Regeling vervallen per 31-12-2012

Algemene verkoopvoorwaarden agrarische grond gemeente Haaren 2009-2012

Geldend van 01-01-2009 t/m 30-12-2012

Intitulé

Algemene verkoopvoorwaarden agrarische grond gemeente Haaren 2009-2012

Algemene verkoopvoorwaarden agrarische grond gemeente Haaren 2009-2012

 

Artikel 1 Geldigheid

  • a Deze algemene verkoopvoorwaarden behoren bij iedere verkoopovereenkomst tussen de gemeente Haaren en haar wederpartij(en) waarin ze uitdrukkelijk van toepassing zijn verklaard en vormen daarmee een onverbrekelijk geheel.

  • b b. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing, indien en voor zover daarvan bij de verkoopovereenkomst niet wordt afgeweken.

  • c c. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd in de verkoopovereenkomst nadere voorwaarden te stellen.

     

Artikel 2 Definities

In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder:- Aflevering: feitelijke ter beschikking stelling van de onroerende zaak.- College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren.- Gemeente: de gemeente Haaren.- Gezinsleden: (eventuele) partner en (eventuele) kind(eren).- Ingebruikneming: het moment waarop de koper voor het eerst feitelijk over de grond beschikt. door deze te betrekken, er feitelijke werkzaamheden in of op uit te voeren of er een afrastering omheen te zetten. Het uitvoeren van een sonderingsonderzoek of een milieukundig bodemonderzoek valt hier niet onder en kan geschieden zonder dat er sprake is van ingebruikneming.- Koper/wederpartij: de gegadigde of gegadigden aan wie door de gemeente een onroerende zaak is verkocht.- Levering: het vervullen van de door de eigendomsoverdracht vereiste formaliteiten (ondertekening van de notariële akte en inschrijving daarvan in de openbare registers).- Notariële akte: de voor de overdracht vereiste akte van levering op te maken en te passeren door een notaris.- Onroerende zaak: de grond en /of de opstallen die het object van de verkoopovereenkomst vormen waarop deze algemene verkoopvoorwaarden van toepassing zijn verklaard.- Overdracht: juridische eigendomsovergang door inschrijving van de akte van levering in de openbare registers.- Totale koopsom: koopsom van de grond inclusief omzetbelasting.- Verkoopovereenkomst: de overeenkomst waarbij de gemeente zich verbindt een onroerende zaak in eigendom over te dragen en waarbij de koper zich verbindt om de daarvoor bedongen koopprijs (in geld) te betalen. 

Artikel 3 Situatietekening

Van elke overeenkomst van een gemeentelijke onroerende zaak maakt een situatietekening deel uit, waarop de over te dragen onroerende zaak staat aangegeven, dienende ter indicatie van partijen.

 

Artikel 4 Staat van levering

  • a De koper aanvaardt uitdrukkelijk alle bij de koop kenbaar gemaakte heersende en lijdende erfdienstbaarheden, andere zakelijke rechten, kwalitatieve verplichtingen en /of ander lasten en beperkingen, zoals kettingbedingen. Daarnaast aanvaardt koper uitdrukkelijk die uit de openbare registers kenbare lasten en beperkingen, die voor de koper ook uit de feitelijke situatie kenbaar zijn, of voor de koper geen wezenlijk zwaardere belasting betekenen.

  • b De grond wordt vrij van hypothecaire inschrijvingen en beslagen overgedragen.

  • c De gemeente staat er voor in dat zij gerechtigd is de eigendom te leveren en dat de grond de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en die koper op grond van de koopovereenkomst mag verwachten. 

Artikel 5 Aanduiding, terreingrenzen

  • a Voor de datum van ingebruikneming zullen de grenzen door of vanwege de gemeente met ijzeren buizen (of piketten of een combinatie daarvan) op de noodzakelijke meetpunten in het terrein worden aangegeven. De gemeente spant zich in om de grenzen zo accuraat mogelijk te (laten) bepalen, maar de werkelijke grenzen worden na het passeren van de notariële akte definitief bepaald aan de hand van de (ambtelijke) meting van het Kadaster.

  • b Het risico voor de instandhouding van de uitgezette punten berust bij de koper, zodat de kosten van herhaalde uitzetting en aanwijzing voor rekening van de koper zijn.

  • c De koper verplicht zich bij het plaatsen of doen plaatsen van gebouwen met de daartoe door de gemeente aangewezen ambtenaar overleg te plegen over de juiste plaatsing binnen de grenzen van het gekochte perceel.

     

Artikel 6 Over en ondermaat

Verschil tussen de werkelijke grootte en de grootte zoals de door de gemeente is aangegeven geeft geen aanleiding tot verrekening, tenzij het verschil in oppervlakte groter is dan vijf procent. Voor verrekening komt slechts in aanmerking die oppervlakte voor zover dit meer dan vijf procent bedraagt, in welk geval verrekend wordt naar dezelfde koopprijs per vierkante meter als door de koper is betaald.

Artikel 7 Milieukundig onderzoek

Over de aanwezigheid van voor het milieu of de volksgezondheid gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen in de te verkopen grond is door de gemeente een onderzoek verricht. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in een of meer rapporten waarin de toestand van de grond wordt omschreven en waaruit blijkt dat de grond niet in zodanige mate verontreinigd is dat aannemelijk is dat deze verontreiniging als gevolg van het thans geldende milieu en/of bouwregelgeving aanleiding geeft tot sanering of het treffen van andere maatregelen, dan wel in de weg staat aan de realisering van het in de overeenkomst omschreven gebruik van de grond. De koper heeft recht op inzage van het rapport. De gemeente verklaart dat er geen reden is om aan te nemen dat dergelijke stoffen zich in de grond zouden bevinden. Wanneer de resultaten van het onderzoek zodanig zijn dat deze verklaring niet kan worden afgegeven, zal met de koper hierover overleg worden gevoerd en zijn partijen niet verplicht de koopovereenkomst na te komen.

Artikel 8 Ontbinding bij verontreiniging

  • a Indien voor de datum van ondertekening van de notariële akte of, indien dat eerder is, voor de datum van de feitelijke ingebruikneming van de onroerende zaak, toch zal blijken van de aanwezigheid van voor het milieu of de volksgezondheid gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen in de bodem van zodanige aard en omvang dat zij in de weg staan aan het overeengekomen gebruik, in die zin dat van de koper in redelijkheid niet kan worden verlangd dat hij, zonder dat wordt gesaneerd, de onroerende zaak aanvaardt, heeft de koper eenzijdig het recht de overeenkomst te ontbinden.

  • b Voor niet milieu gevaarlijke of niet aanvaardbare stoffen worden verstaan: funderingsresten, puin of andere restanten van bouwkundige aard voor zover zich daarin niet in onaanvaardbare mate stoffen bevinden zoals bedoeld in de Wet milieubeheer. Evenmin wordt daaronder verstaan stobben van bomen of struiken, noch de aanwezigheid van de draagkracht van de grond beïnvloedbare omstandigheden.

Artikel 9 Staat van verkochte

  • a Tenzij in de overeenkomst anders is bepaald wordt de onroerende zaak geleverd in de huidige staat.

Artikel 10 Overdracht

  • a De notariële overdracht van levering wordt ondertekend uiterlijk 6 weken na de datum van verzending van het gemeentelijk besluit tot verkoop.

  • b De keuze van de notaris ligt bij de koper. Indien de koper geen notaris kan of wil aanwijzen, wijst de gemeente de notaris aan.

     

Artikel 11 Betaling koopsom

Uiterlijk op de dag van ondertekening van de notariële akte dient de volledige koopsom, evenals alle kosten voortvloeiend uit de verkoopovereenkomst en deze algemene verkoopvoorwaarden te zijn voldaan aan de notaris die de akte verlijdt.

Artikel 12 Niet tijdig passeren notariële akte

Bij passering van de notariële akte na de in artikel 10, lid a, genoemde termijn is de koper vanaf de eerste dag na deze termijn tot en met de dag van passering van de notariële akte en/of betaling van de koopsom een (boete)rente exclusief omzetbelasting verschuldigd over het bedrag van de koopsom. Het percentage van deze (boete)rente is gelijk aan de wettelijke rente zoals deze geldt op de datum waarop het gemeentelijke besluit tot verkoop is genomen.

 

Artikel 13 Boetebepaling

  • a Bij niet nakoming van enige verplichting voortvloeiende uit de verkoopovereenkomst en de (het) daarin van toepassing verklaarde (deel van deze) algemene verkoopvoorwaarden, verbeurt de koper, na ingebrekestelling en na verloop van de in die ingebrekestelling gestelde termijn, ten behoeve van de gemeente een onmiddellijk opeisbare boete ter hoogte van de koopsom van de grond, op welk bedrag de in verband met de wanprestatie te lijden schade onveranderlijk wordt bepaald. Ingebrekestelling moet schriftelijk en met inachtneming van een termijn van acht dagen gebeuren. Bovendien kan de gemeente de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst ontbinden.

  • b Als de gemeente ontbindt, heeft de koper de verplichting het verkochte aan de gemeente terug te verkopen en te leveren in de staat waarin het zich op het moment van levering of van vervroegde ingebruikneming bevond en een onmiddellijk opeisbare boete te betalen van 10% van de koopsom vermeerderd met omzetbelasting.

  • c Naast het gestelde in lid a van dit artikel behoudt de gemeente het recht om bij niet of niet volledige nakoming van enige verplichting op grond van de overeenkomst alsnog nakoming en/of schadevergoeding te vorderen.

  • d Indien koper, voordat met de bebouwing van het verkochte is begonnen, verzoekt de koop te ontbinden en de gemeente daaraan haar medewerking verleent, zijn lid b en c ook van toepassing. 

     

Artikel 14 Faillissement, beslag

  • a Indien de koper, voor de datum van ondertekening van de notariële akte, in staat van faillissement wordt verklaard of surséance van betaling heeft verkregen, als mede wanneer er voor de datum van ondertekening van de notariële akte executoriaal beslag wordt gelegd op zijn roerende en onroerende goederen, is de gemeente bevoegd de verkoopovereenkomst eenzijdig te ontbinden, zonder dat enige ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst zal zijn vereist.

  • b Al betaalde gedeelten van de koopsom zullen worden teruggegeven voor zover deze het bedrag van de kosten en boeten als gevolg van deze algemene verkoopvoorwaarden te boven gaan.

     

Artikel 15 Hoofdelijkheid

Indien in de verkoopovereenkomst over één en hetzelfde object meer dan één natuurlijke- of rechtspersoon als koper staat genoemd zijn deze (rechts)personen ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van de verplichtingen die uit de verkoopovereenkomst voortvloeien.

 

Artikel 16 Ingebruikneming

  • a Tenzij in de koopovereenkomst een ander moment is overeengekomen, kan de koper de grond in eigen gebruik en genot aanvaarden, zodra de koopsom, evenals eventuele rente en omzetbelasting volledig is betaald en de notariële akte van levering is ondertekend.

  • b Het college van burgemeester en wethouders kan op schriftelijk verzoek, na het aangaan van de verkoopovereenkomst doch voor ondertekening van de notariële akte, de koper toestemming verlenen de grond in gebruik te nemen. Aan deze toestemming kunnen nadere voorwaarden worden verbonden.

  • c  Indien de koper de grond in gebruik neemt zonder dat de in lid b van dit artikel genoemde toestemming is verleend is een boete verschuldigd zoals omschreven in artikel 12 en 13 van deze algemene verkoopvoorwaarden.

     

Artikel 17 Bestemming

  • a De koper is verplicht de grond te gebruiken volgens het ter plaatse geldende of in voorbereiding zijnde bestemmingsplan.

  • b Zolang niet is voldaan aan de in lid a vermelde verplichting mag de koper de grond niet zonder schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders in eigendom of economische eigendom overdragen, in erfpacht uitgeven, met beperkte rechten bezwaren, verhuren of verpachten. Aan deze toestemming kunnen voorwaarden worden verbonden. Voor vestiging van hypotheek is geen toestemming nodig.

  • c Het bepaalde in lid b is niet van toepassing in geval van executoriale verkoop op grond van artikel 3:268 en van verkoop op grond van artikel 3:174 van het Burgerlijk wetboek.

  • d De koper heeft een terugleveringsplicht van het verkochte aan de gemeente bij verkoop van de grond. De gemeente verkrijgt hiermee het eerste recht van terugkoop voor het onderhavige perceel.

Artikel 18 Kettingbeding

  • a De koper is verplicht en verbindt zich tegen de gemeente, die dit voor zich aanvaardt, het bepaalde in artikel 17, lid a, b, c, en d van deze algemene verkoopvoorwaarden, bij overdracht van het geheel of een gedeelte van de onroerende zaak, evenals bij de verlening daarop van een beperkt casu quo zakelijk recht, aan de nieuwe eigenaar of beperkt casu quo zakelijk gerechtigde op te leggen en in verband daarmee, om het in dat artikel bepaalde in notariële akte van levering of verlening van beperkt casu quo zakelijk recht woordelijk op te nemen, dat op verbeurte van een direct opeisbare boete van vijfenveertigduizenddriehonderdachtenzeventig euro (€ 45.378,-) ten behoeve van de gemeente, met de bevoegdheid voor deze laatste om daarnaast nakoming en/of de eventueel meer geleden schade te vorderen.

  • b Op gelijke wijze als hierboven onder lid a bepaald, verbindt de koper zich tegen de gemeente tot het bedingen bij wijze van derdenbeding van de nieuwe eigenaar of beperkt casu quo zakelijk gerechtigde dat ook deze zowel het bepaalde in het in lid a en de in het onderhavige lid b is opgenomen verplichting om dit door te geven zal opleggen aan diens rechtopvolger(s) beperkt casu quo zakelijk gerechtigde(n). Elke vervreemder neemt daarbij namens en ten behoeve van de gemeente het beding aan.

Artikel 19 Bijzondere verplichting

  • a Koper dient te dulden dat door of vanwege de gemeente binnen een afstand van twee meter van de voorliggende en /of zijdelingse perceelsgrens beplantingen worden aangebracht, zonder dat hij daarvoor enig recht kan doen gelden op een schadevergoeding, hoe ook genaamd, ten laste van de gemeente.

  • b De onder lid a opgenomen bepaling wordt aangemerkt als (kwalitatieve) verplichting bedoeld in artikel 6:252 van het Burgerlijk wetboek en zullen als zodanig uitdrukkelijk en duidelijk herkenbaar moeten worden opgenomen in de notariële akte van levering.

Artikel 20 Lasten en belastingen

  • a Alle kosten met betrekking tot de verkoop en met betrekking tot de overdracht en aflevering, waaronder begrepen de kosten van de kadastrale meting, zijn voor rekening van de koper.

  • b Alle lasten en belastingen die van de grond worden geheven komen met ingang van 1 januari van het jaar volgende op de datum van de notariële akte voor rekening van de koper.

     

Artikel 21 Opstalrecht voor kabels en leidingen

  • a Voor zover noodzakelijk zal, ten laste van een daartoe op de bij de verkoopovereenkomst behorende tekening aangeduid gedeelte van de grond en ten behoeve van de in de verkoopovereenkomst aangegeven rechthebbende worden gevestigd een opstalrecht, inhoudende het recht om kabels en leidingen ten behoeve van nutsvoorzieningen te hebben, te houden, te inspecteren, te onderhouden en te vernieuwen. Indien door genoemde werkzaamheden schade wordt veroorzaakt die redelijkerwijs niet ten laste van koper kan worden gebracht wordt deze vergoed.

  • b Bij dit opstalrecht wordt bepaald dat op, respectievelijk in of boven dat gedeelte van het verkochte geen bouwwerken mogen worden opgericht, noch een gesloten wegdek worden aangebracht, ontgrondingen worden verricht of bomen, dan wel diep wortelende struiken worden geplant, of aan derden toestemming tot zulk een handeling worden verleend. Voor de vestiging van dit zakelijke recht is rechthebbende geen enkele vergoeding schuldig.

     

Artikel 22 Erfdienstbaarheden over en weer voor opstallen

Voorzover noodzakelijk zal, ten behoeve en ten laste van de in de verkoopovereenkomst vermelde onroerende zaak en ten behoeve van het (de) in de verkoopovereenkomst vermelde naastgelegen gebouw(en) in de akte van levering worden gevestigd en aangenomen, al zodanige erfdienstbaarheden, waardoor de toestand waarin die percelen zich ten opzichte van elkaar bevinden, gehandhaafd blijft. Onder andere geldt dit voor wat betreft de aanwezigheid van onder en bovengrondse kabels en leidingen, rioleringen, waterafvoeren, ventilatiesystemen, lichtinval, inankeringen, inbalkingen en overbouwingen. Hieronder kan echter nimmer een verbod tot bouwen of verbouwen worden verstaan.

Artikel 23 Overdracht van rechten

Het is koper verboden om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de gemeente rechten en verplichtingen uit de verkoopovereenkomst en/of eventuele met deze overeenkomst samenhangende overeenkomsten tussen partijen, geheel of gedeeltelijk over te dragen aan derde. De gemeente is bevoegd om aan het verlenen van toestemming voorwaarden te verbinden.

 

Artikel 24 Voorwaarden financiering

  • a Deze overeenkomst is ontbonden, indien de koper voor de in de koopovereenkomst genoemde datum geen hypothecaire lening onder de naar op dat moment op de geldmarkt redelijk te achten condities heeft kunnen verkrijgen, nodig voor de financiering van de aan hem verkochte grond en de daarop te stichten bebouwing.

  • b Bij vervulling van deze ontbindende voorwaarde moet de koper binnen 7 dagen na de bedoelde datum de ontbinding van de overeenkomst per aangetekende brief aan burgemeester en wethouders inroepen door middel van een aangetekende brief of deurwaardersexploot.

     

Artikel 25 Gebruik gemeentelijke gronden

Gemeentelijke gronden zoals groenstroken, wegen, voetpaden en dergelijke, mogen zonder schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders niet worden gebruikt.

 

Artikel 26 Geschillenregeling

Alle geschillen, die naar aanleiding van de koopovereenkomst mochten ontstaan, van welke aarde en omvang ook, daaronder mede begrepen die, welke slechts door één van de partijen als zodanig worden beschouwd, zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter.

 

Artikel 27 Slotbepaling

Deze voorwaarden kunnen worden aangehaald als “Algemene verkoopvoorwaarden landbouwgrond gemeente Haaren 2009-2012”.