Regeling vervallen per 01-01-2015

Besluit mandaat, volmacht en machtiging gemeente Lingewaard 2014

Geldend van 01-01-2015 t/m 31-12-2014

Intitulé

Besluit mandaat, volmacht en machtiging gemeente Lingewaard 2014

Het college van burgemeester en wethouders, respectievelijk de burgemeester van de gemeente Lingewaard, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

overwegende dat het om redenen van doelmatigheid wenselijk is de uitoefening van hun daarvoor in aanmerking komende bevoegdheden op te dragen aan hun medewerkers;

gelet op het bepaalde in de Gemeentewet en hoofdstuk 10 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

met inachtneming van de geldende Budgethoudersregeling, waarin het mandaat is geregeld voor te besteden budgetten;

Besluiten:

tot het verlenen van mandaten, volmachten en machtiging overeenkomstig het aan dit besluit gehecht register van bevoegdheden en met inachtneming van de volgende algemene bepalingen bij de uitoefening van die bevoegdheden.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • 1.

    Bestuursorgaan:

    het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester van de gemeente Lingewaard.

  • 2.

    Mandaat:

    de bevoegdheid om in naam van het bestuursorgaan besluiten te nemen, als bedoeld in artikel 10.1 van de Awb.

  • 3.

    Volmacht:

    de bevoegdheid om in naam van het bestuursorgaan privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten, als bedoeld in artikel 10.12 van de Awb.

  • 4.

    Machtiging:

    de bevoegdheid om handelingen te verrichten die geen besluit en ook geen privaatrechtelijke rechtshandeling zijn, als bedoeld in artikel 10:12 van de Awb.

  • 5.

    Mandaatgever:

    bestuursorgaan als bedoeld onder 1 van dit artikel.

  • 6.

    Gemandateerde:

    degene die het mandaat heeft ontvangen.

  • 7.

    Budgethoudersregeling:

    een regeling, vastgesteld door het college, bedoeld om taken, bevoegdheden en omgangsregels voor elke actor in de gemeentelijke organisatie ten aanzien van de beschikbare budgetten te regelen.

  • 8.

    Medewerkers:

    Medewerkers in vaste dienst van de gemeente Lingewaard en medewerkers tijdelijk werkzaam zijn voor de gemeente, bijvoorbeeld via inhuur of onderlinge uitwisseling tussen overheden.

Artikel 2 Mandaatregister

  • 1. Er is een bij dit besluit behorend mandaatregister, hierna te noemen: het register, met overzichten van gemandateerde en ondergemandateerde bevoegdheden, het betrokken bestuursorgaan en de betrokken medewerkers en specifieke instructies bij de verschillende (onder)mandaten.

  • 2. Voor zover in het register sprake is van volmacht dan wel machtiging, zijn de in dit besluit opgenomen bepalingen van overeenkomstige toepassing.

Artikel 3 Ondermandaat

  • 1. Ondermandaat van de gemandateerde bevoegdheden is mogelijk met instemming van de mandaatgever. De instemming van de mandaatgever blijkt uit de kolom “mogelijkheid ondermandaat”.

  • 2. De gemandateerde beslist telkens zelf over het daadwerkelijk geven van ondermandaat en moet hiertoe nog zelf besluiten. Bijlage 1 bevat een modelformulier voor het geven van ondermandaat. Voor de ondertekening bij ondermandaat worden de functie en naam van de gemandateerde vervangen door de functiebenaming en naam van de ondergemandateerde.

Artikel 4 Beperkingen

De (onder)gemandateerde is bevoegd tot het nemen van besluiten die zijn opgenomen in het register, tenzij:

  • a.

    de uitoefening van het mandaat ingrijpende gevolgen kan hebben voor de gemeente als bedoeld in artikel 169 lid 4 Gemeentewet;

  • b.

    advisering van andere afdelingen betreffende een te nemen besluit niet aansluit op het eigen afdelingsstandpunt;

  • c.

    het te nemen besluit een afwijking van bestaand beleid zou zijn;

  • d.

    er voor de financiële gevolgen geen (toereikende) begrotingspost is.

Artikel 5 Vervanger bij afwezigheid

  • 1. Bij afwezigheid van de gemandateerde kan het mandaat worden uitgeoefend door zijn of haar organisatorische plaatsvervanger, waarbij voor de vervanging de volgende volgorde geldt:

    • a.

      een teamleider binnen dezelfde afdeling,

    • b.

      een teamleider van een andere afdeling,

    • c.

      de manager van de afdeling.

  • 2. Bij afwezigheid van de ondergemandateerde kan het ondermandaat alleen worden uitgeoefend door de gemandateerde of bij diens of haar afwezigheid, door zijn of haar organisatorische plaatsvervanger, met als uitgangspunt de volgorde van vervanging als bedoeld in lid 1 van dit artikel, tenzij in het register anders is vermeld.

Artikel 6 Algemene bepalingen

  • 1. Het (onder)mandaat ten aanzien van de uitoefening van een bevoegdheid omvat zowel de beslissing als de ondertekening, tenzij in het register anders is vermeld.

  • 2. Onder de uitoefening van de (onder)gemandateerde bevoegdheid wordt mede verstaan het verrichten van alle handelingen die nodig zijn voor van de voorbereiding, bekendmaking en uitvoering in het kader van een door de gemandateerde te nemen of genomen besluit in mandaat.

  • 3. Het team Juridische Zaken van de afdeling Bedrijfsvoering is verantwoordelijk voor het beheer van het register. Nieuwe tussentijds genomen (onder)mandaatbesluiten worden altijd formeel bekendgemaakt en in afschrift ter beschikking gesteld aan het team Juridische Zaken van de afdeling Bedrijfsvoering.

Artikel 7 Redactie en ondertekening

  • 1. In de krachtens mandaat genomen besluiten wordt tot uitdrukking gebracht dat zij namens de mandaatgever zijn genomen.

    De ondertekening vindt plaats als volgt:

    ‘burgemeester en wethouders van Lingewaard,

    namens hen,

    ...... (persoonlijke ondertekening)

    naam,

    functie van de gemandateerde’

    respectievelijk als volgt:

    ‘de burgemeester van Lingewaard,

    namens deze,

    ...... (persoonlijke ondertekening)

    naam,

    functie van de gemandateerde’

Artikel 8 Inlichtingen

  • 1. De (onder)gemandateerden stellen de mandaatgever in kennis van een krachtens (onder)mandaat genomen besluit waarvan zij redelijkerwijs kunnen aannemen dat kennisneming voor mandaatgever van belang is.

  • 2. Mandaatgever kan zich door de (onder)gemandateerden laten informeren over de krachtens mandaat genomen besluiten.

Artikel 9 Algemene machtiging

In aanvulling op het bepaalde in het register, verstrekt het bestuursorgaan tevens een algemene machtiging aan de medewerkers tot het verrichten van feitelijke handelingen, zoals het voeren van correspondentie van algemene aard, niet zijnde een besluit of privaatrechtelijke handelingen, voor zover dit nodig is en past binnen het taakveld waarin ze hun werkzaamheden verrichten.

Artikel 10 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1. Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat, volmacht en machtiging Lingewaard 2014.

  • 2. Het besluit treedt in werking op 2 april 2014.

  • 3. Het Mandaatbesluit Lingewaard 2011, vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 11 april 2011, en het Mandaatbesluit van de burgemeester, vastgesteld op 3 december 2007, alsmede alle naderhand bij besluit verleende doorlopende (onder)mandaten, volmachten en machtigingen van mandaatgever worden op het tijdstip als omschreven in het tweede lid ingetrokken. Uitgezonderd zijn alle door mandaatgever verleende mandaten, volmachten en machtigingen aan externen en het mandaat en machtiging uitvoering Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken uit 2007; deze blijven van toepassing na inwerkingtreding van dit besluit.

Ondertekening

Vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van Lingewaard en bij besluit van de burgemeester van Lingewaard, d.d. 25 maart 2014,
Burgemeester en wethouders van Lingewaard,
de secretaris de burgemeester,
J.Wijnia M.H.F. Schuurmans-Wijdeven
Burgemeester van Lingewaard,
M.H.F. Schuurmans-Wijdeven

Mandaatregister

Mandaatregister

BIJLAGE 1 FORMULIER ONDERMANDAAT

BIJLAGE 1 FORMULIER ONDERMANDAAT