Regeling vervallen per 01-01-2020

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Edam-Volendam houdende regels over de verplichte aflegging van de ambtseed (Regeling ambtseed of –belofte en schriftelijke verklaring integriteit Edam-Volendam)

Geldend van 11-10-2018 t/m 31-12-2019

Intitulé

 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van Edam-Volendam houdende regels over de verplichte aflegging van de ambtseed (Regeling ambtseed of –belofte en schriftelijke verklaring integriteit Edam-Volendam)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Edam-Volendam;

gelet op artikel 125 quinquies van de Ambtenarenwet en artikel 15:1:a van de CAR-UWO van de gemeente Edam-Volendam;

gezien het vastgestelde integriteitsbeleidsplan van de gemeente Edam-Volendam;

B E S L U I T:

vast te stellen de Regeling ambtseed of –belofte en schriftelijke verklaring integriteit Edam-Volendam.

Artikel 1. Inleiding en doel afleggen eed of belofte

In het Integriteitsbeleidsplan heeft de gemeente Edam-Volendam vastgelegd dat het afleggen van de eed of de belofte een onderdeel is van een volwaardig integriteitsbeleid. Door het vaststellen van het integriteitsplan door het college, is het afleggen van de eed of de belofte een verplichting geworden voor de medewerkers (CAR-UWO artikel 15:1:a). Het afleggen van de eed of de belofte is voor elke nieuwe ambtenaar bij het begin van de aanstelling een moment om nadrukkelijk stil te staan bij de integriteitsaspecten die verbonden zijn aan het ambt.

Artikel 2. Doel van het beleid

Het afleggen van de eed is één van de instrumenten om ambtenaren nog meer bewust te maken van hun publieke verantwoordelijkheid. Dit is van groot belang voor zowel de dienstverlening richting de burger als het imago van de gemeente Edam-Volendam in het algemeen. Wil dit beklijven dan dient het moment de nodige lading te krijgen: door de inhoud actief uit te spreken, door de ceremonie erom heen, door de keuze van de persoon ten overstaan van wie de eed wordt afgelegd, door de keuze van tijdstip en plaats.

Artikel 3. Afleggen van de ambtseed of -belofte

De ambtseed of de –belofte wordt mondeling afgenomen bij nieuwe medewerkers vanaf 1-1-2016. De eed of belofteaflegging is een formeel moment, waarbij de normen en waarden die horen bij het werken binnen een overheidsorganisatie en meer expliciet binnen de gemeente Edam-Volendam (Integriteitsbeleidsplan) onder de aandacht worden gebracht, zodat de ambtenaar zich bewust is van de integriteitsrisico’s. Met de eed of belofte benadrukt de ambtenaar uitdrukkelijk dat hij zich als een goed en geloofwaardig ambtenaar zal gedragen. De eed is van kracht gedurende het gehele verdere verloop van het dienstverband bij de gemeente Edam-Volendam.

Artikel 4. Mondelinge aflegging van de ambtseed of –belofte

De eed of belofte wordt mondeling afgenomen bij nieuwe medewerkers in een aanstelling voor bepaalde of onbepaalde tijd. Naast het afleggen van de eed of de belofte is dit een handig moment om andere zaken die te maken hebben met integriteit te bespreken, bijvoorbeeld de geheimhoudingsverplichting, het verrichten van nevenwerkzaamheden naast het werk als ambtenaar, de verstrengeling van financiële en andere belangen, het aannemen van geschenken, giften en diensten, etc. De eed of de belofte wordt afgelegd ten overstaan van de burgemeester, met uitzondering van de griffie. De griffie legt de eed af ten overstaan van de gemeenteraad. Er wordt gebruik gemaakt van een eed- of belofteformulier. Deze dient in tweevoud te worden ondertekend. De ambtenaar ontvangt één exemplaar, het andere exemplaar wordt opgenomen in het personeelsdossier.

Artikel 5. Schriftelijke verklaring integriteit

Degene die anders dan als ambtenaar binnen de gemeente werkzaam is, ondertekent de integriteits- en geheimhoudingsverklaring externe medewerkers werkzaam bij de gemeente Edam-Volendam. Hieronder vallen stagiairs, uitzendkrachten, gedetacheerden en andere ingehuurde krachten.

Artikel 6. Aankondiging van de ambtseed of –belofte en weigering

Het is belangrijk de verplichting om de ambtseed af te leggen in een zo vroeg mogelijk stadium kenbaar te maken, in ieder geval tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Kandidaten die de ambtseed niet willen afleggen, kunnen niet in de functie worden benoemd. Het zou kunnen voorkomen dat een kandidaat akkoord gaat met het afleggen van de eed en wordt aangesteld, maar als het zo ver is het toch niet doet. Het weigeren van het afleggen van de eed of de belofte moet worden gezien als een vorm van plichtsverzuim en deze weigering is uiteindelijk een reden voor ontslag. Het is dan ook zaak om bij een weigering zo snel mogelijk in gesprek te gaan over de motivering van het niet willen afleggen van de eed of de belofte.

Artikel 7. Godsdienst en de ambtseed

In de uitnodiging voor het afleggen van de ambtseed wordt de ambtenaar gevraagd of hij de ambtseed wil afleggen in de vorm van een gelofte “dat verklaar en beloof ik” of in de vorm van een religieuze eed. Het moet daarbij duidelijk zijn dat de belofte zelf, zoals die door iedereen wordt afgelegd, vrij is van godsdienstige verwijzingen. Aan de eventuele godsdienstige verwijzing wordt dan ook geen enkele inhoudelijke morele autoriteit toegekend. De betekenis voor de ambtenaar om een godsdienstige verwijzing te maken is dat hij op die manier de eed voor zichzelf bekrachtigt. Hij versterkt daarmee zijn wilskracht om datgene te doen wat de eed van hem vraagt. In de meeste gevallen zullen gelovigen uitkomen met de vastgestelde christelijke of islamitische verwijzing. Mocht de ambtenaar een verwijzing willen maken naar een andere godsdienst, dan moet dit mogelijk zijn.

Artikel 8. Inwerkingtreding regeling

Deze nieuwe regeling kan worden aangehaald als “Regeling ambtseed of –belofte en schriftelijke verklaring integriteit Edam-Volendam”. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Ondertekening

Vastgesteld in de vergadering van 30 mei 2017, het college van burgemeester en wethouders van Edam-Volendam,

M. Bekkenkamp Msc.,

loco-secretaris.

L.J. Sievers,

burgemeester.