Ondermandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2015

Geldend van 20-11-2015 t/m heden met terugwerkende kracht vanaf 07-10-2015

Intitulé

Ondermandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2015

De secretaris-generaal van de Metropoolregio Rotterdam voorzitter van de bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft,

gelet op de Gemeentewet, de Wet gemeenschappelijke regelingen, de Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2014 en de afdeling 101.1 van de Algemene wet bestuursrecht;

gelet op het Mandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2015;

overwegende dat het voor het efficiënt functioneren van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag wenselijk is dat genoemde bestuursorganen ondermandaat verlenen;

BESLUIT:

vast te stellen het navolgende:

ONDERMANDAATBESLUIT METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG

Artikel 1 Ondermandaat

  • 1.

    De secretaris-generaal en de voorzitter van de bestuurscommissie Va verlenen ondermandaat voor de uitoefening van de aan hen gemandateerde bevoegdheden aan de bestuursorganen en functionarissen en in een enkel geval een advocaat, zoals vermeld in het bij dit besluit behorende mandaatregister.

  • 2.

    De per gemandateerde bevoegdheid geldende begrenzingen en instructies zijn weergegeven in het bij dit besluit behorende mandaatregister.

  • 3.

    Ondertekening van een krachtens een ondermandaat genomen besluit van het dagelijks bestuur, de bestuurscommissie Vervoersautoriteit of de bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat geschiedt op de volgende wijze, waarbij het bestuursorgaan dat het mandaat verleent, moet worden ingevuld:

    “Namens het dagelijks bestuur/ de bestuurscommissie Vervoersautoriteit/ de bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag,

    handtekening

    naam,

    functie”.

  • 4.

    Ondertekening van een krachtens een ondermandaat genomen besluit van de voorzitter geschiedt op de volgende wijze:

    “Namens de voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag,

    handtekening

    naam,

    functie”.

  • 5.

    Ondertekening van een namens de rechtspersoon Metropoolregio Rotterdam Den Haag krachtens een volmacht verrichte privaatrechtelijke rechtshandeling geschiedt op de volgende wijze:

    “Namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag,

    handtekening

    naam,

    functie”.

Artikel 2 Algemene regels en uitzonderingen

  • 1. Het ondermandaat omvat de bevoegdheid om het besluit:

    • a.

      voor te bereiden;

    • b.

      te nemen, alsmede te wijzigen, beëindigen, verlengen, in te trekken en op te zeggen;

    • c.

      te ondertekenen, en

    • d.

      af te doen.

  • 2. De ondergemandateerde is bevoegd tot het nemen van besluiten als vermeld in het mandaatregister, tenzij:

    • a.

      advies nodig is van andere (staf)afdelingen en het advies en het eigen standpunt niet op elkaar aansluiten respectievelijk niet tot dezelfde conclusie leiden;

    • b.

      uit overleg met de portefeuillehouder blijkt dat deze het voorstel aan het bestuursorgaan wil voorleggen;

    • c.

      het besluit een afwijking zou inhouden van het bestaande beleid of richtlijnen;

    • d.

      het besluit overschrijding van budgetten of kredieten zou inhouden;

    • e.

      de (onder)mandaatverlener vooraf te kennen heeft gegeven zelf te willen beslissen.

Artikel 3 Registratie en informatieverstrekking

  • 1. De ondergemandateerde houdt een registratie bij van de door hem in ondermandaat genomen besluiten.

  • 2. De ondergemandateerde informeert de secretaris-generaal of de voorzitter van de bestuurscommissie Vervoersautoriteit en het ter zake bevoegd bestuursorgaan desgewenst over de krachtens ondermandaat genomen besluiten.

Artikel 4 Schakelbepaling volmachten en machtigingen

Dit ondermandaatbesluit is van overeenkomstige toepassing op de gevallen waarin de secretaris-generaal of de voorzitter van de bestuurscommissie Vervoersautoriteit aan een functionaris werkzaam onder zijn verantwoordelijkheid of een derde, volmacht verleent tot het namens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen, of machtiging verleent tot het verrichten van handelingen die noch een besluit, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

Artikel 5 Schakelbepaling penvoering samenwerkingsverbanden en verkregen mandaten

  • 1. Dit ondermandaatbesluit is van overeenkomstige toepassing op handelingen die een bestuursorgaan van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag verricht als penvoerder van het samenwerkingsverband Decentrale OV-autoriteiten (DOVa) en het samenwerkingsverband Bereik! uit eigen hoofde, dan wel verricht krachtens een mandaat, machtiging of volmacht van dat samenwerkingsverband of van een deelnemer aan dat samenwerkingsverband.

  • 2. Het bestuursorgaan of de in het mandaatbesluit aangewezen functionaris verleent het ondermandaat als bedoeld in het eerste lid aan de directeur Vervoersautoriteit. De directeur Vervoersautoriteit is bevoegd ondermandaat en ondervolmacht te verlenen aan een functionaris van het samenwerkingsverband om ten behoeve van de uitvoering van de taken van het samenwerkingsverband te besluiten overeenkomsten aan te gaan tot een bedrag van € 50.000 per overeenkomst en de daaruit volgende verplichtingen voor het samenwerkingsverband binnen de begroting van het samenwerkingsverband blijven.

  • 3. Dit ondermandaatbesluit is van overeenkomstige toepassing op handelingen die een bestuursorgaan of de in het mandaatbesluit aangewezen functionaris van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag verricht krachtens een mandaat, machtiging of volmacht zoals vermeld in onderdeel 5 van het register behorende bij dit mandaatbesluit.

Artikel 6 Wijzigingen

  • 1. Wijzigingen in het ondermandaatbesluit dienen in overleg met de senior adviseur juridische zaken en de manager van de afdeling Bedrijfsvoering plaats te vinden.

  • 2. De senior adviseur juridische zaken van de afdeling Bedrijfsvoering draagt zorg voor een actuele geconsolideerde versie van het ondermandaatbesluit.

Artikel 7 Slotbepalingen

  • 1. Dit besluit treedt in werking op de dag van de bekendmaking. Voor zover de datum van de bekendmaking is gelegen na 7 oktober 2015 heeft dit besluit terugwerkende kracht tot en met 7 oktober 2015.

  • 2. Op het moment van inwerkingtreding van dit besluit, vervalt het Ondermandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam, zoals vastgesteld op 19 december 2014.

  • 3. Dit besluit kan worden aangehaald als: Ondermandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2015.

Ondertekening

Aldus besloten op 7 oktober 2015,
de secretaris-generaal,
mw.mr.drs. A.W.H. Bertram
de voorzitter bestuurscommissie Vervoersautoriteit,
P.J. Langenberg
de voorzitter bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat,
mw. I. van Engelshoven

Toelichting Ondermandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag

In het Mandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2015 (hierna: Mandaatbesluit) hebben het dagelijks bestuur en de voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (hierna: MRDH) mandaat, volmacht en machtiging verleend aan de secretaris-generaal en de voorzitter van de bestuurscommissie Vervoersautoriteit. De bevoegdheden waarvoor het dagelijks bestuur en de voorzitter mandaat, volmacht en machtiging hebben verleend staan vermeld in het mandaatregister bij het Mandaatbesluit.

In het Mandaatbesluit is tevens bepaald dat de secretaris-generaal en de voorzitter van de bestuurscommissie Vervoersautoriteit voor bepaalde aan hen gemandateerde bevoegdheden ondermandaat, volmacht en machtiging mogen verlenen. Voor welke bevoegdheden de secretaris-generaal en de voorzitter van de bestuurscommissie Vervoersautoriteit ondermandaat, volmacht en machtiging mogen verlenen is tevens bepaald in het mandaatregister bij het Mandaatbesluit.

In dit Ondermandaatbesluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag (hierna: Ondermandaatbesluit) verlenen de secretaris-generaal en de voorzitter van de bestuurscommissie Vervoersautoriteit voor de aan hen gemandateerde bevoegdheden ondermandaat, machtiging en volmacht. Voor welke bevoegdheden dat geldt, en aan welke functionarissen de verlening van het ondermandaat, de volmacht of machtiging plaatsvindt, is geregeld in het Ondermandaatregister bij dit Ondermandaatbesluit.

Op de verlening van de onderhavige ondermandaten, volmachten en machtigingen zijn de bepalingen uit het Mandaatbesluit van toepassing. Voor een toelichting op de artikelen van dit Ondermandaatbesluit wordt kortheidshalve verwezen naar de toelichting bij het Mandaatbesluit.

De nummers ten aanzien van de (onder)gemandateerde taken en bevoegdheden corresponderen met de gelijkluidende taken en bevoegdheden in het Mandaatregister. Waar ondermandaat niet is toegestaan is de regel bij het betreffende nummer leeg gelaten.

Ondermandaatregister

1.Algemeen

Bevoegdheid

Mandaat-verlener

Mandaat

Ondermandaat

Bijzondere voorwaarden/ toelichting

1.1

Het ondertekenen van stukken die geen besluit van het bestuursorgaan vergen (bijv. het verstrekken of het opvragen van informatie)

DB/VZ/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV managers V, OV en BV

De informatie- verstrekking omvat het voeren van algemene correspondentie die het taakveld van het organisatieonderdeel van de MRDH betreft, inclusief het verstrekken van informatie of inlichtingen over vastgesteld beleid, uit vastgestelde regelingen en voorschriften of van algemene aard, het deelnemen aan enquêtes

1.2

Het voeren van correspondentie ter voorbereiding en uitvoering van besluiten van de bestuursorganen

DB/VZ/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers V, OV en BV

Dit ziet op uitgaande brieven

Emailcorrespondentie wordt door de desbetreffende ambtenaren verstuurd

1.3

Het doorsturen van stukken op grond van art. 2:3 Awb en verkeerd geadresseerde en ingezonden bezwaarschriften naar het bevoegde orgaan, onder gelijktijdige mededeling aan de afzender (art. 6:15 Awb)

DB/VZ/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers V, OV en BV senior adviseur juridische zaken

Indien art. 6:15 Awb van toepassing:

de secretaris van de bezwaarschriftencommissie

1.4

Het sturen van ontvangstbevestigingen en verzoeken om een aanvraag aan te vullen op grond van art. 4:5 Awb en het verdagen van de beslistermijn

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV managers V, OV en BV

1.5

Het opschorten van de beslistermijn op grond van art. 4:15 Awb

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers V, OV en BV

1.6

Het tekenen voor ontvangst van aangetekende stukken en bij aanbieding van deurwaarders-exploten en dergelijke

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

medewerker receptie MRDH en medewerker functioneel beheer

1.7

Beslissen op verzoeken om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers V, OV en BV

Advies senior adviseur juridische zaken

1.8

Beslissen op verzoeken om informatie als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers V,OV en BV

Advies senior adviseur juridische zaken

1.9

Het afwikkelen van klachten, inclusief het verdagen van de beslissing op een klacht

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

de klachtbehandelaar

Dit ziet zowel op interne als externe klachten

1.10

Het voldoen aan voorschriften van rijks- en provinciale bijdrageregelingen en vergelijkbare regelingen (zoals het inzenden van declaraties, jaar-verslagen, accoun-tantsrapporten, gereedmeldingen)

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers V, OV en BV

1.11

Het besluiten tot het aanvragen van vergunningen, noodzakelijk bij uit te voeren werken, alsmede de afhandeling van met die vergunningen verband houdende verzoeken tot nadere informatie en gereed melden

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV managers V, OV en BV

1.12

1.13

Het goedkeuren van regionale vervoerbewijzen

DB/Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

Indien bevoegdheid ontleend aan een door Stadsgewest Haaglanden dan wel door Stadsregio Rotterdam voor 1 januari 2015 gesloten convenant: DB mandaatgever

Indien bevoegdheid ontleend bij of krachtens de Wet personenvervoer 2000: Va mandaatgever

1.14

Het vaststellen van bedrijfseigen kaarten, reisproducten en tarieven voor het stads- en streekvervoer per bus en tram (incl. Randstadrail)

DB/Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

Alleen mandaat indien het een tijdelijke actie betreft;

in overeenstemming met het bepaalde in de concessie: onder andere tarief- effecten op (groepen) reizigers en helderheid kaartstructuur toetsen

Indien bevoegdheid ontleend aan een door Stadsgewest Haaglanden dan wel door Stadsregio Rotterdam voor 1 januari 2015 gesloten convenant: DB mandaatgever

Indien bevoegdheid ontleend bij of krachtens de Wet personenvervoer 2000: Va mandaatgever

1.15

1.16

1.17

Het geven van uitvoering aan het Treasurystatuut MRDH 2015

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

Zie hoofdstuk 3 Treasurystatuut MRDH 2015

2.Bezwaar, beroep en (civiele) rechtsgedingen

Bevoegdheid

Mandaat-verlener

Mandaat

Ondermandaat

Bijzondere voorwaarden/ toelichting

2.1

Het sturen van een ontvangstbevestiging op een bezwaarschrift

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

secretaris van de bezwaarschriften-commissie

2.2

Het verdagen van de beslistermijn op een bezwaarschrift

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

secretaris van de bezwaarschriften-commissie

2.3

Het besluiten tot het instellen van bezwaar en beroep, het starten van een civielrechtelijke procedure en het nemen van procesbesluiten

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers V, OV en BV

Indien een besluit van DB/Va niet tijdig mogelijk is

Advies van senior adviseur juridische zaken

2.4

Het vertegenwoordigen in bezwaar- en beroepszaken en rechtsgedingen in publiekrechtelijke en privaatrechtelijke aangelegenheden bij de bezwaarschriftencommissie, de rechtbank, de Raad van State, de Centrale Raad van Beroep, het College van beroep voor het Bedrijfsleven, de gerechtshoven, de Hoge Raad, de Raad van Arbitrage en andere gerechtelijke instanties, alsmede het voeren van een procedure bij de Commissie van Aanbestedingsrecht-experts

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

senior adviseur juridische zaken of advocaat

De vertegenwoordiging omvat het opstellen en het indienen van een processtuk (zoals verweerschrift, beroepschrift, dagvaarding, conclusie, pleitnota, etc.) en de stukken, het voeren van alle correspondentie over de bezwaar- of beroepsprocedure en civiele rechtsgedingen, het verschijnen en het woord voeren op (hoor)zittingen van genoemde instanties

2.5

Het vaststellen van een verweerschrift in een bezwaarschrift-procedure

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

senior adviseur juridische zaken of advocaat

Alleen indien een besluit van DB/Va niet tijdig is

3.Opdrachten voor dienstverlening, leveringen en werken

Bevoegdheid

Mandaat-verlener

Mandaat

Ondermandaat

Bijzondere voorwaarden/

Toelichting

3.1

Het nemen van een besluit tot het aangaan van een overeenkomst van opdracht voor leveringen of diensten tot € 10.000 en het sluiten van de overeenkomst

DB/Va/

VZ

Secretaris-generaal

Ja, aan:

procesmanagers EV

Binnen vigerend begrotingskrediet en budget

3.2

Het nemen van een besluit tot het aangaan van een overeenkomst van opdracht voor leveringen of diensten tot het Europese drempelbedrag en voor werken tot

€ 1.500.000

DB/Va

Secretaris-generaal

Voorziter Va

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers V, OV en BV

Binnen vigerend begrotingskrediet en budget

Mandaat aan voorzitter Va: indien verkeer- en vervoerstaken.

Aan secretaris-generaal: in overige gevallen.

3.3

Het nemen van een besluit tot het eenmalig aangaan van een overeenkomst van opdracht voor leveringen of diensten vanaf het Europese drempelbedrag en voor werken vanaf

€ 1.500.000 tot het Europese drempel-

bedrag

DB/Va

Secretaris-generaal voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

directeur EV

Binnen vigerend begrotingskrediet en budget en rekening houdend met de Gids Proportionaliteit

Niet van toepassing bij verlenging, aanvulling of herhaling van dezelfde opdracht

Mandaat aan voorzitter Va: indien verkeer- en vervoerstaken.

Aan secretaris-generaal: in overige gevallen.

3.4

Het besluiten tot het starten en voeren van Europese aanbestedings-procedures

DB/Va

Secretaris-generaal

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

Binnen vigerend begrotingskrediet en budget

Conform de Aanbestedingswet 2012

Mandaat aan voorzitter Va: indien verkeer- en vervoerstaken. Aan secretaris-generaal: in overige gevallen

3.5

3.6

Het besluiten tot voorlopige gunning en afwijzing bij Europese aanbestedings-procedures

DB/Va

Secretaris-generaal

voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

Conform de Aanbestedingswet 2012

Advies senior adviseur juridische zaken of advocaat

Mandaat aan voorzitter Va: indien verkeer- en vervoerstaken. Aan secretaris-generaal: in overige gevallen

3.7

Het besluiten tot het definitief gunnen van een opdracht bij Europese aanbestedings-procedures

DB/Va

Secretaris-generaal

voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

Conform de Aanbestedingswet 2012

Mandaat aan voorzitter Va: indien verkeer- en vervoerstaken. Aan secretaris-generaal: in overige gevallen

3.8

Het besluiten tot verlening van een aanvullende of herhalingsopdracht , bij niet-Europees aanbestede overeenkomsten voor diensten, leveringen of werken

DB/Va

Secretaris-generaal

voorzitter Va

Ja, aan:

directeuren Va en EV managers V, OV en BV

Conform de Aanbestedingswet 2012

Ondermandaat met inachtneming van 3.2 en 3.3 inzake de totale opdrachtsom

Advies senior adviseur juridische zaken of advocaat

Mandaat aan voorzitter Va: indien verkeer- en vervoerstaken. Aan secretaris-generaal: in overige gevallen

3.9

Het besluiten tot verlening van een aanvullende of herhalingsopdracht bij Europees aanbestede overeenkomsten voor diensten, leveringen of werken

DB/Va

Secretaris-generaal

voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

managers V, OV en BV

Conform Aanbestedingswet 2012

Ondermandaat na advies senior adviseur juridische zaken of advocaat

Mandaat aan voorzitter Va: indien verkeer- en vervoerstaken. Aan secretaris-generaal: in overige gevallen

3.10

Het verlenen van de opdracht onder 3.3, 3.7, 3.8 en 3.9 (het sluiten van de overeenkomst)

VZ

Secretaris-generaal

voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va,

directeur EV

managers V, OV en BV

Conform Aanbestedingswet 2012

Ondermandaat alleen mogelijk na advies senior adviseur juridische zaken

4.Subsidies en bijdragen

Bevoegdheid

Mandaat-verlener

Gemandateerde

Ondermandaat

Bijzondere voorwaarden/ toelichting

4.1

Het verlenen van subsidie (op basis van de Tijdelijke Subsidieverordening MRDH 2015 of incidentele subsidie), met uitzondering van het toepassen van de hardheidsclausule

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

Tot een bedrag van maximaal

€ 1.500.000

Advies senior adviseur juridische zaken

4.2

Het verlenen van voorschotten op verleende subsidies

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

4.3

Het in de gelegenheid stellen om een zienswijze in te dienen op een ontwerpbeschikking

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

4.4

Het vaststellen van subsidie of besluit op aanvraag om een bijdrage verleend door het DB, met uitzondering van het toepassen van de hardheidsclausule

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

Geen mandaat in het geval de subsidie met gebruikmaking van art. 4:46, tweede lid Awb lager wordt vastgesteld

4.5

Het nemen van andere besluiten en beslissingen, dan de onder 4.1 tot en met 4.4. weergegeven besluiten, en verrichten van overige handelingen ter uitvoering van de Tijdelijke subsidieverordening MRDH 2015

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

4.6

Het verstrekken van een bijdrage op basis van de Bijdrageregeling versterking economisch vestigingsklimaat Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2015

EV

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur EV

Mandaat en ondermandaat uitsluitend na goedkeuring van het project door de bestuurscommissie EV.

Met uitzondering van artikel 15 van de Bijdrageregeling

4.7

Het verlenen van voorschotten op verleende bijdragen

EV

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur EV

4.8

Het vaststellen van een besluit op aanvraag (op basis van de Bijdrageregeling)

EV

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur EV

Geen mandaat in het geval de bijdrage lager of op nul euro wordt vastgesteld als bedoeld in de bijdrageregeling

5.Vergunningen, ontheffingen en overeenkomsten Randstadrailinfrastructuur

Bevoegdheid

Mandaat-verlener

Mandaat

Ondermandaat

Bijzondere voorwaarden/ toelichting

5.1

Het verlenen en intrekken van ontheffingen krachtens artikelen 36 en 37a van de Spoorwegwet

Minister

DB/VZ

Ja, aan:

manager OV

Geldt tot in werkingtreding van de Wet lokaal spoor

5.2

Het verlenen, wijzigen en intrekken van vergunningen krachtens artikel 15 van het Reglement dienst hoofd- en lokaalspoorwegen

Minister

Va

Ja, aan:

manager OV

Geldt tot inwerkingtreding van de Wet lokaal spoor.

5.3

Het verrichten van alle benodigde werkzaamheden ter voorbereiding van de onder 5.1 en 5.2 genoemde besluiten

Minister

DB/VZ

Ja, aan:

manager OV

Geldt tot inwerkingtreding van de Wet lokaal spoor

5.4

Het met betrekking tot de RandstadRail-infrastructuur besluiten tot het aangaan van overeenkomsten die daden van beheer betreffen en alle verdere beheersdaden te verrichten en het aangaan van die overeenkomsten, met uitzondering van de bevoegdheid tot het vervreemden en/of bezwaren van de betreffende registergoederen

Railinfra-

trust B.V. (RIT)

DB/VZ/Va

Ja, aan:

manager OV

alleen volmacht voor:

een boring van een mantelbuis met een diameter kleiner of gelijk aan 200 mm t.b.v. de doorvoer van laagspan-nings-, signaal- en/of telecom-municatiekabels tot maximaal 10 kV

objecten niet hoger dan 800 mm boven maaiveld en een nieuw-bouwwaarde van niet meer dan € 25.000, niet zijnde gasregel- en/of meetinstallaties en/of objecten bedoeld voor opslag en/of gebruik van brandbare of chemische stoffen

6.Personele aangelegenheden

Bevoegdheid

Mandaat-verlener

Mandaat

Ondermandaat

Bijzondere voorwaarden/ toelichting

6.1

Benoemingen, interne overplaatsingen en vaststellen arbeids-voorwaarden, betreffende functies tot de functie van directeur/manager BV

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM en (indien van toepassing) leidinggevende.

Binnen de vastgestelde formatiesterkte, formatiebeleid en begroting.

6.2

Het aangaan van detacheringsovereen-komsten, uitzend-overeenkomsten en stageovereenkomstenarbeids-overeenkomsten (oproep)

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM en advies leidinggevende.

Ondermandaat uitsluitend voor uitzend-, stage en arbeidsovereen-komsten (oproep) en detacherings-overeenkomsten tot functie van directeur en manager BV.

6.3

Besluiten tot bevordering en vaststellen arbeidsvoorwaarden bij bevordering binnen regelgeving

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM en leidinggevende

Ondermandaat alleen t.a.v. functies onder directeur en manager BV

6.4

Uitvoeren regels ambtsjubileum

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM en leidinggevende.

6.5

Het toekennen en intrekken van toelagen, en periodieke verhogingen, gratificaties

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM en leidinggevende

Ondermandaat alleen t.a.v. functies onder de functie van directeur en manager BV

Geen onder-mandaat voor intrekken PPT op basis van beoordeling en onthouding periodieke verhoging

Geen ondermandaat voor specifieke toelage en arbeidsmarkt-toelage en gratificaties

6.6

Verlenen van ontslag wegens AOW-gerechtigde leeftijd, keuzepensioen, wegens arbeids-ongeschiktheid, wegens disciplinaire maatregel, wegens reorganisatie, van rechtswege aflopen van dienstverband

DB

Secretaris-generaal

Advies HRM en leidinggevende

6.7

Verlenen ontslag op eigen verzoek, incl. bepalen opzegtermijn

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM en leidinggevende

Ondermandaat voor besluiten betreffende functies tot niveau van functie directeur en manager BV

6.8

Toekennen van overlijdensuitkering en uitkering bij (onvrijwillige) werkloosheid

DB

Secretaris-generaal

Advies HRM

6.9

Werkgeversverklaring

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM, opstellen door HRM.

6.10

Verstrekken getuigschrift

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan directeuren Va en EV, managers BV, V en OV

6.11

Toekennen en intrekken van (vakantie)verlof / roostervrije tijd

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan directeuren Va en EV, managers BV, V en OV

6.12

Besluiten m.b.t. financiële aanspraken bij ongeschiktheid wegens ziekte, op grond van de Wet verbetering poortwachter, in verband met zwangerschaps- en bevallingsverlof en op grond van de Verhaalswet ongevallen ambtenaren.

Uitvoeren van het verzuimprotocol.

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM

6.13

Toekennen van zorgverlof en ouderschapsverlof.

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM

6.14

Ontvangen melding en verlenen toestemming nevenwerkzaamheden

DB

Secretaris-generaal

Advies HRM

6.15

Plannen en uitvoeren plannings- functionerings- en beoordelings- gesprekken; vaststellen verslag plannings- en functioneringsgesprek.

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan directeur Va en EV, managers OV, V, en BV

Advies HRM.

Ondermandaat voor wat betreft ondergeschikte functies.

6.16

Vaststellen verslag beoordelingsgesprek

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan directeur Va

Ondermandaat uitsluitend betreffende functies in afdelingen OV en V

6.17

Inpassen nieuwe functie in generiek functieboek

DB

Secretaris-generaal

Advies HRM

6.18

Vaststelling verplichte vrije dagen

DB

Secretaris-generaal

Instemming OR

6.19

Openstellen vacatures, afhandelen open sollicitaties.

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM

6.20

Uitvoering sollicitatieprocedures

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan directeuren Va, EV en managers BV, OV en V

Advies HRM

6.21

Uitvoering verplichtingen ivm gelegde loonbeslagen

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM

6.22

Uitvoeren regelingen fiscale verrekening fiets, vakbonds-contributie, eigen kosten OV- woon-werkverkeer; koop-verkoop verlof in het kader van cafetaria-model, verkoop verlof bij ontslag; telefoon-kostenvergoeding, vergoeding tablet; toekennen studie-faciliteiten en faclititeiten symposia, congressen boven € 1500,00, toekennen en intrekken abonnement OV woon-werkverkeer, km vergoeding fiets woon-werkverkeer, -correspondentie m.b.t. salarisadministratie

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan manager BV

Advies HRM

6.23

Uitvoeren accorderingen decla raties, reiskosten, studiekosten,

toestemming gebruik eigen voertuig bij dienstreizen en toekennen reis- en verblijfkosten, toekennen faciliteiten voor symposia, congressen voor bedragen tot € 1500,00

DB

SG

Ja, directeuren Va en EV, Managers OV, V en BV

Advies HRM.

Ondermandaat voor wat betreft ondergeschikte functies.

6.24

Uitvoeren art. 119 lid 1 Ambtenaren-reglement

DB

SG

6.25

Uitvoeren Ideeënreglement

DB

SG

7.Overige bevoegdheden Va conform de Wet BDU verkeer- en vervoerstaken (Wet BDU), Wet personenvervoer 2000 (WP), Besluit personenvervoer 2000 (BP), Planwet verkeer- en vervoerstaken (Pvv), Wet lokaal spoor (Wls), Besluit lokaal spoor (Bls), Regeling lokaal spoor (Rls) en het Besluit infrastructuurfonds (Bi)

Bevoegdheid

Mandaat-

verlener

Mandaat

Ondermandaat

Bijzondere voorwaarden/

toelichting

7.1

7.2

7.3

Het verstrekken van inlichtingen en informatie aan de minister (art. 13 en 14 Wet BDU)

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

7.4

Het plegen van overleg met concessieverleners in aangrenzende gebieden (artt. 26 en 45 WP)

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV betreffende ambtenaren

7.5

Het vragen van advies aan consumenten-organisaties en het in kennis stellen stellen van consumenten-organisaties van de wijze waarop aan het uitgebrachte advies gevolg wordt gegeven, het (eenmaal per jaar) informeren van consumenten-organisaties (artt. 27, 28 en 31 WP en 6, 33 en 34 BP)

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

7.6

Het verzoeken aan concessiehouder van een openbare schriftelijke opgave van rechten en verplichtingen ten behoeve van het programma van eisen en het aanwijzen van deskundigen (art. 39 WP) en het ontvangen van gegevens (art. 39 BP)

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

7.7

Het verlenen van ontheffing als bedoeld in art. 29 WP

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

7.8

Het bepalen van een termijn voor het indienen van gegevens van concessiehouder als bedoeld in art. 46 WP

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

7.9

Het opleggen van een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom (art. 93 WP en 43 Wls) of een bestuurlijke boete (art. 44, lid 1 Wls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

Mandaat en ondermandaat alleen in geval van spoedeisendheid.

Indien door de vereiste spoed een besluit van de Va niet kan worden afgewacht; in overleg met de senior adviseur juridische zaken

7.10

Het voeren van overleg met de minister (artt. 106 WP, 6 BP en 2 en 16 Pvv alsmede in overleg treden met gedeputeerde staten en andere bestuursorganen, artt. 6 en 16 Pvv)

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV ambtenaren V en OV

7.11

Het verstrekken van gegevens aan de minister (art. 108 WP)

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

7.12

Het na verlening van een concessie verzenden van een kennisgeving over verloop en uitslag aan de minister (art. 1)

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

7.13

Het zorg dragen voor de organisatie van het verkeers- en vervoerberaad (artt. 13 en 16 Pvv)

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

7.14

Het verlenen van een vergunning voor indienststelling (art. 9 lid 2 en art. 32 lid 2 Wls) en het eisen van een vergunning voor aanmerkelijke verbetering, vernieuwing of wijzigingen (art. 10 lid 3 en art. 33 lid 3 Wls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va en manager OV

Mandaat en ondermandaat art. 9 en art. 32 uitsluitend voor vergunning-verlening voor aanmerkelijke verbetering, vernieuwing of wijzigingen bedoeld in art. 10 lid 1 en 33 lid 1 Wls.

7.15

Het laten uitvoeren van een risicoanalyse (art. 6 Wls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

7.16

Het verlenen (onder beperkingen), weigeren en intrekken van een vergunning (artikel 12, leden 1 tot en met 5 Wls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

algemeen directeur van HTM Personenvervoer N.V.

en

algemeen directeur van RET N.V.

Met inachtneming van de nadere regels als bedoeld in art. 12 lid 7 Wls.

Verder ondermandaat niet toegestaan

7.17

7.18

Het horen van de rechthebbende op de lokale spoorweg-infrastructuur (art. 18 lid 6 Wls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

7.19

Het vaststellen van beleidskader met toetsingscriteria voor de verdeling van vervoercapaciteit (art. 30 lid 2 Wls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

Mandaat en ondermandaat uitsluitend voor ondergeschikte wijziging van de door de Va vastgestelde criteria.

7.20

Het aanwijzigen van een deskundige (art. 37 lid 1 sub c Wls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

7.21

Het vaststellen ten behoeve van het onderzoek, bedoeld in artikel 37, eerste lid, onderdeel c, van de wet, van eisen van medische en psychologische geschiktheid (art. 11 lid 1 Regeling lokaal spoor)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

Mandaat en ondermandaat uitsluitend voor ondergeschikte wijziging van de door de Va vastgestelde eisen.

7.22

Het opvragen van omzetgegevens (art. 44) en van de bij vervoerders en beheerders berustende gegevens en het inzien in boeken en bescheiden (art. 49 Wls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

7.23

Het ten laste brengen van de aanvrager van de in art. 51 Wls genoemde kosten

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

7.24

Het horen van de beheerder, de vaarwegbeheerder en vertegenwoordigers (art. 8, lid 2 Bls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

7.25

Methodieken mededelen aan de toezichthouder (art. 2, lid 1 Rls)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

manager OV

7.26

Het verstrekken van gegevens ten behoeve van een subsidie, art. 16aa Bi)

Va

Voorzitter Va

Ja, aan:

directeur Va

managers V en OV

8.Overige rechtshandelingen van DB/Va

Bevoegdheid

Mandaat-verlener

Mandaat

Ondermandaat

Bijzondere voorwaarden/

toelichting

8.1

8.2

8.3

Het doen van aangifte bij de politie

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV manager BV

8.4

Het sluiten en beëindigen van een verzekerings-overeenkomst en het verrichten van rechtshandelingen ter uitvoering hiervan

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers OV, V en BV

Conform de Aanbestedingswet 2012

Advies senior adviseur juridische zaken of advocaat

8.5

Het aangaan van een overeenkomst van opdracht met een incassobureau, makelaar, notaris of advocaat

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeuren Va en EV

managers OV, V en BV

Conform de Aanbestedingswet 2012

Advies senior adviseur juridische zaken en controller

8.7

Het besluiten tot vergoeding van nadeelcompensatie of afwijzing van het verzoek om nadeelcompensatie, inclusief het instellen van een commissie voor het onderzoek naar nadeelcompensatie

Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

Advies senior adviseur juridische zaken

8.8

Het besluiten tot vernietiging van archiefbescheiden, het uitlenen van archiefbescheiden aan anderen dan medewerkers van MRDH, het verstrekken van inlichtingen van eenvoudige aard uit archiefbescheiden op basis van de Archiefwet

DB

Secretaris-generaal

Ja, aan:

manager BV

8.9

Het besluiten tot het aangaan, uitvoeren, wijzigen en beëindigen van privaatrechtelijke overeenkomsten (zoals huurovereenkomsten) anders dan elders genoemd in dit register, alsmede het geven van uitvoering daaraan

DB/Va

Secretaris-generaal

Ten aanzien van het uitvoering geven aan de overeenkomsten:

Ja, aan:

directeuren Va en EV

8.10

Het verrichten van overige privaat-rechtelijke rechts-handelingen tot een bedrag van € 25.000,- voor zover niet anders benoemd

DB/Va

Secretaris-generaal

Ja, aan:

directeur Va

Zoals het terugvorderen van onverschuldigd betaalde vorderingen en het stuiten van verjaringen