Regeling vervallen per 15-04-2016

Openstellingsbesluit Fysieke investeringen in verduurzaming van agrarische ondernemingen van jonge landbouwers

Geldend van 01-03-2016 t/m 14-04-2016

Intitulé

Openstellingsbesluit Fysieke investeringen in verduurzaming van agrarische ondernemingen van jonge landbouwers

Inhoud

Artikel 1. Openstellingsperiode

Open te stellen paragraaf 3 van de Verordening POP3-subsidies provincie Drenthe - verder te noe-men de Verordening - voor de periode van 1 maart 2016 tot en met 15 april 2016 voor het in¬dienen van aanvragen.

Artikel 2. Subsidieplafond

Het subsidieplafond voor deze openstellingsperiode bedraagt € 836.000,--, bestaande uit € 418.000,-- ELFPO-middelen en € 418.000,-- provinciale middelen.

Artikel 3. Fysieke investeringen in verduurzaming van agrarische ondernemingen van jonge landbouwers

  • 1. Subsidie kan worden verstrekt voor investeringen genoemd in bijlage 1.

  • 2. Per landbouwbedrijf wordt slechts één aanvraag om subsidie in behandeling genomen.

  • 3. De accountantsverklaring genoemd in artikel 2.3.4, lid 2, van de Verordening betreft een rapport van feitelijke bevindingen (COS 4400) over gegevens van het eigen vermogen van de onderneming en de verdeling daarvan onder de bedrijfshoofden.

  • 4. Voor de rangschikking als bedoeld in artikel 1:15 en artikel 2.3.8 van de Verordening hanteren Gedeputeerde Staten de scores van de lijst en wordt gerangschikt op basis van het gemiddelde van de investeringscategorieën.

  • 5. In afwijking van artikel 1.12, tweede lid, van de Verordening wordt geen subsidie verstrekt voor voorbereidingskosten die gemaakt zijn voordat de aanvraag om subsidie is ingediend.

  • 6. Indien de subsidie wordt verlaagd op basis van het aantal niet-jonge landbouwers als bedoeld in artikel 2.3.7, lid 2, van de Verordening wordt de subsidie verlaagd op basis van het aantal niet-jonge landbouwers ten tijde van de aanvraag om subsidie.

  • 7. Indien de subsidie wordt berekend op basis van het eigen vermogen als bedoeld in artikel 2.3.7, lid 3, van de Verordening wordt de subsidie berekend op basis van het aandeel van het eigen vermogen ten tijde van de aanvraag om subsidie.

Artikel 4. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Provinciaal Blad waarin het wordt geplaatst.

Bijlage 1.

Lijst van fysieke investeringen gericht op verduurzaming van landbouwbedrijven

Bijlage 1

bijlage 1

Investeringscategorie

Score

1

Zonnepanelen

6

2

Windmolen

4

3

Mestvergister (inclusief mestverwerkingsinstallatie als extra mogelijke kosten, levert geen extra score op)

6

4

Warmtekracht werkend op biomassa

6

5

Warmtekracht regulier, niet geschikt voor biomassa

4

6

Kleine windturbine (zonder vergunning)

6

7

Systemen voor precisiebemesting en/of gewasbescherming inclusief GPS/GIS-apparatuur

8

8

Mestscheidingsinstallatie (inclusief mestverwerkingsinstallatie, levert geen extra score op)

6

9

Machines voor niet-kerende grondbewerking

10

10

Machine voor spitten en zaaien tegelijk

10

11

GPS voor koeien en automatische selectiepoort weiden

7

12

Koematras, waterbed

6

13

Varkensvriendelijke vloeren

6

14

Openwatervoorzieningen voor pluimvee, inclusief aanleg waterleidingen en dergelijke

6

Toelichting

Met deze openstelling willen wij jonge boeren stimuleren om duurzaam te investeren in hun bedrijf. Het zal voornamelijk gaan om de aanschaf van modernere installaties en machines waarmee de jonge landbouwer een achterstand kan inlopen.

Vervanging door dezelfde goederen die al op het bedrijf aanwezig waren, komt niet in aanmerking. De modernisering moet bijdragen aan verbetering van milieu, klimaatbestendigheid, dierenwelzijn, volks- en diergezondheid, landschap/ruimtelijke kwaliteit of biodiversiteit. Investeringen die alleen of hoofdzakelijk gericht zijn op verbetering van de rentabiliteit van bedrijven komen niet in aanmerking.

Gedeputeerde Staten stellen een lijst vast met duurzame investeringen. Op deze lijst zijn alleen investeringen opgenomen die voldoen aan de minimale bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen. De score per investeringscategorie is bepaald op basis van de mate waarin de investering bijdraagt aan de duurzaamheid (gericht op milieu, klimaatbestendigheid, dierenwelzijn, volks- en diergezondheid, ruimtelijke kwaliteit en biodiversiteit) en de beleidsmatige voorkeur. 

De aanvragen worden gerangschikt op de score van de investeringen. Deze score wordt bepaald aan de hand van de duurzaamheidsscore zoals opgenomen in bijlage 1.

Indien een aanvraag uit meerdere investeringen bestaat, wordt de duurzaamheidsscore bepaald op basis van de gemiddelde score. Dit wil zeggen dat de scores van de individuele investeringen bij elkaar worden opgeteld en gedeeld door het aantal investeringen.