Verordening clientenparticipatie integraal gehandicaptenbeleid gemeente Almere

Geldend van 26-03-2005 t/m heden

Intitulé

Verordening clientenparticipatie integraal gehandicaptenbeleid gemeente Almere

De raad van de gemeente Almere,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders,

gelet op artikel 1a van de Wet voorzieningen gehandicapten en artikel 150 van de Gemeentewet,

BESLUIT:

vast te stellen de volgende Verordening cliëntenparticipatie integraal gehandicaptenbeleid gemeente Almere.

Artikel 1 Instellen en instandhouden van platform gehandicaptenbeleid

Burgemeester en wethouders bevorderen het instellen en instandhouden van een gemeentelijk platform integraal gehandicaptenbeleid, bestaande uit vertegenwoordigers van de organisaties van gehandicapten, ouderen en chronisch zieken.

Artikel 2 Integraal gehandicaptenbeleid

Het platform heeft tot doel het gevraagd en ongevraagd adviseren van burgemeester en wethouders, de bestuurscommissie Lokaal Indicatieorgaan Almere en de gemeenteraad omtrent het integralegemeentelijke gehandicaptenbeleid.

Artikel 3 Tijdig advies vragen

Het platform zal omtrent voorstellen tot wijziging van de gemeentelijke Verordening voorzieningen gehandicapten Almere en de daarop berustende regelingen op een zodanig tijdstip advies worden gevraagd dat het uitgebrachte advies met een reactie van burgemeester en wethouders toegevoegd kunnen worden aan de aan de gemeenteraad ter beschikking te stellen stukken.

Artikel 4 Faciliteiten

Het platform ontvangt jaarlijks een subsidie als tegemoetkoming in de noodzakelijkerwijs te maken kosten verband houdende met de uitvoering van het bepaalde in artikel 2.

Artikel 5 Beslissing burgemeester en wethouders in gevallen waarin de verordening niet voorziet

In gevallen, de uitvoering van deze verordening betreffende, waarin de verordening niet voorziet, beslissen burgemeester en wethouders.

Artikel 6 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening cliëntenparticipatie integraal gehandicaptenbeleid gemeente Almere.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van haar bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de gemeenteraad, gehouden op 7 juni 2001.

de secretaris, de voorzitter,

Toelichting

Op grond van het recentelijk toegevoegde artikel 1a van de Wet voorzieningen gehandicapten is het gemeentebestuur verplicht bij verordening regels vast te stellen gericht op de realisatie van en vormgeving van clientenparicipatie .De clientenparticipatie heeft betrekking op het integraal gehandicaptenbeleid (Wvg, verkeer, huisvesting..). In de inspraakverordening op grond van artikel 1a Wvg moet het gemeentebestuur ten minste regelen:

  • -

    dat de reikwijdte van de clientenparticipatie betrekking heeft op het integrale gemeentelijke gehandicaptenbeleid;

  • -

    dat de gemeentebesturen tijdig advies vragen aan lokale platforms over wijzigingen in de Verordening voorzieingen gehandicapten en uitvoeringsregelingen;

  • -

    welke faciliteiten het gemeentebestuur beschikbaar stelt aan de lokale platforms.

Voor het uitbrengen van advies zal het platform in de regel een termijn van 4 weken worden gegeven.Beleidsvoorstellen met betrekking tot de Wvg zullen vaak afkomstig zijn van het Lokaal indicatieorgaan Almere (LIA). Het ligt daarom in de rede dat het LIA bij het opstellen van die beleidsvoorstellen advies vraagt aan het platform.