Algemeen delegatiebesluit gemeenteraad 2008

Geldend van 20-07-2009 t/m heden

Intitulé

Algemeen delegatiebesluit gemeenteraad 2008

De raad van de gemeente Purmerend;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 februari 2008, nr. 08-23;

gelet op artikel 156 van de Gemeentewet;

besluit:

vast te stellen het Algemeen delegatiebesluit gemeenteraad 2008

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder college: college van burgemeester en wethouders.

Artikel 1a Straatnaamgeving

Aan het college wordt de bevoegdheid tot vaststelling, wijziging en intrekking van straatnamen en huisnummers overgedragen.

Artikel 2 Subsidie

Het college besluit omtrent subsidie indien er op grond van artikel 4:23, derde lid, Algemene wet bestuursrecht subsidie wordt verstrekt.

Artikel 3 Projectvrijstelling bestemmingsplan

Het college oefent de in artikel 19, eerste lid, eerste volzin, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, bedoelde bevoegdheid uit.

Artikel 4 Intrekken delegatiebesluit zelfstandige projectprocedure

Het delegatiebesluit zelfstandige projectprocedure wordt ingetrokken.

Artikel 5 Intrekken huidig besluit

Het algemeen delegatie- en mandaatbesluit gemeenteraad 2003 wordt ingetrokken.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking van dit besluit.

Artikel 7 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Algemeen delegatiebesluit gemeenteraad 2008.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 3 maart 2008

de griffier, J.F. Kamminga
de voorzitter, L. verbeek

Toelichting

Algemeen

Dit besluit is een nieuw algemeen delegatiebesluit gemeenteraad. Het algemeen delegatie- en mandaatbesluit gemeenteraad 2003 was aan herziening toe. Omdat er veel wijzigingen zijn, is besloten om - voor de leesbaarheid - een nieuw besluit vast te stellen en het algemeen delegatie- en mandaatbesluit gemeenteraad 2003 in te trekken.

Artikel 2 Subsidie

Artikel 2 van dit besluit is het oude artikel 4 van het Algemeen delegatie- en mandaatbesluit gemeenteraad 2003. Het artikel is redactioneel gewijzigd.

Het verlenen van een subsidie moet op grond van de Algemene wet bestuursrecht (verder: Awb) op een wettelijk voorschrift berusten. Dat wil zeggen dat in een wet of een gemeentelijke verordening een grondslag moet zijn voor het verlenen van subsidie. In de gemeente Purmerend gelden verschillende subsidieverordeningen. In die verschillende subsidieverordeningen is het college bevoegd verklaard te beslissen omtrent subsidie in het kader van welzijn, gemeentelijke monumenten, stedelijke vernieuwing, uitwisseling Jihlava en het woon-zorg-fonds.

Bij uitzondering mag subsidie zonder wettelijke grondslag worden verleend (artikel 4:23, derde lid, Awb). Dat is bijvoorbeeld het geval als de begroting de subsidie-ontvanger en het bedrag waarop de subsidie ten hoogste kan worden vastgesteld, vermeldt. Of in incidentele gevallen, als de subsidie voor ten hoogste vier jaren wordt verstrekt. In deze gevallen is (op grond van artikel 147 van de Gemeentewet) de gemeenteraad bevoegd te besluiten over de subsidie. Artikel 2 van dit besluit regelt door middel van delegatie van deze bevoegdheid dat ook in deze gevallen het college (in plaats van de gemeenteraad) bevoegd is de subsidiebesluiten (zoals verlenen, beëindigen, wijzigen, etcetera) te nemen.

Artikel 3 en 4 Projectvrijstelling bestemmingsplan

Op grond van artikel 19, eerste lid, Wet op de Ruimtelijke Ordening kan de gemeenteraad, behoudens het gestelde in het tweede en derde lid van dat artikel, ten behoeve van de verwezenlijking van een project vrijstelling verlenen van het geldende bestemmingsplan. Artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening geeft verdere regels over deze bevoegdheid.

Op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening kan de gemeenteraad de vrijstellingsbevoegdheid delegeren aan burgemeester en wethouders. Dit is gebeurd in het delegatiebesluit zelfstandige projectprocedure (vastgesteld in de vergadering van 27 april 2000). Met het vaststellen van het nieuwe algemeen delegatiebesluit gemeenteraad wordt deze bevoegdheid vanwege de overzichtelijkheid in dit nieuwe delegatiebesluit opgenomen en wordt het oude delegatiebesluit zelfstandige projectprocedure ingetrokken.

Artikel 5 Intrekken Algemeen delegatie- en mandaatbesluit gemeenteraad 2003

Met de inwerkingtreding van dit besluit wordt het algemeen delegatie- en mandaatbesluit gemeenteraad 2003 ingetrokken. Hieronder zal worden aangegeven welke bevoegdheden uit de oude regeling om welke reden niet meer in deze nieuwe regeling zijn opgenomen.

Wegverkeer

Het nemen van verkeersbesluiten ingevolge artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994; Het verlenen van ontheffingen ingevolge artikel 149, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994; De tijdelijke plaatsing of toepassing van verkeerstekens en het tijdelijk uitvoeren van maatregelen ingevolge artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer; Het verstrekken van gehandicaptenparkeerkaarten ingevolge artikel 49 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

Deze bevoegdheden komen door wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 (Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (Besluit dualisering gemeentelijke en provinciale medebewindsbevoegdheden) aan het college toe. Het is daarom niet meer nodig dat de gemeenteraad deze bevoegdheden aan het college delegeert.

Besluit woninggebonden subsidies 1995

De bevoegdheden op grond van het besluit woninggebonden subsidies 1995, bedoeld in het algemeen delegatie- en mandaatbesluit Purmerend 2003, zijn door de gemeenteraad gedelegeerd aan het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland. Het is niet gewenst dat deze bevoegdheden ook bij het college blijven berusten. Daarom worden deze bevoegdheden in dit besluit niet meer aan het college gedelegeerd.

Algemene bijstandswet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen

Op grond van artikel 120 van de Algemene bijstandswet konden burgemeester en wethouders slechts met toestemming van de gemeenteraad aan gemeenteambtenaren mandaat verlenen tot het nemen van besluiten inzake de verlening van bijstand. Dit artikel is inmiddels vervallen en de Wet werk en bijstand voorziet niet in een soortgelijke bevoegdheid.

Daarom wordt het onderdeel met betrekking tot de Algemene bijstandswet niet meer in dit besluit opgenomen. De Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen voorzien niet in een bevoegdheid voor de raad om het college toe te staan bepaalde bevoegdheden te mandateren. Daarom worden ook deze onderdelen niet opnieuw in dit besluit opgenomen.

Het horen door een raadscommissie (ontwerp-bestemmingsplan)

Het oude artikel IV was bedoeld om het spreekrecht van burgers met betrekking tot een ontwerp-bestemmingsplan te regelen. Dit artikel is, gelet op de voorbereidingsprocedure bij bestemmingsplannen, niet meer nodig.

De gemeenteraad stelt voor het gebied van de gemeente Purmerend een bestemmingsplan vast (artikel 10 Wet op de Ruimtelijke Ordening). Op de voorbereiding van een bestemmingsplan is afdeling 3.4 van de Awb van toepassing (artikel 23 Wet op de Ruimtelijke Ordening). Dat wil zeggen dat hierbij de openbare voorbereidingsprocedure wordt gevolgd. In de Awb en de Wet op de Ruimtelijke Ordening zijn regels over de openbare voorbereidingsprocedure opgenomen en op grond van deze regels mag iedereen (mondeling en schriftelijk)

zienswijzen over het ontwerp-bestemmingsplan naar voren brengen. Burgers mogen dus al mondeling hun zienswijze naar voren brengen en het oude artikel IV is daarom niet (meer) nodig.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de bekendmaking van dit besluit.