Beleidsregel van de gemeenteraad van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent Richtlijnen beeldkwaliteit herstructureringsgebied Debora Bakelaan

Geldend van 12-10-2018 t/m heden

Intitulé

Beleidsregel van de gemeenteraad van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent Richtlijnen beeldkwaliteit herstructureringsgebied Debora Bakelaan

De raad van Heemskerk maakt bekend de beleidsregels Richtlijnen beeldkwaliteit herstructureringsgebied Debora Bakelaan vast te stellen.

De nieuwe beleidsregels treden in werking op 12 oktober 2018. Deze regelgeving is vanaf de inwerkingtredingsdatum ook in te zien via www.overheid.nl. Nadere inlichtingen: bureau Ontwikkeling en realisatie, telefoonnummer 14 0251 of via deze website.

Geconsolideerde tekst van de regeling:

Beeldkwaliteit, de 10 punten-regeling

  • 1. De gebouwen markeren de stadsrand van Heemskerk. Ze zijn zichtbaar vanuit de wijde omgeving en vormen daardoor mede de identiteit van de entree van Heemskerk. Heemskerk wil zich onderscheiden. Om die reden hebben de gebouwen een iconische waarde, een duidelijk te onderscheiden eigen architectonische uitdrukking.

  • 2. De drie gebouwen mogen identiek zijn. In het geval dat de gebouwen verschillend zijn, dienen ze wel “familie” van elkaar te zijn. De gebouwen samen worden duidelijk als een ensemble ervaren.

  • 3. De gebouwen staan op de overgang van de stad naar het landschap, vrij in een parkachtige omgeving. Deze vrije plaatsen wordt versterkt door een alzijdig representatief beeld. De gebouwen hebben geen herkenbare zijkanten of achterkanten

  • 4. De gebouwen staan zo veel mogelijk direct in het groen. Grote vlakken verharding grenzend aan de gevels doen dit beeld te niet.

  • 5. De gebouwen hebben een goede begane grondgevel. Te veel gesloten of dichte begane grondgevels grenzend aan het maaiveld zijn ongewenst. Bij voorkeur worden er woonfuncties op de begane grond geplaatst. Het verhogen van de woonfuncties ten opzichte van het maaiveld kan, mits er wel een goede zichtrelatie vanuit de woning op de buitenruimte blijft bestaan. Dit zicht is belangrijk vanwege de sociale veiligheid (toezicht op de openbare ruimte).

  • 6. De entrees van de gebouwen hebben uitstraling en zijn daardoor goed vindbaar.

  • 7. De gebouwen krijgen karaktervolle gevels met speciale aandacht voor de plastiek van de gevel. Middelen hiertoe zijn: erkers, balkons, neggen, wisselde metselwerk, uitsparingen, loggia’s, overstekken, enz. Het zijn gevels met zeggingskracht.

  • 8. Indien installaties niet worden opgenomen in het bouwvolume, dienen ze op een hoogwaardige manier, passend bij het gebouw, te worden afgeschermd.

  • 9. De bergingen liggen uit het zicht, geïntegreerd in het bouwvolume.

  • 10. De gebouwen bestaan uit robuuste, duurzame materialen. Met aandacht voor de vaak vergeten delen zoals bijvoorbeeld; onderzijden van buitenruimten, binnenzijden van loggia’s, onderzijden van overstekken enz.

Ondertekening