Regeling vervallen per 01-11-2018

Besluit van Gedeputeerde Staten van 20 januari 2015 , PZH-2014-497277757 , tot vaststelling van een subsidieregeling voor het versterken van het organiserend vermogen van Triple Helix partijen ( Subsidieregeling regionale netwerken topsectoren Zuid-Holland ) (Prov. Blad 2015, nr. 1230)

Geldend van 07-03-2015 t/m 31-10-2018

Intitulé

Besluit van Gedeputeerde Staten van 20 januari 2015 , PZH-2014-497277757 , tot vaststelling van een subsidieregeling voor het versterken van het organiserend vermogen van Triple Helix partijen ( Subsidieregeling regionale netwerken topsectoren Zuid-Holland ) (Prov. Blad 2015, nr. 1230)

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland,

gelet op artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

Overwegende dat de provincie Zuid-Holland als regionale autoriteit eindverantwoordelijk is voor het regionaal ruimtelijk-economisch beleid;

Overwegende dat in de huidige economische ontwikkeling het belangrijk is dat de regionale overheden samen met bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen op de (boven)regionale schaal paden benoemen voor vernieuwing van economische structuur en de hiervoor noodzakelijke randvoorwaarden gezamenlijk invullen;

Overwegende dat (triple helix) samenwerkingsverbanden op (boven)regionale schaal hierin een belangrijke rol kunnen spelen;

Overwegende dat Cross-over verbindingen voorwaarden zijn voor vernieuwing en innovatieve samenwerking;

Overwegende dat de Economische Agenda Zuidvleugel en de Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie Regionale Economie en Energie de kaders zijn voor deze subsidieregeling;

Besluiten:

Vast te stellen de “Subsidieregeling regionale netwerken topsectoren Zuid-Holland”

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

Asv: Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013;

Triple Helix partij: vertegenwoordiger van het onderwijs dan wel een kennisinstelling, overheid of onderneming;

cross-overs: nieuwe combinaties en samenwerkingsverbanden tussen en over topsectoren heen, waaronder in ieder geval biobased, cleantech, security, smart industry en space;

topsectoren: water, agrofood, tuinbouw, hightech (HTSM), life sciences (LSH), chemie, energie, logistieken creatieve industrie zoals beschreven in de brief aan de Tweede Kamer van minister Kamp (Economische Zaken) mede namens de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Infrastructuur en Milieu (IenM) en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over het kabinetsbeleid ten aanzien van de transitie van de Technologische Top Instituten (Kamerstukken II 2014/04,28753, nr. 33);

uitvoeringsprogramma economie zuidvleugel: uitvoeringsprogramma zoals vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 20 december 2011, registratienummer PZH-2011-316340301;

beleidsvisie en uitvoeringsstrategie Regionale Economie en Energie 2012-2015: beleidsvisie zoals vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 9 mei 2012, registratienummer PZH-2012-330326036.

Artikel 2 Subsidiabele activiteiten en prestatie

1. Subsidie kan worden verstrekt voor activiteiten die gericht zijn op de versterking van de samenwerking tussen Triple Helix partijen binnen de topsectoren en hun cross-overs.

2. Subsidie, als bedoeld in het eerste lid, wordt verstrekt in de vorm van een projectsubsidie vooreen periode van maximaal vier achtereenvolgende jaren.

3. De activiteit, bedoeld in het eerste lid, leidt tot het tot stand komen van een samenwerkingsverbandwaarin de Triple Helix partijen zijn vertegenwoordigd.

Artikel 3 Doelgroep

Subsidie, als bedoeld in artikel 2, wordt uitsluitend verstrekt aan Triple Helix partijen en rechtspersonenter ondersteuning van Triple Helix partijen.

Artikel 4 Aanvraagvereisten

Naast de gegevens bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Asv, gaat een aanvraag voor subsidie in ieder geval vergezeld van een door minimaal twee Triple Helix Partijen binnen het samenwerkingsverband ondertekende verklaring dat de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd gericht zijn op de versterking van hun samenwerking binnen de topsectoren dan wel hun cross-overs.

Artikel 5 Weigeringsgronden

1.In aanvulling op de artikelen 11 en 12 van de Asv wordt subsidie, als bedoeld in artikel 2, geweigerd indien:

  • a. het aangevraagde subsidiebedrag minder dan € 20.000,- bedraagt;

  • b. de aanvraag betrekking heeft op een periodiek terugkerende activiteit;

  • c. Gedeputeerde Staten voor dezelfde activiteit eerder al subsidie hebben verleend of anderszins middelen ter beschikking hebben gesteld.

2.In afwijking van artikel 11, eerste lid, onder a, van de Asv kan subsidie worden geweigerd indien de te subsidiëren activiteit reeds in uitvoering is voordat de aanvraag is ingediend.

3.In afwijking van artikel 12, eerste lid, onderdeel c, van de Asv, kan subsidie worden geweigerd indien de aanvraag betrekking heeft op een structurele activiteit, met uitzondering van structurele activiteiten die in een opbouwfase verkeren.

Artikel 6 Subsidievereisten

Om voor subsidie als bedoeld in artikel 2 in aanmerking te komen, wordt voldaan aan de volgende vereisten:

  • a.het is aannemelijk dat de activiteit binnen afzienbare tijd bijdraagt aan versterking van de samenwerking tussen Triple Helix partijen;

  • b.de activiteit is gericht op versterking van de samenwerking tussen Triple Helix partijen door het opzetten, bevorderen of intensiveren van hun samenwerking, dan wel het stimuleren van een oriëntatie op hun samenwerking;

  • c.er wordt een samenwerkingsverband gevormd door in ieder geval twee Triple Helix partijen die behoren tot de Topsectoren of hun cross-overs;

  • d.de activiteit sluit aan bij het provinciaal doel zoals beschreven in het uitvoeringsprogramma economie zuidvleugel en de beleidsvisie en uitvoeringsstrategie Regionale Economie en Energie 2012-2015.

Artikel 7 Niet subsidiabele kosten

De volgende kosten komen niet voor subsidie in aanmerking:

  • a.kosten die niet noodzakelijk en adequaat zijn in relatie tot het doel van de subsidie;

  • b.kosten die subsidiabel zijn dan wel kunnen worden vergoed op grond van andere regelingen.

Artikel 8 Subsidiehoogte

1. De hoogte van de subsidie bedraagt ten hoogste 40% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 300.000,00.

2. Indien toepassing van het eerste lid ertoe leidt dat de te verlenen subsidie minder bedraagt dan € 20.000,00 wordt de subsidie niet verstrekt.

Artikel 9 Rangschikking

1. Subsidie wordt verdeeld op volgorde van datum van binnenkomst van de subsidieaanvragen.

2. Indien een subsidieaanvraag nog niet volledig is, geldt voor het bepalen van de onderlinge rangschikking voor de verdeling van de subsidie de dag waarop de subsidieaanvraag volledig is als datum van binnenkomst.

3. Dreigt het subsidieplafond op enige dag te worden overschreden, dan vindt rangschikking van de op die dag binnengekomen volledige subsidieaanvragen plaats door middel van loting.

Artikel 10 Prestatieverantwoording

1. Bij een subsidie van minder dan € 25.000,00 toont de subsidieontvanger desgevraagd aan dat de activiteiten zijn verricht door middel van een activiteitenverslag.

2. Bij een subsidie vanaf € 25.000,00 maar minder dan € 125.000,00 toont de subsidieontvanger bij de aanvraag tot subsidievaststelling aan dat de activiteiten zijn verricht door middel van een activiteitenverslag.

3. Bij een subsidie van € 125.000,00 of meer gaat de aanvraag tot subsidievaststelling vergezeld van een controleverklaring.

Artikel 11 Bevoorschotting en betaling

1. Het voorschot voor subsidies van 25.000,- en hoger bedraagt maximaal 80% van het verleende bedrag.

2. Het voorschot wordt op basis van prestaties, besteding en liquiditeitsbehoefte in termijnen uitgekeerd waarvan de hoogte en de tijdstippen in de beschikking tot subsidieverlening worden bepaald.

3. In afwijking van het eerste lid bedraagt het voorschot voor een subsidie van 25.000,- en hoger maximaal 100% van het verleende bedrag, wanneer de liquiditeitsbehoefte van de subsidieontvanger ten behoeve van de activiteit waarvoor de subsidie wordt gevraagd daar aanleiding toe geeft.

Artikel 12 Evaluatie

De evaluatie van de risicoanalyse als bedoeld in artikel 8, vierde lid, van de Asv vindt jaarlijks na de inwerkingtreding van deze regeling plaats.

Artikel 13 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin deze regeling wordt geplaatst.

Artikel 14 Werkingsduur en overgangsrecht

Deze regeling vervalt op 1 januari 2019, met dien verstande dat de regeling van kracht blijft voor subsidies die voor die datum zijn aangevraagd.

Artikel 15 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling regionale netwerken topsectoren Zuid-Holland.

Ondertekening

Den Haag, 20 januari 2015
Geputeerde Staten van Zuid-Holland,
Drs. J. Smit, voorzitter
mw. drs. J.A.M. Hilgersom, secretaris