Regeling vervallen per 01-01-2018

Beleidsregels mantelzorgwaardering

Geldend van 26-07-2016 t/m 31-12-2017

Intitulé

Beleidsregels mantelzorgwaardering

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst;

Overwegende dat:

het wenselijk is om nadere regels te stellen voor het beleid over en de uitvoering van de mantelzorgwaardering als bedoeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;

gelet op:

  • -

    de Wmo 2015, artikel 2.1.6, die stelt dat gemeenten moeten regelen op welke wijze het college zorg draagt voor een jaarlijkse blijk van waardering voor de mantelzorgers van cliënten in de gemeente;

  • -

    artikel 20 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bronckhorst 2015 waarin is bepaald dat het college de jaarlijkse blijk van waardering van de mantelzorgers van cliënten bij nadere regeling bepaalt.

Besluit vast te stellen:

Beleidsregels mantelzorgwaardering

Artikel 1 Begripsbepaling

  • 1.1 Alle definities die in deze beleidsregels worden gebruikt, hebben dezelfde betekenis als in de Wmo 2015, de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bronckhorst 2015, de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Bronckhorst 2015 en het Beleidsplan Sociaal Domein gemeente Bronckhorst 2015 – 2018.

  • 1.2 Mantelzorg: langdurige zorg, dat wil zeggen langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week, die onbetaald en niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt geboden aan een hulpbehoevende door personen uit diens directe omgeving, waarbij zorgverlening rechtstreeks voortvloeit uit de sociale relatie en de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar overstijgt. Het gaat om extra zorg in duur en intensiteit boven op de normale, gebruikelijke zorg voor elkaar in een huishouden. Mantelzorg vindt plaats op basis van vrijwilligheid, dat wil zeggen dat de

    mantelzorger bereid en in staat geacht mag worden deze zorg te leveren.

  • 1.3 Gebruikelijke zorg: de normale, dagelijkse zorg die partners of ouders en inwonende kinderen geacht worden elkaar onderling te bieden omdat ze als leefeenheid een gezamenlijk huishouden voeren en op die grond een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor het functioneren van dat huishouden (art. 1.1.1. Wmo 2015).

Artikel 2 Procedure

  • 2.1 Zorgvragers woonachtig in de gemeente Bronckhorst of hun vertegenwoordigers kunnen hun mantelzorger, die langdurig en intensief voor hen zorgt en voldoet aan de definitie zoals beschreven in artikel 1 lid 1.2 van deze beleidsregels, vanaf 1 augustus tot en met 31 december van het kalenderjaar aanmelden bij de gemeente.

  • 2.2 Er is een formulier waarmee zorgvragers zich kunnen melden voor deze waardering. Bij deze waardering is de woonplaats van de zorgvrager leidend.

Artikel 3 Waardering

  • 3.1 De gemeente Bronckhorst geeft de waardering voor mantelzorgers van zorgvragersuit de gemeente Bronckhorst vorm door het beschikbaar stellen van een geldbedragvan € 100,- per zorgvrager, die eenmalig per kalenderjaar wordt verstrekt. Dezorgvrager stelt dit geldbedrag beschikbaar aan de mantelzorger, die daarvoor inaanmerking komt. Daarnaast organiseert de gemeente Bronckhorst een verwendagvoor mantelzorgers op de dag van de mantelzorg. Voor de mantelzorgverwendagworden geen regels gesteld qua duur en intensiteit van de geleverde mantelzorg.

  • 3.2 Er kan maximaal één geldbedrag per jaar per huisadres worden toegekend.

Artikel 4 Hardheidsclausule

  • 4.1 In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet of onduidelijk is, beslist het college.

  • 4.2 In bijzondere gevallen kan het college gemotiveerd van deze regeling afwijken.

Artikel 5 Slotbepalingen

  • 5.1 Deze beleidsregels treden in werking de dag na bekendmaking van deze

    beleidsregels.

  • 5.2 Deze beleidsregels wordt aangehaald als “Beleidsregels mantelzorgwaardering”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 28 juni 2016,
Burgemeester en wethouders van gemeente Bronckhorst,
de secretaris, de burgemeester,
J.H. van Cranenburgh M. Besselink