Organisatie | Fryslân |
---|---|
Organisatietype | Provincie |
Officiële naam regeling | Reglement van orde voor de vergadering van Provinciale Staten van Fryslân |
Citeertitel | Reglement van orde voor de vergadering van Provinciale Staten van Fryslân |
Vastgesteld door | provinciale staten |
Onderwerp | bestuur en recht |
Eigen onderwerp | bestuurlijke organisatie |
Geen
Provinciewet, artikel 16.
Geen
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
19-09-2007 | 05-01-2012 | Nieuwe regeling | 19-09-2007 Provinciaal Blad, 2010, 74 | Statenvoorstel 07B |
Hoofdstuk I Algemene bepalingen
Voor dit reglement wordt verstaan onder:
interpellatie : een verzoek van een lid van provinciale staten om inlichtingen aan het college van gedeputeerde staten dan wel van de voorzitter of de leden van dat college afzonderlijk ten aanzien van een onderwerp dat vreemd is aan de orde van de dag, betreffende het door hen gevoerde bestuur overeenkomstig de artikelen 167 en 179 van de Provinciewet.
Hoofdstuk II Toetsing van de leden
Artikel 6 Onderzoek geloofsbrieven
Zijn met betrekking tot een geloofsbrief of de verkiezing zelf geschillen gerezen, dan brengt de desbetreffende commissie daarvan schriftelijk verslag uit. De behandeling van dat verslag en de beslissing omtrent de toelating kunnen in afwijking van het bepaalde in het tweede lid tot een volgende vergadering worden uitgesteld.
Artikel 7 Afleggen eed c.q. verklaring en belofte
Het is de leden toegestaan om in plaats van de door artikel 14 van de Provinciewet voorgeschreven tekst de daarmee in de Friese taal overeenkomende woorden uit te spreken, overeenkomstig artikel 1 van de Wet, houdende enige regelen betreffende het gebruik van de Friese taal, in het bijzonder in het rechtsverkeer.
Hoofdstuk III De vergaderingen
Artikel 11 Burgerinitiatiefvoorstel
Burgers hebben het recht een onderwerp op de agenda van provinciale staten te doen plaatsen volgens de bepalingen in de Verordening Burgerinitiatief zoals die door provinciale staten is vastgesteld op 20 maart 2003.
Artikel 12 Ter inzage legging van stukken
De daarvoor in aanmerking komende stukken die betrekking hebben op een in de vergadering aan de orde komend onderwerp, worden onmiddellijk na de verzending van het desbetreffende voorstel of ander stuk op de daarvoor aangewezen kamer ter inzage gelegd. Indien stukken onder geheimhouding voor de leden ter inzage worden gelegd, geschiedt dit op een door of namens de griffier der staten aangewezen plaats. Van het ter inzage leggen wordt bij de toezending van de agenda mededeling gedaan. Geheime stukken kunnen worden geraadpleegd onder toezicht van de griffier.
Artikel 13 Openbare kennisgeving
De openbare kennisgeving vermeldt:
de wijze waarop en de plaats waar een ieder de voorlopige agenda en de daarbij behorende stukken kan inzien. De stukken liggen in ieder geval ter inzage in het informatiecentrum op het provinciehuis. De stukken zijn tevens, voor zover in digitale vorm beschikbaar, te raadplegen via de provinciale internetsite.
Par. 2. De orde der vergadering
Artikel 16 Opening vergadering / quorum
Op een vergadering als bedoeld in het tweede lid is het eerste lid niet van toepassing. Provinciale staten kunnen echter over andere aangelegenheden dan die waarvoor de in het eerste lid bedoelde vergadering was belegd alleen beraadslagen of besluiten, indien blijkens de presentielijst meer dan de helft van het aantal zitting hebbende leden tegenwoordig is.
Artikel 18 Spreken door statenleden
De leden spreken van het spreekgestoelte, tenzij de voorzitter heeft goedgevonden dat zij dit van hun plaats doen. De leden richten zich tot de voorzitter.
Indien een lid zich beledigende of onbetamelijke uitdrukkingen veroorlooft, afwijkt van het onderwerp in behandeling, een spreker hinderlijk en/of herhaaldelijk interrumpeert, een plicht tot geheimhouding schendt dan wel anderszins de orde verstoort, wordt hij door de voorzitter tot de orde geroepen.
Schorsen/sluiten van de vergadering
Artikel 23 Volgorde van beraadslaging
Bij elk in beraadslaging gebracht voorstel, dat in onderdelen of artikelen is gesplitst, wordt, indien provinciale staten dit wensen, eerst beraadslaagd over het voorstel in het algemeen en vervolgens over de onderdelen of artikelen afzonderlijk naar hun volgorde. Tenslotte wordt ten aanzien van het voorstel in zijn geheel zonder nieuwe beraadslaging een beslissing genomen.
Artikel 24 Schorsing vergadering voor nader beraad
De voorzitter kan de vergadering schorsen teneinde gedeputeerde staten of de leden gelegenheid tot onderling beraad te geven.
Onder een amendement wordt voor dit reglement verstaan een op schrift gesteld voorstel tot wijziging van een aanhangig voorstel, naar de vorm geschikt om daarin direct te worden opgenomen. Onder een sub-amendement wordt voor dit reglement verstaan een op schrift gesteld voorstel tot wijziging van een aanhangig amendement, naar de vorm geschikt om direct te worden opgenomen in het amendement waarop het betrekking heeft
Een amendement is ontoelaatbaar indien het een strekking heeft, tegengesteld aan die van het voorstel of indien er geen rechtstreeks verband bestaat tussen het voorstel en het amendement. Een amendement wordt toelaatbaar geacht zolang provinciale staten het niet ontoelaatbaar hebben verklaard. Een daartoe strekkend voorstel kan worden gedaan hetzij door de voorzitter, hetzij door de leden.
Artikel 33 Stemming over amendementen en moties
Indien twee of meer (sub) amendementen op een voorstel zijn ingediend, bepaalt de voorzitter, met inachtneming van het bepaalde in het eerste en tweede lid, de volgorde waarin hierover zal worden gestemd. Hierbij geldt als regel dat het meest verstrekkende (sub) amendement het eerst in stemming wordt gebracht.
Par. 4.2 Stemmen over personen
Artikel 34. Stemmen over personen
Verplichting tot het indienen van een stembriefje
Niet behoorlijk ingevulde stembriefjes
De voorzitter van provinciale staten maakt de hem door het stembureau meegedeelde uitslag van elke stemming bekend, met vermelding van het aantal leden dat, met inachtneming van artikel 30 van de Provinciewet, aan de stemming heeft deelgenomen en het aantal stemmen dat op iedere persoon is uitgebracht.
Wanneer ook bij deze herstemming niemand de volstrekte meerderheid verkrijgt, heeft een derde stemming plaats tussen twee personen die bij de tweede stemming de meeste stemmen op zich hebben verenigd. Zijn bij de tweede stemming de meeste stemmen over meer dan twee personen verdeeld, dan wordt bij een tussenstemming uitgemaakt tussen welke personen de derde stemming zal plaatshebben.
Artikel 37. Stemmen over zaken
Verlangt één der leden stemming, dan heeft de stemming plaats bij hoofdelijke oproeping naar de volgorde der namen op de presentielijst. In dat geval brengt ieder lid mondeling zijn stem uit met het woord "voor" of "tegen". Voor iedere stemming wordt door trekking van een nummer door de voorzitter bepaald bij welke naam op de presentielijst het afroepen van de namen zal worden begonnen.
Heeft een lid zich bij het uitbrengen van zijn stem vergist, dan kan hij deze vergissing herstellen voordat het volgende lid heeft gestemd. Bemerkt hij zijn vergissing eerst later, dan kan hij na afloop van de stemming de voorzitter verzoeken om aantekening dat hij zich heeft vergist. Dit brengt geen verandering in de uitslag van de stemming.
Hoofdstuk IV Het vragen van inlichtingen
Onder een vragenuur wordt in dit reglement verstaan de gelegenheid voor leden van Provinciale Staten om vragen te stellen aan het College van Gedeputeerde Staten of aan een lid van dat College over een onderwerp dat vreemd is aan de orde van de dag, waarbij het antwoord een overwegend informatief karakter draagt.
Het lid dat tijdens het vragenuur vragen wil stellen, meldt dit onder nauwkeurige aanduiding van het onderwerp tenminste een uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk bij de voorzitter. De voorzitter kan weigeren een onderwerp tijdens het vragenuur aan de orde te stellen indien hij het onderwerp niet voldoende nauwkeurig acht aangegeven of indien het onderwerp in de vergadering van die dag aan de orde komt.
Indien een vraag tenminste 24 uur voor aanvang van een vergadering van Provinciale Staten wordt aangemeld ontvangt de vragensteller in ieder geval antwoord in deze eerstvolgende vergadering. Zaterdagen, zon- en feestdagen worden hierbij niet meegerekend. De griffier brengt de vragen die tenminste 24 uur voor aanvang van de vergadering zijn ingediend ter kennis aan de statenleden.
Onder interpellatie wordt voor dit reglement verstaan een verzoek om inlichtingen van het college van gedeputeerde staten dan wel van de voorzitter of leden van dat college afzonderlijk ten aanzien van een onderwerp dat vreemd is aan de orde van de dag, betreffende het door hen gevoerde bestuur overeenkomstig de artikelen 167 en 179 van de Provinciewet.
Een verzoek om een interpellatie te mogen houden dient duidelijk het onderwerp waarop de te stellen vragen betrekking zullen hebben te omschrijven en wordt, spoedeisende gevallen uitgezonderd, tenminste achtenveertig uren voor de vergadering waarin op het verzoek moet worden beslist, bij de voorzitter ingediend.
Voor het houden van de interpellatie geeft de voorzitter het woord aan de vragensteller. Vervolgens geeft de voorzitter of het desbetreffende lid van gedeputeerde staten als regel in dezelfde vergadering de verlangde inlichtingen. Is dit niet mogelijk dan wordt de behandeling uitgesteld tot een nader te bepalen tijdstip.
Artikel 41 Samenloop van vragen en inlichtingen over hetzelfde onderwerp.
Mondelinge of schriftelijk gestelde vragen dan wel verzoeken om een interpellatie over een onderwerp waarover een statenlid reeds een vraag heeft gesteld of aangekondigd of een verzoek heeft ingediend, maar waarop nog geen antwoord is gegeven, worden niet in behandeling genomen. Om te bepalen of over hetzelfde onderwerp reeds een vraag of een verzoek is ingediend, geldt het moment waarop een vraag of een verzoek ter kennis wordt gebracht van de voorzitter.
De besluitenlijst bevat in elk geval:
een overzicht van het verloop van elke stemming met vermelding bij hoofdelijke stemming van de namen der leden, die zich voor en van hen, die zich tegen verklaarden, en van namen der leden, die zich volgens de wet van stemming onthielden en bij schriftelijke stemming van hetgeen in artikel 34 lid 8 van dit Reglement is bepaald;
De besluitenlijst van een vergadering, voorzover die met gesloten deuren is gehouden, wordt afzonderlijk en met inachtneming van het vorenstaande opgemaakt en bij de griffier ter inzage gelegd en door deze in bewaring gehouden. De beraadslaging over de vaststelling van deze besluitenlijst geschiedt in een vergadering met gesloten deuren.
Hoofdstuk VII Toehoorders e.d.
Artikel 45 Geluid- en beeldregistraties
Degenen die in de vergaderzaal tijdens de vergadering geluid- en/of beeldregistraties willen maken doen hiervan mededeling aan de voorzitter en gedragen zich naar zijn aanwijzingen.