Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meerssen houdende regels omtrent openbare inzameling van geld, goederen of daartoe een intekenlijst aan te bieden

Geldend van 01-01-2008 t/m heden

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meerssen houdende regels omtrent openbare inzameling van geld, goederen of daartoe een intekenlijst aan te bieden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meerssen,

Overwegende dat in artikel 5.2.1, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening aan het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid is toegekend om instellingen aan te wijzen waarvoor geen vergunningsplicht ter zake van openbare inzamelingen van geld of goederen geldt.

BESLUIT:

vast te stellen dat voor de organisatie van collectes geen vergunning nodig is mits deze openbare inzameling van geld of goederen, of de daartoe aangeboden intekenlijst, door de organisatoren worden gemeld conform de in dit besluit vermelde meldingsprocedure en tevens voldaan wordt aan onderstaande voorwaarden:  

  • 1. Dit meldingsbesluit is van toepassing op de op grond van artikel 5.2.1, eerste lid, van de Algemene plaatselijke verordening bedoelde collectes.

  • 2. Een openbare inzameling van geld of goederen, of het daartoe aanbieden van een intekenlijst, wordt uitsluitend georganiseerd door een in de gemeente Meerssen ten minste drie jaar bestaande vereniging op ideële grondslag, die krachtens zijn statuten een duidelijk omschreven doel beoogd te dienen. Bovendien mag het doel niet met het algemeen belang in strijd zijn.

  • 3. De aanmelding van de openbare inzameling van geld of goederen, of het daartoe aanbieden van een intekenlijst dient uiterlijk 14 dagen voor de aanvang van de inzameling schriftelijk en/of op het digitale loket van de gemeentelijke internetsite www.meerssen.nlte geschieden.

  • 4. Voor eventuele klachten betreffende de inzameling kan tijdens een inzameling contact worden opgenomen met de politie ( tel. 0900 – 8844 ) of na afloop van de inzameling met de gemeente ( tel. 043 – 3661672 ).

  • 5. De toezichthoudende gemeente ambtenaren en/of politie kan aan de hand van de heersende omstandigheden tijdens de inzameling nadere aanwijzingen geven.

  • 6. Het collecteren is toegestaan op maandag tot en met zaterdag ( niet zijnde feestdagen ) tussen 09.00 en 21.00 uur:

  • 7. Op grond van de Marktverordening van de gemeente Meerssen is het niet toegestaan te collecteren op ( mini- ) markten tijdens de markturen:

  • 8. Er mag uitsluitend gecollecteerd worden met collectebussen die zijn verzegeld of met een sleutelslot zijn afgesloten en waarop duidelijk de naam en/of het doel van de collecterende instelling staat vermeld;

  • 9. De collectanten zijn onbezoldigd, minimaal 16 jaar oud ( indien jonger, onder begeleiding van een volwassene ), mogen niemand overlast bezorgen en dienen eventuele aanwijzingen van de politie en/of daartoe aangewezen gemeentefunctionaris stipt op te volgen;

  • 10. Iedere collectant moet tijdens de collecte een gewaarmerkt legitimatiebewijs dragen waarop de naam van de collecterende instelling en de periode waarin gecollecteerd wordt, zijn vermeld;

  • 11. De collecteopbrengst dient binnen 14 dagen na afloop van de collecte, door middel van een door de leiding van de inzamelende organisatie ondertekende collectestaat, te worden verantwoord bij de gemeente.

  • 12. Bij overtreding van hiervoor vermelde bepalingen wordt het houden van de bijeenkomst geacht te zijn verboden.

Procedure bij een melding:

  • 1. het college van burgemeester en wethouders stelt een meldingsformulier vast.

  • 2. de melding wordt geacht eerst dan gedaan te zijn, wanneer het meldingsformulier volledig en naar waarheid is ingevuld en ondertekend, uiterlijk 14 dagen voorafgaande aan de inzameling is ingeleverd ter gemeentesecretarie te Meerssen, Beekstraat 51 dan wel middels een melding op de gemeentelijke internetsite www.meerssen.nl.

Ondertekening

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2008.
Aldus vastgesteld op 6 november 2007.
Het college van Burgemeester en Wethouders van Meerssen,
de secretaris, de burgemeester,