Beleidsregels zoekperiode en voorschot Participatiewet gemeente Gooise Meren 2016

Geldend van 24-01-2017 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-07-2016

Intitulé

Beleidsregels zoekperiode en voorschot Participatiewet gemeente Gooise Meren 2016

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren

gelet op artikel 52 en artikel 41 van de Participatiewet

b e s l u i t e n:

tot het vaststellen van de

beleidsregels zoekperiode en voorschot Participatiewet gemeente Gooise Meren 2016

Algemeen

Artikel 1. Begripsbepalingen

  • 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet en de Algemene wet bestuursrecht.

  • 2. In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

    • a.

      Zoekperiode: periode van vier weken na datum melding waarin belanghebbende zelf moet trachten algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen.

Doelgroep

Artikel 2. Doelgroep

  • 1. De zoekperiode geldt voor personen van 18 jaar en ouder tot de pensioengerechtigde leeftijd;

  • 2. De zoekperiode geldt niet voor statushouders;

  • 3. De zoekperiode geldt niet voor personen die zich vier weken voor het einde van de WW uitkering melden bij de gemeente Gooise Meren.

Artikel 3. Doelgroep met beperkte zoekperiode

  • 1. Personen die zich drie weken voor het einde van de WW uitkering melden, hebben een zoekperiode van een week;

  • 2. Personen die zich twee weken voor het einde van de WW uitkering melden, hebben een zoek periode van twee weken;

  • 3. Personen die zich een week voor het einde van de WW uitkering melden hebben een zoekperiode van drie weken.

Voorschot

Artikel 4. Voorschot voor personen voor wie de zoekperiode geldt

  • 1. Personen onder de 27 jaar hebben geen recht op een wettelijk voorschot als bedoeld in artikel 41 lid 4 en artikel 52 Participatiewet, tijdens de zoekperiode;

  • 2. Personen van 27 jaar en ouder kunnen het college verzoeken om een wettelijk voorschot te verstrekken als bedoeld in partikel 52 Participatiewet.

Artikel 5. Gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien

Inzake de onderwerpen die vallen onder de discretionaire bevoegdheid van het college, waarin deze beleidsregels niet voorzien, beslist het college.

Artikel 6. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 juli 2016.

  • 2. Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als ‘Beleidsregels zoekperiode Participatiewet Gooise Meren 2016’.

Ondertekening

Burgemeester en wethouders van Gooise Meren d.d.

de secretaris

D.J. van Huizen

de burgemeester

mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Toelichting beleidsregels zoekperiode en voorschot Participatiewet gemeente Gooise Meren 2016

Algemeen

De wetgever heeft ervoor gekozen om in de Participatiewet een zoektermijn voor jongeren tot 27 jaar op te nemen (artikel 41). Dat betekent dat zij vanaf datum melding de eerste vier weken zelf naar werk of mogelijkheden tot een opleiding moeten zoeken. Het rijk benadrukt daarbij dat zij aan het begin van hun loopbaan staan en zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen inkomen. Hiermee wordt het activerende karakter van de Participatiewet benadrukt. Voor personen van 27 jaar en ouder geldt deze wettelijke verplichting niet maar heeft het college de bevoegdheid de zoektijd in te voeren.

Met de invoering van de zoektermijn voor personen van 27 jaar en ouder beogen we de instroom in de uitkering en daarmee de uitkeringslast te beperken. Daarnaast past het in de tijdgeest om mensen eerst op eigen kracht een oplossing voor zelfstandigheid te laten zoeken voordat de overheid hulp biedt. Met instemming van de klant komt de eigenlijke aanvraag dan pas tot stand na vier weken zoektijd na datum melding. Uiteraard komt een aanvraag wel eerder tot stand als de klant dat aangeeft. Dit is in lijn met de regels van de Algemene wet bestuursrecht. Bij beantwoording van kamervragen is deze zienswijze bevestigd.

Een generieke inzet van de zoektermijn betekent niet dat er geen aandacht is voor de individuele situatie van de klant. Er moet altijd sprake zijn van maatwerk en het moet mogelijk zijn om in individuele gevallen gemotiveerd af te zien van het opleggen van een zoektermijn.

Redenen om af te zien van een zoektermijn kunnen zeer divers zijn en zijn afhankelijk van de individuele situatie van de klant. Denk hierbij aan schrijnende gevallen en situaties waarbij een zoekperiode kan leiden tot maatschappelijk ongewenste situaties.

In artikel 9 Participatiewet is bepaald dat de aanvrager vanaf de dag van melding verplicht is naar vermogen algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen en deze te aanvaarden. Verder biedt artikel 55 Participatiewet het college de mogelijkheid vanaf de dag van melding aanvullende verplichtingen opleggen ‘die strekken tot arbeidsinschakeling’. Als de klant deze verplichtingen niet nakomt (dus ook geen inspanningen verricht tijdens de zoektermijn) kan er een afstemming van de uitkering plaatsvinden. De inspanningen die een klant moet verrichten zijn altijd maatwerk maar men moet in elk geval ingeschreven staan bij het UWV, bij meerdere uitzendbureaus en aantoonbaar reageren op vacatures. Voor personen jonger dan 27 jaar geldt ook dat zij hun studiemogelijkheden moeten onderzoeken.

Toelichting per artikel

Artikelen die geen toelichting behoeven, worden niet genoemd.

Artikel 2

Jongeren die zich melden voor bijstand moeten eerst vier weken zelf zoeken naar werk of opleidingsmogelijkheden. Alleen als een jongere zich voldoende heeft ingespannen om werk te vinden en het regulier onderwijs geen mogelijkheden meer biedt, bestaat recht op algemene bijstand. Dit artikel betreft alle personen van 18 jaar en ouder tot de pensioengerechtigde leeftijd. Dat betekent dat ook personen van 27 jaar en ouder een zoektermijn van vier weken krijgen opgelegd. Daarnaast wordt in dit artikel een limitatieve opsomming van de uitzonderingen genoemd. Hierbij is aangesloten bij de wettelijke uitzonderingen voor personen jonger dan 27 jaar, asielzoekers en personen die vanuit de WW instromen.

Artikel 3

In dit artikel wordt aangegeven voor welke uitzonderingsdoelgroepen de zoekperiode bij belanghebbenden van 27 jaar en ouder geldt.

Artikel 4

In artikel 4 is opgenomen dat personen van 27 jaar en ouder wel in aanmerking kunnen komen voor een wettelijk voorschot en personen jonger dan 27 jaar niet.