Regeling vervallen per 01-01-2020

Regeling vermindering leges voor duurzame bouwplannen Den Haag 2018

Geldend van 01-03-2018 t/m 31-12-2019

Intitulé

Regeling vermindering leges voor duurzame bouwplannen Den Haag 2018

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

-bouwkosten

Voor het begrip ‘bouwkosten’ wordt verwezen naar onderdeel 1.1.1 van de tarieventabel behorende bij de Legesverordening omgevingsvergunning 2013.

-GPR Gebouw

De Gemeentelijke Praktijkrichtlijn voor duurzaam bouwen, een systeem voor het doorrekenen en beoordelen van bouwplannen op het punt van duurzaamheid.

-project

Een bouwplan dat of ontwikkeling die in het kader van deze regeling als een eenheid moet worden beschouwd, gelet op de bouwkundige en perceelsindeling, het opdrachtgeverschap, de eigendom, functie(s), bedoeling en het karakter van het bouwplan. Verschillende omgevingsvergunningen of aanvragen voor omgevingsvergunning kunnen deel uitmaken van één project.

HOOFDSTUK 2. LEGESVERMINDERING VOOR DUURZAME BOUWPLANNEN

Artikel 2 Nieuwbouw

Indien door het college is vastgesteld dat een omgevingsvergunning is uitgevoerd met een duurzaamheidsniveau van minimaal GPR 8 voor alle thema’s, behalve toekomstwaarde: daarvoor minimaal 7,5, wordt het verschuldigde legesbedrag voor de activiteit bouwen verminderd met 75%, tot een maximum van €25.000,- per project. In GPR wordt de gecombineerde berekeningswijze voor energie en milieu toegepast.

Artikel 3 Nieuwbouw, extra duurzaam

Indien door het college is vastgesteld dat een omgevingsvergunning is uitgevoerd met een duurzaamheidsniveau van minimaal 8,5 GPR voor alle thema’s, behalve toekomstwaarde, daarvoor minimaal 8, wordt het verschuldigde legesbedrag voor de activiteit bouwen verminderd met 100%, tot een maximum van €25.000,- per project. In GPR wordt de gecombineerde berekeningswijze voor energie en milieu toegepast.

Artikel 4 Verbouw

Indien door het college is vastgesteld dat een omgevingsvergunning is uitgevoerd waarmee een verbetering qua duurzaamheid tot stand komt van minimaal +GPR 1,5, behalve toekomstwaarde, daarvoor minimaal +GPR 1, wordt het verschuldigde legesbedrag voor de activiteit bouwen verminderd met 100%, tot een maximum van €25.000,- per project. In GPR wordt de gecombineerde berekeningswijze voor energie en milieu toegepast.

Artikel 5 Lijst met duurzame maatregelen aan bestaande gebouwen

Indien door het college is vastgesteld dat een omgevingsvergunning is uitgevoerd waarbij één of meer duurzame maatregelen zijn genomen zoals genoemd in de onderstaande lijst, wordt het verschuldigde legesbedrag voor de activiteit bouwen, voor zover verbonden aan die duurzame maatregelen, verminderd met 100%, tot een maximum van €25.000,- per project.

Het betreft de volgende duurzame maatregelen:

  • a.

    vervallen

  • b.

    vervallen

  • c.

    vervallen

  • d.

    Plaatsing van nieuw glas, al dan niet in combinatie met kozijnvervanging

    met een U-waarde van het HR++ of triple-glas van maximaal 1,2 W/m²K

  • e.

    Isolatie van buitengevels

    met een isolatiewaarde van minimaal Rc 3,5 m²K/W

  • f.

    Plaatsing van nieuwe voordeur

    met een U-waarde van de deur inclusief het kozijn van maximaal 1,65 W/m²K

  • g.

    Dakisolatie, al dan niet in combinatie met verhogen dakrand, dakgoot of nok,

    met een isolatiewaarde van het dak van minimaal Rc 3,5 m²K/W

  • h.

    Aanbrengen van een begroeid dak, bouwkundige voorzieningen hiervoor

    het dak moet een waterbergende capaciteit hebben van minimaal 18 liter per m²

  • i.

    Constructieaanpassing ten behoeve van duurzame maatregelen

    aanpassingen in de constructie die bedoeld zijn om de duurzame maatregelen, genoemd in dit artikel, te kunnen realiseren.

  • j.

    Plaatsen van een buitenunit voor een warmtepomp

    met een geluidsproductie van de luchtunit van maximaal 40 dB

  • k.

    Plaatsing van zonnepanelen

    met een output van in totaal minimaal 1200 Wp.

  • l.

    Plaatsing van collectoren voor zonneboiler

    met een vermogen van minimaal 4,5 Gj.

HOOFDSTUK 3 SLOTBEPALINGEN

Artikel 6 Toepasselijkheid van deze beleidsregel

Deze regeling is uitsluitend toepasselijk op aanvragen omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen die in de periode vanaf 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019 worden ingediend.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2018.

Artikel 8 Evaluatie

Het college zendt bij het halfjaarbericht 2018 aan de raad een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van deze regeling in de praktijk.

Artikel 9 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als ‘Regeling vermindering leges voor duurzame bouwplannen Den Haag 2018’.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 2 november 2017.
De griffier, Ineke Seuren en de voorzitter, Pauline Krikke

Verklaring technische termen en afkortingen

 

Rc = warmteweerstand (R) van een constructie (c), een maat voor de isolatiewaarde. Een hoge warmteweerstand betekent dat de constructie goed isoleert en er weinig warmte verloren gaat. De Rc-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W.

 

W = de hoeveelheid energie (Watt), een hoger aantal Watt betekent meer energie.

 

m2 oppervlaktemaat (vierkante meter). Wordt in energie-berekeningen bijvoorbeeld gebruikt om de energiekwaliteit van een materiaal om te zetten in een daadwerkelijk energieverlies als dat materiaal wordt toegepast. Praktisch: door een groter oppervlak (bijv. 10 m2 glas) gaat meer warmte verloren dan door een kleiner oppervlak (bijv. 2 m2) van datzelfde glas.

 

K = temperatuur (Kelvin). Wordt in energie-berekeningen gebruikt voor een temperatuurverschil tussen bijvoorbeeld binnen en buiten. Een groot temperatuurverschil (bijv. in de winter tussen binnen en buiten) betekent een grotere energiestroom dan bij een klein temperatuurverschil (bijv. in de zomer). Een VERSCHIL in temperatuur van 20 K is precies hetzelfde VERSCHIL als 20oC.

 

U-waarde =  is de warmtedoorgangscoëfficiënt, een maat voor het warmteverlies. Een lage warmtedoorgangscoëfficiënt betekent dat een constructie goed isoleert en weinig warmte verloren gaat. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K en wordt bijvoorbeeld gebruikt om de energiekwaliteit van ramen (glas en kozijn) weer te geven. Bij de isolatie van vloer-, wand- of dakoppervlak wordt meestal de Rc waarde gebruikt. Bij een Rc-waarde is juiste een hogere waarde beter isolerend.

 

HR++ glas = (H)oog (R)endement glas. Het aantal plusjes geeft aan de mate van isolatie, hoe meer , hoe beter. HR++glas heeft een lagere U-waarde dan gewoon dubbel glas (er gaat minder warmte verloren).

 

dB = decibel, de maat voor een hoeveelheid geluid. Een hoger aantal dB betekent meer geluid. Een normaal gesprek geeft een geluidniveau van ongeveer 60 dB, een boormachine al gauw 85 dB. Regelgeving gaat vaak over het beperken van geluid in de woonomgeving, bij veel geluid kan sprake zijn van geluidhinder. 

  

Wp =  is het energievermogen (W)att(p)iek aan elektriciteit dat met een zonnepaneel kan worden opgewekt. De hoeveelheid energie die daadwerkelijk via zonnepanelen wordt geleverd hangt af van de kwaliteit per paneel en het aantal panelen. De minimaal vereiste hoeveelheid volgens de regeling is het resultaat van een paneelkwaliteit (bijv. 300 Wp) en het oppervlak (bijv. 4 m2).

  

Zonnecollector = is een apparaat dat zonlicht (direct licht bij zonnig weer en diffuus licht bij bewolkt weer) omzet in warmte. De regeling voorziet in de toepassing van twee gangbare technieken: de vlakke-plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector. Om voldoende warmte op te wekken hebben de gebruikelijke systemen een oppervlakte van ca. 2,5 m2.

 

Zonnepaneel of PV-paneel = (P)hoto (V)oltaic paneel, ook wel of ‘fotovoltaïsch paneel’ genoemd. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen waarmee zonlicht omzet wordt in elektriciteit. De hoeveelheid energie dat een zonnepaneel kan opwekken wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek, zie boven).

 

Gj = Gigajoule, een maat voor een hoeveelheid energie die vaak bij warmte wordt gebruikt zoals bij zonnecollectoren. Veel gangbare zonne-energie systemen voor het maken van warm tapwater in woningen leveren per jaar ongeveer 4,5 Gj.