Beheersovereenkomst inzake het gezamenlijk uitvoeren van de functie van Officier van Dienst door de brandweren van de gemeenten Doorn,Leersum, Maarn en Wijk Bij Duurstede

Geldend van 01-01-2002 t/m heden

Raadsbesluit

De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede:

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 4 december 2001 nr. 128:

gelet op de artikelen 108 en 147 van de Gemeentewet besluit:

1 de Beheersovereenkomst inzake het gezamenlijk uitvoeren van de functie van Officier van Dienst door de brandweren van de gemeenten Doorn, Leersum, Maarn en Wijk bij Duurstede vast te stellen:

de uit deze overeenkomst voortvloeiende kosten ten laste te brengen van het in de meerjarenbegroting 2002-2005 opgenomen structurele bedrag van f 4.000.-- per jaar.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 18 december 2001

De raad voornoemd,

De voorzitter De voorzitter,

Beheersovereenkomst inzake het gezamenlijk uitvoeren van de functie van Officier van Dienst door de gemeentelijke brandweren van de gemeenten Doorn, Leersum, Maarn en Wijk bij Duurstede.

De ondergetekenden:

de gemeente Doorn, hierbij op grond van artikel 171 van de Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester, de heer mr H.J.F. Reeringh, ter uitvoering van het

Collegebesluit paraaf:

de gemeente Leersum hierbij op grond van artikel 171 van de Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester, mevrouw mr C.F. Feith-Hooijer, ter uitvoering van het

Collegebesluit paraaf:

de gemeente Maarn, hierbij op grond van artikel 171 van de Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester, mevrouw drs.. M. Burgman, ter uitvoering van het

Collegebesluit paraaf:

de gemeente Wijk bij Duurstede hierbij op grond van artikel 171 van de Gemeentewet rechtsgeldig ertegenwoordigd door de burgemeester, de heer ing G.K. Swillens, ter uitvoering van het

Collegebesluit……… paraaf:

overwegende dat ter voldoening aan ieders verplichtingen op grond van de Arbeidsomstandighedenwet ten opzichte van het personeel van de gemeentelijke brandweren invulling te geven aan een Officier van Dienstregeling;

in aanmerking nemende dat het in het gezamenlijk belang van de gemeenten is om afspraken te maken over het tezamen uitvoeren van een adequate en efficiënte Officier van Dienstregeling met als oogmerk de waarborging van de veiligheid, welzijn en gezondheid van brandweerpersoneel, alsmede de bevordering van een kwalitatief hoogwaardige brandweerzorg in elk van de deelnemende gemeenten;

gelet op de adviezen van de brandweercommandanten van de deelnemende gemeenten;zijn als volgt overeengekomen:

Artikel 1. Doel

De partijen dragen zorg voor de uitvoering van de functie van Officier van Dienst (hierna: OvD) bij de brandweer in de deelnemende gemeenten. De wijze waarop invulling wordt gegeven aan de uitvoering van de OvD functie is nader vastgelegd in de bij deze beheersovereenkomst behorende prestatie-overeenkomst, als overeengekomen tussen de brandweercommandanten van de bovengenoemde gemeenten.

Artikel 2. Verantwoordelijkheden

  • 1. De partijen zijn, onverminderd het gestelde in het tweede lid, verantwoordelijk voor de uitvoering van de in de prestatie-overeenkomst nader omschreven OvD functie.

  • 2. Bij het optreden binnen het gebied van een van de deelnemende gemeenten gelden voor de OvD de voorschriften en instructies, die voor de brandweer van die gemeente van toepassing zijn, voor zover deze in overeenstemming zijn met de algemeen geldende landelijke dan wel regionale richtlijnen.

  • 3. De commandanten van de samenwerkende brandweren dragen hun repressieve officier van diensttaken en -bevoegdheden over aan de functionaris, die op dat moment de functie van OvD bekleed.

  • 4. De OvD komt ter plaatse op basis van bijstandsverlening.

Artikel 3 Aansprakelijkheid voor schade

De OvD valt bij de uitoefening van zijn functie onder de rechtspositie en ongevallenverzekering van het eigen brandweerkorps.

Het vervoermiddel waarvan de OvD gebruik maakt wordt beschikbaar gesteld door en valt onder de verzekering van het eigen brandweerkorps.

Artikel 4 Controle

De partijen aanvaarden controle door of namens een van de partijen op de naleving van de in de desbetreffende prestatie-overeenkomst genoemde OVD functie. De uitkomst van een controle wordt schriftelijk vastgelegd en vermeld in het jaarverslag.

Artikels Financiën

  • 1.

    Alle uit de samenwerking voortvloeiende kosten, inclusief die van repressief optreden, worden op basis van het aantal inwoners van de deelnemende gemeenten op 1 januari van het betreffende exploitatiejaar over de gemeenten omgeslagen.

  • 2.

    De onder 1 van dit artikel bedoelde kosten worden jaarlijks op basis van nacalculatie omgeslagen na goedkeuring door alle partijen van de jaarnota van exploitatiekosten. De definitieve afrekening vindt plaats voor 1 april van het volgend jaar op het betreffende exploitatiejaar.

Artikel 6 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1

    Deze overeenkomst treedt in werking op 1 januari 2002. Partijen kunnen op ieder moment de overeenkomst beëindigen met inachtneming van een opzegtermijn van 1 jaar.

  • 2

    Deze overeenkomst kan worden aangehaald als "OvD-regeling Heuvelrug-West'.

Aldus overeengekomen en ondertekend op 1 januari 2002

De burgemeester van Doorn

mr H.J.F. Reeringh.

De burgemeester van Maarn

Drs. M. Burgman

De Burgemeester van Leersum

Mr C.F. Feith-Hooijer

De burgemeester van Wijk bij Duurstede

ing G.K. Swillens