Regeling vervallen per 01-01-2020

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent subsidie groene leges Nadere Regels subsidie “Groene leges”

Geldend van 01-08-2018 t/m 31-12-2019

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent subsidie groene leges Nadere Regels subsidie “Groene leges”

Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de Nadere regels subsidie “Groene leges” vast te stellen.

Deze nadere regels hebben als doel het vaststellen van de hoogte van de subsidie voor duurzame maatregelen bij omgevingsvergunningsplichtige bouwwerkzaamheden. Subsidie is ten hoogste gelijk aan het verschuldigde bedrag aan leges tot een maximum van € 3.000,- per aanvraag.

De nadere regels treden in werking op 1 augustus 2018. Deze regelgeving is vanaf de inwerkingtredingsdatum ook in te zien via http://www.overheid.nlwww.overheid.nl Nadere inlichtingen: bureau Leefomgeving, telefoonnummer 14 0251 of via deze website.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Omgevingsvergunning: een vergunning zoals bedoeld in artikel 1.1, lid 1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo);

  • b.

    Activiteit: een activiteit zoals bedoeld in artikel 1.1, lid 1 van de Wabo;

  • c.

    Project: cluster van bij elkaar behorende bouwwerken.

  • d.

    Blowerdoortest: luchtdichtheidsmeting waarbij het gebouw tijdelijk in over- of onderdruk wordt gebracht.

Artikel 2 Doelstelling (beleidsregel)

Deze Nadere Regels hebben tot doel te stimuleren dat aanvragers van een omgevingsvergunning investeren in verduurzaming van op te richten of te veranderen bouwwerken.

Artikel 3 Doelgroep

Het college verleend uitsluitend subsidie aan de vergunninghouder van een omgevingsvergunning voor de activiteit: Het bouwen van een bouwwerk zoals bedoeld in artikel 2.1, lid 1 onder a Wabo;

Hoofdstuk 2 Subsidie

Artikel 4 Aanvrager

De subsidieaanvraag kan uitsluitend worden ingediend door of namens de aanvrager van een omgevingsvergunning.

Artikel 5 Subsidieplafond

  • 1. Het subsidieplafond is vastgesteld op 120.000 euro voor de periode van 1 augustus 2018 tot en met 31 december 2019.

  • 2. Het college zal bij de verdeling van de subsidie gebruik maken van de volgorde van binnenkomst van de aanvraag.

Artikel 6 Aanvraag subsidieverlening

In aanvulling op artikel 5, 6 en 7 van de Algemene subsidieverordening gemeente Heemskerk (ASV) gelden de volgende verplichtingen:

  • 1.

    De aanvraag voor een subsidie dient te worden gedaan gelijktijdig met het indienen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen;

  • 2.

    De aanvraag tot verlening van een subsidie wordt elektronisch ingediend bij het college met behulp van het webformulier dat beschikbaar is op de website van de gemeente Heemskerk.

  • 3.

    In afwijking van het eerste lid kan de aanvraag om subsidie worden ingediend gedurende de behandeling van de aanvraag om omgevingsvergunning doch tot uiterlijk vier weken voor afloop van de behandeltermijn voor de omgevingsvergunning, inclusief eventuele verdagingen.

Artikel 7 Voorwaarden voor subsidieverlening bij nieuwbouw

  • 1. Subsidie wordt uitsluitend vastgesteld en uitbetaald indien de omgevingsvergunning is uitgevoerd en is voldaan aan de volgende voorwaarden:

    • a.

      een woning met een Energie prestatie coëfficiënt (EPC) gelijk aan 0,2 of beter;

    • b.

      een bouwwerk, anders dan een woning, aardgasvrij wordt uitgevoerd;

  • 2. Voor bovenstaande voorwaarden geldt dat er een aannemersverklaring moet worden overlegd die de behaalde resultaten bevestigen waaronder een blowerdoor-test bij een woning met een (EPC) gelijk aan 0,2 of beter.

  • 3. Het college kan de aanvrager verzoeken gegevens te overleggen die de aankoop en specificaties van materialen bevestigen.

Artikel 8 Voorwaarden voor subsidieverlening bij verbouw / duurzame maatregelen

  • 1. Subsidie wordt uitsluitend vastgesteld en uitbetaald indien de omgevingsvergunning is uitgevoerd en is voldaan aan een van de volgende voorwaarden:

    • a.

      een groene (sedum) dakbedekking voor ten minste 80% van het beschikbare dakvlak en een waterbergende capaciteit minimaal 18 liter per vierkante meter;

    • b.

      een aangebouwd bijbehorend bouwwerk voor zover deze als uitbreiding van het hoofdgebouw behoort tot de woonfunctie, en waarbij de isolatiewaarde van de vloer, het dak en de dichte delen (wanden) minimaal resp. Rc 4,0, 7,0 en 5,0 m2K/W bedraagt en waarbij de U-waarde van het HR++ of triple-glas maximaal 1,0 W/m2K bedraagt;

    • c.

      het isoleren van de buitengevels of daken met een isolatiewaarde van resp. minimaal 5,0 en 7.0 m2K/W;

    • d.

      een dakkapel of dakopbouw waarbij de isolatiewaarde van het dak minimaal Rc 7,0 m2K/W en de dichte delen (wanden) minimaal Rc 5,0 m2K/W bedraagt en waarbij de U-waarde van het HR++ of triple-glas maximaal 1,0 W/m2K bedraagt;

    • e.

      het aardgasvrij maken van een bestaand bouwwerk.

  • 2. Voor bovenstaande voorwaarden geldt dat er een (aannemers)verklaring moet worden overlegd die de te behalen resultaten bevestigen.

  • 3. Het college kan de aanvrager verzoeken gegevens te overleggen die de aankoop en specificaties van materialen bevestigen.

Artikel 9 Hoogte van de subsidie

  • 1. Het te ontvangen subsidiebedrag is ten hoogste gelijk aan het te betalen bedrag aan leges voor de activiteit bouwen met een maximum van 3.000 euro per aanvraag / project.

  • 2. Het legesbedrag voor de activiteit bouwen wordt indien van toepassing verhoogd met de legesbedragen voor:

    • a.

      de beoordeling op redelijke eisen van welstand;

    • b.

      het afwijken van het bestemmingsplan.

Artikel 10 Vaststelling en betaling subsidie

  • 1. In afwijking van artikel 16, lid 1 Algemene subsidieverordening gemeente Heemskerk 2016 wordt de subsidievaststelling niet gelijktijdig met de subsidieverlening vastgesteld.

  • 2. De subsidieontvanger dient binnen 8 weken nadat de omgevingsvergunning is uitgevoerd en is voldaan aan de gestelde voorwaarden een aanvraag tot vaststelling van de subsidie in bij het college.

  • 3. De aanvraag tot vaststelling van een subsidie wordt elektronisch ingediend bij het college met behulp van het webformulier dat beschikbaar is op de website van de gemeente Heemskerk.

  • 4. Het college stelt binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag tot subsidievaststelling de subsidie vast.

  • 5. Indien de aanvraag niet binnen de gestelde termijn van 8 weken nadat de omgevingsvergunning is uitgevoerd en is voldaan aan de gestelde voorwaarden of de aanvraag om subsidievaststelling niet binnen 18 maanden na het onherroepelijk worden van de toegekende omgevingsvergunning is ontvangen, gaat het college over tot ambtshalve vaststelling waarbij de subsidie op nihil wordt vastgesteld.

  • 6. Het subsidiebedrag wordt uitbetaald na vaststelling van de subsidie

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze Nadere Regels treden in werking op 1 augustus 2018.

Artikel 12 Beëindiging

Deze Nadere Regels vervallen per 1 januari 2020.

Artikel 13 Citeertitel

Deze Nadere Regels worden aangehaald als Nadere Regels subsidie “Groene leges”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de B&W vergadering

burgemeester en wethouders van Heemskerk,

de secretaris, de burgemeester,

Toelichting

Deze nadere regels zijn bedoeld om het verduurzamen van bouwinitiatieven te bevorderen door daar een financiële prikkel tegenover te stellen. Door subsidie te verstrekken ter compensatie van de verschuldigde leges als het bouwplan op duurzame wijze is gerealiseerd wordt een impuls gegeven aan een hoger duurzaamheidsniveau in Heemskerk.

De subsidie heeft uitsluitend betrekking op de leges van een omgevingsvergunning, activiteit bouwen inclusief de daarvoor benodigde ontheffing en de bijbehorende welstandsbeoordeling. Op grond van vaste jurisprudentie geldt dat ook voor onderdelen van een bouwwerk, die op zichzelf bezien vergunningsvrij zijn maar onderdeel uitmaken van de aanvraag om omgevingsvergunning. Deze maken daarmee onderdeel uit van de bouwkosten en komen daarom in aanmerking voor subsidie.

De hoogte van de leges voor de omgevingsvergunning worden berekend aan de hand van de bouwkosten. De bouwkosten worden vastgesteld aan de hand van het Bouwkostenbeleid. Als er sprake is van installatiekosten en andere bijkomende kosten, die noodzakelijk zijn voor de duurzaamheidsmaatregel, worden deze meegenomen in de bouwkosten.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1

Project: cluster van bij elkaar behorende bouwwerken. Deze begripsbepaling is opgenomen om te voorkomen dat projectmatige bouw opgesplitst wordt in meerdere individuele aanvragen met als kennelijke doel aanspraak te maken op subsidie. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld de nieuwbouw van vier vrijstaande woningen op één bouwlocatie, aangevraagd door één projectontwikkelaar en/of aannemer dan wel gemachtigde.

Artikel 3

De Nadere regels zijn specifiek bedoeld om subsidie te verlenen ter hoogte van de verschuldigde leges. Subsidie kan ook slechts verleend worden voor die bouwwerken waarop een vergunningplicht van toepassing is. De Nadere regels vinden dan ook geen toepassing voor vergunningsvrije bouwwerken.

Artikel 5

Voor het verlenen van subsidie is een beperkt budget beschikbaar gesteld. Het totaal beschikbare budget bedraagt 120.000 euro. Daarbij geldt een maximum van 3.000 euro per aanvraag. Om te voorkomen dat het budget wordt overschreden is er een subsidieplafond vastgesteld en is aangegeven op welke wijze de subsidie verdeelt wordt onder de aanvragers. Daarbij is de volgorde van binnenkomst bepalend. Bij het overschrijden van het budget zullen de dan nog te ontvangen aanvragen om subsidie worden geweigerd.

Artikel 6

De aanvraag om subsidie wordt bij voorkeur aangevraagd gelijktijdig met de aanvraag om omgevingsvergunning. Op grond van het derde lid kan deze echter alsnog worden ingediend als bijvoorbeeld blijkt dat de aanvrager niet op de hoogte was van de subsidieregeling. De aanvraag kan dan alsnog worden ingediend doch uiterlijk vier weken vóór afloop van de behandeltermijn. In het geval het een reguliere aanvraag om omgevingsvergunning betreft is de standaard behandeltermijn 8 weken. De aanvraag om subsidie dient dan uiterlijk binnen vier weken na het indienen van de aanvraag om omgevingsvergunning ingediend te worden. Indien de aanvraag om omgevingsvergunning is verdaagd geldt de “nieuwe” behandeltermijn. Stel dat de aanvraag om omgevingsvergunning met 6 weken is verdaagd – dan geldt er een maximale termijn van 14 weken. De aanvraag om subsidie dient dan uiterlijk binnen 10 weken na ontvangst van de aanvraag om omgevingsvergunning te zijn ingediend.

Artikel 7 en 8

Zowel voor nieuwbouw als voor verbouw van bestaande bouw zijn duurzame maatregelen opgenomen waarvoor subsidie kan worden verleend. Uitgangpunt is dat de maatregelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd voordat een aanvraag om subsidievaststelling kan worden ingediend. Omdat toezicht tijdens de bouwfase incidenteel van aard is kan het voorkomen dat van specifieke van belang zijnde onderdelen niet kan worden vastgesteld of deze op juist wijze zijn uitgevoerd. Hierin wordt voorzien door een zogenoemde (aannemers)verklaring. Bij nieuwbouw geldt dat de aannemersverklaring ook echt moet zijn opgesteld door een aannemer. Bij verbouw geldt de eis van een verklaring. Daarbij zal dan vaker voorkomen dat de aanvrager verzocht wordt gegevens te overleggen die de aankoop en specificaties van materialen bevestigen.

Artikel 9

De leges voor de activiteit bouwen zijn gebaseerd op de hoogte van de bouwsom. Daarbij kunnen echter nog aanvullende legeskosten van toepassing zijn. het gaat daarbij om de kosten voor de beoordeling van redelijke eisen van welstand en eventuele ontheffingen wegens strijd met het bestemmingsplan. dit artikel bepaald dat deze aanvullende legeskosten onderdeel uitmaken van het totaalbedrag waarop subsidie mogelijk is. Zie ook toelichting artikel 5.

Artikel 10

De Algemene subsidieverordening gaat uit van het principe van bevoorschotting. Bij de subsidieverlening wordt dan (een deel van) de subsidie uitbetaald. Omdat subsidieverstrekking in dit geval gekoppeld is aan een prestatieverplichting wordt hier van afgeweken. Uitbetaling vindt plaats nadat daartoe een verzoek is ingediend (verzoek om vaststelling) en gebleken is dat aan de voorwaarden is voldaan. Het verzoek om vaststelling is daarnaast aan termijnen gebonden. Voor het verstrekken van de subsidie is een (vooralsnog) éénmalig budget beschikbaar gesteld. Voor het in stand houden van dit budget is een termijn bepaald van circa 4 jaar. Daarbij is rekening gehouden met eventuele bezwaar- en beroepsprocedure die in totaal 2,5 jaar in beslag kan nemen. Voor de realisatie is dan maximaal 1,5 jaar beschikbaar. Na het verstrijken van de termijnen zal de subsidie ambtelijk op nihil worden vastgesteld en bekend worden gemaakt.