Uitvoeringsbesluit voor de graven, asbezorging en gedenkplaatsen Vlissingen 2010

Geldend van 21-10-2010 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsbesluit voor de graven, asbezorging en gedenkplaatsen Vlissingen 2010

Artikel 1. Begripsbepalingen

Deze nadere regels verstaan onder:

a.

Graf:

een zandgraf;

b.

Asbus:

een bus ter berging van as van een overledene;

c.

Urn:

een voorwerp ter berging van een of meer asbussen;

d.

Particulier graf:

een graf waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot:

1.het doen begraven en begraven houden lijken;

2.het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen;

3.het doen verstrooien van as;

e.

Algemeen graf:

een graf bij de gemeente in beheer waarin gelegenheid wordt geboden tot het doen begraven van lijken;

f.

Algemeen kindergraf:

een graf bij de gemeente in beheer waarin gelegenheid wordt geboden tot het doen begraven van een kind tot de leeftijd van 12 jaar;

g.

Particulier urnengraf:

een graf waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot:

1.het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen;

2.het doen verstrooien van as;

h.

Particuliere urnennis:

een nis waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen;

i.

Gedenkplaats:

een plaats waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend om overledenen te gedenken.

Artikel 2. Indeling en uitgifte van de graven en urnennissen

  • 1. De algemene graven zijn graven waarin gelegenheid wordt gegeven om ten hoogste twee lijken te begraven voor de tijd van vijftien15 jaren. Op begraafplaats Ritthem (oude gedeelte) en op het Islamitisch gedeelte op de Noorderbegraafplaats zijn deze graven bestemd voor het begraven van één lijk. Op het gedeelte van de begraafplaatsen in Oost-Souburg en Ritthem waar slechts 1-laags is begraven, is het ook toegestaan in deze graven de as van ten hoogste twee overledenen te verstrooien.

  • 2. De particuliere graven worden uitgegeven voor de tijd van 20 jaren, bestemd voor het begraven van ten hoogste 2 lijken dan wel het plaatsen van 2 asbussen met of zonder urnen of het verstrooien van de as van 2 overledenen. Op de begraafplaats Ritthem, op het gedeelte waar slechts 1-laags begraven kan worden, kan het grafrecht tevens worden verleend voor het naastgelegen graf. In het Islamitisch gedeelte van de Noorderbegraafplaats en op de Joodse begraafplaats aan de Vredehoflaan zijn de graven bestemd voor het begraven van ten hoogste 1 persoon.

  • 3. De algemene kindergraven worden uitgegeven voor de tijd van 15 jaren , bestemd voor het begraven van ten hoogste 1 lijk van een kind tot 12 jaar. Dan wel het bijzetten van ten hoogste 2 asbussen met daarin de as van kinderen tot 12 jaar. In deze graven is het ook toegestaan de as van ten hoogste 2 overleden kinderen te verstrooien.

Artikel 3. De afmeting van de graven

  • 1. De oppervlakte van de algemene en particuliere graven bedraagt maximaal 200 X 100 cm.

  • 2. De oppervlakte voor de algemene kindergraven bedraagt maximaal 180 X 80 cm.

  • 3. De oppervlakte voor de particuliere urnengraven bedraagt maximaal 60 X 60 cm.

Artikel 4. De bezorging van as

  • 1. De particuliere urnengraven worden uitgegeven voor de tijd van 20 jaren, bestemd voor het daarin bijzetten van ten hoogste 4asbussen met of zonder urn, dan wel het doen verstrooien van as van ten hoogste 1 overledene. De as van meerdere van de vier toegestane asbussen kan eventueel in ten hoogste één sierurn op het graf worden geplaatst.

  • 2. De particuliere urnennissen worden onderverdeeld in:

    a. gesloten urnennissen uitgegeven voor de tijd van 20 jaren, bestemd voor de bijzetting van ten hoogste twee asbussen met of zonder urnen. Deze nissen moeten worden afgesloten met een sluitplaat.

    b. open urnennissen uitgegeven voor de tijd van 20 jaren, bestemd voor de bijzetting van ten hoogste twee asbussen in sierurn(en).

Artikel 5. Gedenkplaats van de verstrooiingsakkers

  • 1. Het plaatsen of neerleggen van bloemen ter herdenking na een asverstrooiing op de verstrooiingsakker is alleen toegestaan in of bij het bloemenplateau op de algemene gedenkplaats (Noorderbegraafplaats) of aan de rand van die verstrooiingsakker.

  • 2. Op de daartoe bestemde zuilen bij de verstrooiingsakkers kunnen herdenkingsplaatjes worden aangebracht met de naam, geboorte- en overlijdensdatum van de persoon waarvan de as verstrooid is op de verstrooiingsakker, alsmede van vermiste personen of overledenen in den vreemde waarvan het stoffelijk overschot niet is gerepatrieerd.

  • 3. Het aanbrengen van een herdenkingsplaatje kan gebeuren voor de tijd van 10 jaar, met de mogelijkheid deze termijn met telkens 10 jaar te verlengen.

  • 4. Het herdenkingsplaatje moet een afmeting van 125 X 70 x 3 mm. hebben en dienen van een duurzaam, niet doorzichtig, materiaal of niet corroderend metaal te zijn.

  • 5. De herdenkingsplaatjes mogen geen aanstootgevende teksten en of afbeeldingen bevatten.

  • 6. De aanvrager van de verstrooiing dient zelf voor de aanmaak van het herdenkingsplaatje te zorgen.

  • 7. De herdenkingsplaatjes worden uitsluitend van gemeentewege bevestigd en verwijderd.

Artikel 6. Voorwaarden sluitplaten en sierurnen

  • 1. De sluitplaten voor de urnennissen moeten van duurzaam materiaal zijn, zoals natuursteen, niet corroderend metaal, keramiek of gehard glas. Achter gehard glas is een sierurn van maximaal 30 cm. hoogte verplicht.

  • 2. Een sluitplaat dient 6-hoekig te zijn met zijden van 265 mm., een dikte van maximaal 20 en minimaal 15 mm. en 2 boorgaten met een diameter van 17 mm. voor M10 draadeinden.

  • 3. De boorgaten moeten zijn aangebracht in de boven- en onderzijde van de plaat, het middelpunt in het midden van de zijde, op 20 mm. van de buitenkant.

  • 4. Een sluitplaat moet bevestigd worden met beschikbaar gestelde roestvrijstalen M10 draadeinden en AV-moeren.

  • 5. De sierurnen in de open urnennissen moeten zijn vervaardigd uit duurzaam materiaal, zoals keramiek, natuursteen of niet corroderend metaal.

  • 6. Een sierurn mag inclusief deksel niet hoger zijn dan 35 cm.

  • 7. De genoemde maatvoering geldt voor de gesloten nissen op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen en de Algemene begraafplaats in Oost-Souburg. Voor de Algemene begraafplaats in Ritthem gelden specifieke afmetingen. Deze gegevens zijn op aanvraag beschikbaar.

Artikel 8. Ruiming graven

In geval van ruiming van graven zal de ruiming van kindergraven worden vermeden zolang er andere ruimingen mogelijk zijn.

Artikel 9. Slotbepalingen

Dit uitvoeringsbesluit treedt in werking op 21 oktober 2010 en wordt aangehaald als ‘Uitvoeringsbesluit voor de graven, asbezorging en gedenkplaatsen Vlissingen 2010’.

Vlissingen, 30 september 2010.

Burgemeester en wethouders van Vlissingen

de secretaris, de burgemeester,

dr. ir J.J. van Houdt drs. W.J.A. Dijkstra