Verordening gemeentelijke onderscheidingen gemeente Bladel

Geldend van 03-04-2011 t/m heden

Intitulé

Verordening gemeentelijke onderscheidingen gemeente Bladel

De raad van de gemeente Bladel;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 januari 2011;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

b e s l u i t :

vast te stellen de "Verordening gemeentelijke onderscheidingen gemeente Bladel".

Artikel 1 Onderscheidingen

De volgende onderscheidingen worden ingesteld:

  • a.

    het ereburgerschap van de gemeente Bladel;

  • b.

    het predikaat van bewijs van verdienste van de gemeente Bladel;

  • c.

    de gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding;

  • d.

    het jeugdlintje.

Artikel 2 Toekennen onderscheidingen

  • 1. De gemeenteraad besluit tot het toekennen van de in artikel 1, onder a genoemde onderscheiding.

  • 2. Het college van burgemeester en wethouders besluit tot het toekennen van de in artikel 1, onder b, c en d genoemde onderscheidingen.

  • 3. Bij de toekenning van een gemeentelijke onderscheiding wordt aan de begiftigde overhandigd een bij de onderscheiding behorende oorkonde, waarop de reden van toekenning staat vermeld.

Artikel 3 Het ereburgerschap van de gemeente Bladel

  • 1. Het ereburgerschap van de gemeente Bladel kan in zeer bijzondere gevallen als een blijk van grote waardering of erkentelijkheid worden toegekend aan zowel ingezetenen als aan niet-ingezetenen van de gemeente Bladel, die zich voor de gemeente of de gemeenschap van Bladel op zeer uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt.

    De toekenning van het ereburgerschap van de gemeente Bladel gaat gepaard met de uitreiking van een erepenning.

  • 2. In gevallen dat door de begiftigde de belangen of de goede naam van de gemeente wordt geschaad, kan de gemeenteraad de begiftigde van het ereburgerschap van de gemeente Bladel vervallen verklaren. Aan de betrokkene wordt hiervan kennis gegeven door toezending van het betreffende raadsbesluit.

Artikel 4 Het predicaat van bewijs van verdienste van de gemeente Bladel

  • 1. Het predicaat van bewijs van verdienste van de gemeente Bladel kan als blijk van waardering of erkentelijkheid worden toegekend aan natuurlijke personen, rechtspersonen en organisaties, zowel ingezetenen als niet-ingezetenen, wegens zeer bijzondere verdiensten of prestaties voor de gemeenschap van Bladel op sociaal-, cultureel- of sportgebied of een ander gemeentelijk terrein.

    De toekenning van dit predicaat van bewijs van verdienste van de gemeente Bladel gaat gepaard met de uitreiking van een kunstwerk.

  • 2. Het predicaat van bewijs van verdienste van de gemeente Bladel kan als blijk van waardering of erkentelijkheid eveneens worden toegekend aan natuurlijke personen, rechtspersonen en organisaties, zowel ingezetenen als niet-ingezetenen, wegens bijzondere verdiensten of prestaties voor de gemeenschap van Bladel op sociaal-, cultureel- of sportgebied of een ander gemeentelijk terrein.

    De toekenning van dit predicaat van bewijs van verdienste van de gemeente Bladel gaat gepaard met de uitreiking van een sierspeld.

Artikel 5 De gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding

De gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding kan worden toegekend aan ingezetenen van of groepen personen in de gemeente Bladel die zich minimaal 25 jaren vrijwillig, actief en belangeloos verdienstelijk hebben gemaakt binnen verenigingen of instellingen van maatschappelijk belang in de gemeente Bladel. De toekenning van de gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding gaat gepaard met de uitreiking van een medaille.

Artikel 6 Het jeugdlintje

Het jeugdlintje kan worden toegekend aan jongeren uit de gemeente Bladel van 6 tot 18 jaar, die

  • a.

    langdurig en belangeloos hulp bieden aan personen of groepen die gezien hun omstandigheden daaraan behoefte hebben;

  • b.

    zich langdurig en belangeloos inzetten voor een maatschappelijk doel;

  • c.

    een éénmalige bijzondere prestatie hebben verricht.

De toekenning van het jeugdlintje gaat gepaard met de uitreiking van een sieraad.

Artikel 7 Vormgeving

Het college bepaalt de vormgeving, uitvoering en afmeting van de oorkonde, de erepenning, het kunstwerk, de sierspeld, de medaille en het sieraad.

Artikel 8 Registratie onderscheidingen

Van elke toekenning van een gemeentelijke onderscheiding, genoemd in artikel 1 onder a tot en met c wordt door het college aantekening gehouden in een register, waarvan vorm en indeling door het college worden vastgesteld.

Artikel 9 Intrekking oude regeling

De Verordening regelende de instelling en toekenning van gemeentelijke onderscheidingen, vastgesteld bij besluit van de raad van 30 oktober 1997 en gewijzigd bij besluit van de raad op 31 augustus 2000, wordt ingetrokken.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Artikel 11 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening gemeentelijke onderscheidingen gemeente Bladel.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in zijn openbare vergadering van 17 maart 2011.
De raad voornoemd,
de griffier,                                 de voorzitter,

Toelichting

Er zijn veel redenen denkbaar waarom iemand in aanmerking kan komen voor een gemeentelijke onderscheiding. Omdat deze niet alle in de verordening kunnen worden opgenomen, bevat de verordening algemeneuitgangspunten.

 

Artikel 1

Veel inwoners van de gemeente Bladel zetten zich – vaak belangeloos – in voor de gemeente of de gemeenschap van Bladel. Om deze personen een blijvende blijk van waardering en erkenning te kunnen geven, kent de gemeente onderscheidingen toe aan personen die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap. Een jubileum, een afscheid of een andere bijzondere gelegenheid kan aanleiding zijn om een dergelijke onderscheiding aan te vragen. Omdat de bijzondere verdienstelijkheden van zeer uiteenlopende aard kunnen zijn, kent de gemeente Bladel de volgende gemeentelijke onderscheidingen:

  • a.

    het ereburgerschap;

  • b.

    het predicaat van bewijs van verdienste in 2 gradaties;

  • c.

    de gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding;

  • d.

    het jeugdlintje.

 

Artikel 2

In beginsel is een ieder vrij om een verzoek te doen tot toekenning van een gemeentelijke onderscheiding. Uiteraard moet een verzoek een ruime motivering kennen.

De gemeenteraad is bevoegd het ereburgerschap van de gemeente Bladel toe te kennen en het college is bevoegd tot toekenning van andere gemeentelijke onderscheidingen. De reden van toekenning wordt vermeld in een oorkonde. De verordening bevat geen bepalingen over het moment waarop of waar een onderscheiding wordt overhandigd. Hierdoor kunnen de gemeenteraad en het college tijdstip en plaats bepalen die het beste bij de situatie past.

 

Artikel 3

Het ereburgerschap van de gemeente Bladel is de hoogste gemeentelijke onderscheiding. Niet alleen inwoners van de gemeente Bladel kunnen hiervoor in aanmerking komen, maar ook personen van daarbuiten, mits hun verdiensten gericht zijn (geweest) op de Bladelse gemeenschap. Aan het ereburgerschap is de erepenning gekoppeld.

Het ereburgerschap wordt slechts in hele bijzondere gevallen toegekend. Het gaat hierbij om personen die zich op een zeer uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Bladel en haar gemeenschap. Gedacht kan worden aan personen die de gemeente Bladel of een van haar kerkdorpen op een uitzonderlijke positieve wijze op de kaart hebben gezet of voor Bladel en haar inwoners of in het algemeen belang verdiensten hebben verworven die nog vele jaren van groot belang zijn. Deze activiteiten kunnen ook in de uitoefening van een hoofdfunctie of beroep zijn opgebouwd.

 De verordening biedt de mogelijkheid in zeer bijzondere gevallen de toekenning van een onderscheiding bij een met redenen omkleed besluit in te trekken en de vermelding in het openbaar register door te halen. Van een zeer bijzonder geval is sprake wanneer handhaving van de toekenning door ernstige misdragingen van de begiftigde dan wel later over zijn persoon bekend geworden feiten of omstandigheden, in ernstige mate afbreuk zou kunnen doen aan de belangen of de goede naam van Bladel.

 

Artikel 4

Het predicaat van bewijs van verdienste komt toe aan degenen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Bladelse gemeenschap, of in een incidentele situatie blijk hebben gegeven van bijzondere burgerzin, zoals het redden van een medemens met gevaar voor eigen leven, of die een bijzondere prestatie hebben geleverd op nationaal of internationaal sportief of cultureel gebied.

Voor het predicaat van bewijs van verdienste komen inwoners van de gemeente Bladel in aanmerking én personen van daarbuiten, mits hun verdiensten gericht zijn (geweest) op de gemeente Bladel of de Bladelse gemeenschap.

 Het predicaat kent twee gradaties. Voor beide geldt dat er sprake moet zijn van een meer dan gemiddelde inzet en verdiensten voor de gemeente of haar gemeenschap. Aan de hand van criteria zoals aard van de verdiensten, duur, intensiteit (tijdbesteding), mate van vrijwilligheid, eerdere besluitvorming in soortgelijke omstandigheden, wordt vastgesteld of het gaat om ‘zeer bijzondere’ dan wel ‘bijzondere’ verdiensten of prestaties. Aan de uitreiking van het predicaat, vergezeld van een kunstwerk, worden uiteraard zwaardere criteria gesteld dan aan het predicaat met sierspeld.  Vaak zal het bij ‘zeer bijzondere verdiensten’ gaan om personen die zich langdurig en op diverse terreinen hebben ingezet voor de gemeenschap, welke inzet van invloed is op de reputatie van de gemeente of het dorp, haar sociale samenhang of de culturele identiteit. Bij ‘bijzondere verdiensten’ is deze brede uitstraling in mindere mate aanwezig.

 

Artikel 5

De gemeente Bladel kent een rijk geschakeerd verenigingsleven dat door vele personen, veelal geheel belangeloos en gedurende een lange reeks van jaren, in stand wordt gehouden. Ook bij instellingen van maatschappelijk belang (bijvoorbeeld scholen, bejaarden- of verpleeghuis) kunnen vrijwilligers werkzaam zijn. Op basis van de toekenningscriteria kunnen deze personen meestal niet in aanmerking komen voor het predicaat van bewijs van verdienste. Er is echter wel de behoefte om deze categorie van personen op een of andere manier gemeentelijk te kunnen onderscheiden. Met de gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding kan een uiting van waardering worden gegeven aan deze personen of groepen van personen.

Het artikel gaat ervan uit dat men langdurig actief is geweest; een periode van minimaal 25 jaar. Het is niet per se noodzakelijk dat men zich in die periode actief en belangeloos heeft ingezet binnen een en dezelfde vereniging of instelling. Wel moet het gaan om verenigingen of instellingen die actief zijn in de gemeente Bladel.

 

Artikel 6

De verordening sluit niet uit dat aan jongeren beneden 18 jaar een gemeentelijke onderscheiding wordt uitgereikt. Gelet op de criteria zal een jongere echter niet snel in aanmerking komen voor de onderscheidingen van de artikelen 3 tot en met 5. Met het jeugdlintje wordt de mogelijkheid geboden om ook jongeren te onderscheiden.

Middels het jeugdlintje wil het gemeentebestuur laten zien dat veel belang wordt gehecht aan vrijwilligerswerk en dat het trots is op jonge inwoners die zich inzetten voor anderen of de gemeente. Door het uitreiken van deze lintjes worden deze jongeren in de schijnwerpers gezet en zijn zij een voorbeeld voor anderen. Jongeren worden zich bewust gemaakt van het feit dat zij iets kunnen betekenen voor hun medemens, in welke vorm dan ook. Voorbeelden zijn:

  • -

    hulp bieden aan ouderen of zieken;

  • -

    opzetten van een actie voor een goed doel;

  • -

    activiteiten organiseren in de buurt;

  • -

    vrijwillig werken bij een sportvereniging;

  • -

    bespreekbaar maken van onderwerpen (bijvoorbeeld zinloos geweld).

 

Artikel 7 tot en met 11

Deze artikelen spreken voor zich.