Regeling vervallen per 01-01-2017

Subsidieregeling kwaliteitsnet goederenvervoer Zuid-Holland 2013

Geldend van 17-12-2015 t/m 31-12-2016

Intitulé

Subsidieregeling kwaliteitsnet goederenvervoer Zuid-Holland 2013

Besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 18 juni 2013 tot vaststelling van de Subsidieregeling kwaliteitsnet goederenvervoer Zuid-Holland 2013 (Prov. Blad 2013, nr.114, gerectificeerd bij Prov. Blad 2013, nr. 114A) en gewijzigd bij besluit van 14 december 2015 (Prov. Blad 2015, nr. 8327)

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland:

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

overwegende dat het wenselijk is dat voor de economische ontwikkeling van de topsectoren de infrastructurele maatregelen die onderdeel uitmaken van het kwaliteitsnet goederenvervoer een bijdrage leveren aan een betere doorstroming van het vrachtverkeer op de voor topsectoren belangrijke wegen in Zuid-Holland;

Besluiten:

Vast te stellen de “Subsidieregeling kwaliteitsnet goederenvervoer Zuid-Holland 2013”

Paragraaf 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen  

In deze regeling wordt verstaan onder:   

  • a. Asv: Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

  • b. goederenvervoer: het bedrijfsmatig vervoer van goederen;

  • c. maatregelenpakket kwaliteitsnet goederenvervoer 2010: door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bij besluit van 15 juni 2010 vastgesteld pakket met projecten ter bevordering van de doorstroming van het goederenvervoer over de weg;

  • d. Maatregelenpakket Masterplan Coolport 2016: door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bij besluit van 8 december 2015 vastgesteld pakket met projecten ten behoeve van de ontsluiting voor het goederenvervoer van de Coolport;

  • e. project; in tijd en middelen begrensde infrastructurele werkzaamheden en hiermee samenhangende activiteiten gericht op de doorstroming van het vrachtverkeer en onderdeel van het maatregelenpakket kwaliteitsnet goederenvervoer 2010 of het maatregelenpakket masterplan Coolport 2016.

Artikel 2 Subsidiabele activiteiten  

1. Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die de doorstroming van het goederenvervoer over de weg bevorderen.

2. Subsidie, als bedoeld in het eerste lid, worden verstrekt als projectsubsidie.

3. De activiteiten, als bedoeld in het eerste lid, leiden tot het aanleggen of verbreden van wegen, het aanleggen of verbeteren van rotondes.

Artikel 3 Doelgroep  

Subsidie, als bedoeld in artikel 2, wordt uitsluitend verstrekt aan publiekrechtelijke rechtspersonen en het Havenbedrijf Rotterdam.  

Artikel 4 Aanvraagperiode  

Aanvragen kunnen worden ingediend tot 31 december 2016.  

Artikel 5 Weigeringsgronden  

In aanvulling op de artikelen 11 en 12 van de Asv kunnen Gedeputeerde Staten de verlening van een subsidie, als bedoeld in artikel 2, in ieder geval weigeren indien:  

a. het project niet is opgenomen in het maatregelenpakket kwaliteitsnet goederenvervoer 2010 of het maatregelenpakket masterplan Coolport 2016;

b. Gedeputeerde Staten al eerder het project waarvoor subsidie wordt aangevraagd hebben gesubsidieerd.

Artikel 6 Subsidievereisten  

Gedeputeerde Staten kunnen subsidie als bedoeld in artikel 2 verstrekken voor activiteiten die gericht zijn op:  

  • a. het hernieuwd inrichten van wegen en rotondes ter bevordering van de doorstroming van het goederenvervoer over de weg als genoemd in het maatregelenpakket kwaliteitsnet goederenvervoer 2010 en het maatregelenpakket masterplan Coolport 2016 of een daaraan gelijkwaardig alternatief indien het project uit het maatregelenpakket niet uitvoerbaar blijkt;

  • b. het aanleggen van wegen of verbindingen tussen wegen ter bevordering van de doorstroming van het goederenvervoer over de weg als genoemd in het maatregelenpakket kwaliteitsnet goederenvervoer 2010 en het maatregelenpakket masterplan coolport 2016 of een daaraan gelijkwaardig alternatief indien het project uit het maatregelenpakket niet uitvoerbaar blijkt; of

  • c. het verrichten van studie ten behoeve van de activiteiten genoemd onder artikel 2.

Artikel 7 Niet subsidiabele kosten  

De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:

a. kosten die zijn gemaakt ter uitvoering van een taak waartoe de subsidieontvanger wettelijk verplicht is.

b. kosten die zijn gemaakt voor de verwerving van gronden en voor de voorbereiding van de verwerving van gronden ten behoeve van de realisatie van infrastructurele maatregelen, of

c. kosten die niet noodzakelijk en adequaat zijn in relatie tot het doel van de subsidie.

Artikel 8 Subsidiehoogte  

1. Een subsidie, als bedoeld in artikel 2, bedraagt ten hoogste 100 % van de geraamde kosten die zijn opgenomen in de maatregelenpakketten kwaliteitsnet goederenvervoer 2010 of het maatregelenpakket Coolport masterplan 2016.

2. Het bedrag van de aangevraagde subsidie kan nooit hoger zijn dan de geraamde kosten die zijn opgenomen in de maatregelenpakketten kwaliteitsnet goederenvervoer 2010 of het maatregelenpakket masterplan Coolport 2016.

3. Indien een project uit het maatregelenpakket kwaliteitsnet goederenvervoer 2010 of het maatregelenpakket masterplan Coolport 2016 niet uitvoerbaar blijkt, kan het bedrag van de aangevraagde subsidie voor een vervangend project nooit hoger zijn dan de kosten die voor het oorspronkelijke project zijn geraamd en opgenomen in de maatregelenpakketten.

Artikel 9 Prestatieverantwoording  

Bij een subsidie van € 125.000,00 of meer gaat de aanvraag tot subsidievaststelling vergezeld van een controleverklaring.

Artikel 10 Bevoorschotting  

1. Het voorschot voor subsidies bedraagt ten hoogste 80% van het verleende subsidiebedrag.  

2. Het voorschot wordt op basis van prestaties, besteding en liquiditeitsbehoefte in termijnen uitgekeerd waarvan de hoogte en de tijdstippen in de beschikking tot subsidieverlening worden bepaald.

Artikel 11 Evaluatie  

De evaluatie van de risicoanalyse als bedoeld in artikel 8, vierde lid, van de Asv vindt twee jaar na de inwerkingtreding van deze regeling plaats.  

Artikel 12 Intrekking  

De Subsidieregeling kwaliteitsnet goederenvervoer Zuid-Holland wordt ingetrokken.  

Artikel 13 Overgangsrecht  

De Subsidieregeling kwaliteitsnet goederenvervoer Zuid-Holland, zoals deze luidde op de dag voorafgaande aan de dag van inwerkingtreding van deze regeling, blijft van kracht voor subsidies die voor die datum zijn aangevraagd.  

Artikel 14 Inwerkingtreding  

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2013.  

Artikel 15 Werkingsduur en overgangsrecht

Deze regeling vervalt op1 januari 2017 met dien verstande dat deze subsidieregeling van toepassing blijft op subsidies die voor die datum zijn aangevraagd.  

Artikel 16 Citeertitel  

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling kwaliteitsnet goederenvervoer Zuid-Holland 2013.  

Ondertekening

Den Haag, 18 juni 2013
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland
J. FRANSSEN, voorzitter
Mw. drs. J.A.M. HILGERSOM, secretaris
 

Bijlage 1 Maatregelenpakket "Masterplan Cool Port 2016"

http://www.zuid-holland.nl/publish/pages/11845/maatregelenpakketmasterplancoolport2016.pdf

Toelichting algemeen

Zuid-Holland is de meest verstedelijkte provincie, waarin naast een grootstedelijk gebied ook drie greenports en een mainport liggen. Een goede bereikbaarheid voor het goederenvervoer is een belangrijke vestigingsplaatsfactor en een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van de verschillende topgebieden in Zuid-Holland. De versterking van de relatie van de greenports met de mainport en dan vooral de Coolport is een belangrijke voorwaarde voor het toekomstig functioneren van de greenports in Zuid Holland. Het doel van de subsidieregeling kwaliteitsnetgoederenvervoer 2013 is bevorderingvan de doorstroming van goederenvervoer over de weg. In het maatregelenpakket kwaliteitsnet goederenvervoer 2010 en het maatregelenpakket Coolport 2011 zijn projecten opgenomen voor de bevorderingvan de doorstroming van goederenvervoer over de weg vooral in de relatie greenport mainport. Door het uitvoeren van (infrastructurele) maatregelen die specifiek gericht zijn op een betere, efficiëntere, doorstroming en afhandeling van het goederenvervoer zal een concrete verbetering van de bereikbaarheid voor het goederenvervoer worden bereikt. Voor de projecten uit de beide maatregelenpakketten die niet op provinciale wegen liggen kan er een subsidie worden aangevraagd door gemeenten en het Havenbedrijf Rotterdam. Door de vertraging van de Coolport is het merendeel van de projecten uit het maatregelenpakket Coolport 2011 nog niet gestart. Om toch een subsidie te kunnen verlenen is het enerzijds noodzakelijk om de subsidieregeling kwaliteitsnetgoederenvervoer te verlengen en anderzijds een actualisatie noodzakelijk van het maatregelenpakket Coolport. Om deze reden is het maatregelenpakket masterplan Coolport 2016 vastgesteld en de regeling aangepast.

ARTIKELSGEWIJS

B.(artikel 4)

Artikel 4 Conform de hoofdregel in de Asv kunnen aanvragen gedurende het hele jaar worden ingediend tot uiterlijk 31 december 2016.

D.(artikel 7)

De afgelopen periode is gebleken dat de niet subsidiabele kosten duidelijker moesten worden omschreven; Naast wettelijke taken zijn ook grondverwerving en projecten die niet bijdragen aan een betere doorstroming van het vrachtverkeer en of een betere ontsluiting van de Coolport niet subsidiabel.