Regeling vervallen per 01-01-2015

Beleidsregels incidentele cultuursubsidies

Geldend van 08-08-2013 t/m 31-12-2014

Intitulé

Beleidsregels incidentele cultuursubsidies

Artikel 1 Inleiding

Deze notitie over de beleidsregels met betrekking tot incidentele cultuursubsidies is de uitwerking van artikel 7.2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Olst-Wijhe (ASV).

Artikel 2 Criteria

  • 1.

    Het gaat om incidentele culturele activiteiten. Dit betekent dat culturele activiteiten die qua inhoud en doel vergelijkbaar met elkaar zijn en waarvan aanvragen door dezelfde organisatie of vereniging worden ingediend, slechts eenmalig gesubsidieerd worden.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders waarderen de activiteit of het project om ruimte te geven aan nieuwe ontwikkelingen en initiatieven van onderop op het gebied van kunst en cultuur.

  • 3.

    Incidentele cultuursubsidies zijn bedoeld voor projecten/activiteiten die een duurzame ontwikkeling op het gebied van kunst en cultuur inluiden.

  • 4.

    Incidentele cultuursubsidies moeten worden gezien als een aanjaagsubsidie om een activiteit op weg te helpen.

  • 5.

    In principe wordt geen geld toegekend aan reguliere activiteiten. Tenzij er bij deze activiteiten een kwaliteitsslag wordt gemaakt.

  • 6.

    De aanvraag moet voldoen aan een aantal van de volgende voorwaarden:

    - lokaalgericht: de activiteit moet plaatsvinden in Olst-Wijhe en bij voorkeur worden georganiseerd door een organisatie uit Olst-Wijhe

    - verbindend: de activiteit bevordert de deelname door en voor een brede laag van de bevolking en legt een verbinding met andere organisaties voor kunst en cultuur en/of welzijn en onderwijs in Olst-Wijhe

    - toekomstgericht: de activiteit zorgt voor een kennismaking met nieuwe cultuuruitingen of voor het op een eigentijdse wijze hernieuwd kennismaken met bestaande cultuuruitingen; de activiteit zorgt voor een vervolg/continuïteit

    - resultaatgericht: aantal deelnemers, te verwachten toeschouwers, actief betrokkenen (inclusief vrijwilligers) van de activiteit moet vermeld worden

    - maatschappelijk betrokken: beschrijven van de toegevoegde waarde voor Olst-Wijhe en in het bijzonder voor de deelnemers en de invloed op de leefomgeving

    - respectvol: de activiteit heeft een openbaar karakter en aandacht voor de lokale cultuur en het erfgoed

    - zichtbaar: waar vindt het project plaats en hoe is de publiciteit geregeld?

Artikel 3 Procedure

  • 1.

    Organisaties en verenigingen kunnen doorlopend een aanvraag indienen.

  • 2.

    Een aanvraag moet tenminste 6 weken voor aanvang van betreffende activiteit/project ingediend zijn.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders beslissen uiterlijk 4 weken na ontvangst van de ingediende aanvraag.

  • 4.

    Indiening van de aanvraag geschiedt aan de hand van een door burgemeester en wethouders vastgesteld aanvraagformulier.

  • 5.

    Aanvragen worden in volgorde van ontvangst beoordeeld.

Artikel 4 Financiele voorwaarden

  • 1.

    De maximum bijdrage per activiteit of project bedraagt 50 procent van de kosten van de activiteit met een plafond van € 1.000,-. Hiervan kan worden afgeweken, omdat bij de beoordeling altijd wordt gekeken naar de ambitie in combinatie met de maatschappelijke relevantie.

  • 2.

    Voor het jaar 2013 is een bedrag van € 7.100,- in de gemeentebegroting opgenomen voor incidentele cultuursubsidies. Ook voor 2014 is een bedrag van € 7.100,- beschikbaar.

Artikel 5 Overige gegevens

In verband met het voorgestelde heroverwegingsscenario op cultuur om vanaf 2015 50% te bezuinigen op het totale subsidiebedrag voor cultuur en een cultuurparticipatiemodel te ontwikkelen, lijkt het niet aannemelijk dat het budget voor incidentele cultuursubsidies ad € 7.100,- per 2015 overeind kan blijven. Dit betekent dat in ieder geval in 2013 en 2014 de organisaties nog een beroep kunnen doen op het betreffende budget.

Artikel 6 Inwerkingtreding

De beleidsregels incidentele cultuursubsidies treden in werking op de eerste dag na publicatie.

Inhoudsopgave

Artikel 1 Inleiding

Artikel 2 Criteria

Artikel 3 Procedure

Artikel 4 Financiele voorwaarden

Artikel 5 Overige gegevens

Artikel 6 Inwerkingtreding