Regeling vervallen per 01-02-2018

REGELING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN VLISSINGEN 2004

Geldend van 30-12-2004 t/m 31-01-2018

Intitulé

REGELING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN VLISSINGEN 2004

Artikel 1 Algemene bepalingen

  • 1. Deze regeling geeft uitvoering aan de artikelen 6, 7, 8, 13 en 14 van de Algemene wet rijksbelastingen, de artikelen 29 en 31 van de Invorderingswet 1990, artikel 160, eerste lid, onderdeel b, van de Gemeentewet, artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht en de artikelen in de belastingverordeningen van de gemeente Vlissingen, op grond waarvan het college nadere regels kan geven met betrekking tot de heffing en de invordering van de onderscheiden gemeentelijke belastingen.

  • 2. Voor de toepassing van deze regeling worden rechten aangemerkt als gemeentelijke belastingen.

  • 3. De op andere wijze geheven gemeentelijke belastingen bedoeld in artikel 233 van de Gemeentewet, worden voor de toepassing van deze regeling aangemerkt als bij wege van aanslag geheven belastingen, met dien verstande dat wordt verstaan onder aanslag of de voorlopige aanslag: het gevorderde, onderscheidenlijk het voorlopig gevorderde bedrag. Artikel 2 blijft bij de op andere wijze geheven gemeentelijke belastingen buiten toepassing.

Artikel 2 Aangifte

  • 1. De belastingplichtige voor:

    • a.

      de forensenbelasting;

    • b.

      de toeristenbelasting;

    • c.

      de hondenbelasting;

    aan wie niet binnen zes maanden na afloop van het belastingjaar of kalenderjaar een aangiftebiljet is uitgereikt of een aanslag is opgelegd, is gehouden binnen een maand na het verstrijken van die zes maanden bij de in artikel 231, tweede lid, onderdeel b van de Gemeentewet bedoelde gemeenteambtenaar een schriftelijk verzoek in te dienen om uitreiking van een aangiftebiljet.

  • 2. Indien de belastingplicht voor de hondenbelasting in de loop van het belastingjaar ontstaat dan wel het aantal honden dat door de belastingplichtige wordt gehouden een wijziging ondergaat, moet de belastingplichtige binnen twee weken na het tijdstip waarop de belastingplicht is ontstaan of de wijziging van het aantal honden heeft plaatsgevonden, bij de in artikel 231, tweede lid, onderdeel b van de Gemeentewet bedoelde gemeenteambtenaar schriftelijke verzoeken om uitreiking van een aangiftebiljet.

  • 3. Als formulier van het aangiftebiljet forensenbelasting wordt vastgesteld het formulier dat in overeenstemming is met het in bijlage 1 opgenomen model.

  • 4. Als formulier van het aangiftebiljet toeristenbelasting wordt vastgesteld het formulier dat in overeenstemming is met het in bijlagen 2, 3 en 4 opgenomen model.

  • 5. Als formulier van het aangiftebiljet hondenbelasting wordt vastgesteld:

    • a.

      voor het doen van een aangifte, het formulier dat in overeenstemming is met het in bijlage 5 opgenomen model;

    • b.

      voor het afmelden van honden, het formulier dat in overeenstemming is met het in bijlage 6 opgenomen model.

  • 6. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 8 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen dienen de in het aangiftebiljet gevraagde gegevens duidelijk, stellig en zonder voorbehoud te worden ingevuld. Het aangiftebiljet wordt ondertekend en met de daarbij gevraagde bescheiden ingeleverd of toegezonden.

Artikel 3 Gebruik nachtverblijfregister ten behoeve van de heffing van toeristenbelasting

Bij de vaststelling van feiten ten behoeve van de heffing van toeristenbelasting kan de in artikel 231, tweede lid, onderdeel b, bedoelde gemeenteambtenaar het door belastingplichtige bijgehouden nachtverblijfregister raadplegen.

Artikel 4 Voorlopige aanslag

  • 1. De in artikel 231, tweede lid, onderdeel b, van de Gemeentewet bedoelde gemeenteambtenaar legt een voorlopige aanslag op, indien het bedrag waarop de aanslag vermoedelijk zal worden vastgesteld, na verrekening van voorheffingen en reeds opgelegde voorlopige aanslagen, zulks naar zijn mening rechtvaardigt.

  • 2. De bepaling van het bedrag van een voorlopige aanslag die wordt vastgesteld in het tijdvak waarover de belasting wordt geheven, dan wel na het tijdstip waarop de belastingschuld is ontstaan kan:

    • a.

      voor de forensenbelasting en voor de rioolrechten geschieden op grond van de gegevens <die hebben gediend ter vaststelling van de meest recente belastingaanslag over, dan wel met betrekking tot het meest recente tijdvak of kalenderjaar>, met dien verstande dat daarbij op benaderende wijze rekening kan worden gehouden met wijzigingen in de wettelijke bepalingen betreffende de heffing van de gemeentelijke belasting alsmede met andere wijzigingen die voor de heffing van de gemeentelijke belasting van belang kunnen zijn. Ingeval de belastingplichtige aannemelijk maakt dat het bedrag waarop de aanslag vermoedelijk zal worden vastgesteld lager is dan het op de voet van de vorige volzin berekende bedrag, wordt de voorlopige aanslag gesteld op dit lagere bedrag;

    • b.

      voor de toeristenbelasting en watertoeristenbelasting geschieden op grond van het gemiddelde dat voortvloeit uit de gegevens die hebben gediend ter vaststelling van ‘de meest recente belastingaanslag over elk van de twee voorafgaande jaren’, met dien verstande dat daarbij op benaderende wijze rekening kan worden gehouden met wijzigingen in de wettelijke bepalingen betreffende de heffing van de gemeentelijke belasting alsmede met andere wijzigingen die voor de heffing van de gemeentelijke belasting van belang kunnen zijn. Ingeval de belastingplichtige aannemelijk maakt dat het bedrag waarop de aanslag vermoedelijk zal worden vastgesteld lager is dan het op de voet van de vorige volzin berekende bedrag, wordt de voorlopige aanslag gesteld op dit lagere bedrag;

    • c.

      voor de afvalstoffenheffing of reinigingsrechten maandelijks geschieden en naar evenredigheid worden vastgesteld op het per maand van het betreffende belastingtijdvak verschuldigde bedrag.

Artikel 5 Rente

  • 1. Het percentage van de invorderingsrente is het percentage dat ingevolge artikel 29 van de Invorderingswet 1990 voor het betreffende kalenderkwartaal voor de rijksbelastingen is vastgesteld.

  • 2. Bij de invordering van de gemeentelijke belastingen vindt de ministeriële regeling bedoeld in artikel 31 van de Invorderingswet 1990 overeenkomstige toepassing.

  • 3. In afwijking van de in het tweede lid bedoelde regeling wordt geen invorderingsrente in rekening gebracht indien deze in totaal een bedrag van € 25,- niet te boven gaat.

Artikel 6 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    Deze regeling wordt aangehaald als 'Regeling gemeentelijke belastingen Vlissingen 2004'.

Vlissingen, 15 december 2004

Burgemeester en wethouders van Vlissingen,

de secretaris, de burgemeester,

mr. A.L. Pronk A. van Dok- Van Weele

Bijlage 1 Aangiftebiljet hondenbelasting 'afmelding'

Behorende bij de “Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Vlissingen”

Datum uitreiking : ________________________________________

Biljetnummer : ________________________________________

Subjectnummer : ________________________________________

Ondergetekende:

Naam en voorletters : ______________________________________

Straat en huisnummer : ______________________________________

Postcode en woonplaats : ______________________________________

Geboortedatum : ______________________________________

Verklaart:

Dat één of meerdere honden zijn overleden / verkocht *

Datum overlijden / verkoop * : __________________________________

Alleen bij verkoop:

Naam nieuwe eigenaar : __________________________________

Adres nieuwe eigenaar : __________________________________

s.v.p. bij overlijden een kopie van de (euthanasie/crematie/begrafenis)verklaring bijvoegen.

Na overlijden / verkoop * is ondergetekende houder van

Aantal honden :____________________

Aldus duidelijk, stellig en zonder voorbehoud ingevuld en ondertekend,

____________________(plaats), ____________________________(datum)

_______________________________(handtekening)

Hierbij nodigen wij u uit tot het doen van aangifte voor de hondenbelasting. Wij verzoeken u het ingevulde en ondertekende biljet binnen ten minste 14 dagen na de datum van uitreiking te retourneren aan de heffingsambtenaar van de gemeente. Voor de retourneren van het aangiftebiljet kunt u gebruik maken van de bijgevoegde antwoordenveloppe. Indien u vragen heeft naar aanleiding van de aangifte, kunt u terecht bij de belastingsectie van de gemeente. Deze sectie is bereikbaar op telefoonnummer 0118-487200.

Aangifte verplicht.

Op grond van wettelijke bepalingen is een ieder aan wie een aangiftebiljet is uitgereikt, verplicht aangifte te doen door het biljet duidelijk, stellig en zonder voorbehoud in te vullen, te ondertekenen en met de daarin gevraagde bescheiden in te leveren.

U bent dus verplicht dit te doen, ook als er geen hond wordt gehouden. Het achterwege laten van de aangifte leidt er toe dat de gemeente ambtshalve een aanslag op kan leggen. Bij eventuele bezwaren tegen deze aanslag rust op u de bewijslast het tegendeel te bewijzen.

Wat is hondenbelasting?

Hondenbelasting wordt geheven voor het houden van één of meer honden. De honden binnen een gezin worden aan een van de gezinsleden toegerekend.

Hoe wordt de hondenbelasting berekend.

De hondenbelasting wordt door middel van aanslag geheven. De gemeente hanteert een ander tarief voor de tweede en volgende hond dan voor de eerste hond. Voor de hoogte van de tarieven kunt u contact opnemen met de belastingsectie van de gemeente (telefoon 0118-487200).

Wat te doen bij wijzigingen?

Het is mogelijk dat gedurende het jaar het aantal honden toe- of afneemt door bijvoorbeeld koop, verkoop, geboorte of overlijden. Voor het vaststellen van de verschuldigde belasting of teruggaaf is het van belang dat u dit direct meldt bij de gemeente. U kunt daarover contact opnemen met de belastingsectie van de gemeente.

Bijlage 2 Aangiftebiljet hondenbelasting 'aanmelding'

Behorende bij de “Uitvoeringsregeling gemeentelijke belastingen Vlissingen”

Belastingjaar : ______________________________________

Subjectnummer : ______________________________________

Datum uitreiking : ______________________________________

Indienen voor : ______________________________________

Ondergetekende:

Naam en voorletters : _________________________________

Straat en huisnummer : _________________________________

Postcode en woonplaats : _________________________________

Geboortedatum : _________________________________

Verklaart:

Houder te zijn van één of meer honden.

Aantal honden : _________

Datum aanschaf : _________________________________

Naam vorige eigenaar : _________________________________

Adres vorige eigenaar : _________________________________

Dienen één of meer honden als blinde geleidehond ja / nee*

Zo ja, hoeveel?______ (s.v.p. bewijs meezenden)

Zijn één of meer honden door de ‘Stichting hulphond Nederland’ als gehandicaptenhond aan een gehandicapte ter beschikking gesteld? ja / nee*

Zo ja, hoeveel?______(s.v.p. bewijs meezenden)

Bent u houder van een kennel en als zodanig ingeschreven bij de Raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland, en is aan u een vergunning verleend als bedoeld in artikel 8.1 van de Wet milieubeheer (Stb. 1992, 551) ja / nee*

Aldus duidelijk, stellig en zonder voorbehoud ingevuld en ondertekend,

____________________(plaats), ____________________________(datum)

_______________________________(handtekening)

Toelichting bij het aangiftebiljet hondenbelasting.

Hierbij nodigen wij u uit tot het doen van aangifte voor de hondenbelasting. Wij verzoeken u het ingevulde en ondertekende biljet binnen ten minste 14 dagen na de datum van uitreiking te retourneren aan de heffingsambtenaar van de gemeente. Voor de retourneren van het aangiftebiljet kunt u gebruik maken van de bijgevoegde antwoordenveloppe. Indien u vragen heeft naar aanleiding van de aangifte, kunt u terecht bij de belastingsectie van de gemeente. Deze sectie is bereikbaar op telefoonnummer 0118-487200.

Aangifte verplicht.

Op grond van wettelijke bepalingen is een ieder aan wie een aangiftebiljet is uitgereikt, verplicht aangifte te doen door het biljet duidelijk, stellig en zonder voorbehoud in te vullen, te ondertekenen en met de daarin gevraagde bescheiden in te leveren.

U bent dus verplicht dit te doen, ook als er geen hond wordt gehouden. Het achterwege laten van de aangifte leidt er toe dat de gemeente ambtshalve een aanslag op kan leggen. Bij eventuele bezwaren tegen deze aanslag rust op u de bewijslast het tegendeel te bewijzen.

Wat is hondenbelasting?

Hondenbelasting wordt geheven voor het houden van één of meer honden. De honden binnen een gezin worden aan een van de gezinsleden toegerekend.

Hoe wordt de hondenbelasting berekend.

De hondenbelasting wordt door middel van aanslag geheven. De gemeente hanteert een ander tarief voor de tweede en volgende hond dan voor de eerste hond. Voor de hoogte van de tarieven kunt u contact opnemen met de belastingsectie van de gemeente (telefoon 0118-487200).

Wat te doen bij wijzigingen?

Het is mogelijk dat gedurende het jaar het aantal honden toe- of afneemt door bijvoorbeeld koop, verkoop, geboorte of overlijden. Voor het vaststellen van de verschuldigde belasting of teruggaaf is het van belang dat u dit direct meldt bij de gemeente. U kunt daarover contact opnemen met de belastingsectie van de gemeente.