Aanvullende voorziening verordening materiële en financiële gelijkstelling Wageningen 2015 Subsidieregeling Energiebesparing Basisonderwijs Wageningen 2016-2025

Geldend van 12-01-2016 t/m heden

Intitulé

Aanvullende voorziening verordening materiële en financiële gelijkstelling Wageningen 2015 Subsidieregeling Energiebesparing Basisonderwijs Wageningen 2016-2025

I Aanduiding van de voorziening

Schoolbesturen kunnen een subsidie aanvragen voor maatregelen aan schoolgebouwen die energiebesparing opleveren, energie opwekken, dan wel de ventilatie verbeteren en die een terugverdientijd hebben van langer dan 15 jaar. De subsidie bedraagt een percentage van de onrendabele top.

II Indieningsdatum

Indieningsdatum voor subsidie over 2016

Het eerste jaar dat deze subsidieregeling ingaat (2016) dienen schoolbesturen hun aanvraag vóór 1 april 2016 in. Subsidieverlening vind plaats voor 15 mei 2016. Verzoek tot vaststelling wordt ingediend voor 1 oktober 2016.

Indieningsdatum voor subsidie over 2017 - 2025

Scholen die gebruik willen maken van subsidie in de jaren 2016-2025 vragen deze jaarlijks vóór 1 oktober van het jaar, voorafgaande aan het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft, aan. De subsidieverlening vindt plaats voor 31 december van datzelfde kalenderjaar. Verzoek tot subsidievaststelling wordt ingediend voor 1 november van het daaropvolgende kalenderjaar.

Indieningsprocedure

De aanvraag wordt ingediend via een investerings- en besparingsadviseur. Deze adviseur wordt door de schoolbesturen aangewezen en krijgt (steeds voor twee jaar) een opdracht voor zijn werkzaamheden vanuit de gemeente. Deze adviseur bevordert de samenwerking tussen de schoolbesturen, beoordeelt de aanvragen op basis van zijn/haar deskundigheid en geeft daarover advies aan het college. De aanvraag en het vaststellingsverzoek van de subsidie geschiedt middels de daarvoor bestemde formulieren.

III Tijdvak waarvoor voorziening wordt toegekend

De voorziening loopt van 2016-2024 met dien verstande dat 2025 het laatste jaar is waarvoor (in 2024) subsidie kan worden aangevraagd. Er worden subsidies verleend voor een tijdvak van maximaal 4 jaar. Doordat gewerkt wordt met flexibele tijdvakken kan dit van invloed zijn op de hoogte van het subsidieplafond (zie VI).

IV Toekenningscriteria op grond waarvan een schoolbestuur in aanmerking komt

Schoolbesturen kunnen een subsidie aanvragen voor maatregelen aan het gebouw die energiebesparing opleveren, energie opwekken, dan wel de ventilatie verbeteren en die een terugverdientijd hebben van langer dan 15 jaar. De subsidie bedraagt een percentage van de onrendabele top van;

  • ·

    100% bij isolatie (dakisolatie / vloerisolatie / gevelisolatie);

  • ·

    100% bij het opwekken van duurzame energie*;

  • ·

    100% bij een duurzamer alternatief (duurzamer dan HR-107 ketel) voor ruimteverwarming en warmtapwater. Dit betreft alleen de kosten voor de opwekinstallatie, niet de warmteafgifte.

  • ·

    50% bij maatregelen ten behoeve van verbeterde ventilatie;

De onrendabele top wordt gezien als het deel van de investering dat na 15 jaar nog niet is terugverdiend. Deze wordt berekend of gecontroleerd door de eerder genoemde adviseur (zie toelichting).

Maatregelen komen niet in aanmerking voor subsidie uit Subsidieregeling Energiebesparing Basisonderwijs Wageningen 2015-2024.indien;

  • ·

    reeds subsidie van de gemeente is gekregen in het kader van de Voorziening “knelpunten overheveling buitenonderhoud”,

  • ·

    reeds via een andere overheid (provincie / rijksoverheid) subsidie is verkregen.

*Om in aanmerking te komen subsidie op maatregelen die duurzame energie opwekken moeten scholen aantonen dat zij, indien mogelijk, een SDE subsidieaanvraag (rijkssubsidie regeling voor het produceren van duurzame energie) hebben gedaan. Pas wanneer geen SDE subsidie verkregen kan worden of deze niet toereikend is kan gebruik gemaakt worden van de gemeentelijke subsidie.

IVa Schoolsoort

De voorziening is bedoeld voor scholen voor basisonderwijs gevestigd in Wageningen.

IVb Voorziening staat open voor een nevenvestiging van een hoofdvestiging in een andere gemeente

De voorziening kan worden aangevraagd voor een in de gemeente gelegen nevenvestiging van een hoofdvestiging die in een andere gemeente is gelegen.

IVc Hoofdgebouw/ dislocatie/ nevenvestiging

De voorziening kan worden aangevraagd voor alle soorten gebouwen zolang zij primair een onderwijsfunctie hebben.

V Wijze van toekenning met eventueel daarbij behorende berekeningseenheid

De subsidie wordt verleend en vastgesteld conform de Verordening materiële en financiële gelijkstelling onderwijs Wageningen 2015. De Algemene subsidieverordening is van toepassing voor de artikelen die niet geregeld zijn in deze verordening.

VI Subsidieplafond

Voor deze voorziening wordt een subsidieplafond gehanteerd. Het subsidieplafond bedraagt € 99.000 per jaar tot en met 2025, tenzij er aanvragen worden ingediend die meerdere jaren bestrijken en/of onderbesteding van het bedrag in eerdere jaren.

Voor de aanvragen die voor 1 april 2016 worden ingediend betekent dit het volgende:

a.Bij toegekende aanvragen voor meerdere jaren: Indien er subsidie voor meerdere jaren wordt verleend, heeft dat gevolgen voor de subsidieplafonds 2017 en volgende jaren.

Het college zal het subsidieplafond jaarlijks 6 weken voor de indieningstermijn bekendmaken. Indien het subsidieplafond voor het betreffende jaar al is besteed in het kader van een meerjarige subsidieverlening kan het betekenen dat het subsidieplafond op € 0,00 wordt gesteld.

b.Bij onderbesteding van het subsidieplafond in het lopende jaar wordt het niet gebruikte bedrag toegevoegd aan het bedrag voor het jaar daarop.

VIb Verdelingsregels

  • ·

    Het college zal de aanvraag van subsidie voor een (of meerdere) maatregel(en), bij scholen waar deze maatregel(en) wordt (worden) gekoppeld met reeds (volgens de MOP) gepland onderhoud, voorrang geven boven een aanvraag waar deze koppeling niet bestaat.

  • ·

    Het college zal voorrang geven aan aanvragen van schoolbesturen, die in een eerder jaar nog geen subsidie hebben ontvangen.

·Er geldt een maximum uit te keren subsidiebedrag per school van €330.000.

Met ‘school’ wordt hier alle gebouwen van 1 basisschool tezamen bedoeld.

V11 Geldingsduur bijlage

Deze bijlage is geldig tot 31-12-2025 tenzij het college tussentijds besluit de regeling te wijzigen.