Regeling vervallen per 08-12-2023

Drank- en Horecaverordening Enschede 2014

Geldend van 14-10-2014 t/m 18-03-2019

Intitulé

Drank- en Horecaverordening Enschede 2014

De raad van de gemeente Enschede,

§ 1 Algemene bepalingen

DRANK- EN HORECAVERORDENING ENSCHEDE 2014

De raad van de gemeente Enschede,

gelet op (de) artikel (en) 147, 154 van de Gemeentewet en 4, eerste tot en met derde lid, en 25a, van de Drank- en Horecawet;

overwegende dat:

  • -

    op grond van artikel 4, eerste lid van de Drank- en Horecawet ter voorkoming van oneerlijke concurrentie, een verordening paracommerciële rechtspersonen dient te worden vastgesteld teneinde voorschriften en beperkingen te verbinden aan de horeca-activiteiten van paracommercie rechtspersonen;

  • -

    het wenselijk is, vanuit oogpunt van openbare orde en veiligheid, voorschriften en beperkingen te kunnen verbinden aan de mogelijkheid om alcoholvrije dranken te schenken in horecagelegenheden waarvoor geen vergunning op grond van de Drank- en horecawet vereist is;

besluit vast te stellen de Drank- en Horecaverordening Enschede 2014:

Artikel 1 Begripsbepalingen

De begripsbepalingen uit artikel 1 van de Drank- en Horecawet zijn op deze verordening van toepassing.

In deze verordening wordt onder maatschappelijke vitale activiteiten verstaan: activiteiten als bedoeld in de bijlage bij artikel 15 van de Subsidieverordening Sport 2014, voor zover het betreft het aanbieden van activerings- en participatie-activiteiten voor personen van 18 jaar of ouder.

Artikel 2

De artikelen 1 tot en met 4 van de Algemene termijnenwet zijn op deze verordening van overeenkomstige toepassing.

Artikel 3

Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht (positieve beschikking bij niet tijdig beslissen) is niet op deze verordening van toepassing.

§ 2 Paracommerciële rechtspersonen

Artikel 4 schenktijden paracommerciële rechtspersonen

Onverminderd het bij en krachtens artikel 2:28 en 2:29 van de Algemene Plaatselijke Verordening bepaalde, verstrekken paracommerciële rechtspersonen uitsluitend alcoholhoudende drank gedurende de periode beginnende met één uur voor aanvang en eindigende met één uur na beëindiging van activiteiten die passen binnen de statutaire doelomschrijving van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoonen/of activiteiten die passen binnen de beschrijving van maatschappelijke vitale activiteiten als bedoeld in artikel 1.

Artikel 5 bijeenkomsten bij paracommerciële rechtspersonen

Paracommerciële rechtspersonen verstrekken geen alcoholhoudende drank tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard en bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn.

§ 3 Beperking verstrekking sterke drank

Artikel 6

1 Het is verboden sterke drank te verstrekken in inrichtingen die in gebruik zijn van in een of meer lokaliteiten van een inrichting:

  • a.

    waarin uitsluitend of in hoofdzaak geringe eetwaren zoals belegde broodjes, patates-frites en of ander snacks en ijs worden verkocht;

  • b.

    die uitsluitend of in hoofdzaak voor het geven van onderwijs wordt gebruikt;

  • c.

    die uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij of geëxploiteerd wordt door jeugdorganisaties of –instellingen of sportorganisaties of –instellingen;

  • d.

    die in gebruik is als wachtruimte voor passagiers van een openbaar vervoersbedrijf.

§ 4 Beperking verstrekking alcoholvrije drank

Artikel 7

1 Het is verboden zonder vergunning van de Burgemeester in een besloten ruimte bedrijfsmatig alcoholvrije drank voor gebruik ter plaatse te verstrekken.

2 Dit verbod geldt niet:

a indien wordt gehandeld krachtens een vergunning ingevolge de Drank- en Horecawet tot het uitoefenen van een horecabedrijf;

b voor legerplaatsen en aan het militair gezag onderworpen lokaliteiten;

c voor middelen van vervoer tijdens hun gebruik als zodanig.

Artikel 8

1 De vergunning, bedoeld in artikel 7, eerste lid, geldt uitsluitend voor een of meer in deze vergunning vermelde ruimten.

2 Bij overlijden van een vergunninghouder kan het bedrijf waarop de vergunning betrekking heeft, door of namens een van zijn rechtsopvolgers worden voortgezet tot een maand na het overlijden of, indien binnen die termijn ter zake een nieuwe vergunning is aangevraagd, tot het tijdstip waarop op deze aanvraag onherroepelijk is beslist.

Artikel 9

1 De vergunning bedoeld in artikel 7 eerste lid, wordt geweigerd indien niet wordt voldaan aan de volgende eisen:

a de ondernemer moet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en voldoen aan de eisen, gesteld bij of krachtens artikel 8, eerste lid, aanhef en onder b en c, en tweede lid , van de Drank- en Horecawet;

b de onder a bedoelde eisen gelden eveneens voor een voor de ondernemer optredende bedrijfsleider of beheerder;

c de ruimten moeten voldoen aan de inrichtingseisen, gesteld krachtens artikel 10 van de Drank- en Horecawet.

2 De Burgemeester kan ten behoeve van een besloten ruimte als bedoeld in artikel 8 eerste lid, waar in verband met het beperkt beschikbare vloeroppervlak dranken en eventuele eetwaren in overwegende mate anders dan op een zitplaats gebruikt worden, ontheffing verlenen van een of meer van de eisen, gesteld krachtens artikel 10 van de Drank- en Horecawet.

Artikel 10

De Burgemeester trekt de vergunning bedoeld in artikel 7, eerste lid, in indien:

a niet langer wordt voldaan aan de in artikel 9 gestelde eisen;

b gedurende een jaar geen handelingen zijn verricht met gebruikmaking van de vergunning;

c zich in de betreffende ruimte of ruimten feiten hebben voorgedaan die de vrees wettigen dat het van kracht blijven van de vergunning gevaar zou opleveren voor de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid.

Artikel 11

Overtreding van het verbod gesteld in artikel 7 wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

§ 5 Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 12 Overgangs- en slotbepalingen.

  • 1. Besluiten die genomen zijn krachtens de Drank- en Horecaverordening (laatstelijk gewijzigd 23 januari 2012) gelden als besluiten genomen krachtens deze verordening.

  • 2. Indien vóór het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening een aanvraag om een vergunning of ontheffing op grond van de Drank- en Horecaverordening is ingediend waarop nog niet is beslist, wordt daarop beslist met toepassing van deze verordening.

  • 3. Op het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening vervallen de voorschriften en beperkingen, gesteld op grond van artikel 4, tweede lid, zoals dat luidde voor de inwerkingtreding van artikel I, onderdeel C, van de Wijzigingswet Drank- en Horecawet.

Artikel 13 Inwerkingtreding

  • 1. De Drank- en Horecaverordening wordt ingetrokken.

  • 2. Deze verordening treedt in werking de dag nadat deze op de voorgeschreven wijze bekend is gemaakt.

Artikel 14 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Drank- en Horecaverordening Enschede 2014.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 3 februari 2014,

Voorzitter,

Griffier,

Enschede, 3 februari 2014