Beleidsuitgangspunten Jongeren Ontmoetings Plaatsen (JOP’s)

Geldend van 17-11-2016 t/m heden

Intitulé

Beleidsuitgangspunten Jongeren Ontmoetings Plaatsen (JOP’s)

Artikel 1. Aantal Jongeren Ontmoetings Plaatsen (JOP’s)

  • 1.1 H et aantal JOP s blijft gehandhaafd op het huidige aantal van vier JOP’s.

  • 1.2 Eén keer per jaar worden de vier JOP’s geëvalueerd vanuit het Jeugd-Veiligheid-Politie (Je-Ve-Po) overleg. Dit overleg vindt iedere maand plaats en er is in deze groep daarmee goed zicht op de ontwikkeling rondom de JOP’s. In deze evaluatie wordt meegenomen: naleven van d e regels, reactie van omwoners en fysieke uitstraling van de JOP. Politie, jongerenwerk en gemeente dragen ieder bij aan de evaluatie, die wordt uitgevoerd onder coördinatie van de gemeente. Op basis van de evaluatie worden aanbevelingen voor het nemen van maatregelen gedaan. De evaluaties worden voorgelegd aan het college.

  • 1.3 De mogelijkheid tot verplaatsing van de JOP kan ook worden voorgesteld door het Je-Ve-P, bijvoorbeeld door verminderd bezoek van de jongeren.

  • 1.4 Wensen voor een nieuwe JOP worden ingediend bij het college van B&W. Deze aanvraag moet worden voorzien van namen en adressen van personen die deze wens hebben. De aanvraag moet bij het indienen ook de instemming hebben van jongerenwerk en politie.

Artikel 2. Nieuw project of verplaatsing van een JOP

  • 2.1 Het starten van een project om te komen tot een nieuwe JOP of verplaatsing van een bestaande JOP is een besluit van het college van B&W, hierbij geadviseerd door het Je-Ve-Po.

  • 2.2 Als het advies van het Je-Ve-Po positief is, zowel bij een nieuwe JOP of de verplaatsing van een JOP , dan wordt in het voorstel een projectgroep aangedragen. De projectgroep bestaat uit meerdere ambtenaren van de gemeente (te denken valt aan: Jeugd, Veiligheid, Communicatie, Beheer Openbare Ruimte), politie, jongerenwerk, jongeren, omwoners. De coördinatie van de projectgroep wordt ingevuld door de gemeente.

  • 2.3 Deze projectgroep werkt samen op basis van een projectplan om te komen tot een nieuwe of verplaatsing van een bestaande JOP. Dit projectplan moet worden goedgekeurd door het college van B&W.

Artikel 3. Afspraken signalering en toezicht bij de JOP

  • 3.1 Jongerenwerk stelt met jongeren gedragsregels op rondom de JOP en spreekt jongeren hier op aan. Het streven is om de regels voor alle JOP’s gelijk te krijgen.

  • 3.2 Gemeente (o.a. BOA’s), politie en jongerenwerk hebben zicht op de JOP’s. In het Je-Ve-Po komen de JOP s ter sprake en worden indien noodzakelijk afspraken gemaakt voor meer toezicht, schoonmaken, het aanspreken van jongeren en hun ouders, etc.

Artikel 4. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van de datum van publicatie.

Artikel 5. Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsuitgangspunten Jongeren Ontmoetings Plaatsen (JOP’s).

Ondertekening

Aldus vastgesteld op 18 oktober 2016 te Krimpenerwaard.
College van burgemeester en wethouders
Gemeente Krimpenerwaard,
De secretaris, Mw. mr. M. Plantinga
de burgemeester, Mr. R.S. Cazemier