Regeling vervallen per 01-07-2020

Verordening Starterslening

Geldend van 01-07-2013 t/m 30-06-2020

Intitulé

Verordening Starterslening

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Tilburg;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders;

Besluit:

de navolgende verordening vast te stellen:

Verordening Starterslening

Artikel 1. Begrippen

Deze verordening verstaat onder:

  • 1.

    aanvrager: de starter, die voor de eerste maal een eigen woning koopt of verkrijgt en op grond van deze verordening tot de doelgroep van de Starterslening behoort. Bij twee aanvragers ten aanzien van eenzelfde woning gelden deze gezamenlijk als aanvrager en dienen zij beide te voldoen aan de hiervoor gestelde eis niet eerder een woning te hebben gekocht of verkregen. Onder verkrijgen wordt onder meer begrepen: verkrijging door huwelijksvermogensrecht of geregistreerd partnerschap, verkrijging krachtens erfrecht, schenking, recht van gebruik en bewoning, verkrijging van een woning in economische zin of anderszins;

  • 2.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg.;

  • 3.

    Gemeenterekening Starterslening: een fondsrekening waaruit de gemeente, op grond van haar deelnemingsovereenkomst met SVn, Startersleningen kan toekennen en waarin de rente en de aflossingen over deze leningen kunnen worden teruggestort;

  • 4.

    Starterslening: een lening die, na toekenning door het college, door SVn kan worden verstrekt aan een aanvrager ten behoeve van de financiering van zijn eigen woning;

  • 5.

    SVN: stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten;

  • 6.

    NHG: Nationale Hypotheek Garantie, de publicitaire naam van de door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen verstrekte borgtocht;

Artikel 2. Toepassingsbereik

  • 1. De gemeente Tilburg heeft een Gemeenterekening Starterslening ingericht waaruit aan aanvrager, die blijkens zijn aanvraag voldoet aan de hierna in lid 2 gestelde voorwaarden, een Starterslening kan worden toegekend. De Gemeenterekening Starterslening is ondergebracht bij SVn.

  • 2. Deze verordening is uitsluitend van toepassing op lening aanvragen voor het verwerven van een koopwoning in de gemeente Tilburg waarvan de minimale en maximale kosten voor het verkrijgen in eigendom van de woning vast gesteld worden door het college;

  • 3. De aanvrager moet de woning waarvoor een Starterslening wordt verstrekt zelf gaan bewonen.

Artikel 3. Budget

  • 1. De raad van de gemeente Tilburg stelt het budget vast dat beschikbaar is voor het toekennen van Startersleningen.

  • 2. Startersleningen worden alleen toegekend voor zover het vastgesteld budget hiervoor toereikend is.

  • 3. Aanvragen, die in verband met het tweede lid niet kunnen worden toegekend, worden door het college afgewezen.

Artikel 4. Deelnemingsovereenkomst

Op deze verordening is van toepassing de deelnemingsovereenkomst tussen de gemeente Tilburg en SVn.

Artikel 5. Bevoegdheid college

  • 1. Het college is bevoegd, met inachtneming van het bepaalde in deze verordening, een Starterslening toe te kennen.

  • 2. Het college stelt de hoogte van de Starterslening vast, met dien verstande dat de hoogte van de Starterslening maximaal 20% bedraagt van de verwervingskosten met een maximum van € 25.000,-. De totale verwervingskosten kunnen niet meer bedragen dan het maximale bedrag volgens de, op het moment van offreren van de Starterslening, geldende actuele NHG normen.

  • 3. Het college wijst op advies van SVn een aanvraag Starterslening af als er sprake is van stapeling met andere koopinstrumenten, (rente)kortings- of financiële regelingen, die strijdig zijn met de Starterslening en/of de belangen aantasten van aanvrager, NHG of eerste geldverstrekker.

  • 4. Zowel de eerste hypotheek als de Starterslening moeten worden verstrekt met NHG.

  • 5. Het college kan aan de toekenning van Startersleningen nadere voorschriften verbinden.

Artikel 6. Procedure aanvraag en toekenning

  • 1. Een aanvrager die, op grond van artikel 2, binnen het toepassingsbereik van de Starterslening valt kan een SVn-aanvraagformulier Starterslening verkrijgen.

  • 2. De verdere afhandeling en besluitvorming vindt plaats in overeenstemming met de hierna bedoelde Procedures en Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening (met inbegrip van de nadere toelichting van uitvoeringsaspecten Starterslening).

  • 3. Het college deelt de beslissing middels een toewijzing- of afwijzingsbesluit schriftelijk mee aan de aanvrager.

Artikel 7. Afwijzen aanvraag/intrekken toewijzing

  • 1. Het college wijst een aanvraag af of trekt een toewijzingsbesluit Starterslening in, indien:

    • a.

      het budget niet toereikend is om de aanvraag te honoreren;

    • b.

      er niet is voldaan aan de bij of krachtens deze verordening gestelde voorschriften en/of bepalingen;

    • c.

      de Starterslening is toegekend of vastgesteld op grond van onjuiste gegevens;

    • d.

      de koopovereenkomst van de betreffende eigen woning wordt ontbonden.

  • 2. Bij de intrekking vordert het college de contante waarde van het al genoten en/of toekomstige rentevoordeel geheel of gedeeltelijk terug, eventueel met de mogelijkheid van beslaglegging.

  • 3. Indien bij overtreding van de bepalingen in deze verordening de aanvrager verschoonbaar is, kan het college besluiten de bovengenoemde sancties geheel of gedeeltelijk achterwege te laten.

Artikel 8. Voorwaarden SVn

Op een Starterslening zijn van toepassing: ‘Algemene bepalingen voor geldleningen’, ‘Productspecificaties Starterslening’, ‘Procedures en Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening’, ‘Productspecificaties Bouwkrediet’ en ‘Toelichting op een SVn Financieringsplan (Starterslening)’, zoals die op het moment van toekenning zijn opgenomen in de dan geldende SVn Informatiemap, die deel uitmaakt van de Deelnemingsovereenkomst tussen gemeente Tilburg en SVn.

Artikel 9. Nadere regels

Het college kan voor de uitvoering van deze verordening nadere regels vaststellen.

Artikel 10. Hardheidsclausule

Het college kan artikel 2 lid 2 buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover van toepassing gelet op het belang van de aanvrager leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 11. Inwerkingtreding

  • 1. Deze verordening treedt 1 juli 2013 in werking.

  • 2. Met de inwerkingtreding van de Verordening Starterslening wordt de verordening Starterslening van 23 mei 2011 ingetrokken.

Artikel 12. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als ‘Verordening Starterslening'.

Toelichting op de Verordening Starterslening Algemene toelichting

SVn is in 1996 opgericht op initiatief van (destijds) Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. De aandeelhoudende gemeenten kregen via SVn de mogelijkheid hun Bouwfonds-dividend op een nieuwe manier in te zetten. SVn is een financiële partner van gemeenten voor het beheer van revolverende fondsen. In die rol verstrekt en beheert SVn laagrentende leningen voor de kwaliteitsverbetering van de volkhuisvesting, bijvoorbeeld bij het realiseren van nieuwbouw, herstructurering en aanpassing van de bestaande woningvoorraad. Middels het sluiten van een deelnemingsovereenkomst kunnen gemeenten gebruik maken van de producten en diensten van SVn.

Starterslening

In 2002 heeft SVn met een aantal gemeenten en in samenwerking met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) het product ‘Starterslening’ ontwikkeld. Met dit instrument worden gemeenten in de gelegenheid gesteld een financiële impuls te geven aan de lokale (koop)woningmarkt en de doorstroming te bevorderen. Nieuwbouw en bestaande koopwoningen zijn voor starters vaak onbetaalbaar en de bestaande stimuleringsregelingen (koopsubsidie (BEW) en dergelijke) blijken niet voldoende. De Starterslening geeft de gemeenten een instrument in handen om op het lokale woonbeleid afgestemde Startersleningen te verstrekken aan nieuwkomers op de woningmarkt. De gemeente bepaalt de doelgroep en het woningsegment. Zo kan de gemeente optimaal inspelen op de behoeften en ontwikkelingen op de lokale woningmarkt.

In oktober 2006 hebben de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu het convenant VROM Starterslening gesloten. Het ministerie van VROM stelde eenmalig 40 miljoen euro beschikbaar voor het VROM Startersfonds. Na uitputting van dit fonds is begin 2013 door de minister voor Wonen enRijksdienst opnieuw 50 miljoen euro beschikbaar gesteld voor indicatie 11.000 leningen.

Procedures en gemeentelijke uitvoeringsregels Starterslening

De Procedures en Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening en de Productspecificaties Starterslening, vastgesteld door SVn, zijn van toepassing op deze verordening. Doordat de gemeente zich middels een deelnemingsovereenkomst heeft uitgesproken voor deelname aan de producten van SVn, zijn ook de procedures en gemeentelijke uitvoeringsregels van de verschillende producten van kracht. Hierin zijn de voorwaarden en procedures opgenomen voor deelname aan de Starterslening. Allereerst bepaalt de gemeente in een gemeentelijke verordening de algemene en bijzondere voorwaarden die van toepassing zijn waaronder de doelgroep en het marktsegment van woningobjecten. De gemeente toetst vervolgens aan de hand van de verordening of de verzoeker in aanmerking komt voor een Starterslening en reikt het SVn-aanvraagformulier Starterslening uit. SVn verzorgt de financiële toetsing en brengt advies uit aan de gemeente over de hoogte van de Starterslening. De gemeente besluit over de toekenning van de lening en de te stellen condities, zoals de hoogte van de lening en eventuele bijzondere voorwaarden. Dit wordt door de gemeente vastgelegd in een toewijzingsbesluit. Indien de lening niet wordt toegekend wordt de aanvrager hiervan middels een afwijzingsbesluit door de gemeente op de hoogte gesteld. Na de toekenning heeft de aanvrager de gelegenheid een bancaire lening aan te vragen en deze offerte binnen vier weken na verzenddatum van het toewijzingsbesluit naar SVn te sturen. Na een toetsing van de bancaire offerte brengt SVn een offerte voor de Starterlening uit.

Artikel 2 Toepassingsbereik

In artikel 2 wordt het toepassingsbereik van de verordening Starterslening bepaald. Het toepassingsbereik van de verordening heeft betrekking op enerzijds de doelgroep van de regeling en anderzijds het markt-, woning en prijssegment waarop de regeling van toepassing is. Bij het bepalen van de doelgroep en het marktsegment heeft de gemeente volledige keuzevrijheid en kan inspelen en afstemmen op het lokale huisvestingsbeleid. De gemeentelijke woonvisie is een mogelijke bron voor het bepalen van de doelgroep en het marktsegment.

In lid 2 sub a bepaalt de gemeente de doelgroep die in aanmerking komt voor een Starterslening. In alle gevallen gaat het om natuurlijke personen, die niet in bezit zijn van een koophuis en dit niet eerder zijn geweest.

Artikel 3 Budget

De gemeenteraad legt vast hoeveel besteed mag worden aan deStarterslening en maakt het vastgestelde bedrag over op degemeenterekening Starterslening bij SVn. Hiervoor moet in de begrotingeen budget worden gereserveerd voor de Startersleningen. Een vastgesteldbudget waarborgt de rechtszekerheid en begrotingsdiscipline. Het is aan degemeente om de hoogte van het budget te bepalen. De Starterslening is zoingericht dat de starter in de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft tebetalen.

Het vaststellen van een budget maakt het noodzakelijk dat de aanvragenvoor de Starterslening in volgorde van binnenkomst van de volledigingevulde aanvraagformulieren bij SVn worden afgehandeld. Hierbij geldthet principe ‘op is op’. Zodra de Gemeenterekening Starterslening isuitgeput of zoveel eerder als de bijdrage van het Rijk en Provincie op is dienen de binnenkomende aanvragen te worden afgewezen.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 13 mei 2013

de griffier,

de voorzitter,