Regeling vervallen per 01-01-2019

Stimulering optimale beschikbaarheid van Automatische Externe Defibrillatoren (Aed’s) binnen het Reanimatie Netwerk Heerlen.

Geldend van 04-12-2013 t/m 31-12-2018

Intitulé

Stimulering optimale beschikbaarheid van Automatische Externe Defibrillatoren (Aed’s) binnen het Reanimatie Netwerk Heerlen.

BELEIDSREGELS OMTRENT STIMULERING OPTIMALE BESCHIKBAARHEID VAN EXTERNE DEFIBRILLATOREN (AED’S) BINNEN HET REANIMATIE NETWERK HEERLEN

artikel 1

begripsomschrijving

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    college: college van burgemeester en wethouders van Heerlen;

  • b.

    Aed: Automatische Externe Defibrillatoren(Aed’s) zijn defibrillatoren die bij een hartstilstand door afgifte van een schok het hart weer op gang kunnen brengen. Daarnaast meten ze de hartslag van de patiënt en geven aan of er daadwerkelijke gereanimeerd moet worden.

  • c.

    Reanimatie netwerk Heerlen: een netwerk van vrijwillige burgerhulpverleners die zich aangemeld hebben in het systeem van Hartslag Nu (die opgeroepen kunnen worden door de meldkamer om eerste hulp te bieden) én Aed’s die op verschillende locaties in de stad beschikbaar zijn in geval van nood.

  • d.

    burgerhulpverlener: een geschoolde vrijwilliger (in het bezit van een geldig reanimatie certificaat, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR)) die is geregistreerd in het meldsysteem van Hartslag Nu en opgeroepen kan worden om eerste hulp te bieden in geval van een circulatiestilstand.

  • e.

    Hartslag Nu: het alarmeringssysteem voor het inschakelen van burgers bij reanimaties. Hartslag Nu vervangt de alarmeringssystemen Aed-Alert en Aed-Locator.

  • f.

    Ambulance Zorg Limburg Noord: projectuitvoerder van reanimatie netwerk Heerlen in opdracht van gemeente Heerlen.

  • f.

    waarderingssubsidie: waarderingssubsidie als bedoeld in artikel 4, eerste lid van de Algemene subsidieverordening Heerlen.

artikel 2 Criteria voor subsidieverlening aanschaf Aed-beschermingskast en/of gebruiksklaar maken van Aed na een inzet binnen het Reanimatie Netwerk Heerlen

  • 1.

    Het college verleent een waarderingssubsidie voor een deel van de aanschaf van een Aed-beschermingskast. De overige financiering dient de aanvrager zelf te verzorgen.

  • 2.

    Bij een subsidieverzoek ten behoeve van een Aed-beschermingskast dient de Aed buiten gehangen te worden zodat deze 24 uur per dag, 7 dagen per week (24/7) beschikbaar is voor burgerhulpverleners binnen het Reanimatie Netwerk Heerlen.

  • 3.

    Het college verleent een waarderingssubsidie voor het gebruiksklaar maken van de Aed na een inzet binnen het reanimatie netwerk Heerlen (zoals geregistreerd in het systeem van Hartslag NU) en met inachtneming van het bepaalde in deze regeling.

  • 4.

    Wanneer een tegemoetkoming wordt gevraagd voor het weer gebruiksklaar maken van de Aed na een inzet, dient deze ingezet te zijn binnen het reanimatie netwerk Heerlen (melding via Hartslag Nu).

  • 5.

    De Aed is eigendom van de aanvrager (en/of organisatie vereniging aanvrager).

  • 6.

    De aanvrager (en/of organisatie vereniging aanvrager) is in het bezit van een goed werkende Aed.

  • 7.

    De aanvrager dient zelf zorg te dragen voor het plaatsten van en de eventuele bijkomende kosten voor het plaatsen van deze kast.

  • 8.

    De aanvrager dient zelf zorg te dragen voor eventuele bijkomende kosten inzake verzekering en onderhoud van zowel de Aed als de Aed-kast.

  • 9.

    Het juiste onderhoud van de Aed én de Aed-kast valt onder verantwoordelijkheid van de eigenaar en wordt door deze eigenaar gegarandeerd.

10.De Aed-kast wordt geplaatst op een locatie binnen de gemeente Heerlen en kan zodoende een bijdrage leveren aan het reanimatie netwerk Heerlen.

  • 11.

    De Aed-kast mag geopend worden door alle geregistreerde (en dus getrainde) vrijwillige burgerhulpverleners binnen het reanimatie netwerk Heerlen die een sms hebben ontvangen via de meldkamer.

  • 12.

    De gemeente kan een aanvraag afwijzen indien het buiten plaatsen van een Aed op dit adres geen meerwaarde heeft in het kader van een goede spreiding binnen het Reanimatie Netwerk Heerlen.

13.Indien de aanvraag voldoet aan bovenvermelde eisen, verleent de gemeente een waarderingssubsidie:

-50% van de kosten (aanschaf beschermende Aed-kast) tot een maximum van € 400,- excl. BTW per kast.

-de kosten voor het gebruiksklaar maken van de Aed (o.a. vervangen patches), tot een maximum van € 150,- excl. BTW per keer, na een inzet in het kader van het reanimatie netwerk Heerlen .

artikel 3

subsidiegrondslag

De jaarlijkse subsidie omvat:

Een stimuleringsbijdrage van 50% van de kosten (aanschaf beschermende Aed-kast) tot een maximum van € 400,- excl. BTW voor de aanschaf van een Aed-kast.

Een tegemoetkoming in de kosten voor het gebruiksklaar maken van een Aed na een inzet in Heerlen (o.a. vervangen patches), tot een maximum van € 150,- excl. BTW per keer.

artikel 4

inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op 4 december 2013.

Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders der gemeente Heerlen van 3 december 2013

gemeentesecretaris, burgemeester,

mw. C.L.A.F.M.Bruls dr. P.F.G. Depla