Regeling vervallen per 12-01-2024

Reglement Basisregistratie personen van de gemeente Tiel

Geldend van 23-10-2014 t/m 31-01-2019

Intitulé

Reglement basisregistratie personen (BRP)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel;

Gelet op:

  • ·

    Artikel 8 Wet basisregistratie personen;

  • ·

    de Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen Tiel 2014;

  • ·

    de Wet bescherming persoonsgegevens;

Besluit vast te stellen,

Het reglement voor de basisregistratie personen:

Artikel 1: Verstrekkingen aan een orgaan van de gemeente

  • 1. Met inachtneming van het besluit als bedoeld in artikel 3.2 van de Wet basisregistratie personen voor de gemeente Tiel, kunnen gegevens uit de basisregistratie aan organen van de gemeente Tiel worden verstrekt, voor zover deze organen de gegevens nodig hebben voor de uitvoering van de aan hen opgedragen taken;

  • 2. De verstrekkingen als bedoeld in lid 1 kunnen plaatsvinden, door middel van rechtstreekse raadpleging van de basisregistratie personen (ad hoc verstrekkingen), door spontane verstrekkingen (mutatieberichten), door selectieverstrekkingen en (incidenteel) per mail of telefoon;

  • 3. De organen van de gemeente Tiel aan wie gegevens worden verstrekt, de categorie van personen die het betreft, de gegevensset en de wijze van verstrekken zijn vermeld in bijlage 1.

Artikel 2 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van 6 januari 2014.

  • 2.

    Dit reglement kan worden aangehaald als: Reglement basisregistratie personen van de gemeente Tiel (Reglement BRP 2014).

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 30-09-2014.
De secretaris, mr. M.A.J. Oosterwijk
De burgemeester, ir. J. Beenakker

Bijlage 1

Tabellen bij Reglement BRP Tiel

Algemeen

Dit reglement vloeit voort uit de Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen Tiel 2014. De Raad heeft hierin de nadere regeling van de verstrekking van gegevens uit de basisregistratie aan organen van de gemeente aan het college van burgemeester en wethouders opgedragen. Hieronder volgt voor zover nodig een nadere toelichting op de artikelen in dit reglement.

Begripsbepalingen

De begrippen uit de Wet basisregistratie personen (Wet BRP) die relevant zijn voor de inhoud van dit reglement, zijn integraal overgenomen van artikel 1 van deze wet. Het betreft de begrippen basisregistratie, ingeschrevene en ingezetene.

Basisregistratie

Juridisch gezien is sprake van één basisregistratie personen, die vooralsnog bestaat uit centrale door het rijk beheerde en lokale door de gemeenten beheerde voorzieningen. In de loop van de komende jaren zullen de lokale voorzieningen opgaan in één centrale voorziening.

Ingeschrevene en ingezetene

De ingeschrevene is een persoon van wie een persoonslijst is opgenomen in de basisregistratie. Dat kunnen personen zijn die niet in Nederland woonachtig zijn, maar wel een relatie hebben met de Nederlandse overheid. De ingezetene is de ingeschrevene die zijn woonplaats heeft in de gemeente Tiel.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1. Verstrekkingen aan een orgaan van de gemeente

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verstrekt de gemeente voor de uitvoering van haar taken gegevens van personen die wel in de BRP zijn ingeschreven, maar niet in de gemeente Tiel woonachtig zijn. Deze systematische verstrekking van gegevens aan de gemeente is gebaseerd op een autorisatiebesluit van de minister van BZK voor de gemeente Tiel op grond van artikel 3.2 Wet BRP.

Zolang de Wet BRP door de gemeente Tiel wordt uitgevoerd met behulp van de systemen die zij al gebruikte onder het regime van de Wet GBA, is er met betrekking tot de eigen inwoners nog geen sprake van systematische verstrekking van persoonsgegevens door de minister van BZK. De gemeente Tiel beschikt immers nog over de persoonsgegevens van haar eigen inwoners.

Voor het gebruik van gegevens van personen die in de BRP zijn ingeschreven, maar niet in de gemeente Tiel woonachtig zijn, dient de gemeente Tiel het autorisatiebesluit van de minister van BZK in acht te nemen.

Artikel 2 Inwerkingtreding en citeertitel

Het Reglement BRP 2014, waarmee dit reglement kan worden geciteerd, treedt in werking op de dag dat de Wet BRP in werking treedt. Als gevolg van de korte invoeringstermijn, is het noodzakelijk dit reglement met terugwerkende kracht vast te stellen.