Regeling vervallen per 25-05-2018

Reglement basisregistratie personen van de gemeente Olst-Wijhe (Reglement BRP)

Geldend van 08-05-2014 t/m 24-05-2018 met terugwerkende kracht vanaf 06-01-2014

Intitulé

Reglement basisregistratie personen van de gemeente Olst-Wijhe (Reglement BRP)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Olst-Wijhe

Gelet op de

  • 1.

    Artikelen 3.8 en 3.9 van de Wet basisregistratie personen

  • 2.

    Wet bescherming persoonsgegevens

  • 3.

    Gelet op artikel 156 Gemeentewet

  • 4.

    Verordening basisregistratie personen van Olst-Wijhe

 

BESLUIT:

 

Vast te stellen het volgende Reglement:

 

Reglement basisregistratie personen

Algemeen

Sinds 1 januari 2010 zijn alle overheidsorganen, waaronder de gemeenten en haar organisatieonderdelen, verplicht om bij de verwerking van persoonsgegevens, de basisgegevens uit de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) te betrekken. Burgers hoeven sindsdien ook niet meer de bij de basisregistratie bekende gegevens opnieuw te verstrekken bij contact met de overheid.

De wetgever vervangt met ingang van 6 januari 2014 het wettelijk kader voor de GBA door dat van de Wet basisregistratie personen (Wbrp). Voor de zeer korte termijn heeft dit als gevolg, dat het bestaande gemeentelijk kader voor de GBA-systemen aangepast moet worden aan de nieuwe wet en dat landelijk gegevens beschikbaar komen van personen die een relatie hebben met de Nederlandse overheid en/of niet in Nederland woonachtig zijn.

Onder de GBA diende het gemeentebestuur bij of krachtens verordening kaders te stellen voor het gebruik van GBA-gegevens binnen de eigen organisatie en de verstrekking van gegevens aan bepaalde derden. Op grond van de Wbrp is het verplicht kaders te stellen voor het verstrekken van gegevens aan derden.

De wetgever laat het aan het inzicht van het gemeentebestuur over, om dit al dan niet voor het intern gebruik van gegevens uit de basisregistratie te doen. Informatievoorziening, waaronder persoonsinformatie, heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig bedrijfsmiddel, waarvan de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering volledig afhankelijk zijn geworden. Vanuit dat belang, is het noodzakelijk dat de het gemeentebestuur meer in het algemeen kaders stelt voor beleid, organisatie en beheer van de informatievoorziening, waarvan de persoonsinformatie­voorziening deel uitmaakt. Het onderhavige Reglement voorziet in een nadere invulling aan de verstrekking van gegevens uit de basisregistratie personen aan de organen van de gemeente Olst-Wijhe.

Dit reglement voorziet daarnaast in de aanwijzing van door derden verrichte werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijk belang voor de gemeente Olst-Wijhe en van de categorieën van derden die dergelijke werkzaamheden verrichten ten behoeve waarvan gegevens uit de basisregistratie kunnen worden verstrekt. Daarmee voldoet de gemeente Olst-Wijhe aan de vereisten zoals gesteld in de Wbrp.

De gemeenteraad heeft besloten de regeling van verstrekkingen aan derden en aan organen van de gemeente Olst-Wijhe over te laten aan het college van burgemeester en wethouders. De regeling van de verstrekkingen aan derden heeft de raad gedelegeerd aan burgemeester en wethouders op grond van zijn bevoegdheid genoemd in artikel 156 Gemeentewet.

Begripsbepalingen

De begrippen uit de Wbrp die relevant zijn voor de inhoud van dit Reglement, zijn integraal overgenomen van artikel 1 Wbrp. Het betreft de begrippen basisregistratie, ingeschrevene, ingezetene en derde.

Basisregistratie

Juridisch gezien is sprake van één basisregistratie personen, die vooralsnog bestaat uit centrale door het rijk beheerde en lokale door de gemeente Olst-Wijhe beheerde voorzieningen. In de loop van de komende jaren zullen de lokale voorzieningen opgaan in één centrale voorziening.

Ingeschrevene en ingezetene

De ingeschrevene is een persoon van wie een persoonslijst is opgenomen in de basisregistratie. Dat kunnen personen zijn die niet in Nederland woonachtig zijn, maar wel een relatie hebben met de Nederlandse overheid. De ingezetene is de ingeschrevene die zijn woonplaats heeft in de gemeente Olst-Wijhe.

Derde

Een derde is elke natuurlijke persoon niet zijnde een overheidsorgaan of een ingeschrevene en elke rechtspersoon die niet krachtens publiekrecht is ingesteld, noch met enig openbaar gezag is bekleed.

Artikel 1 Verstrekkingen aan een orgaan van de gemeente

  • 1. Met inachtneming van het besluit als bedoel in artikel 3.2 van de Wet basisregistratie personen, kunnen gegevens uit de basisregistratie aan organen van de gemeente Olst-Wijhe worden verstrekt, voor zover deze organen deze nodig hebben voor de uitvoering van de hen opgedragen taken;

  • 2. De verstrekkingen als bedoeld in lid 1, kunnen plaatsvinden door middel van rechtstreekse raadpleging van de basisregistratie personen (ad hoc verstrekkingen), door spontane verstrekkingen en selectie;

  • 3. De organen van de gemeente aan wie gegevens worden verstrekt, de categorie van personen die het betreft en de gegevensset zijn vermeld in bijlage 1.

Artikel 2 Verstrekkingen aan derden

  • 1. Met inachtneming van het bepaalde in artikel 3, kunnen over een ingeschrevene die ingezetene is van de gemeente Olst-Wijhe en over een overledene die op het moment van overlijden ingezetene van de gemeente Olst-Wijhe was, gegevens uit de  basisregistratie worden verstrekt aan derden die werkzaamheden uitvoeren met een gewichtig maatschappelijk belang voor de gemeente;

  • 2. Over een ingezetene van de gemeente Olst-Wijhe kunnen gegevens uit de basisregistratie worden verstrekt aan een derde, die voorafgaande schriftelijke toestemming heeft van de ingezetene wiens gegevens worden verstrekt;

  • 3. De verstrekking als bedoeld in lid 1 van dit artikel vindt slechts plaats voor zover deze noodzakelijk is voor de behartiging van het gerechtvaardigde belang van de derde en het belang of de fundamentele rechten en vrijheden van de ingeschrevene niet aan de verstrekking in de weg staan;

  • 4. De verstrekking als bedoeld in dit artikel kan uitsluitend betrekking hebben op algemene gegevens over de naam, het geslacht, de geslachtsnaam van de echtgenoot dan wel geregistreerde partner, de eerdere echtgenoot of eerdere geregistreerde partner, het gebruik door de ingeschrevene van de geslachtsnaam van de echtgenoot dan wel geregistreerde partner, de eerdere echtgenoot of eerdere geregistreerde partner, het adres, de bijhoudingsgemeente, de geboortedatum en de datum van overlijden.

Artikel 3 Aanwijzing gewichtige maatschappelijke belang en categorieën derden

  • 1. Als werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijke belangen worden aangewezen de werkzaamheden als genoemd in bijlage 2 van dit Reglement;

  • 2. Als categorieën van derden die de in lid 1 genoemde werkzaamheden uitvoeren, worden aangewezen de categorieën als genoemd in bijlage 2.

Artikel 4 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Dit Reglement treedt in werking met ingang van 6 januari 2014.

  • 2.

    • 1.

      Dit Reglement kan worden aangehaald als: Reglement basisregistratie personen van de gemeente Olst-Wijhe (Reglement BRP).

Bijlage 1 Lijst van organen van de gemeente met een raadpleegmogelijkheid

De medewerkers van de volgende organisatieonderdelen van de gemeente Olst-Wijhe hebben rechtstreekse toegang tot de BRP:

Organisatieonderdeel

Wettelijk kader

Gegevensset

 

Vakgroep Burgerzaken en de vakgroep Klantcontactcentrum

 

Wet BRP, Kieswet, Besluit Burgerlijke Stand, Burgerlijk wetboek, Nationaliteitswetgeving, Wet op de lijkbezorging, Wet justitiële documentatie, Vreemdelingenwet, Paspoortwet en regelgeving rijbewijzen,

Toekennen van onderscheidingen en huwelijksjubilarissen,

Verordening lijkbezorgingsrechten,

Klachtenregeling, Bevolkingszorg – registratie slachtoffers, Gehandicaptenparkeerregeling.

 

Alle gegevens op de persoonslijst en verwijsgegevens

 

 

 

Vakgroep Sociale Zaken

Wet Werk en Bijstand, Wet Kinderopvang, Wet Inburgering, Wet BOPZ

Persoonsgegevens, oudergegevens, nationaliteitsgegevens, huwelijksgegevens, overlijdensgegevens, verblijfplaatsgegevens, kindgegevens, verblijfstitelgegevens, gezagsverhoudingsgegevens, verwijsgegevens.

Vakgroep WMO

Wet Maatschappelijke ondersteuning,

Wet voorziening gehandicapten, Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Olst-Wijhe.

Persoonsgegevens, oudergegevens, huwelijksgegevens, overlijdensgegevens, verblijfplaatsgegevens, kindgegevens en verwijsgegevens.

 

 

 

 

Vakgroep Maatschappelijke Ontwikkelingen

 

 

Leerplichtwet, Verordening Leerlingenvervoer, Regelgeving subsidiebeleid, ouderenbeleid en welzijnsbeleid.

 

 

Persoonsgegevens, huwelijksgegevens, verblijfplaatsgegevens, kindgegevens, en verwijsgegevens.

 

Vakgroep Ruimtelijke Ontwikkelingen

Woningwet, Wet basisregistraties kadaster en topografie, Koopovereenkomsten, Privaatrechtelijke aangelegenheden

WABO

Persoonsgegevens, oudergegevens, huwelijksgegevens, overlijdensgegevens, verblijfplaatsgegevens, kindgegevens en verwijsgegevens.

Vakgroep Vergunning en Handhaving

 

 

 

Vakgroep Financiën

 

 

 

Vakgroep Fysieke Infrastructuur

 

 

 

Vakgroep Personeel en Organisatie

 

 

 

Vakgroep DIV

Woningwet, Wet ruimtelijke ordening

WABO

 

 

Ter uitvoering van de opgedragen taken

 

 

 

Ter uitvoering van de opgedragen taken

 

 

 

Ter uitvoering van de opgedragen taken

 

 

 

Ter uitvoering van de opgedragen taken

 

Persoonsgegevens, verblijfplaatsgegevens en verwijsgegevens.

 

Persoonsgegevens, verblijfplaatsgegevens en verwijsgegevens.

 

Persoonsgegevens, verblijfplaatsgegevens en verwijsgegevens.

 

Persoonsgegevens, verblijfplaatsgegevens en verwijsgegevens.

 

Persoonsgegevens, verblijfplaatsgegevens en verwijsgegevens.

 

Vakgroep belastingen

Uitvoering van de belastingwetgeving, Vastgoedadministratie

 

Persoonsgegevens, huwelijksgegevens, overlijdensgegevens, verblijfplaatsgegevens, verwijsgegevens, vernaming en vernummering.

 

 

Gegevensbeheer Deventer

(ICT/GEO)

Ter uitvoering van de opgedragen taken

Persoonsgegevens, verblijfplaatsgegevens en verwijsgegevens.

 

 

De verantwoordelijke (= het College van B&W) kan, indien noodzakelijk nadere aanwijzingen geven met betrekking tot beveiliging en ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Alle organen van de gemeente beschikken hooguit over een beperkte gedeeltelijke inzage.

Lijst van organen van de gemeente waar gegevens aan worden verstrekt uit de BRP.

Organisatieonderdeel

Waarvoor

Gegevensset

 

Vakgroep WMO

Uitvoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Persoonsgegevens, verblijfplaatsgegevens binnenverhuizingen, vertrek en overlijden

 

 

 

 

 

 

 

Vakgroep Bestuurs- en Managementondersteuning

 

 

 

Koninklijke Onderscheidingen, Jubilea 60, 65, 70 jarige huwelijken, 90, 100 en 100+ jarigen tbv de burgemeester en de Commissaris van de Koning.

 

 

 

 

 

Persoonsgegevens, huwelijksgegevens, verblijfplaatsgegevens, kindgegevens  en verwijsgegevens.

 

 

 

 

 

 

 

Lijst van organen van de gemeente waaraan, met het oog op het met elkaar in verband brengen van verwerkingen van persoonsgegevens, gegevens worden verstrekt.

Registratie

Waarvoor

Gegevensset

 

CMG ( Makelaar)

Diverse gemeentelijke taken:

Leerlingenadministratie

Gemeentelijke belastingen

Begraafplaatsadministratie

GEO-informatie

Squit

CorsaWho – DMS

Sociale Zaken - werk en bijstand

WMO-net

 

persoonsgegevens, oudergegevens, huwelijksgegevens, overlijden, verblijfplaatsgegevens, kindgegevens, verwijsgegevens,

verblijfstitelgegevens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijlage 2 behorend bij artikel 3 Reglement BRP

Verstrekking blijft achterwege indien de betrokkene op grond van en met inachtneming van artikel 3.21 Wbrp verzocht heeft om geheimhouding.

Werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijk belang

Categoriën van derden die werkzaamhedenmet gewichtig maatschappelijk belang uitvoeren

 

 

 

 

Taken op het terrein van de gezondheidszorg of de maatschappelijke dienstverlening

Instellingen of organisaties ten behoeve van:

maatschappelijke dienstverlening; algemene en geestelijke gezondheidszorg; kinderopvang; jeugdwelzijnszorg; ouderenzorg; gehandicaptenzorg; werkvoorziening

 

Eerlijke verdeling van sociale woonruimte en handhavend te kunnen optreden en het voorkomen van problemen als illegale inwoning, niet toegestand onderverhuur/medeverhuur en overlastsituaties.

woningcorporaties

 

 

Inhoudsopgave

Artikel

Artikel 1 Verstrekkingen aan een orgaan van de gemeente

Artikel 2 Verstrekkingen aan derden

Artikel 3 Aanwijzing gewichtige maatschappelijke belang en categorieën derden

Artikel 4 Inwerkingtreding en citeertitel