Vertrouwenspersoon

Geldend van 30-05-2016 t/m heden

Intitulé

Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon

Onder ongewenst gedrag (ook wel aangeduid als grensoverschrijdend gedrag) wordt verstaan; seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en discriminatie. Indien u te maken heeft (gehad) met ongewenst gedrag kunt u zich wenden tot een van de vertrouwenspersonen. Zij zullen zorgvuldig en vertrouwelijk met uw melding omgaan.

Elke afzonderlijke gemeente heeft twee interne vertrouwenspersonen benoemd. De interne vertrouwenspersonen van de vijf Kempengemeenten vormen samen een pool, die naast de eigen Kempengemeenten ook de SK-onderdelen bedient. Je hebt dus alle vrijheid om te kiezen voor de persoon, waarvan jij denkt dat die het best bij je past. Hieronder in de bijlage tref je een lijst aan met de interne vertrouwenspersonen, gerangschikt op de gemeente waar ze vandaan komen.

De externe vertrouwenspersoon is: Desirée Busch, desiree.busch@arboned.nl, 06-55122009 of 073-6456300

De Kempengemeenten hebben onlangs het 'Integriteitbeleid Kempengemeenten 2013' vastgesteld (te raadplegen via RAP/CAR-UWO). Onderdeel hiervan is de 'Klachtenregeling ongewenst gedrag' en 'Beleidsnotitie ongewenst gedrag'. Graag willen we u kort informeren over wat wordt verstaan onder ongewenst gedrag en rol de van de vertrouwenspersoon.

Rol en taken van de vertrouwenspersoon:

  • -

    de eerste opvang van medewerkers die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag en daarover willen praten.

  • -

    luisterend oor bieden.

  • -

    samen met de betrokkene de situatie in kaart brengen.

  • -

    meedenken en voorleggen van verschillende opties waaruit de werknemer zelf moet kiezen om tot de oplossing van het probleem te komen.

  • -

    bespreken wat de gevolgen zijn voor de medewerker en wat hij zelf al heeft ondernomen.

  • -

    voorlichting geven en de weg wijzen indien de medewerker een klacht wenst in te dienen bij de klachtencommissie (formele klachtenregeling).

  • -

    nazorg en eventueel door verwijzen naar andere hulpverlenende instanties.

Een formele klacht over ongewenst gedrag kunt u indienen bij de landelijke klachtencommissie ongewenst gedrag voor de gemeentelijke overheid. De commissie heeft tot taak de klacht te onderzoeken en daarover advies uit te brengen aan het college van B&W.

Indien u te maken heeft (gehad) met ongewenst gedrag, aarzel dan niet en neem contact op met een van de vertrouwenspersonen.

Bijlage gegevens vertrouwenspersoon

Klik hier voor het formulier Gegevens vertrouwenspersoon.