Regeling vervallen per 05-02-2013

Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Edam-Volendam

Geldend van 29-02-2012 t/m 04-02-2013 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2012

Intitulé

Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Edam-Volendam

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

  • 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet

    inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), het besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004), de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet.

  • 2. In deze verordening wordt verstaan onder:

    a. het college: het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Edam-Volendam;

    b. de wet: de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijkarbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004);

    c. handhaven: bewerkstelligen dat de wet wordt nageleefd;

    d. fraude: het verwijtbaar informatie achterhouden, of verwijtbaar onjuiste informatie verstrekken,met het doel een (hogere) uitkering te ontvangen anders dan waarop op grond van juiste en/of volledige informatie recht zou hebben bestaan;

    e. misbruik: het verwijtbaar ontvangen van een uitkering in strijd met de wettelijke voorschriften;

    f. oneigenlijk gebruik: het ontvangen van een uitkering volgens de regels van de wet, maar in strijdmet of buiten de bedoeling die bij de totstandkoming van die wet heeft bestaan;

    g.uitkering: bijstand op grond van de WWB of het Bbz 2004, alsmede een uitkering op grond vande IOAW en de IOAZ.

Artikel 2. Handhaving, voorlichting en communicatie

  • 1. Het college zorgt voor een rechtmatige en doelmatige uitvoering van de wet, waaronder debestrijding van fraude alsook van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet.

  • 2. Het college geeft informatie over de rechten en plichten die aan het ontvangen van uitkering zijn verbonden alsmede over de consequenties van fraude, misbruik en oneigenlijk gebruik middels de website, lokale media, brochures en correspondentie.

  • 3. Het college voert onderzoeken en bestandsvergelijkingen uit waarbij actuele gegevens worden gecontroleerd. Op grond hiervan kunnen uitkeringen na verificatie aan veranderde omstandigheden worden aangepast.

  • 4. Het college kan nadere beleidsregels vaststellen met betrekking tot het in dit artikel gestelde.

Artikel 3. Terugvordering

  • 1. Het college geeft uitvoering aan haar bevoegdheid ingevolge artikel 58 en 59 van de WWB, artikel 25 van de IOAW en artikel 25 van de IOAZ de uitkering terug te vorderen.

  • 2. Het college vordert de uitkering terug met inachtneming van paragraaf 6.4 van de WWB, paragraaf 5 van de IOAW en IOAZ en hoofdstuk 6 van het Bbz 2004.

  • 3. Het college stelt nadere beleidsregels vast omtrent terugvordering, het afzien hiervan, invordering en kwijtschelding.

Artikel 4. Verhaal

  • 1. Het college geeft uitvoering aan haar bevoegdheid tot verhaal zoals bedoeld in de artikelen 61, 62 en 62a tot en met 62i WWB.

  • 2. Het college stelt nadere beleidsregels vast met betrekking tot verhaal, het afzien hiervan, invordering en kwijtschelding.

Artikel 5. Afstemming van de uitkering

Indien de belanghebbende onjuiste, onvolledige of in het geheel geen inlichtingen verstrekt die van belang zijn of kunnen zijn voor de bepaling van de hoogte, de duur en de voortzetting van de uitkering, of niet, of onvoldoende, aan de aan de uitkeringsverstrekking verbonden verplichtingen voldoet, verlaagt het college de uitkering conform hetgeen hierover is bepaald in de Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 gemeente Edam-Volendam, onverminderd de mogelijkheid tot terugvordering van de eventueel ten onrechte ontvangen uitkering.

Artikel 6. Aangifte bij het Openbaar Ministerie

Indien een gedraging van belanghebbende als bedoeld in artikel 5 leidt tot benadeling van de gemeente, doet het college, onverminderd de mogelijkheid tot terugvordering, aangifte bij het Openbaar Ministerie, in overeenstemming met de door het Openbaar Ministerie op dit punt gehanteerde uitgangspunten (laatstelijk Aanwijzing sociale zekerheidsfraude 23 december 2008, nr. 2373).

Artikel 7. Hardheidsclausule

  • 1. In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

  • 2. Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van belanghebbende afwijken van de bepalingenin deze verordening, indien toepassing van de verordening tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 8. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als:

Handhavingsverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Edam-Volendam.

Artikel 9. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag van bekendmaking en heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2012.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de gemeenteraad van
Edam-Volendam in zijn openbare vergadering
d.d. 16 februari 2012
 
De griffier,                               De voorzitter,