verordening op de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen Delft 2013

Geldend van 01-01-2013 t/m 15-02-2022

Intitulé

Verordening kwijtschelding Delft 2013

De raad van de gemeente Delft;

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 4 september 2012;

gelet op artikel 255 van de Gemeentewet;

gezien het advies van de commissie Middelen en Bestuur;

b e s l u i t

vast te stellen de volgende

Verordening op de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen Delft 2013

(Kwijtscheldingsverordening Delft 2013).

Artikel 1 TOEPASSING

Deze verordening is van toepassing op:

  • a.

    een verzoek om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en heffingen verschuldigd door een natuurlijk persoon die geen bedrijf of niet zelfstandig een beroep uitoefent;

  • b.

    een verzoek om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en heffingen, die geen verband houden met de uitoefening van een bedrijf of beroep, verschuldigd door een natuurlijk persoon die een bedrijf of zelfstandig beroep uitoefent en op grond van het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen 2004 een uitkering ontvangt.

Artikel 2 OMVANG

Kwijtschelding wordt uitsluitend verleend voor:

  • a.

    de afvalstoffenheffing;

  • b.

    vervallen;

  • c.

    de leges voor een huisvestingsvergunning;

  • d.

    het gemeentelijk deel van de leges voor een identiteitsbewijs;

  • e.

    het rioolafvoerrecht

Artikel 3 KWIJTSCHELDINGSNORM

De kwijtscheldingsverzoeken worden berekend op basis van de kwijtscheldingsnorm van 100 % van het bijstandsniveau en de gestelde normen in afdeling 2, hoofdstuk II, van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990, met dien verstande dat de kwijtscheldingsnormen voor personen van 65 jaar of ouder gebaseerd worden op de toepasselijke netto AOW-bedragen.

Artikel 4 KOSTEN KINDEROPVANG

Als uitgaven als bedoeld in artikel 15, eerste lid van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 wordt mede in aanmerking genomen de overeenkomstig artikel 1.7, eerste en tweede lid, van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen bepaalde kosten van kinderopvang verminderd met de kinderopvangtoeslag of met de tegemoetkoming van de gemeente of het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen in de te betalen kosten van kinderopvang, bedoeld in hoofdstuk 1, afdeling 2, van die wet.

Artikel 5 TERMIJNEN

Een verzoek tot kwijtschelding dient binnen twee maanden na dagtekening van de aanslag of kennisgeving te worden gedaan. Afwijking van de termijn van twee maanden is mogelijk indien er sprake is van overmacht of wanneer de financiële omstandigheden in de periode van aanslagoplegging tot en met de laatste vervaldatum zijn gewijzigd.

Artikel 6 CITEERTITEL

Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening kwijtschelding Delft 2013".

Artikel 7 INWERKINGTREDING

  • 1.

    De Verordening kwijtschelding gemeente Delft 2006 wordt ingetrokken met ingang van de in het tweede lid genoemde datum van ingang, met dien verstande, dat zij van toepassing blijft op de feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2.

    De verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2013.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 8 november 2013.
mr. drs. G.A.A. Verkerk ,burgemeester.
R.H. van Luyk ,griffier.
Bekendgemaakt 28 november 2012

TOELICHTING

op de Verordening kwijtschelding Delft 2013.

In artikel 1 is onderdeel C “het gebruikersgedeelte van de onroerendezaakbelastingen “ komen te vervallen. In 2006 is de gebruikersbelasting voor woningen afgeschaft.

Conform de Kaderbrief 2012 wordt de kwijtscheldingsregeling verruimd:

  • -

    In artikel 1 is geregeld dat zelfstandigen met een uitkering Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen 2004 voor privebelastingen kwijtschelding kunnen aanvragen.

  • -

    In artikel 3 wordt geregeld dat voor personen van 65 jaar en ouder de kwijtscheldingsnormen worden verhoogd tot 100% van de toepasselijke netto-AOW-bedragen. Door deze maatregel wordt voorkomen dat AOW’ers hun kwijtschelding onbedoeld kwijtraken. AOW’ers behouden hiermee dezelfde mate van kwijtschelding.

  • -

    In artikel 4 is geregeld dat bij het bepalen van het netto-besteedbare inkomen voor de kwijtschelding rekening wordt gehouden met de netto-kosten van kinderopvang. De netto-kosten worden dan aangemerkt als uitgaven bij de berekening van de betalingscapaciteit. In het gemeentefonds heeft het Rijk extra geld toegevoegd om deze maatregel te ondersteunen.