Regeling vervallen per 01-01-2020

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 1 januari 2017 tot vaststelling van de Verordening regelende de heffing en invordering van leges 2017 (Legesverordening Noord-Holland 2017)

Geldend van 01-01-2017 t/m 31-12-2019

Intitulé

Besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van 1 januari 2017 tot vaststelling van de Verordening regelende de heffing en invordering van leges 2017 (Legesverordening Noord-Holland 2017)

Provinciale Staten van Noord-Holland;

Gelezen de voordracht van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 1 november 2016;

Gelet op het advies van de commissie Mobiliteit & Financiën;

Gelet op de artikelen 220 en 223, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Provinciewet;

Besluiten vast te stellen:

Legesverordening Noord-Holland 2017

Artikel 1 Begrippenkader

In deze verordening worden onder leges verstaan de rechten die worden geheven ter zake van het genot van door of vanwege het provinciebestuur verstrekte diensten genoemd in deze verordening en de daarbij behorende tarieventabel.

Artikel 2 Belastingplichtige

Belastingplichtig is de aanvrager van de dienst, dan wel degene ten behoeve van wie de dienst wordt verleend.

Artikel 3 Vrijstelling

Leges worden niet geheven voor werkvergunningen en ontheffingen of andere vormen van dienstverlening die de Provincie zelf aanvraagt.

Artikel 4 Heffingsmaatstaven en tarieven

1. De leges worden geheven naar de heffingsmaatstaven en tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.

2. Voor de berekening van de leges wordt een gedeelte van een in de tarieventabel genoemde eenheid als volle eenheid aangemerkt.

3. Bijkomende door de provincie te maken kosten worden in rekening gebracht bij de aanvrager, mits de aanvrager voorafgaand aan het in behandeling nemen van de aanvraag daarover wordt geïnformeerd.

Artikel 5 Wijze van heffing

1. De leges worden geheven door middel van een mondelinge dan wel een gedagtekende schriftelijke kennisgeving van het gevorderde bedrag, waaronder mede wordt begrepen een stempelafdruk, zegel, nota, aanslagbiljet of andere schriftuur.

2. De leges kunnen worden geheven bij voorlopige vordering of aanslag tot ten hoogste het bedrag waarop de vordering of aanslag vermoedelijk zal worden vastgesteld.

Artikel 6 Termijnen van betaling

1. In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 moeten de leges worden betaald ingeval de kennisgeving als bedoeld in artikel 5:

a. mondeling wordt gedaan: op het moment van het doen van de kennisgeving;

b. schriftelijk wordt gedaan: op het moment van uitreiken van de kennisgeving, dan wel in geval van toezending daarvan, binnen een maand na de dagtekening van de kennisgeving.

2. Indien de te heffen leges meer dan € 5000,00 bedragen mogen de leges worden betaald in vier gelijke termijnen, waarvan de eerste vervalt op de laatste dag van de maand volgend op die van de dagtekening van de kennisgeving en elk van de volgende termijnen telkens een maand later.

Artikel 7 Kwijtschelding

Bij de invordering van leges wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 8 Teruggaaf

1. Indien op grond van artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht wordt besloten om een vergunningaanvraag niet verder te behandelen, al dan niet op aangeven van de aanvrager, wordt 80% van het legestarief aan de aanvrager teruggegeven.

2. Indien een vergunning is geweigerd en deze weigering onherroepelijk is geworden, wordt 90% van het legestarief teruggegeven.

3. Indien een in behandeling genomen aanvraag vóór het bekendmaken van het ontwerpbesluit als bedoeld in artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht wordt ingetrokken, wordt 50% van het legestarief teruggegeven.

4. Indien de aanvraag op een later tijdstip dan in het vorige lid genoemd, maar vóór het bekend maken van het definitieve besluit wordt ingetrokken, wordt 25% van het legestarief teruggegeven.

5. De in de voorgaande leden bedoelde teruggaaf vindt niet plaats indien het legestarief minder bedraagt dan €100,00.

6. De teruggaafregeling bedoeld in de voorgaande leden heeft geen betrekking op de kosten zoals bedoeld in artikel 4, derde lid.

7. Een aanvraag om teruggaaf moet bij de heffingsambtenaar worden ingediend binnen zes weken nadat de omstandigheid, welke de aanspraak op teruggaaf deed ontstaan, zich heeft voorgedaan.

Artikel 9 Nadere regels

Gedeputeerde staten kunnen nadere regels vaststellen met betrekking tot de heffing en de invordering van de leges.

Artikel 10 Overgangsbepaling

Op diensten die worden aangevraagd voor inwerkingtreding van deze verordening blijven de legestarieven behorende bij de Legesverordening Noord-Holland 20120 van kracht.

Artikel 11 Intrekking

De Legesverordening 2010 wordt ingetrokken.

Artikel 12 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2017.

Artikel 13 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Legesverordening Noord-Holland 2017.

Haarlem, 12 december 2016.

Provinciale Staten van Noord-Holland,

J.W. Remkes, voorzitter

K. Bolt, statengriffier.

Tarieventabel 2017

behorende bij en deel uitmakende van de "Legesverordening Noord-Holland 2017

Tarief

1. Dienstverlening vallend onder de fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

1.1 Begripsomschrijvingen

1.1.1 Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt verstaan onder:

1.1.1.1 aanlegkosten:

de aannemingssom exclusief omzetbelasting, bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 1989 (UAV 1989), voor het uit te voeren werk, of voor zover deze ontbreekt, een raming van de aanlegkosten, exclusief omzetbelasting. Indien de werken of werkzaamheden geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheid geschieden wordt in deze titel onder aanlegkosten verstaan: de prijs die aan een derde in het economisch verkeer zou moeten worden betaald voor de werken of werkzaamheden waarop de aanvraag betrekking heeft;

1.1.1.2 bouwkosten:

de aannemingssom exclusief omzetbelasting, bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 1989 (UAV 1989), voor het uit te voeren werk, of voor zover deze ontbreekt, een raming van de bouwkosten, exclusief omzetbelasting, bedoeld in het normblad NEN 2631, uitgave 1979, of zoals dit normblad laatstelijk is vervangen of gewijzigd. Indien het bouwen geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheid geschiedt wordt in deze titel onder bouwkosten verstaan: de prijs die aan een derde in het economisch verkeer zou moeten worden betaald voor het tot stand brengen van het bouwwerk waarop de aanvraag betrekking heeft;

1.1.1.3 sloopkosten:

de aannemingssom exclusief omzetbelasting, bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 1989 (UAV 1989), voor het uit te voeren werk, of voor zover deze ontbreekt, een raming van de sloopkosten, exclusief omzetbelasting. Indien het slopen geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheid geschiedt wordt in deze titel onder sloopkosten verstaan: de prijs die aan een derde in het economisch verkeer zou moeten worden betaald voor het slopen van het bouwwerk waarop de aanvraag betrekking heeft.

1.1.2 Wabo: Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

1.1.3 In dit hoofdstuk voorkomende begrippen die in de Wabo zijn omschreven, hebben dezelfde betekenis als bij of krachtens de Wabo bedoeld.

1.1.4 In dit hoofdstuk voorkomende begrippen die niet in de Wabo zijn omschreven en die betrekking hebben op activiteiten waarvoor het toetsingskader in een ander wettelijk voorschrift is uitgewerkt, hebben dezelfde betekenis als in dat wettelijk voorschrift bedoeld.

1.2 Omgevingsvergunning

1.2.1 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag van een omgevingsvergunning voor een project: de som van de verschuldigde leges voor verschillende activiteiten of handelingen waaruit het project geheel of gedeeltelijk bestaat en waarop de aanvraag betrekking heeft en de verschuldigde leges voor de extra toetsen die in verband met de aanvraag moeten worden uitgevoerd, berekend naar de tarieven en overeenkomstig het bepaalde in dit hoofdstuk. In afwijking van de vorige volzin kan ook per activiteit, handeling of andere grondslag een legesbedrag worden gevorderd.

1.3 Schetsplan/vooroverleg

1.3.1 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot beoordeling van een schetsplan, 25% van het tarief dat zou voortvloeien uit onderdeel 3.3.2 indien sprake zou zijn van een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, Wabo.

1.3.2 Bouwen van een bouwwerk

1.3.2.1 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, Wabo of ingevolge artikel 2.19a, tweede lid, onder a, van de Crisis- en Herstelwet voor het aanleggen of bouwen van een bouwwerk:

- bij bouwkosten tot € 50.000 een tarief van € 103 per € 1.000 bouwkosten;

- € 5.150 vermeerderd met 3,58% van de bouwkosten voor zover de bouwkosten meer bedragen dan € 50.000, doch niet meer dan € 400.000;

- € 17.680 vermeerderd met 2,39% van de bouwkosten voor zover de bouwkosten meer bedragen dan € 400.000, doch niet meer dan € 1.000.000;

- € 32.020 vermeerderd met 1,35% van de bouwkosten voor zover de bouwkosten meer bedragen dan € 1.000.000, doch niet meer dan € 5.000.000;

- € 86.020 vermeerderd met 0,227% van de bouwkosten voor zover de bouwkosten meer bedragen dan € 5.000.000, doch niet meer dan € 25.000.000

- € 131.420 vermeerderd met 0,052% van de bouwkosten voor zover de bouwkosten meer bedragen dan € 25.000.000;

Indien een aanvraag tot het verkrijgen van een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, Wabo voor een op basis van een schetsplan uitgewerkt bouwplan in behandeling wordt genomen, worden de leges die zijn geheven voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot beoordeling van een schetsplan als bedoeld in onderdeel 3.3.1 verrekend met de leges voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk als bedoeld in dit onderdeel.

Extra welstandstoets

1.4 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, Wabo wordt verhoogd in verband met een extra toetsing aan welstandscriteria indien zich tijdens de beoordeling van de aanvraag wijzigingen voordoen in het bouwplan en daarvoor een nieuwe welstandstoets noodzakelijk is, met € 185,50

Planologisch strijdig gebruik

1.5 Het tarief bedraag voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder c, Wabo € 185,50

Beoordeling advies agrarische adviescommissie

1.6 Het tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, Wabo wordt verhoogd, indien de aanvraag tot het verstrekken van een vergunning krachtens wettelijk voorschrift slechts kan worden afgehandeld wanneer een advies van de agrarische adviescommissie wordt beoordeeld, met € 185,50

Beoordeling aanvullende gegevens

1.7 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van aanvullende gegevens die worden ingediend nadat de aanvraag tot het verstrekken van een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, Wabo al in behandeling is genomen € 185,50

Toetsing of ontheffing in het kader van een exploitatieplan

1.8 Het tarief voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning voor het bouwen van een bouwwerk als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a, Wabo wordt verhoogd, indien de aanvraag betrekking heeft op een bouwwerk ten aanzien waarvan:

1.8.1 een ontheffing als bedoeld in artikel 6.12, zesde lid, Wro wordt verleend, met € 185,50

1.8.2 toetsing aan een exploitatieplan dient plaats te vinden, met € 185,50

1.8.3 artikel 50a, Woningwet wordt toegepast, met € 185,50

Gebruik gronden en bouwwerken / vrijstellingen of ontheffingen bestemmingsplan e.a.

1.9 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder c, Wabo tot het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met:

1.9.1 een bestemmingsplan of beheerverordening als bedoeld in artikel 2.12, eerste lid, onder a, sub 3, Wabo € 185,50

1.9.2 een bestemmingsplan of beheerverordening indien de vergunning betrekking heeft op een activiteit voor een bepaalde termijn als bedoeld in artikel 2.12, eerste lid, onder a, sub 2, Wabo € 185,50

1.9.3 een bestemmingsplan of beheerverordening als bedoeld in artikel 2.12, eerste lid, onder a, sub 1, Wabo € 185,50

1.9.4 de regels gesteld krachtens artikel 4.1, derde lid, Wro als bedoeld in artikel 2.12, eerste lid, onder b, Wabo € 185,50

1.9.5 de regels gesteld krachtens artikel 4.3, derde lid, Wro als bedoeld in artikel 2.12, eerste lid, onder b, Wabo € 185,50

1.9.6 een voorbereidingsbesluit voor zover toepassing is gegeven aan artikel 3.7, vierde lid, tweede volzin, Wro als bedoeld in artikel 2.12, eerste lid, onder c, Wabo € 185,50

Uitvoering werk of werkzaamheden

1.10 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder b, Wabo voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, in gevallen waarin dat bij een bestemmingsplan, beheerverordening of voorbereidingsbesluit is bepaald € 185,50

1.11 Deelbeoordeling activiteit het gebruiken van een bouwwerk met het oog op brandveiligheid

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder d, Wabo voor het gebruiken van een bouwwerk met het oog op de brandveiligheid

- bij bouwkosten tot € 100.000 € 2.730,00

- bij bouwkosten van € 100.000 tot € 1.000.000 € 7.025,00

- bij bouwkosten vanaf € 1.000.000 € 19.570,00

Monumenten / beschermd stads- of dorpsgezicht

1.12 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in:

1.12.1 artikel 2.1, eerste lid, onder f, Wabo voor het slopen, verstoren, verplaatsen of in enig opzicht wijzigen van een beschermd monument op een wijze waardoor het wordt ontsierd of in gevaar gebracht € 1.855,00

1.12.2 artikel 2.1, eerste lid, onder h, Wabo voor het slopen van een bouwwerk in een beschermd stads- of dorpsgezicht € 1.855,00

1.12.3 artikel 2.2, eerste lid, onder b, sub 1 en sub 2, Wabo voor het slopen, verstoren, verplaatsen of in enig opzicht wijzigen van een krachtens provinciale of gemeentelijke verordening aangewezen monument, of het herstellen, gebruiken of laten gebruiken daarvan op een wijze waardoor het wordt ontsierd of in gevaar wordt gebracht € 1.855,00

1.12.4 artikel 2.2, eerste lid, onder c, Wabo voor het slopen van een bouwwerk dat krachtens provinciale of gemeentelijke verordening is aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht € 1.855,00

Slopen

1.13 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder g, Wabo voor het slopen van een bouwwerk in gevallen waarin dat in een estemmingsplan, beheerverordening of voorbereidingsbesluit is bepaald, dan wel als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onderdeel a, Wabo voor het slopen van een bouwwerk voor zover daarvoor krachtens provinciale of gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing is vereist € 1.855,00

Aanleggen of verandering brengen in een weg

1.14 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder d, Wabo voor het aanleggen of brengen van verandering in de wijze van aanleg van een weg, voor zover daarvoor tevens een verbod geldt als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder b, Wabo € 720,00

Uitweg/inrit

1.15 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder e, Wabo voor het maken, hebben, veranderen of veranderen van het gebruik van een uitweg € 410,00

Alarminstallatie

1.16 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder f, Wabo voor het in, op of aan een onroerende zaak hebben van een alarminstallatie die een voor de omgeving opvallend geluid of geluidsignaal kan produceren € 310,00

Kapactiviteiten

1.17 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, onder g, Wabo voor het vellen of doen vellen van houtopstand € 930,00

Handelsreclame en overige uitingen

1.18 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een vergunning als bedoeld in:

1.18.1 artikel 2.2, eerste lid, onder h, alsmede artikel 2.2, tweede lid, van de Wabo voor het gebruiken van een zaak voor het aanbrengen of doen aanbrengen van opschriften, aankondigingen, afbeeldingen, reclameobjecten of constructies, in welke vorm dan ook, die zichtbaar zijn vanaf een voor het publiek toegankelijke plaats € 310,00

1.18.2 artikel 2.2, eerste lid, onder i, alsmede artikel 2.2, tweede lid, van de Wabo voor het als zakelijk gerechtigde of gebruiker van een zaak, het gebruik van die zaak toe te staan voor het aanbrengen of doen aanbrengen van opschriften, aankondigingen, afbeeldingen, reclameobjecten of constructies, in welke vorm dan ook, die zichtbaar zijn vanaf een voor het publiek toegankelijke plaats € 310,00

Omgevingsvergunning in twee fasen

1.19 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een omgevingsvergunning in twee fasen als bedoeld in artikel 2.5, eerste lid, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ter zake van de:

1.19.1 eerste fase het bedrag dat voortvloeit uit toepassing van de tarieven in deze tarieventabel voor de vergunning(en) waarvoor de aanvraag voor de eerste fase wordt gedaan;

1.19.2 tweede fase het bedrag dat voortvloeit uit toepassing van de tarieven in deze tarieventabel voor de vergunning(en) waarvoor de aanvraag voor de tweede fase wordt gedaan.

Beoordeling bodemrapport

1.20 Onverminderd het bepaalde in de voorgaande onderdelen van dit hoofdstuk bedraagt het tarief, indien krachtens wettelijk voorschrift voor de in dat onderdeel bedoelde aanvraag een bodemrapport wordt beoordeeld:

1.20.1 voor de beoordeling van een milieukundig bodemrapport € 185,50

1.20.2 voor de beoordeling van een archeologisch bodemrapport € 185,50

Geringe wijziging

1.21 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot wijziging van een vergunning als gevolg van een, naar de omstandigheden beoordeeld, geringe wijziging in het project € 185,50

Overige omgevingsvergunningen

1.22 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verstrekken van een omgevingsvergunning als bedoeld in de Wabo voor zover daarvoor niet elders in dit hoofdstuk een tarief is opgenomen € 185,50

Verschuldigd is voor:

1.23 het doen van kennisgevingen:

per kennisgeving, indien van toepassing, ingevolge enig artikel van de Wabo € 270,00

2. Wegen

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

Wegenverkeerswet

2.1.1 tot het verkrijgen van een ontheffing ingevolge de Wegenverkeerswet € 505,00

2.1.2 voor een wijziging of verlenging van een ontheffing als bedoeld onder 2.1.1 € 169,00

Regeling Voertuigen

2.2.1 tot het verkrijgen van een ontheffing ingevolge de Regeling Voertuigen € 252,00

2.2.2 voor een wijziging of verlenging van een ontheffing als bedoeld onder 2.2.1 € 117,00

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990

2.3.1 tot het verkrijgen van een ontheffing ingevolge het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 € 169,00

2.3.2 voor een wijziging of verlenging van een ontheffing als bedoeld onder 2.3.1 € 117,00

Wegenverordening Noord-Holland

2.4.1.1 tot het verkrijgen van een vergunning ingevolge de Wegenverordening Noord-Holland voor:

- het aanleggen of in stand houden van een kunstwerk over een weg of binnen de grens van een weg,

- het veranderen van een kunstwerk, zodanig dat zij daardoor niet meer voldoen aan de bestemming en de omschrijving in de legger der wegen,

- het opbreken van een wegverharding en het verlagen of ophogen van een weg € 564,00

2.4.1.2 voor het uitvoeren van kleine graafwerkzaamheden in een weg € 64,50

2.4.2 voor een wijziging of verlenging van een vergunning als bedoeld onder 2.4.1.1 € 168,00

2.4.3 tot het verkrijgen van een vergunning ingevolge de Wegenverordening Noord-Holland voor:

- het afdammen, dempen of verminderen van het water-afvoerend vermogen van een langs of op de grens van een weg gelegen sloot,

- het aanbrengen en hebben van opslagtanks, bakken, putten, goten en dergelijke, voetpaden, stoepen, bouwconstructies, verhogingen van wallen en andere voorwerpen,

- het weiden van dieren,

- het aanbrengen, hebben of verwijderen van beplanting, borden of palen,

- het leggen of hebben liggen van rails,

- het laten afstromen of aflopen van fecaliën, gier, mest of afvalwater via bermsloten of hemelwater van daken of uit goten,

- het innemen van een (vaste) standplaats met voertuigen ten behoeve van handel of bedrijf,

- het plaatsen of laten liggen van agrarische of andere producten of materialen binnen 2 meter uit de kant van de verharding,

- het over of boven een weg aanbrengen en hebben van uitspringende constructiedelen of voorwerpen, het laten draaien van voorzieningen waaraan hang- of sluitwerk is bevestigd of het aanbrengen en hebben van andere zaken € 164,00

2.4.4 voor een wijziging of verlenging van een vergunning als bedoeld onder 2.4.3 € 76,75

2.4.5 tot het verkrijgen van een vergunning ingevolge de Wegenverordening Noord-Holland voor het in een weg leggen of hebben liggen van leidingen (buizen en kabels daaronder begrepen):

- voor de eerste 100 meter (of een gedeelte daarvan) € 745,00

- voor elke volgende 100 meter (of een gedeelte daarvan) tot 1.000 meter € 75,25

- voor elke volgende 100 meter (of een gedeelte daarvan) van 1.000 tot 10.000 meter € 67,00

- voor elke 100 meter (of een gedeelte daarvan) boven 10.000 meter € 26,90

2.4.6 voor een wijziging of verlenging van een vergunning als bedoeld onder 2.4.5 of een opdracht tot het verleggen van leidingen in opdracht van de provincie € 353,00

2.4.7 tot het verkrijgen van een vergunning ingevolge de Wegenverordening Noord-Holland voor het in een weg leggen of hebben liggen van een duiker € 598,00

2.4.8 voor een wijziging of verlenging van een vergunning als bedoeld onder 2.4.7 € 299,00

Verschuldigd is voor:

2.4.9 het doen van kennisgevingen:

per kennisgeving, indien van toepassing, ingevolge de Wegenverordening Noord-Holland € 274,00

2.5 Waterwegen

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

Waterverordening provincie Noord-Holland

2.5.1 tot het verstrekken van een ontheffing ingevolge

- artikel 4.7, eerste lid, onder a van de Waterverordening provincie Noord-Holland € 952,00

- artikel 4.7, eerste lid, onder b van de Waterverordening provincie Noord-Holland € 952,00

2.5.2 voor een wijziging of verlenging van een ontheffing als bedoeld onder 2.5.1 € 475,00

2.5.3 tot het verstrekken van een ontheffing ingevolge artikel 4.7, eerste lid, onder c, van de Waterverordening provincie Noord-Holland, waarbij voor de volgende werken als tarief geldt:

a kunstwerken, waaronder bruggen, sluizen en stuwen, met inbegrip van remming- en geleide-werken en wachtplaatsen € 952,00

b remming- en geleide-werken en wachtplaatsen, afzonderlijk bij reeds bestaande kunstwerken € 517,00

c oeverwerken, met inbegrip van los- en laadplaatsen € 517,00

d voorwerpen, waaronder palen en steigers € 178,00

e kabels, buizen en leidingen

- voor de eerste 100 meter (of een gedeelte daarvan) € 465,00

- voor elke volgende 100 meter (of een gedeelte daarvan) tot 1.000 meter € 46,35

- voor elke volgende 100 meter (of een gedeelte daarvan) van 1.000 tot 10.000 meter € 23,20

- voor elke 100 meter (of een gedeelte daarvan) boven 10.000 meter € 9,25

2.5.4 voor een wijziging of verlenging van een ontheffing als bedoeld onder 2.5.3, verleend voor:

a kunstwerken, waaronder bruggen, sluizen en stuwen € 475,00

b remming- en geleide-werken en wachtplaatsen € 260,00

c oeverwerken, met inbegrip van los- en laadplaatsen € 260,00

d voorwerpen, waaronder palen en steigers € 89,00

e kabels, buizen en leidingen € 307,00

Scheepvaartverkeerswet, Binnenvaartpolitiereglement

2.6.1 voor het verstrekken van een ontheffing, vergunning, toestemming of vrijstelling ingevolge de Scheepvaartverkeerswet of het Binnenvaartpolitiereglement, waaronder een vergunning ingevolge artikel 1.21, tweede lid, van het Binnenvaartpolitiereglement voor incidenteel bijzonder transport, of ontheffing voor het innemen van een ligplaats € 127,00

2.6.2 tot het verstrekken van een vergunning ingevolge artikel 1.21, tweede lid van het Binnenvaartpolitiereglement (bijzonder transport) voor een kalenderjaar € 178,00

2.6.3 voor een wijziging of verlenging van een ontheffing, vergunning, toestemming of vrijstelling als bedoeld onder 2.6.1 of 2.6.2 € 63,00

Verschuldigd is voor:

2.6.4 het doen van kennisgevingen:

per kennisgeving, indien van toepassing, ingevolge de Scheepvaartwegenverordening Noord-Holland 1995, de Scheepvaartverkeerswet of het Binnenvaartpolitiereglement € 274,00

2.6.5 het begeleiden van schepen door of met behulp van een ambtenaar van de provincie:

- indien de begeleiding plaatsvindt per voertuig, per kwartier (of gedeelte daarvan) daaraan besteed € 14,30

- indien de begeleiding plaatsvindt per vaartuig, per kwartier (of gedeelte daarvan) daaraan besteed € 21,60

3. Waterwet

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

3.1 a voor het verstrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 6.4 van de Waterwet, Staatsblad 2009, nummer 107, per kubieke meter nominale pompcapaciteit per uur van de pompinstallatie waarmee water aan de grond wordt onttrokken dan wel in de grond wordt geïnfiltreerd, € 20,90

met een minimum per vergunning van € 615,00

en met een maximum per vergunning van € 11.930,00

3.1 b voor het verstrekken van een vergunning als bedoeld onder 3.1 a, waarbij sprake is van samenloop conform artikel 6.17 van de Waterwet, per kubieke meter nominale pompcapaciteit per uur van de pompinstallatie waarmee water aan de grond wordt onttrokken dan wel in de grond wordt geïnfiltreerd, € 27,80

met een minimum per vergunning van € 820,00

en met een maximum per vergunning van € 15.860,00

3.2 a voor een wijziging van een vergunning als bedoeld onder 3.1, indien deze leidt tot een wijziging van de pompcapaciteit, een minimumbedrag van € 614,00

een en ander met dien verstande dat indien de wijziging leidt tot een uitbreiding van de pompcapaciteit, het tarief wordt berekend over de uitbreiding van de pompcapaciteit overeenkomstig het bepaalde onder 3.1 met inachtneming van het minimumtarief en het maximumtarief

3.2 b Voor overige wijzigingen van een vergunning als bedoeld onder 3.1 b € 614,00

3.3 voor een wijziging van een voorschrift van een vergunning als bedoeld onder 3.1:

per te wijzigen voorschrift € 298,00

3.4 a voor het verkrijgen van een gedoogbeschikking voor het tijdelijk zonder vergunning in werking hebben van een inrichting of een gedeelte van een inrichting in samenhang met een te starten of gestarte vergunningprocedure, waarbij het aangevraagde gedogen anticipeert op verlening van de vergunning, het overeenkomstig het onder 5.1 vast te stellen bedrag voor het aanvragen van een vergunning, met dien verstande dat 25% van de daar genoemde bedragen worden geheven, met een minimum van € 154,00

3.4 b voor het verkrijgen van een gedoogbeschikking, waarbij in andere gevallen dan bedoeld in 3.4 a, toestemming wordt gegeven dat tijdelijk bepaalde vergunningvoorschriften niet worden nageleefd, met uitzondering van gevallen waarbij sprake is van het niet tijdig nemen van een besluit op een onder 3.1 genoemde aanvraag binnen de in artikel 3:18 van de Algemene wet bestuursrecht genoemde termijn van zes maanden € 154,00

Verschuldigd is voor:

3.5 het doen van kennisgevingen:

per kennisgeving,

- ingevolge de Waterwet; € 274,00

- in relatie tot een in behandeling genomen aanvraag tot het verkrijgen van een gedoogbeschikking € 274,00

4. Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

4.1 voor het verstrekken van een ontheffing ingevolge artikel 5 van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden voor een badinrichting of zwemgelegenheid: € 370,00

4.2 voor een wijziging of aanvulling dan wel intrekking van een ontheffing als bedoeld onder 4.1 € 185,00

5. de Ontgrondingenwet, de Ontgrondingenverordening Noord-Holland

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

5.1 voor het verstrekken van een vergunning ingevolge de Ontgrondingenwet en de

Ontgrondingenverordening Noord-Holland:

a indien geen specie van de desbetreffende percelen wordt afgevoerd € 2.930,00

b indien specie van de desbetreffende percelen wordt afgevoerd, dient het tarief van de te volgen procedure als vermeld onder 5.1.a, te worden vermeerderd met:

per m³ € 0,09

tot een maximum van € 90.125,00

5.2 voor een wijziging van een vergunning als bedoeld onder 5.1.b, indien deze leidt tot vergroting van de maximum hoeveelheid grond, zand of specie voor winning waarvan (oorspronkelijk) vergunning is verleend, een bedrag gelijk aan het verschil tussen het met toepassing van het bepaalde onder 5.1.b, verschuldigde bedrag voor de opnieuw vastgestelde hoeveelheid en het reeds betaalde bedrag

5.3 a voor een wijziging van een vergunning als bedoeld onder 5.1.a, anders dan in de onder 5.1.b genoemde gevallen € 970,00

b voor een machtiging krachtens artikel 12 van de Ontgrondingenwet € 970,00

5.4 voor een wijziging van een vergunning als bedoeld onder 5.1.a, waarbij sprake is van een combinatie van

combinatie van de onder 5.2 en 5.3 genoemde gevallen, de bedragen conform artikel 5.1.a en 5.1.b

betekent de wijziging echter dat er geen gebruik wordt gemaakt van de vergunning en de vergunning

wordt ingetrokken, dan bestaat er recht op teruggaaf van de helft van de opgelegde aanslag van de

onder 5.1.b. per m3 genoemde bedragen. Het onder 5.1.a genoemde bedrag is nooit onderdeel van

de teruggaaf

Verschuldigd is voor:

5.5 het doen van kennisgevingen:

per kennisgeving ingevolge de Ontgrondingenwet en de Ontgrondingenverordening Noord-Holland

volgens procedure afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht € 274,00

6. Wadloopverordening 1996

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

6.1 om een vergunning als bedoeld in artikel 5 van de Wadloopverordening 1996 voor:

a rechtspersonen die per jaar tot 1.000 wadlopers begeleiden € 771,00

b rechtspersonen die per jaar 1.000 tot 5.000 wadlopers begeleiden € 2.325,00

c rechtspersonen die per jaar 5.000 of meer wadlopers begeleiden € 3.882,00

d natuurlijke personen € 110,00

de leges verschuldigd op basis van a, b, of c, mogen in drie jaarlijkse termijnen betaald worden

6.2 om een ontheffing als bedoeld in artikel 6 van de de Wadloopverordening 1996:

voor natuurlijke en rechtspersonen € 60,00

6.3 op verzoek van belanghebbende wordt het jaarlijks te betalen bedrag gerestitueerd wanneer er het hele jaar geen gebruik gemaakt wordt van de vergunning

7. Wet Natuurbescherming

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

7.1 a om een tegemoetkoming in geleden schade, aangericht door in het wild levende beschermde dieren als bedoeld in artikel 6.1, eerste lid, Wet natuurbescherming € 300,00

b De retributie wordt niet geheven als het gaat om:

1. schade die is aangericht in een ganzenrustgebied

2. schade die is aangericht door de das, de bever of de wolf

3. schade die is aangericht in de winterperiode van 1 oktober tot en met 31 maart

c Er vindt geen restitutie plaats als de aanvraag, als bedoeld in artikel 7.1.a, wordt ingetrokken en er al een taxatie van de schade heeft plaatsgevonden

d In afwijking van artikel 7 van de Legesverordening Noord-Holland 2017 vindt geen restitutie plaats indien het verzoek wordt afgewezen of geweigerd

8. Overige diensten

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag:

8.1 a voor het verstrekken van een vergunning, ontheffing, vrijstelling, toestemming, machtiging enz. krachtens een provinciale verordening, provinciaal reglement of enig ander wettelijk voorschrift, anders dan hiervoor genoemd € 127,50

b voor een wijziging of verlenging van een vergunning, ontheffing, vrijstelling, toestemming, machtiging enz. als bedoeld onder 8.1.a € 63,00

Uitgegeven op 14 december 2016

Ondertekening

Namens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris.