Losloopgebieden voor honden

Geldend van 08-02-2019 t/m heden

Intitulé

Losloopgebieden voor honden

(Adviesformulier)

Programma

5. Beheer en openbare ruimte

Portefeuillehouder

A.J. van Oosten

Onderwerp

losloopgebieden voor honden

Ontwerp-besluit

  • 1.

    Als losloopgebieden voor honden aan te wijzen op grond van artikel 2:57, tweede lid, van de Algemene Plaatselijk Verordening, de 15 gebieden zoals op de bij dit besluit behorende kaart aangegeven.

  • 2.

    tevens een 16e losloopgebied aan te wijzen: Bronsbergen. Dit losloopgebied is op een aparte kaart, welk onderdeel vormt van dit besluit, aangegeven. In tegenstelling tot de andere losloopgebieden kan dit gebied alleen in de periode van 1 oktober tot 1 mei van elk jaar gebruikt worden als losloopgebied. In de periode 1 mei tot 1 oktober is het gebied voor honden niet toegankelijk..

Dekking

Programmabegroting wijziging

Productenraming wijziging

Beheersbegroting wijziging

nee

nee

nee

Besluit openbaar

Advies openbaar

Actieve voorlichting

Ondernemingsraad

ja

ja

ja

t.k.n.

Akkoord-paraaf

Pfh.

S

B

W1

W2

W3

W4

Teamleider

akkoord

Afd.hfd.

bespreken

Overleg gevoerd met:

Afd./team/naam:

-Afd. stadsbedrijven, team toezicht openbare ruimte: A. van den Broek

-Afd. stadsbedrijven, team beheer openbare ruimte: D. Pardijs

-Afd. klantcontact, team Omgeving: J. Kerkhof

-extern: wijkteams, dorpsraad, kynologenclub zutphen

Verdere procedure

Datum

informerend

Forum

Raad

nee

BESLUIT d.d.: 15/12/05

  • Conform advies

  • Aangehouden

TOELICHTING

Inleiding/aanleiding

In haar besluit over het nieuwe hondenbeleid op 18 augustus 2009 heeft het college 12 gebieden binnen de gemeente aangewezen als losloopgebied. In de forumbespreking van 7 september 2009 heeft de raad aangedrongen op meer losloopmogelijkheden voor de honden in Zutphen. Ook enkele burgers hebben aangegeven dat specifieke terreinen (m.n. in Leesten) geschikt konden zijn als losloopgebied. Dat heeft geleid tot een uitbreiding: in totaal 17 geschikte losloopterreinen.

De Algemene Plaatselijke Verordening, die per 1 januari 2010 van kracht wordt, geeft een aanlijn verbod voor het gehele openbare gebied van Zutphen. Het college heeft de mogelijkheid en bevoegdheid om gebieden aan te wijzen, waar het aanlijngebod niet geldt. Om hondenbezitters de mogelijkheid te geven om daadwerkelijk gebruik te maken van de betreffende terreinen, dient het college ze formeel aan te wijzen als losloopgebied voor honden.

Beoogd effect

Hondenbegeleiders de mogelijkheid te geven om daadwerkelijk gebruik te maken van de losloopgebieden.

Argumenten

  • 1.

    de gebieden zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van de volgende criteria: een natuurlijke afscheiding / niet conflicterend met wegen / niet conflicterend met kinderspeelplaatsen / spreiding over het gehele grondgebied / niet conflicterend met agrarische bedrijvigheid / zo mogelijk gelegen aan water.

  • 2.

    er is draagvlak binnen de samenleving: de 12 gebieden van het collegebesluit zijn het resultaat van de inloopavonden waar inwoners zijn gepolst over de mogelijke gebieden, de overige 5 gebieden zijn daarna toegevoegd op uitdrukkelijke wens van raadsleden en inwoners. Ook de kynologenclub is tevreden met de aangewezen terreinen.

  • 3.

    een formeel besluit is nodig: formele aanwijzing is nodig om het aanlijngebod op die plaatsen op te heffen

Kanttekeningen

  • 1.

    hondeneigenaren dringen aan op nog meer losloopmogelijkheid. Dat is begrijpelijk. Echter, er is binnen het grondgebied van de gemeente niet meer terrein beschikbaar, wat past binnen de gestelde criteria. Ook is het van belang om openbare verblijfsruimte te houden, waar het aanlijngebod wel geldt. Niet iedereen is op honden gesteld.

  • 2.

    niet alle gebieden voldoen 100% aan alle criteria. Soms is er toch een weg of fietspad in de buurt. We denken dat dat niet tot conflicten zal leiden. De kynologenclub Zutphen heeft gewezen op het ontbreken van een heg nabij losloopgebied 12, wat mogelijk gevaar zou kunnen opleveren. Met de Kynologenclub is een afspraak gemaakt om het functioneren van de losloopgebieden te volgen en daar waar nodig beheermaatregelen te treffen om de veiligheid van dier en mens te bewaren.

Uitvoering/Communicatie/Vervolgtraject

Er is een communicatieplan gemaakt voor het nieuwe hondenbeleid. De aanwijzing van de betreffende 15 gebieden maakt daar deel van uit. In een folder die huis aan huis wordt verspreid in week 52 en 53 komt een kaart met alle gebieden en de regels die gelden in de openbare ruimte voor begeleiders en hun honden.

Deze folder wordt ook per brief aangeboden aan de bij ons bekende hondenbezitters (adresbestand van inwoners, die hondenbelasting betalen).

Het besluit wordt ook bekend gemaakt in de Zutphense Koerier.

Rapportage/evaluatie

In het kader van het hondenbeleid is ook een evaluatietraject vast gesteld. Het functioneren van de losloopgebieden is daar een onderdeel van.

Personele consequenties

n.v.t.

Financiën

De oorspronkelijke raming van de ontwikkeling en uitvoering van het hondenbeleid hield rekening met 12 losloopgebieden. De uitbreiding tot 15 brengt extra kosten met zich mee (borden, afvalbakken, banken). Verwachting is dat dit binnen de begroting van het team openbare ruimte kan worden opgevangen.

/cvdr/images/Zutphen/i2961.pdf

Bijlage:

/cvdr/images/Zutphen/i2961.pdfafbeelding binnen de regeling afbeelding binnen de regeling