Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland (Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland )

Geldend van 21-12-2017 t/m 19-01-2018

Intitulé

Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland (Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland )

Besluit van Gedeputeerde Staten van 18 juni 2013 tot vaststelling van de Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland  (Prov. Blad 2013, nr. 117), gewijzigd bij besluit van 11 februari 2014 (Prov. Blad 2014, nr. 161), gewijzigd bij besluit van 27 oktober 2015 (Prov. Blad 2015, nr. 8249) en gewijzigd bij besluit van 2 oktober 2017 (Prov. Blad 2017, 5780)

 

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,

Gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

Overwegende dat de provincie Zuid-Holland zich conform het Hoofdlijnenakkoord 2011-2015 inzet voor het behoud van erfgoed en van landschappen met grote cultuurhistorische waarde door deze te beschermen, beleefbaar te maken en de benutting ervan te faciliteren, zodat dit bijdraagt aan een aantrekkelijke leefomgeving en een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Besluiten:

Vast te stellen de “Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland”

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a. Asv: Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

  • b. erfgoedlijn: geografische structuur (kust, trekvaart, oude duinenrij, eiland, etc.), die meerdere monumentale stippen met één gemeenschappelijk historisch verhaal verbindt tot één streep of lijn op de kaart;

  • c. maatregelenpakket erfgoedlijnen: door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vastgesteld pakket aan projecten ter bevordering van de beleefbaarheid van de zeven erfgoedlijnen uit de beleidsvisie Cultureel Erfgoed Zuid-Holland 2013-2016;

  • d. nationale staatssteunkader voor monumentenzorg: kader zoals kennisgegeven onder Steunmaatregel SA.40475 (2015/X), Monumentenwet 1988 - Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten (Brim), 21.01.2015.

Artikel 2 Subsidiabele activiteiten

1. Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor activititeiten die bijdragen aan de beleefbaarheid van de zeven erfgoedlijnen uit de beleidsvisie Cultureel Erfgoed Zuid-Holland 2013-2016 en die zijn opgenomen in het maatregelenpakket erfgoedlijnen.

2. Subsidie als bedoeld in het eerste lid wordt verstrekt in de vorm van een projectsubsidie.

3. De activiteiten als bedoeld in het eerste lid leiden tot een beter beschermd, beleefbaar en benut erfgoed in Zuid-Holland. 

Artikel 3 Doelgroep

Subsidie als bedoeld in artikel 2 kan uitsluitend worden verstrekt aan de rechtspersonen die voor de betreffende activiteit zijn opgenomen in het maatregelenpakket erfgoedlijnen.

Artikel 4 Aanvraagperiode

In afwijking van artikel 26, eerste lid, van de Asv kunnen aanvragen voor subsidies als bedoeld in artikel 2 worden ingediend met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het maatregelenpakket erfgoedlijnen wordt geplaatst tot en met zes weken na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin het maatregelenpakket erfgoedlijnen wordt geplaatst.

Artikel 5 Weigeringsgronden

In afwijking van artikel 11, eerste lid, onder a, en 12, eerste lid, onderdeel b, van de Asv kunnen Gedeputeerde Staten een subsidie verstrekken voor zover;

  • a. de te subsidiëren activiteit reeds in uitvoering is voordat de aanvraag is ingediend;

  • b. de aanvraag betrekking heeft op de inrichtingskosten van de aanvrager. 

Artikel 6 Subsidievereisten

Om voor subsidie als bedoeld in artikel 2 in aanmerking te komen is een activiteit opgenomen in het maatregelenpakket erfgoedlijnen.  

Artikel 7 Subsidiehoogte

De hoogte van de subsidie bedraagt ten hoogste het bedrag dat is opgenomen in het maatregelenpakket erfgoedlijnen voor de betreffende activiteit.

Artikel 8 Verplichtingen van de subsidieontvanger 

1. In aanvulling op de artikelen 18 tot en met 21 van de Asv:

  • a. vangen de activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend aan vóór 31 december van het jaar waarvoor subsidie wordt verstrekt en worden deze binnen drie jaar na de aanvang afgerond;

  • b. verzoeken Gedeputeerde Staten een subsidieontvanger bij alle communicatie-uitingen gebruik te maken van de kernboodschap van de erfgoedlijnen Zuid-Holland uit het maatregelenpakket;

  • c. verzoeken Gedeputeerde Staten een subsidieontvanger deel te nemen aan de “erfgoedtafel” van de betreffende erfgoedlijn en daar desgevraagd te communiceren over de voortgang van het project. 

2. Indien de subsidieverstrekking steun betreft als bedoeld in het nationale staatssteunkader voor monumentenzorg wordt, in afwijking van artikel 21 van de Asv, bij het verstrekken van een subsidie lager dan € 125.000,00 aan de subsidie een verplichting verbonden tot het overleggen van een financieel verslag.

Artikel 9 Prestatieverantwoording

1. Bij een subsidie van minder dan € 25.000,00 toont de subsidieontvanger desgevraagd aan dat de activiteiten zijn verricht door middel van een activiteitenverslag en beeldmateriaal.

2. Bij een subsidie vanaf € 25.000,00 maar minder dan € 125.000,00 toont de subsidieontvanger bij de aanvraag tot subsidievaststelling aan dat de activiteiten zijn verricht door middel van een activiteitenverslag en beeldmateriaal.

3. Bij een subsidie van € 125.000,00 of meer gaat de aanvraag tot subsidievaststelling vergezeld van een controleverklaring.

4. Indien de subsidieverstrekking steun betreft als bedoeld in het nationale staatssteunkader voor monumentenzorg, gaat de aanvraag tot subsidievaststelling, in afwijking van het eerste tot en met het derde lid en in afwijking van artikel 23 van de Asv, vergezeld van een activiteitenverslag, beeldmateriaal en een financieel verslag.

5. In aanvulling op het vierde lid, gaat de aanvraag tot subsidievaststelling, indien de subsidieverleningsbeschikking € 125.000,00 of meer bedraagt, tevens vergezeld van:

  • a.een door een accountant afgegeven verklaring omtrent de getrouwheid en rechtmatigheid van het financieel verslag, of

  • b.een jaarrekening als bedoeld in artikel 361 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek mits de gesubsidieerde activiteiten daarin zijn verantwoord en die jaarrekening vergezeld gaat van een door een accountant afgegeven verklaring omtrent de getrouwheid en rechtmatigheid.

Artikel 10 Bevoorschotting en betaling 

1. Het voorschot voor subsidies van € 25.000,- en hoger bedraagt maximaal 80 % van het voor dat jaar verleende subsidiebedrag.

2. Indien de liquiditeitsbehoefte van de subsidie-ontvanger daartoe noodzaakt, bedraagt het voorschot voor subsidies van € 25.000,- en hoger, in afwijking van het eerste lid, maximaal 100 % van het voor dat jaar verleende subsidiebedrag.

3. Het voorschot wordt op basis van prestaties, besteding en liquiditeitsbehoefte in termijnen uitgekeerd waarvan de hoogte en de tijdstippen in de beschikking tot subsidieverlening worden bepaald. 

Artikel 11 Evaluatie 

De evaluatie van de risicoanalyse als bedoeld in artikel 8, vierde lid, van de Asv vindt plaats in juli 2014. 

Artikel 12 Inwerkingtreding 

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2013. 

Artikel 13 Werkingsduur 

Deze regeling vervalt op 31 december 2019, met dien verstande dat de regeling van kracht blijft voor subsidies die voor die datum zijn aangevraagd.

Artikel 14 Citeerregel 

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland.

Ondertekening

Den Haag, 14 mei 2013
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland
J. FRANSSEN, voorzitter
mw. drs. J.A.M. HILGERSOM, secretaris

Bijlage 1 Maatregelenpakket 2014

Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2014

Bijlage 2 Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2015

Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2015

Bijlage 3 Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2016

http://www.zuid-holland.nl/publish/pages/11848/maatregelenpakketerfgoedlijnen2016.pdf

Bijlage 4 Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2017

https://www.zuid-holland.nl/publish/pages/15010/maatregelenpakketerfgoedlijnen2017.pdf

BIJLAGE 5 MAATREGELENPAKKET ERFGOEDLIJNEN 2018

https://www.zuid-holland.nl/publish/pages/19113/maatregelenpakket_erfgoedlijnen_2018.pdf