Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur, van de gemeente Medemblik

Geldend van 21-01-2011 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2011

Intitulé

Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur, van de gemeente Medemblik

De raad van de gemeente Medemblik, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 213a van de Gemeentewet,

B E S L U I T :

vast te stellen de Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur, van de gemeente Medemblik.

 

Artikel 1 Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

a. Doelmatigheid: de mate waarin de aan doelstellingen gerelateerde prestaties worden gerealiseerd met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen.

b. Doeltreffendheid: de mate waarin de beoogde maatschappelijke effecten van het beleid worden bereikt door realisatie van de prestaties.

c. Themagericht onderzoek: onderzoek naar de uitvoering van een gemeentelijke taak of een clustering van gemeentelijke taken met name gericht op de vraag of er doelmatig wordt gewerkt.

 

Artikel 2 Onderzoeksfrequentie

1. Het college onderzoekt jaarlijks de doelmatigheid van de uitvoering van gemeentelijke taken en van het functioneren van gemeentelijke organisatie-eenheden. Jaarlijks wordt tenminste één themagericht onderzoek verricht naar de doelmatigheid van de uitvoering van gemeentelijke taken.

2. Het college toetst jaarlijks de doeltreffendheid van tenminste één (deel van een) programma of één (deel van een) paragraaf.

 

Artikel 3 Onderzoeksprogramma en onderzoeksplan

1. Het college stelt jaarlijks op grond van artikel 2 een onderzoeksprogramma op en zendt het uiterlijk voor 15 november gelijktijdig met de begroting naar de raad en de rekenkamercommissie. In de auditcommissie vindt afstemming plaatst over de jaarlijks te verrichten onderzoeken, door of in opdracht van het college, de raad, de rekenkamercommissie en de accountant.

2. De onderzoeken worden in het onderzoeksprogramma opgenomen op basis van vooraf vastgestelde selectiecriteria.

3. In het onderzoeksprogramma worden de onderzoeken naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid vermeld, die er in het erop volgende jaar worden verricht. Hierin wordt per onderzoek globaal aangegeven: het object van onderzoek, de doelstelling en de reikwijdte van het onderzoek.

4. De onderzoeken in het onderzoeksprogramma worden in de verkenningsfase van het onderzoek nader uitgewerkt in een onderzoeksplan. In het onderzoeksplan worden in ieder geval de volgende onderdelen uitgewerkt: het object van onderzoek, de doelstelling, de reikwijdte van het onderzoek, de onderzoeksmethode, doorlooptijd van het onderzoek en de wijze van uitvoering.

5. In het onderzoeksprogramma wordt aangegeven welke budgetten in de begroting zijn opgenomen voor de uitvoering van de onderzoeken.

 

Artikel 4 Voortgang onderzoeken

Het college rapporteert tussentijds in de bestuursrapportages en het jaarverslag over de voortgang van de uitvoering van het onderzoeksprogramma doelmatigheid en doeltreffendheid en de getroffen verbetermaatregelen.

Artikel 5 Rapportage en gevolgtrekking

1. De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage. Elke rapportage bevat tenminste een analyse van de onderzoeksresultaten en indien nodig aanbevelingen voor verbeteringen.

2. Op basis van de resultaten van ieder onderzoek stelt het college indien nodig een plan van verbetering op. De rapportage en het plan van verbetering worden ter kennisgeving aan de raad aangeboden. Het college neemt op basis van het plan van verbetering organisatorische maatregelen.

 

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op van 1 januari 2011.

Artikel 7 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Medemblik”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Medemblik, gehouden op 3 januari 2011. De griffier, De voorzitter,