Regeling vervallen per 01-01-2024

Verordening op de warenmarkt Boxmeer 2016

Geldend van 15-06-2016 t/m 31-12-2023

Intitulé

Verordening op de warenmarkt Boxmeer 2016

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    markt: de door het college ingestelde warenmarkt in de kern Boxmeer;

  • b.

    standplaats: de ruimte die voor de duur van de markt is aangewezen voor het uitoefenen van de markthandel.

  • c.

    vergunning: een vergunning tot het organiseren van een markt;

  • d.

    marktorganisatie: rechtspersoon die de markt organiseert.

Artikel 2. Inrichting van de markt

  • 1. Het college bepaalt ten aanzien van de markt:

    • a.

      de dag en de uren waarop de markt wordt gehouden;

    • b.

      een kaart met hierop aangegeven het gebied waarin de markt wordt opgesteld en de frontrichtingen daarbij. Bij de opstelling van de marktverkoopwagens/ marktkramen wordt rekening gehouden met de zichtlijnen van de terrassen en de ingang van het gemeentehuis die open dient te blijven.

Artikel 3. Nadere regels

    • 1.

      De markt bestaat uit minimaal 5 marktexploitanten. Er is een verplichte deelname aan de markt van minimaal 44 maal per jaar. De marktorganisatie ziet erop toe dat dit wordt uitgevoerd.

    • 2.

      Het is verboden om meer dan 2 uur voor aanvang en meer dan 2 uur na afloop van de markt een voertuig, goederen of anderszins ruimte in te nemen of goederen aan of af te voeren;

    • 3.

      Tijdens evenementen kan er worden opgebouwd vanaf 11.00 uur.

    • 4.

      De marktorganisatie is verplicht afval waaronder verpakkingsmateriaal, dat tijdens de door hem uitgeoefende verkoop op zijn standplaats vrij komt zodanig te bewaren dat het marktterrein daardoor niet wordt verontreinigd en het afval niet door onbevoegden kan worden verwijderd. Hij voert het afval onmiddellijk na afloop van de markt af of laat het afvoeren.

    • 5.

      De marktkooplieden zijn verplicht de door hen ingenomen standplaatsen en de naaste omgeving daarvan na afloop van de markt veegschoon en vetvrij achter te laten.

    • 6.

      Het college is bevoegd nadere regels te stellen betreffende het bepaalde in deze verordening.

HOOFDSTUK 2. VERGUNNINGEN

Artikel 4. Vergunning tot het organiseren van een markt

Het is verboden zonder een vergunning van het college een markt te organiseren.

Artikel 5. Voorschriften en beperkingen

  • 1. Het college kan voorschriften en beperkingen verbinden aan een krachtens deze verordening verleende vergunning, ter bescherming van de belangen in verband waarmee de vergunning is vereist. Zie hiervoor ook nadere regels in artikel 3.

  • 2. De rechtspersoon waaraan krachtens deze verordening een vergunning is verleend, is verplicht de daaraan verbonden voorschriften en beperkingen in acht te nemen.

Artikel 6. Vereisten vergunning

Een vergunning wordt uitsluitend verleend aan een rechtspersoon.

Artikel 7. Voorschriften en beperkingen

Een aanvraag voor een vergunning bevat een door het bestuur van een rechtspersoon vast te stellen plan dat waarborgt dat de markt op een veilige wijze wordt georganiseerd en waarin in ieder geval wordt ingegaan op:

  • a.

    de wijze waarop de organisatie van de markt is geregeld;

  • b.

    de wijze waarop de standplaatsen worden toegewezen;

  • c.

    de wijze waarop het toezicht op de veiligheid van de bezoekers aan de markt is geregeld;

  • d.

    de afspraken met hulpverleningsdiensten;

  • e.

    de wijze waarop het afval van de markt wordt ingezameld;

  • f.

    de wijze waarop de informatievoorziening aan omwonenden is geregeld;

  • g.

    de namen van de personen die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken op de markt.

Artikel 8. Beoordeling aanvraag vergunning

  • 1. Het college rangschikt de aanvragen voor vergunningverlening waarbij een vergunningaanvraag hoger wordt gerangschikt naarmate de aanvraag naar het oordeel van het college een grotere bijdrage levert aan de belangen die deze verordening beschermt. Daarbij betrekt het college in ieder geval de mate waarin de continuïteit, kwaliteit en doelmatigheid van de organisatie van de markt is gewaarborgd. De hoogst gerangschikte aanvraag komt het eerst voor een vergunning in aanmerking.

  • 2. Indien het college gerede twijfel heeft ten aanzien van de integriteit van de hoogst gerangschikte aanvrager, kan het college de aanvrager verzoeken een Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen (VOGrp) te overleggen, of indien het een buitenlandse rechtspersoon betreft, een document dat ten minste gelijkwaardig is. Indien een VOGrp, dan wel een vergelijkbaar document, niet kan worden overlegd kan het college besluiten de vergunning niet te verlenen.

  • 3. Indien de vergunningaanvraag niet voldoet aan de vereisten zoals genoemd in artikel 7 kan het college besluiten de vergunning niet te verlenen.

  • 4. Indien er reeds een vergunning is verleend aan een andere rechtspersoon dan de aanvrager en de duur van deze vergunning nog niet is verstreken, dan weigert het college de vergunningaanvraag.

Artikel 9. Intrekking vergunning

  • 1. Het college trekt een vergunning in op schriftelijk verzoek van de marktorganisatie;

  • 2. Het college kan een vergunning onder andere intrekken:

  • a. Indien ter verkrijging daarvan onjuiste dan wel onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b. Indien de marktorganisatie niet meer voldoet aan de in artikel 3, 6 en 7 genoemde vereisten.

  • c. Indien op grond van verandering van omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de vergunning, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging noodzakelijk is in het belang van een goede organisatie van de markt.

Artikel 10. Vergunning voor bepaalde tijd

Een krachtens deze verordening verleende vergunning geldt voor de duur van vier jaren.

HOOFDSTUK 3. STRAF- EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 11. Strafbepaling

Overtreding van het bepaalde bij of krachtens deze verordening wordt gestraft met een geldboete van de tweede categorie volgens het wetboek Strafrecht en kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.

Artikel 12. Toezichthouders

Met het toezicht op naleving van het bepaalde bij of krachtens dit reglement zijn belast de marktorganisatie en de bij het besluit van de marktorganisatie aangewezen personen. De door het college aangewezen marktmeester van de gemeente Boxmeer ziet erop toe dat het toezicht op de juiste wijze plaatsvindt.

Artikel 13. Overgangsrecht

  • 1. De wachtlijst, zoals deze was opgenomen in de marktverordening voor de gemeente Boxmeer 2004, komt te vervallen. De huidig ingeschrevenen op de wachtlijst krijgen gedurende 1 jaar voorrang wanneer een nieuwe koopman wordt toegewezen.

  • 2. De huidige marktkooplieden krijgen door de marktorganisatie op basis van anciënniteitslijst, en in onderling overleg, een vaste standplaats toegewezen binnen het toegewezen gebied. De anciënniteitslijst komt hierna te vervallen.

Artikel 14. Inwerkingtreding

  • 1. Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na de dag van bekendmaking.

  • 2. De marktverordening voor de gemeente Boxmeer 2004 wordt ingetrokken.

  • 3. De krachtens Marktverordening gemeente Boxmeer 2004 verleende vergunningen worden ingetrokken. Er zal een nieuwe vergunning worden verleend aan de marktorganisatie. Dit kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.

Artikel 14. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: “Verordening op de warenmarkt Boxmeer 2016”.

NOTA-TOELICHTING

Artikel 5

Door aan een vergunning voorschriften en beperkingen te verbinden, kan een verfijning in de gewenste rechtstoestand worden aangebracht. De in het eerste lid genoemde belangen in verband waarmee de vergunning is vereist, zijn de gemeentelijke belangen van openbare orde, zedelijkheid en gezondheid, beperking van overlast, regulering van het woon- en leefklimaat en de veiligheid binnen de gemeente. Niet-nakoming van voorschriften die aan een vergunning verbonden zijn, kan grond opleveren voor intrekking van de vergunning of voor toepassing van andere bestuursrechtelijke sancties. De strafbepaling van artikel 11 is eveneens van toepassing.

Artikel 6

Van belang is dat de marktorganisator (rechtspersoon) niet kan worden aangemerkt als bestuursorgaan in de zin van de Awb. Hieruit vloeit voort dat een beslissing van de marktorganisator, bijvoorbeeld met betrekking tot de toewijzing van marktplaats, ook geen besluit is in de zin van de Awb. Derhalve kan hiertegen geen bezwaar of beroep worden ingesteld, maar moet men zich bij een geschil tot de burgerlijke rechter wenden.

Artikel 7

In dit artikel is een uitgebreide inhoudsopgave gegeven van het plan dat de organisator van de markt in het kader van de vergunningaanvraag aan de gemeente moet overleggen. Het plan moet de gemeente voldoende vertrouwen geven dat de markt op een juiste wijze wordt georganiseerd. 

Artikel 8, lid 2

Indien het college twijfels heeft met betrekking tot de integriteit van de aanvrager, bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat er in het verleden wel eens fraude is gepleegd, kan het een Verklaring Omtrent het Gedrag voor rechtspersonen (VOGrp) opvragen. De VOGrp is een instrument waarmee rechtspersonen hun integriteit kunnen aantonen aan bijvoorbeeld de overheid. De VOGrp is een verklaring van de Minister van Justitie waarin staat dat niet is gebleken van bezwaren tegen de betreffende rechtspersoon. De aanvraag moet worden ingediend door een vertegenwoordiger van de rechtspersoon. In het onderzoek worden onder andere het Justitieel Documentatie Systeem, politieregistergegevens, het Openbaar Ministerie en de Reclassering geraadpleegd.

Artikel 8, lid 3

De vergunning kan door de gemeente worden geweigerd indien uit het plan onvoldoende blijkt dat de organisatie de continuïteit, kwaliteit of doelmatigheid van de markt kan waarborgen.

Artikel 8, lid 4

Het vierde lid ziet op het geval er meerdere aanvragen worden ingediend, terwijl er slechts één vergunning kan worden verleend. Deze weigeringsgrond is worden opgenomen, omdat de vergunning, wanneer de aanvraag voldoet aan de vereisten van artikel 6 en 7, anders moet worden verleend.

Verordening op de warenmarkt Boxmeer 2016