Regeling vervallen per 31-12-2012

Legesverordening omgevingsrecht provincie Zuid-Holland 2012

Geldend van 01-01-2012 t/m 30-12-2012

Intitulé

Legesverordening omgevingsrecht provincie Zuid-Holland 2012

Besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland van 14 december 2011, tot  vaststelling van de Legesverordening Omgevingsrecht Provinciale Staten (Prov. Blad 2011, nr. 139).  

Artikel 1 Begrippen  

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a. aanvraag: de aanvraag van een vergunning;

  • b. Awb: Algemene wet bestuursrecht;

  • c. leges: de leges voor het behandelen van een aanvraag om een omgevingsvergunning waarvoor Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bevoegd gezag zijn;

  • d. vergunning: een omgevingsvergunning als bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

     

Artikel 2 Belastbaar feit

1. Leges worden geheven ter zake van het in behandeling nemen van een aanvraag, ongeacht of de aanvraag leidt tot een besluit in de zin van de Awb.2. Het moment waarop een aanvraag in behandeling is genomen, is de dagtekening van de ontvangstbevestiging.

Artikel 3 Belastingplichtige

Belastingplichtig is degene die een aanvraag indient, dan wel degene ten behoeve van wie een aanvraag wordt ingediend.

Artikel 4 Heffingsmaatstaven en tarieven

1. De leges worden geheven naar de heffingsmaatstaven en tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.2. Voor de berekening van de leges wordt een gedeelte van een in de tarieventabel genoemde eenheid als een volle eenheid aangemerkt.3. Indien sprake is van een gefaseerde aanvraag worden per fase de leges in rekening gebracht die gelden voor de activiteiten waarop de desbetreffende fase betrekking heeft.

Artikel 5 Wijze van heffing

1. De leges worden geheven bij wege van aanslag of door middel van een mondelinge dan wel een gedagtekende schriftelijke kennisgeving, waaronder mede wordt begrepen een stempelafdruk, zegel, nota of ander schriftuur.2. De leges worden aan de belastingplichtige bekendgemaakt door toezending van een aanslag dan wel mondeling, dan wel door uitreiking van een schriftelijke kennisgeving.3. De leges kunnen worden geheven bij voorlopige aanslag tot ten hoogste het bedrag waarop de aanslag vermoedelijk zal worden vastgesteld.

Artikel 6 Termijnen van betaling

1. In afwijking van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 worden de leges betaald ingeval de kennisgeving als bedoeld in artikel 5, tweede lid:

  • a. mondeling wordt gedaan: op het moment van het doen van de kennisgeving;

  • b. schriftelijk wordt gedaan: op het moment van uitreiken van de kennisgeving;

  • c. wordt toegezonden: binnen 30 dagen na de dagtekening van de kennisgeving.

     

2. De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in het eerste lid gestelde termijnen.

Artikel 7 Kwijtschelding

Bij de invordering van de leges wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 8 Teruggaaf

1. De aanvrager kan verzoeken om teruggaaf van (een deel van) reeds betaalde leges in de volgende gevallen:

  • a. indien ingevolge artikel 4:5 van de Awb wordt besloten om een aanvraag niet verder tebehandelen: 50% van de geheven leges;

  • b. indien een aanvraag buiten behandeling wordt gesteld omdat Gedeputeerde Staten of Provinciale Staten niet het bevoegd gezag zijn: 100% van de geheven leges;

  • c. indien een aanvraag binnen één maand bij een reguliere aanvraag of binnen 3 maanden bij een uitgebreide aanvraag wordt ingetrokken nadat deze aanvraag in behandeling is genomen, maar voordat op de aanvraag is beslist: 50% van de geheven leges;

  •  d. indien een aanvraag (deels) wordt geweigerd: 30% van de geheven leges. Indien de weigering betrekking heeft op een deel van de aanvraag en de aanvraag voor het overige wordt gehonoreerd: 30% van het deel van de geheven leges dat betrekking heeft op het geweigerde deel van de vergunning;

  • e. indien in het geheel geen gebruik is gemaakt van een verleende vergunning en Gedeputeerde Staten binnen een jaar na dagtekening van de verlening, al dan niet op verzoek van de aanvrager, besluiten tot intrekking daarvan: 30% van de geheven leges. Indien de intrekking betrekking heeft op een deel van de vergunning en de vergunning voor het overige ongewijzigd in stand blijft: 30% van het deel van de geheven leges dat betrekking heeft op het ingetrokken deel van de vergunning.

     

2. De in het eerste lid bedoelde teruggaaf vindt niet plaats over:

  • a. de kosten van publicatie die al zijn gemaakt,

  • b. de kosten die Gedeputeerde Staten of Provinciale Staten aan derden verschuldigd zijn, zoals portokosten, kadastrale rechten en verplichte advieskosten, met dien verstande dat de geheven legesverminderd met de teruggaaf niet minder bedragen dan € 250.

     

3. Het in het eerste lid bedoelde verzoek wordt schriftelijk ingediend bij de provincieambtenaar, belast met de heffing van provinciale belastingen:

  • a. in de in het eerste lid, onder a, b en c bedoelde gevallen: binnen één jaar na het in behandeling nemen van de aanvraag;

  • b. in de in het eerste lid, onder d bedoelde geval: binnen één jaar na het onherroepelijk worden van de (gedeeltelijke) weigering;

  • c. in de in het eerste lid, onder e bedoelde geval: binnen één jaar na het onherroepelijk worden van de (gedeeltelijke) intrekking van de vergunning.

     

Artikel 9 Nadere regels door het college van Gedeputeerde Staten

Gedeputeerde Staten kunnen nadere regels geven met betrekking tot de heffing en de invordering van de leges.

Artikel 10 Hardheidsclausule

Gedeputeerde Staten kunnen de artikelen 6, 7 en 8 buiten beschouwing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing gelet op het heffen van leges, zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard.  

Artikel 11 Intrekking Legesverordening omgevingsvergunning Provincie Zuid-Holland 2010

De Legesverordening omgevingsvergunning Provincie Zuid-Holland 2010 wordt ingetrokken.

Artikel 12 Overgangsrecht

De Legesverordening omgevingsvergunning Provincie Zuid-Holland 2010 blijft van toepassing op de belastbare feiten die zich voor 1 januari 2012 hebben voorgedaan.

Artikel 13 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

Artikel 14 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Legesverordening omgevingsrecht provincie Zuid-Holland 2012.

Ondertekening

Den Haag, 14 december 2011 Provinciale Staten van Zuid-Holland, · J. FRANSSEN, voorzitter. H. ENGELS-VAN NIJEN, griffier.  
 

Bijlage :

Tarieventabel behorend bij Legesverordening omgevingsrecht Provincie Zuid-Holland 2012http://www.zuid-holland.nl/publish/pages/9769/tarieventabelbehorendbijlegesverordeningomgevingsrechtprovinciezuid-holland2012.doc