stoel en tafel in hoogte verstelbaar zijn en voldoen aan de NEN-normen. Deze regels gelden ook voor de thuiswerkplek. Andere voorschriften betreffen de kwaliteit van het beeldscherm, de verlichting op de werkplek, een vergoeding voor een leesbril als medewerkers die nodig hebben voor beeldschermwerk en het gebruik van hulpmiddelen, zoals een documenthouder en gebruikersvriendelijke software. Een werkgever mag van deze voorschriften afwijken, zolang de veiligheid en de gezondheid van de werknemers gewaarborgd wordt.

Waarom een beeldschermbril?

Door het gebruik van een beeldscherm ontstaan andere oogklachten dan bij normaal lezen. De oorzaak is de veelal grotere afstand tussen ogen en monitor, de houding, reflecties en dergelijke. Met het stijgen van de leeftijd vermindert het functioneren van de ooglens, zodat het steeds moeilijker wordt om korte afstand details scherp te zien. Na verloop van tijd komt er een moment waarop een leesbril noodzakelijk is om te kunnen lezen. Dit probleem ontstaat in de regel zo rond het 40e levensjaar. Enige tijd na het in gebruik nemen van de eerste leesbril ontstaat veelal behoefte aan een aparte brilsterkte voor het werken met een beeldscherm: een beeldschermbril. Dit komt doordat een standaard leesbril is afgestemd op 35 tot 45 centimeter, terwijl een beeldscherm normaliter op 75 centimeter afstand staat. De beeldschermgebruiker compenseert dit soms door zijn houding aan te passen. Men gaat voorover buigen en dichter bij het scherm zitten. Alle maatregelen ter voorkoming van RSI door middel van werkplekaanpassing worden hiermee teniet gedaan.

Een beeldscherm is een speciale bril die optimaal zicht geeft achter de computer. Het glas wordt speciaal op sterkte gemaakt om dichtbij (tot het toetsenbord) en midden-ver (tot het beeldscherm) scherp te kunnen zien. Hierdoor spannen je ogen minder in en raken ze minder vermoeid.