Regeling vervallen per 01-01-2020

Kledingreglement 2005

Geldend van 01-01-2005 t/m 31-12-2019

Intitulé

Kledingreglement 2005

Burgemeester en wethouders van de gemeente Almere,

Gelezen het voorstel van de Stafdienst Bedrijfsvoering, afdeling P&O, d.d. 12 oktober 2004 en d.d. 10 december 2004 en gelet op artikel 15:1:16, lid 4 van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst gemeente Almere;

gehoord de commissie voor georganiseerd overleg d.d. 18 november 2004.

B E S L U I T E N:

vast te stellen

het KLEDINGREGLEMENT 2005.

Artikel 1.

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

  • a.

    directeur : de gemeentesecretaris, de raadsgriffier dan wel de directeur van een dienst;

  • b.

    medewerker : de ambtenaar in de zin van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst Almere, alsmede de medewerker die op basis van inlening werkzaam is;

  • c.

    werk- of dienstkleding: kleding- en uitrustingsstukken, schoeisel daaronder begrepen, die met het oog op de eisen van de dienst aan de medewerker persoonlijk in gebruik worden gegeven bij de uitoefening van de functie.

Artikel 2.

  • 1. De directeur verstrekt aan de medewerker, die een functie vervult, genoemd in de bij dit reglement behorende bijlage A, tegen afgifte van een door de medewerker ondertekende verklaring, werk- of dienstkleding in bruikleen overeenkomstig het in die bijlage vermelde met betrekking tot soort, aantallen en draagtijd, en overigens met inachtneming van de bepalingen van dit reglement.

  • 2. In plaats van de in het eerste lid bedoelde werk- of dienstkleding ontvangen de medewerkers van de in de bijlage A genoemde diensten, werkzaam in de buitendienst en belast met toezicht, alsmede de publiekvoorlichting, een maandelijks uit te keren vaste toelage tot een bedrag, zoals is aangegeven in de bijlage A.

Artikel 3.

De directeur kan aan de medewerker bovendien voor de duur van bepaalde werkzaamheden of in andere incidentele gevallen, kledingstukken verstrekken uit de voorraad kledingstukken voor algemeen gebruik waarover hij beschikt.

De medewerker volgt de aanwijzingen op, welke de directeur geeft met betrekking tot het gebruik van deze kledingstukken.

Artikel 4.

  • 1. De directeur draagt er zorg voor dat de aangeschafte, dan wel aan te schaffen, kleding voldoet aan eisen ter voorkoming van arbeidsrisico, ter bescherming van veiligheid, gezondheid en welzijn van de medewerker; het arbeidsrisico wordt bepaald op basis van een risico-inventarisatie en –evaluatie.

  • 2. De medewerker is verplicht in het kader van voorkomen van arbeidsrisico de beschikbare dienstkleding te dragen ter voorkoming van arbeidsrisico.

Artikel 5.

Bij vermissing, diefstal of ernstige beschadiging van werk- of dienstkleding geeft de medewerker daarvan onmiddellijk kennis aan de directeur.

Artikel 6.

De medewerker is verplicht de hem verstrekte werk- of dienstkleding tijdens de uitoefening van zijn functie te dragen, tenzij dit door de directeur met het oog op de weersgesteldheid of om andere redenen niet noodzakelijk of ondoenlijk wordt geacht of tenzij de medewerker het dragen van werkkleding op medisch advies nalaat.

Artikel 7.

  • 1. De medewerker is verplicht er voor te zorgen, dat de hem krachtens het bepaalde bij artikel 2, lid 1, verstrekte werk- of dienstkleding zich steeds in een behoorlijke staat van onderhoud en reinheid bevindt, zulks ter beoordeling van de directeur.

  • 2. Het onderhoud, het herstel en het schoonhouden van de in artikel 2, lid 2 bedoelde kleding geschiedt door de zorg en voor rekening van de medewerker.

  • 3. De directeur kan in bijzondere gevallen bepalen, dat de in het tweede lid bedoelde werkzaamheden voor rekening van de gemeente worden verricht.

Artikel 8.

  • 1. Het is de medewerker verboden om de initialen of andere kenmerken en tekens van de dienst, welke zijn aangebracht in of op de hem overeenkomstig dit reglement verstrekte werk- of dienstkleding te beschadigen of te verwijderen, zolang deze kleding niet zijn eigendom is geworden.

  • 2. De medewerker, die overeenkomstig het bepaalde in dit reglement werk- of dienstkleding in eigendom verwerft, is verplicht daaruit de in het eerste lid bedoelde initialen, kenmerken of tekens te verwijderen.

Artikel 9.

  • 1. Vervanging van werk- of dienstkleding vindt plaats, indien en voor zover de directeur verklaart, dat de te vervangen kleding voor dienstgebruik ongeschikt is en niet meer door het verrichten van herstellingen in bruikbare en behoorlijke staat is te brengen en in ieder geval nadat de vastgestelde draagtijd is verstreken.

  • 2. Indien een overeenkomstig de bepalingen van dit reglement verstrekt kledingstuk moet worden vervangen voor de afloop van de vastgestelde draagtijd en dit te wijten is aan onachtzaamheid of nalatigheid van de medewerker, is deze verplicht tot betaling aan de gemeente van een door de directeur vast te stellen bedrag, welke wordt bepaald op een naar de mate van verwijtbaarheid en in verband met de draagtijd evenredig gedeelte van de aanschaffingsprijs van het vervangen kledingstuk.

  • 3. De krachtens dit artikel vervangen werk- of dienstkleding kan in eigendom over aan de medewerker.

Artikel 10.

  • 1. Indien de medewerker:

    • a.

      de dienst verlaat;

    • b.

      niet langer werk- of dienstkleding behoeft te gebruiken, of indien de werk- of dienstkleding niet meer tot de voorgeschreven werk- of dienstkleding behoort, kan de directeur de werk- of dienstkleding aan de medewerker in eigendom afstaan.

  • 2. De medewerker, die krachtens het vorige lid een kledingstuk in eigendom verwerft voordat de daarvoor gestelde draagtijd is verstreken, moet deswege aan de gemeente een vergoeding betalen, waarvan het bedrag door de directeur wordt bepaald op een in verband met die draagtijd evenredig gedeelte van de aanschaffingsprijs van dat kledingstuk, met dien verstande, dat het aldus berekende bedrag wordt verminderd met 25% wanneer het dienstverband met de gemeente zich uitstrekt over ten hoogste een half jaar en met 50% wanneer die tijd langer is.

  • 3. Werk- of dienstkleding, welke de medewerker niet in eigendom verwerft, moet onmiddellijk bij de directeur worden ingeleverd.

Artikel 11.

Wanneer de medewerker langer dan 2 maanden volledig arbeidsongeschikt is, heeft deze geen aanspraak meer op de in artikel 2, lid 2 bedoelde vergoeding tot de datum van gedeeltelijk of volledig herstel.

Artikel 12.

De directeur houdt aantekening van de tijdstippen en de aard van de verstrekking van werk- of dienstkleding, en van reparatie en reiniging van de werk- of dienstkleding.

Artikel 13.

De directeur draagt zorg, o.a. vanwege het aspect arbeidsomstandigheden, voor een geregelde inspectie van de overeenkomstig de bepalingen van dit reglement verstrekte werk- of dienstkleding.

Artikel 14.

Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht kan de medewerker tegen een in het kader van dit reglement genomen besluit, binnen 6 weken na de schriftelijke ontvangst daarvan, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Artikel 15.

In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, treft de directeur een voorziening.

Artikel 16.

De in de bijlage genoemde bedragen worden jaarlijks per 1 januari door het hoofd P&O aangepast aan de hand van de consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek geldend voor de maand september van het voorafgaande kalenderjaar.

Bekendmaking hiervan vindt plaats d.m.v. de ‘Personeelsinformatie’.

Artikel 17.

De directeur draagt zorg voor een volledige en actuele opgave aan het hoofd P&O van functies die in de bijlage A worden opgenomen, waarna de bijlage A wordt aanpast.

Bekendmaking hiervan vindt plaats d.m.v. de ‘Personeelsinformatie’.

Artikel 18.

Dit reglement treedt, nadat het is vastgesteld, in werking op 1 januari 2005.

Almere, 2 november 2004

Burgemeester en wethouders van Almere,

de secretaris, de burgemeester,

B.M. Arnold A. Jorritsma-Lebbink

bijlage A

Brandweer

Zie ‘Kledingreglement Brandweer’

versie 1.4 d.d. 1 november 2004

DSA / Geb management

Kwaliteitscontroleur

1) 202,=

DSA / Reiniging

pbm

Winterparka met reflectie 2)

1 jr

3) 591,=

Perron-mdw en

pbm

All Season jack

1 jr

Bijzondere diensten

pbm

Flexothane parka

1 jr

pbm

Winterpantalon

1 jr

pbm

Thermo-ondergoed hemd

1 jr

pbm

Thermo-ondergoed onderbroek lang

1 jr

pbm

Thermo-sokken (paar)

1 jr

pbm

Veiligheidsschoen Lg

1 jr

pbm

Veiligheidsschoen Hg

1 jr

pbm

W-handschoen V-leer

1 jr

pbm

W-handschoen R-leer

1 jr

pbm

Winterh-schoen gevoerd

1 jr

pbm

Actifresh werkhandschoen

1 jr

pbm

Zomerjack

1 jr

pbm

Fleecetrui wind/waterdicht

1 jr

pbm

Fleece-sweater

1 jr

Overhemd langemouw

1 jr

Overhemd kortemouw

1 jr

Sweater

1 jr

Polo-sweater met split

1 jr

Polo

1 jr

T-shirt

1 jr

Worker werkbroek

1 jr

Korte broek

1 jr

Werksokken

1 jr

Fleecemuts

1 jr

Sjaal

1 jr

DSA / Reiniging

pbm

Pantalon of Handy oranje/zwart + logo 4)

3

1 jr

4) 234,=

Afvalinzameling

pbm

Jack orange/zwart 4)

3

1 jr

pbm

Winterparka of -jack oranje/zwart + logo 5)

1

1 jr

3) 357,=

pbm

Sioen signaal flexothane regenjas 5)

1

1 jr

pbm

Fleece trui zwart + logo 5)

1

1 jr

pbm

Signaal polo-shirt of Signaal t-shirt 5)

1

1 jr

pbm

Verkeersvest 5)

1

1 jr

pbm

Veiligheidschoenen klasse 3 5)

2

1 jr

pbm

Winterpantalon oranje/zwart + logo 2)

1 jr

pbm

Winterparka oranje/zwart + logo

1 jr

pbm

Winterjack oranje/zwart + logo

1 jr

pbm

Winteroverall oranje/zwart + logo

1 jr

Wintermuts oranje/zwart

1 jr

pbm

Capuchon parka

1 jr

pbm

Sioen signaal flexothane regenjas

1 jr

pbm

Sioen signaal flexothane regenbroek

1 jr

pbm

Jas/vest oranje/zwart + logo

1 jr

pbm

Fleecetrui zwart + logo

1 jr

Overhemd (korte mouw) zwart

1 jr

Overhemd (lange mouw) zwart

1 jr

T-shirt zwart

1 jr

Polo zwart

1 jr

Signaal t-shirt

1 jr

Signaal polo-shirt

1 jr

Short

1 jr

pbm

Thermo-ondergoed hemd (marine)

1 jr

pbm

Thermo-ondergoed broek (marine)

1 jr

Werksokken paar

1 jr

DSA / Reiniging

pbm

Overall 4)

6)

1 jr

3) 290,=

Garage

pbm

Winterparka met reflectie 2)

1 jr

3) 301,=

pbm

All Season jack

1 jr

pbm

Flexothane parka

1 jr

pbm

Winterpantalon

1 jr

pbm

Thermo-ondergoed hemd

1 jr

pbm

Thermo-ondergoed onderbroek lang

1 jr

pbm

Thermo-sokken paar

1 jr

pbm

Veiligheidsschoen Lg

1 jr

pbm

Veiligheidsschoen Hg

1 jr

pbm

Zomerjack

1 jr

pbm

Fleecetrui wind/waterdicht

1 jr

pbm

Fleece sweater

1 jr

Overhemd lange mouw

1 jr

Overhemd korte mouw

1 jr

Sweater

1 jr

Polo sweater met split

1 jr

Polo

1 jr

T-shirt

1 jr

Worker (werkbroek)

1 jr

Korte broek

1 jr

Werksokken

1 jr

Fleecemuts

1 jr

Sjaal

1 jr

DSA / Reiniging

Uniforme trui 2)

2

1 jr

3) 591,=

Mdw Nieuwbouw

Uniforme broek of rok

2

1 jr

Uniforme hemd (korte mouw)

5

1 jr

Uniforme Hemd (lange mouw)

5

1 jr

Uniforme jack

1

1 jr

Uniforme schoenen

2

1 jr

Uniforme das

1

1 jr

DSA / Reiniging

Uniforme trui 2)

2

1 jr

3) 591,=

Marktmeester

Uniforme broek of rok

2

1 jr

Uniforme hemd (korte mouw)

5

1 jr

Uniforme Hemd (lange mouw)

5

1 jr

Uniforme jack

1

1 jr

Uniforme schoenen

2

1 jr

Uniforme das

1

1 jr

DSA/Reiniging

Stafmdw projecten

1) 202,=

DSA / Reiniging

Kostuum (met broek en/of rok)

max 2

2 jr

3) 591,=

Opzichter / Aquisiteur

Broek of rok (extra)

max 2

2 jr

Hemd kort

5

½ jr

Hemd lang

5

½ jr

stropdas / sjaal

2

3 jr

schoenen

2

1½ jr

DSA / Reiniging

Uniforme Blazer en broek/rok

2

2 jr

3) 591,=

Receptie / Balie

Broek of rok extra

2

2 jr

Uniforme Hemd kort

5

1 jr

Uniforme Hemd lang

5

1 jr

Uniforme Trui

1

3 jr

schoenen

1

1½ jr

DSA/Landmeten

pbm

All Season jack met reflectie

1

3 jr

3) 284,=

1) 202,=

Geo medewerker A

pbm

Veiligheidsschoen Lg

2

1½ jr

Geo medewerker B

pbm

Veiligheidsschoen Hg

2

1½ jr

pbm

Laarzen

2

1½ jr

pbm

Regenpak

1

3 jr

Veiligheidsjas

1

3 jr

Thermobroek

1

3 jr

DSA/AIB

Techn. medewerker

1) 202,=

Technicus

1) 202,=

Coörd. Inspecteur

1) 202,=

DSA/GM

Hoofdopzichter

1) 202,=

Projectleider

1) 202,=

Projectleider A

1) 202,=

Projectmedewerker

1) 202,=

Coörd. Onderhoud

1) 202,=

DSA/V&H

Coörd Inspecteur

1) 202,=

Inspecteur

1) 202,=

DSB/SDK

Publieksfunctie

1) 600,=

DSB/V&H

pbm

Winterparka met reflectie 2)

1 jr

3) 591,=

Kantonnier

pbm

All Season jack

1 jr

pbm

Flexothane parka

1 jr

pbm

Winterpantalon

1 jr

pbm

Thermo-ondergoed hemd

1 jr

pbm

Thermo-ondergoed onderbroek lang

1 jr

pbm

Thermo-sokken (paar)

1 jr

pbm

Veiligheidsschoen Lg

1 jr

pbm

Veiligheidsschoen Hg

1 jr

pbm

W-handschoen V-leer

1 jr

pbm

W-handschoen R-leer

1 jr

pbm

Winterh-schoen gevoerd

1 jr

pbm

Actifresh werkhandschoen

1 jr

pbm

Zomerjack

1 jr

pbm

Fleecetrui wind/waterdicht

1 jr

pbm

Fleece-sweater

1 jr

Overhemd langemouw

1 jr

Overhemd kortemouw

1 jr

Sweater

1 jr

Polo-sweater met split

1 jr

Polo

1 jr

T-shirt

1 jr

Worker werkbroek

1 jr

Korte broek

1 jr

Werksokken

1 jr

Fleecemuts

1 jr

Sjaal

1 jr

DSB/V&H

uniformbroek

3

1 jr

3) 1.175,=

Milieu Inspecteur

overhemden korte mouw

4

1 jr

overhemden lange mouw

4

1 jr

sokken

10

1 jr

zomer schoenen

1

1 jr

winterschoenen

1

1 jr

handschoenen

1

1 jr

riem

1

1 jr

trui halfhoog

1

2 jr

trui v hals

1

2 jr

slipover

1

2 jr

col sweatshirt

2

2 jr

handschoenen

1

2 jr

Regenkleding

1

3 jr

regenlaarzen

1

3 jr

schouder bedekking

6

3 jr

Bontmuts

1

3 jr

zomerjas

1

6 jr

winterjas

1

6 jr

DMO/Sport,Recr,Toer

Mdw Sportaccom.

1) 202,=

DSO/MB

Adviseur Milieu B

1) 202,=

PD/Pub.voorlichting

Speld

1

nvt

Kostuum 3)

1) 600,=

Broek of rok extra

sokken

overhemd

stropdas / sjaal

schoenen

PD/SDM

Speld

1

nvt

Bode

Kostuum

2

1 jr

310,=

620,=

Broek of rok extra

1

2 jr

110,=

sokken

5

1 jr

6,=

30,=

overhemd

5

1 jr

32,=

160,=

stropdas / sjaal

2

1 jr

17,50

35,=

winterjas

1

3 jr

150,=

150,=

schoenen

2

1 jr

70,=

140,=

stofjas (voor algemeen gebruiik)

1

-

PM

PM

SBV

Kostuum

1

2 jr

1) 735,=

Chauffeur

Broek of rok extra

1

1 jr

Gastvrouw

sokken

6

1 jr

overhemd

2

1 jr

stropdas / sjaal

1

2 jr

winterjas (chauffeur)

1

4 jr

schoenen

2

2 jr

TOELICHTING

In deze bijlage is per functie inzicht gegeven in de verstrekte dienstkleding en de uit te betalen dienstkleding-vergoeding.

Met het in deze bijlage genoemde “cafetariamodel” wordt bedoeld: verstrekking van kleding wanneer medewerker en/of leidinggevende dat nodig acht. In dit kader wordt, voor functies bij de afdeling reiniging en voor de functie kantonnier, met draagtijd bedoeld 'minimale draagtijd'.

Voor maatregelen in het kader van artikel 9, lid 2 geldt per kledingstuk een afschrijftermijn van één jaar.

Opmerkingen

1)Maximaal jaartoelage (kleding wordt door medewerker zelf aangeschaft).

2) Onderstaande lijst van het cafetariamodel wordt door dienst samengesteld. Deze lijst kan variëren.

Dienst ziet toe dat medewerker een pakket kiest waarmee zomer en winter goed en veilig gewerkt kan worden.

3) Maximaal jaarbudget in cafetariamodel. Vervanging van kleding vindt plaats indien noodzakelijk. Kwaliteit, type en kleurstelling wordt door de dienst bepaald.

4) Leasekleding(bedrag). Reiniging van dienstkleding is uitbesteed.

5)Starterspakket; na 1 jaar volgt vervanging conform cafetariamodel.

6) Aantal naar behoefte.