Regeling vervallen per 01-07-2013

Subsidieregeling haalbaarheidsstudies duurzame energie Zuid-Holland (Subsidieregeling haalbaarhiedsstudies duurzame energie Zuid-Holland)

Geldend van 01-01-2011 t/m 30-06-2013

Intitulé

Subsidieregeling haalbaarheidsstudies duurzame energie Zuid-Holland (Subsidieregeling haalbaarhiedsstudies duurzame energie Zuid-Holland)

Besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland van 5 oktober 2010 tot vaststelling van de Subsidieregeling haalbaarheidsstudies duurzame energie Zuid-Holland (Prov. blad 2010, nr. 113)

Artikel 1 Begripsbepaling

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a. provinciale nota: Nota energiebeleid in uitvoeringsperspectief, vastgesteld door Provinciale Staten op 9 september 2009;

  • b. haalbaarheidsstudie: verkenning naar de projectopzet die ten minste omvat de aspecten:

  • de deelnemende of anderszins te betrekken partijen, energieopbrengst, globale kosten/ baten, milieu-effecten (tenminste een schatting van de opbrengst in termen van CO2 emissie beperking);

  • c. businesscase: nadere uitwerking van een eerdere haalbaarheidsstudie die ten minste omvat: een onderzoek naar de technische en financiële realisatiemogelijkheden; schatting van energieopbrengst, kosten en baten met een nauwkeurigheid + 20%; risico-analyse met oog op bedrijfseconomische haalbaarheid; schatting van de resulterende CO2 emissie beperking en verdere relevante milieu-effecten; voorstel voor definitieve projectopzet incl. hierbij betrokken partijen (met eventueel 1 of 2 varianten hierop).

Artikel 2 Projectsubsidies

1. Gedeputeerde Staten kunnen subsidie verlenen voor activiteiten die bijdragen aan de doelstellingen van de provinciale nota met betrekking tot kennis over en coördinatie van warmtetoepassingen. 2. Subsidie kan worden verleend voor het verrichten van een haalbaarheidsstudie naar of het opstellen van een businesscase met betrekking tot:

  • a. warmtewinning uit de diepe ondergrond (geothermie), dieper dan 500 meter beneden maaiveld;

  • b. gebruik van restwarmte; en

  • c. de ontwikkeling van een warmtenetwerk.

Artikel 3 Doelgroep

Subsidies als bedoeld in artikel 2 kunnen uitsluitend worden verstrekt aan gemeenten, gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen en waterschappen in Zuid-Holland voor een activiteit die betrekking heeft op het grondgebied van Zuid Holland.

Artikel 4 Aanvraag

1. De aanvraag wordt ingediend op het daartoe vastgestelde aanvraagformulier en gaat vergezeld van:

  • a. een activiteitenplan met doel, prestaties en effecten van de activiteit(en) waarvoor subsidie wordt aangevraagd;

  • b. een planning van de activiteit(en) waarvoor subsidie wordt aangevraagd;

  • c. een gespecificeerde begroting van de activiteit(en) inclusief dekkingsplan

2. Subsidieaanvragen kunnen doorlopend worden ingediend en worden behandeld in volgorde van ontvangst, waarbij als ontvangstmoment het moment geldt dat de aanvraag compleet is.

Artikel 5 Weigeringsgronden

In aanvulling op de artikelen 12 tot en met 15 van de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland kunnen Gedeputeerde Staten de verlening van een subsidie als bedoeld in artikel 2 weigeren voor zover:

  • a. de aanvraag betrekking heeft op een activiteit die niet past binnen de doelstellingen van deze regeling;

  • b. de aanvraag betrekking heeft op een activiteit waarvan de redelijkerwijs te verwachten prestaties en effecten te gering zijn, in relatie tot de kosten;

  • c. aan de aanvrager voor dezelfde activiteit al een andere provinciale subsidie is verleend.

  • d. de aanvraag in strijd komt met provinciaal beleid op andere terreinen dan het energiebeleid.

Artikel 6 Voorwaarden

1. De resultaten van de haalbaarheidsstudie of businesscase worden zonder beperkingen beschikbaar gesteld aan de provincie Zuid-Holland. 2. De activiteit(en) waarvoor subsidie wordt aangevraagd worden afgerond uiterlijk op 31 december 2012.

Artikel 7 Subsidiabele kosten

1. De subsidie bedraagt maximaal dertig procent van de subsidiabele kosten, bedoeld in het derde lid, van de haalbaarheidsstudie of de businesscase indien naast de aanvrager en de provincie Zuid-Holland geen andere partij bijdraagt in de kosten. Dit percentage kan worden verhoogd met tien procent als naast de aanvrager en de provincie Zuid-Holland nog ten minste een andere partij bijdraagt in de kosten van het onderzoek. Het percentage van een andere partij die bijdraagt in de kosten van het onderzoek bedraagt ten minste twintig procent.2. De subsidie bedraagt per aanvraag maximaal 50.000 euro.3. Voor subsidie komen uitsluitend in aanmerking aan derden verschuldigde kosten voor verleende diensten in verband met de haalbaarheidsstudie of de bussinescase.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2011 en vervalt met ingang van 1 januari 2012, met dien verstande dat zij van kracht blijft voor de voordien aangevraagde en verleende subsidies zolang zij nog niet zijn vastgesteld.

Artikel 9 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling haalbaarheidsstudies duurzame energie Zuid-Holland.

Ondertekening

Den Haag, 5 oktober 2010 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, J. FRANSSEN, voorzitter M.H.J. VAN WIERINGEN-WAGENAAR, secretaris