Regeling Tegemoetkoming Eigen Risico Zorgverzekering Gooise Meren 2016

Geldend van 24-01-2017 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 05-10-2016

Intitulé

Regeling Tegemoetkoming Eigen Risico Zorgverzekering Gooise Meren 2016

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren

gelet op artikel 35, lid 1 van de Participatiewet en artikel 108 van de Gemeentewet

b e s l u i t e n:

tot het vaststellen van de

Regeling Tegemoetkoming Eigen Risico Zorgverzekering Gooise Meren 2016

Algemeen

Artikel 1. Begripsbepalingen

Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet en de Algemene wet bestuursrecht.

  • a.

    laag inkomen: een inkomen van maximaal de geldende bijstandsnorm. De kostendelersnorm als bedoeld in artikel 22a van de Participatiewet wordt daarbij niet toegepast.

  • b.

    Tegemoetkoming: een tegemoetkoming in de kosten van het verplichte eigen risico van de zorgverzekering.

Artikel 2. Doelgroep

  • 1. De regeling is toegankelijk voor alleenstaanden, alleenstaande ouders, gehuwden/samenwonenden zonder kinderen en gehuwden/samenwonenden met kinderen, in de zin van de artikelen 3 en 4 van de Participatiewet, die:

    • a.

      staan geregistreerd als inwoner van de gemeente Gooise Meren in de basisregistratie personen en

    • b.

      een laag inkomen hebben en

    • c.

      een vermogen hebben onder de grens van het vrij te laten vermogen.

  • 2. Zelfstandige ondernemers met een laag inkomen behoren tot de doelgroep.

Artikel 3. Tegemoetkoming eigen risico

  • 1. Er wordt een tegemoetkoming verstrekt van maximaal € 100,- per gezinslid per jaar, als dit bedrag aantoonbaar is verbruikt;

  • 2. De draagkrachtregels zoals deze worden gehanteerd bij de berekening van de bijzondere bijstand zijn niet van toepassing.

Artikel 4. Aanvraag en toekenning

  • 1. Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen moet bij de Uitvoeringsdienst Sociaal Domein een aanvraag worden ingediend.

  • 2. Aanvrager is verplicht om inlichtingen te verstrekken of inzage te verlenen in alle zaken die van belang zijn om het recht op de tegemoetkoming te kunnen vaststellen.

  • 3. Het inkomen van zelfstandige ondernemers wordt vastgesteld met de meest recente (maximaal twee jaar oude) definitieve aanslag inkomstenbelasting. Als deze definitieve aanslag niet aanwezig is, wordt het inkomen vastgesteld aan de hand van de (maximaal twee jaar oude) voorlopige aanslag in combinatie met de ingevulde aangifte over dat betreffende jaar.

Artikel 5. Overgangsrecht

Personen die vanaf 1 januari 2016 het verplichte eigen risico over 2014 en/of 2015 moeten betalen en kunnen aantonen dat zij hiervan niet eerder op de hoogte waren dan vanaf 1 januari 2016, komen alsnog voor een tegemoetkoming over 2014 en/of 2015 in aanmerking als zij aan de overige voorwaarden van deze regeling voldoen.

Artikel 6. Situaties waarin deze regeling niet voorziet

Het college kan in bijzondere individuele gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van de bepalingen in deze regeling als deze regeling tot onbillijkheden van overwegende aard leidt

Artikel 7. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze beleidsregels treden in werking op de eerste dag volgend op het besluit.

  • 2. Ingaande 1 januari 2017 wordt de Regeling Tegemoetkoming Eigen Risico Zorgkosten 2014-2015 ingetrokken.

  • 3. Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als ‘Tegemoetkoming Eigen Risico Zorgverzekering Gooise Meren 2016’.

Ondertekening

Burgemeester en wethouders van Gooise Meren d.d.

de secretaris

D.J. van Huizen

de burgemeester

mevrouw A. van Vliet-Kuiper

TOELICHTING

In 2014 werd de regeling Compensatie Eigen Risico (CER) afgeschaft. Ter compensatie van het afschaffen van deze regeling heeft de gemeente de Regeling Tegemoetkoming Eigen Risico Zorgkosten 2014-2015 ingevoerd. Het betreft een tegemoetkoming in het wettelijke eigen risico van de zorgverzekering tot een bedrag van € 100,- per jaar mits dit bedrag ook daadwerkelijk is verbruikt. De regeling is bestemd voor mensen met een inkomen op bijstandsniveau en kan worden aangevraagd tot uiterlijk 31 december 2016 in verband met het na-ijlend effect van de kosten. Deze nieuwe regeling beoogt voortzetting van de tegemoetkoming in het verplichte eigen risico van de zorgverzekering.

Wijzigingen:

Ten opzichte van de regeling 2014-2015 hebben er drie wijzigingen plaatsgevonden:

  • 1.

    De regeling is nu ook van kracht voor studerenden omdat de basisbeurs is komen te vervallen en studenten hun studie geheel moeten lenen.

  • 2.

    De draagkracht is niet meer van toepassing.

  • 3.

    De regeling kent geen einddatum en geldt totdat deze wordt ingetrokken.

Overgangsrecht

Omdat zorgverzekeraars niet altijd in het lopende jaar het verplichte eigen risico in rekening brengen, kan het voorkomen dat in 2016 of later pas nota’s ontvangen worden over de jaren 2014 en 2015. Als aantoonbaar is dat deze nota’s betreffende het verplichte eigen risico na 1 januari 2016 zijn ontvangen, komen deze voor een tegemoetkoming in aanmerking mits wordt voldaan aan de overige voorwaarden.