Regeling vervallen per 24-12-2015

Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 2011 (Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 2011)

Geldend van 08-04-2011 t/m 23-12-2015

Intitulé

Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 2011 (Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 2011)

Besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland van 23 februari 2011 tot vaststelling van de Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 2011(Prov. Blad 2011, nr. 35).

Artikel 1 Begripsbepaling

In deze regeling wordt verstaan onder: - Compensatiefonds: (inter)gemeentelijk compensatiefonds Ruimte voor ruimte en lintbebouwing, als bedoeld in art. 2, lid 2 sub a en j, van de Verordening ruimte.

Artikel 2 Compensatiefonds

1. Een compensatiefonds kan worden ingesteld door een gemeente of samenwerkende gemeenten, ten behoeve van financiering van sloop.

2. De instelling van een compensatiefonds is vormvrij.

3. Bij het instellen van het compensatiefonds wordt in ieder geval bepaald:  

  • a. een normbedrag dat wordt gehanteerd voor de bijdrage die in het fonds wordt gestort met daarbij de marge, die vanwege de hanteerbaarheid van de regeling noodzakelijk is;

  • b. hoe sloop en bouwen zich tot elkaar verhouden;

  • c. de administratieve organisatie inhoudende regels ten aanzien van de besluitvorming over de aanwending van de middelen uit het fonds;

  • d. regels ten aanzien van het beheer van het fonds en de maximum fondsstand.  

     

4. De wijze van instelling van een compensatiefonds wordt ter instemming voorgelegd aan gedeputeerde staten van Zuid-Holland.

Artikel 3 Financiële bepalingen

1. Een compensatiefonds wordt gevormd door de bijdragen die moeten worden betaald als bedoeld in artikel 2, onderdelen a en j, van de Verordening ruimte.

2. De financiën van het compensatiefonds dienen gescheiden te blijven van eventuele bestaande fondsen en uitsluitend te worden ingezet voor het doel, bepaald in deze regeling.

3. De hoogte van de bijdrage bedoeld in het eerste lid wordt bepaald door de waarde van de te bouwen woning.

4. Uit het compensatiefonds worden bijdragen verstrekt voor de sloop van verspreid liggende overbodige bebouwing, terwijl daar niet of niet geheel de bouw van een compensatiewoning tegenover staat, een en ander als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdelen a en j, van de Verordening ruimte. De bijdrage die wordt verleend mag niet hoger zijn dan de reële sloopkosten.

5. De hoogte van de bijdrage bedoeld in het derde lid kan door de gemeente of samenwerkende gemeenten worden bepaald.

Artikel 4 Toepassing ‘ruimte voor ruimte’ regeling en lintbebouwing  

Toepassing van artikel 2, tweede lid, onderdelen a en j, van de Verordening ruimte leidt er niet toe dat rechten op enigerlei wijze overdraagbaar zijn. Ook mag geen sprake zijn van situaties waarin gebouwd wordt zonder dat daar sloop tegenover staat.

Artikel 5  

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van bekendmaking van deze regeling in het provinciaal blad.

Artikel 6  

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling financiële compensatie ruimte voor ruimte en lintbebouwing 2011.

Ondertekening

Den Haag, 23 februari 2011
Provinciale Staten van Zuid-Holland,
J. FRANSSEN, voorzitter.
H. ENGELS-VAN NIJEN, griffier.