Regeling vervallen per 01-06-2017

Aanwijzingsbesluit veiligheidsrisicogebieden 2016-2017

Geldend van 02-06-2016 t/m 31-05-2017

Intitulé

Aanwijzingsbesluit veiligheidsrisicogebieden 2016-2017

DE BURGEMEESTER VAN ENSCHEDE

OVERWEGENDE

Dat op 28 april 2015 veiligheidsrisicogebieden zijn aangewezen in verband met diverse incidenten in de binnenstad met (vuur)wapens en met risicovolle situaties bij voetbalwedstrijden, welke aanwijzing afloopt op 31 mei 2016;

Dat gezien informatie van de Politie Eenheid Oost Nederland Twente de navolgende redenen aanwezig zijn om in aansluitend aan die periode opnieuw een aantal gebieden aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied:

  • ·

    In het centrum van Enschede zijn er in 2015 en 2016 meerdere incidenten met wapens geweest. In de binnenstad van Enschede zijn 21 registraties met een wapen, in 2016 (tot en met april) waren dat er in totaal 11. Onder de in beslag genomen wapens bevonden zich messen, pepperspray, boksbeugels, een ploertendoder en een stroomstootwapen.

  • ·

    Op 16 en 17 april 2016 heeft de politie een preventief fouilleeractie gehouden in het centrum van Enschede. Daarbij zijn 11 personen aangehouden, een groot deel in verband met overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Er zijn diverse wapens aangetroffen, waaronder vier vouwmessen, drie boksbeugels, een boksbeugel met mes eraan vast en twee bussen pepperspray. Tijdens een preventief fouilleeractie op 21 en 22 mei 2016 is onder andere een doorgeladen vuurwapen aangetroffen.

  • ·

    Er komen meldingen van omwonenden en bezoekers binnen over personen die in het bezit zouden zijn van vuurwapens.

  • ·

    Uit het voorgaande blijkt dat het vermoeden van wapenbezit in het centrum van Enschede tijdens de horeca-uren gegrond is. Het bezit en gebruik van wapens heeft al eerder geleid tot gevaarlijke situaties in de Enschedese binnenstad, waarbij de veiligheid van de bezoekers in gevaar is gebracht.

  • ·

    Bij thuiswedstrijden van FC Twente ontstaan vaak veiligheidsrisico’s in de directe omgeving van de Grolsch Veste en daarbuiten. Voorbeelden hiervan zijn:

    • o

      Vorig jaar april zijn er twee incidenten geweest rondom de Grolsch Veste. Bussen van de tegenpartij (PEC Zwolle) zijn met stenen bekogeld en er zijn rellen geweest na afloop van de wedstrijd FC Twente – AZ.

    • o

      In het verleden zijn bij supporters wapens aangetroffen.

    • o

      Er wordt met enige regelmaat vuurwerk afgestoken voor, tijdens en na de wedstrijd.

    • o

      Bij zogenaamde A – wedstrijden in de eredivisie is er sprake van vrij vervoer. In dat geval vindt rond het stadion vermenging plaats van Twente- en gastsupporters wat de nodige risico’s geeft.

    • o

      Daarnaast worden er in de Grolsch Veste risicowedstrijden gespeeld waarbij er 1000 supporters in het uitvak zitten. Er zitten vaak gastsupporters op andere vakken in de skyboxen of vakken van de business-club. Dat kan een reactie geven van de Twente aanhang. Ook zaten er dit seizoen weer veel Feyenoord-supporters op de thuistribune.

    • o

      Bij elke thuiswedstrijd van FC Twente zitten er tussen de 25.000 en 29.000 toeschouwers in het stadion. Veel supporters zijn onder invloed van alcohol. Voor de wedstrijd wordt er stevig ingedronken.

    • o

      De bestuurlijke financiële situatie rondom FC Twente is onstabiel. Dit kan invloed hebben op het supportersgedrag en kan leiden tot ongeregeldheden.

Dat het gezien het voorgaande noodzakelijk is om veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen waarin het instrument van preventief fouilleren kan worden ingezet teneinde een (verdere) verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens te voorkomen;

Dat overleg heeft plaatsgevonden met de politie en de Officier van Justitie overeenkomstig artikel 151b lid 2 Gemeentewet alvorens tot deze aanwijzing over te gaan;

Gelet op het bepaalde in artikel 151b Gemeentewet en artikel 2:76 Algemene Plaatselijke verordening gemeente Enschede 2009;

BESLUIT

Vast te stellen de volgende aanwijzing van veiligheidsrisicogebieden:

Artikel 1

De volgende gebieden worden aangewezen als veiligheidsrisicogebied:

  • ·

    Het centrum in de binnenstad van Enschede, zijnde het gebied omsloten door de Ripperdastraat, de Ruyterlaan, Fortuynplein, Hengelosestraat, Molenstraat, Oldenzaalsestraat, Boulevard 1945, Mooienhof, Ledeboerstraat, Kuipersdijk, Beltstraat, Koningstraat, Haaksbergerstraat, rotonde Haaksbergerstraat/ Boulevard/ Ripperdastraat, met inbegrip van genoemde straten van gevel tot gevel voor zover direct grenzend aan het omsloten gebied;

  • ·

    Het gebied rond de Grolsch Veste, zijnde het gebied omsloten door de gemeentegrens van Enschede, de Hengelosestraat, de Auke Vleerstraat en het Twentekanaal, en het gebied omsloten door de Kanaalstraat en de Lonnekerbrugstraat, met inbegrip van genoemde straten van gevel tot gevel voor zover direct grenzend aan het omsloten gebied;

  • ·

    De invalswegen van Enschede, zijnde de A35/N35 vanaf de gemeentegrens, de Haaksbergerstraat/N18 vanaf de gemeentegrens, de Oldenzaalsestraat vanaf de gemeentegrens, de Weerseloseweg vanaf de gemeentegrens, de Deurningerstraat, de Gronausestraat, de Oostweg, de Zuiderval, de Westerval, de Auke Vleerstraat, de Hendrik ter Kuilestraat, de Parkweg (tussen de Westerval en de Lambertus Buddestraat), alle genoemde straten van gevel tot gevel, inclusief op- en afritten en naastgelegen parkeerplaatsen.

Kaarten van deze gebieden zijn als bijlagen bij dit besluit gevoegd.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking en geldt tot en met 31 mei 2017.

Ondertekening

Aldus op 31 mei 2016 vastgesteld

De burgemeester van Enschede,
dr. G.O. van Veldhuizen

Bijlagen

kaart 1 Binnenstad

kaart 2 Grolsch Veste en omgeving

kaart 3 Totaal

Toelichting

Deze aanwijzing is bedoeld om het gebied (met inbegrip van de daarin gelegen voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven) te bepalen waarin de officier van justitie de bevoegdheden kan uitoefenen die worden genoemd in artikelen 50, 51 en 52 Wet Wapens en munitie: het onderzoeken van vervoermiddelen, het onderzoeken van een ieders kleding en te vorderen dat verpakkingen die men bij zich draagt worden geopend.

B ezwaar Tegen dit besluit kan een belanghebbende binnen zes weken na bekendmaking bezwaar maken bij de burgemeester van Enschede, Postbus 20, 7500 AA ENSCHEDE. Hiervoor dient een bezwaarschrift te worden ingediend dat naam en adres, dagtekening, kenmerk of omschrijving van het besluit en de gronden van het bezwaar moet bevatten. Een kopie van het besluit waartegen het bezwaar zich richt moet worden meegezonden. Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel (Sector Bestuursrecht, postbus 10067, 8000 GB Zwolle) een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend. Meer informatie is te vinden op www.enschede.nl, onder “Digitaal Loket” en de zoekterm “Bezwaarschrift indienen”.