Regeling vervallen per 01-01-2016

Subsidieverordening Energiebesparing gemeente Heemstede

Geldend van 07-11-2013 t/m 31-12-2015

Intitulé

Subsidieverordening Energiebesparing gemeente Heemstede

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    college: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heemstede;

  • b.

    maatregelen: het treffen van energiebesparende voorzieningen aan bestaande woningen;

  • c.

    gemeentelijke DE-lijst: lijst met voor subsidie in aanmerking komende maatregelen (zie bijlage 1).

  • d.

    woning: een voor permanente bewoning bestemd gebouw, woonwagen of woonboot met een vaste stand- of ligplaats, binnen de gemeente Heemstede.

  • e.

    appartementencomplex: een gebouw met meerdere woningen zoals omschreven in artikel 1.d.

  • f.

    vereniging van eigenaren: Een vereniging van de eigenaren van de appartementsrechten van de woningen die tot een appartementencomplex behoren.

  • g.

    aannemersverklaring: een ondertekende document van de gecontracteerde aannemer waarin wordt verklaard welke maatregelen zijn getroffen en dat de maatregelen voldoen aan de criteria uit de DE-lijst (zie bijlage 3).

Artikel 2 Reikwijdte verordening

  • 1. Subsidie kan worden verstrekt voor maatregelen die ten doel hebben het verbruik van energie te verminderen zoals opgenomen in de gemeentelijke DE-lijst (bijlage 1).

  • 2. Een subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan particuliere woningeigenaren die een aanvraag voor subsidie hebben ingediend voor een door henzelf bewoonde woning respectievelijk verenigingen van eigenaren van een appartementencomplex in de gemeente Heemstede.

Artikel 3 Bevoegdheid college

Het college is bevoegd te besluiten op subsidieaanvragen in het kader van deze verordening.

Hoofdstuk 2 SUBSIDIEPLAFOND en SUBSIDIEHOOGTE

Artikel 4 Subsidieplafond en subsidiehoogte

  • 1.

    Het subsidieplafond is gelijk aan het aan de gemeente toegekende bedrag ingevolge de Deelverordening duurzame energie Noord-Holland.

  • 2.

    Een subsidie wordt gedurende de looptijd van deze verordening slechts eenmalig verstrekt voor investeringen door aanvrager (materiaal en plaatsing) van meer dan € 1000 (inclusief BTW) voor toepassing van duurzame energie en energiebesparende maatregelen opgenomen in de vast te stellen DE-lijst.

  • 3.

    Per maatregel uit de vast te stellen DE-lijst kan 15% van de kosten voor subsidie in aanmerking komen. In totaal kan maximaal € 500 aan subsidie worden verstrekt.

  • 4.

    In het geval van een aanvraag door een vereniging van eigenaren voor een appartementcomplex zijn artikel 4. lid 2 en 3 van toepassing per appartement.

Hoofdstuk 3 AANVRAAG VAN DE SUBSIDIE

Artikel 5 Bij aanvraag in te dienen gegevens

  • 1.

    De aanvraag voor een subsidie wordt schriftelijk ingediend bij het college met een vastgesteld aanvraagformulier (zie bijlage 2).

  • 2.

    Bij een aanvraag om subsidie overlegt de aanvrager:

    • a.

      een beschrijving van de maatregelen waarvoor subsidie wordt aangevraagd;

    • b.

      een begroting en dekkingsplan van de kosten van de maatregelen waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. Het dekkingsplan bevat een opgave van bij andere bestuursorganen of organisaties aangevraagde subsidies of vergoedingen ten behoeve van dezelfde maatregelen, onder vermelding van de stand van zaken daarvan.

    • c.

      Een getekende offerte met een kostenspecificatie per maatregel.

  • 3.

    Het college kan ook andere dan de in het tweede lid genoemde gegevens verlangen, indien die voor het nemen van een beslissing op de aanvraag noodzakelijk zijn.

Artikel 6 Aanvraagtermijn en afhandeling

  • 1.

    Een aanvraag om subsidie voor de in artikel 2 bedoelde maatregelen wordt ingediend voordat de maatregelen zijn genomen.

  • 2.

    In de eerste maand na het van kracht worden van deze verordening zullen de aanvragen worden verzameld. Indien het subsidieplafond met deze aanvragen wordt bereikt, dan zal een loting plaats vinden om te bepalen welke aanvragen gehonoreerd worden. Indien het subsidieplafond niet is bereikt dan zullen de aanvragen ontvangen na de eerste maand worden afgehandeld op volgorde van datum van binnenkomst.

Hoofdstuk 4 SUBSIDIEVERLENING

Artikel 7 Toekenning

Het college beslist binnen drie weken na ontvangst van de volledige aanvraag en bericht de aanvrager of de aanvraag voor inwilliging in aanmerking komt en hiervoor een reservering is gemaakt.

Op de aanvragen die ingediend worden in de eerste maand na het van kracht worden van deze verordening (zie artikel 6, lid 2) beslist het college binnen drie weken na afloop van deze maand.

Artikel 8 Voorwaarden

Het college kan bij subsidieverlening verplichtingen opleggen die strekken tot verwezenlijking van het doel van de subsidieregeling.

Artikel 9 Verplichtingen van de aanvrager

De maatregelen waarvoor subsidie is verleend worden binnen zes maanden na subsidieverlening uitgevoerd.

Artikel 10 Meldingsplicht

Zodra aannemelijk is dat de maatregelen niet of niet geheel zullen worden uitgevoerd of dat niet of niet geheel aan de aan de verlening verbonden voorwaarden zal worden voldaan, meldt de aanvrager dat direct aan het college.

Hoofdstuk 5 WEIGERING VAN DE SUBSIDIE

Artikel 11 Weigeringgronden

  • 1.

    Het college kan, naast de in artikel 4:25 en artikel 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht genoemde gronden, aanvullende weigeringgronden vaststellen.

  • 2.

    De subsidieaanvraag wordt geweigerd indien uit het te overleggen dekkingsplan op basis van artikel 5, lid 2b, blijkt dat subsidie is verkregen van een andere overheidsinstantie voor dezelfde maatregelen.

Toelichting Artikel 11. lid 1: Volgens artikel 4.25 van de Algemene wet bestuursrecht wordt subsidie geweigerd voor zover door verstrekking van de subsidie het subsidieplafond zou worden overschreden.

Hoofdstuk 6 SUBSIDIEVASTSTELLING

Artikel 12 Vaststelling van subsidie en beslistermijn

  • 1.

    Het college stelt de subsidie vast binnen zes weken na ontvangst van de factuur met een betalingsbewijs of bankafschrift en een aannemersverklaring, indien de maatregelen of voorzieningen waarvoor de subsidie werd verleend, zijn uitgevoerd.

  • 2.

    Het college kan de aanvrager verplichten om op de daarbij aan te geven wijze aan te tonen dat de maatregelen, waarvoor de subsidie wordt verstrekt, zijn verricht en dat is voldaan aan de verplichtingen bedoeld in het eerste lid.

Hoofdstuk 7 OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 13 Hardheidsclausule

Het college kan, wanneer sprake is van bijzondere omstandigheden, van een of meer bepalingen van deze verordening afwijken dan wel deze buiten toepassing laten voorzover toepassing ervan leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 14 Geldigheidsduur

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag volgend op haar bekendmaking en vervalt op 1 januari 2016.

Artikel 15 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Subsidieverordening energiebesparing en duurzame energie Heemstede.

Ondertekening

Vastgesteld door de raad op 31 oktober 2013.

Bijlage 1 Gemeentelijke Duurzame Energielijst

Bijlage 2 Subsidieaanvraagformulier gemeente Heemstede

Bijlage 3 Aannemersverklaring