Regeling vervallen per 01-05-2021

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân houdende regels omtrent de tijdelijke subsidieregeling Stimulering Leefbaarheidsactiviteiten in verband met de Coronacrisis

Geldend van 29-04-2020 t/m 30-04-2021

Intitulé

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân houdende regels omtrent de tijdelijke subsidieregeling Stimulering Leefbaarheidsactiviteiten in verband met de Coronacrisis

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

Gelet op het bepaalde in artikel 1.3 van de Asv,

Gezien de vele spontane acties die door de inwoners van Fryslân worden gehouden om de leefbaarheid van Fryslân ook onder deze moeilijke omstandigheden te vergroten,

Hebben besloten deze acties financieel te willen ondersteunen en hebben daartoe de volgende regeling in het leven geroepen;

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Asv: Algemene subsidieverordening provincie Fryslân 2013;

  • b.

    Coronacrisis: crisis die zich heeft ontwikkeld sinds begin 2020 als gevolg van het coronavirus;

  • c.

    Maatschappelijke initiatieven: initiatieven zonder winstoogmerk, ontwikkeld en uitgevoerd door burgers of ander partijen, niet zijnde andere overheden, op het gebied van de leefbaarheid in Fryslân.

Artikel 2 Subsidiabele activiteiten

  • 1. Gedeputeerde staten verstrekken subsidie voor kleine maatschappelijke initiatieven in Fryslân die de leefbaarheid ten tijde van de coronacrisis vergroten in wijk, dorp of gemeente en die gericht zijn op de inwoners van die wijk, dat dorp of die gemeente.

  • 2. De uitvoering van deze activiteiten dient mogelijk te zijn binnen de maatregelen die de overheid heeft getroffen met betrekking tot de voorkoming van de verspreiding van het coronavirus.

  • 3. De activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd mag nog niet zijn gestart of zijn uitgevoerd voordat de aanvraag is ingediend.

Artikel 3 Doelgroep

Tot de doelgroep behoren de inwoners van Fryslân.

Artikel 4 Gebieden

Ten behoeve van de subsidieverstrekking hanteren gedeputeerde staten de volgende gebiedsindeling:

  • a. Waddeneilanden, bestaande uit de gemeenten: Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland;

  • b. Noordoost Fryslân, bestaande uit de gemeenten: Noardeast- Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel;

  • c. Noordwest Fryslân, bestaande uit de gemeenten: Harlingen, de Waadhoeke en Leeuwarden;

  • d. Zuidwest Fryslân, bestaande uit de gemeenten: de Fryske Marren en Súdwest-Fryslân;

  • e. Zuidoost Fryslân, bestaande uit de gemeenten: Smallingerland, Opsterland, Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Heerenveen.

Artikel 5 Openstelling

Deze regeling wordt opengesteld vanaf 29 april 2020 9.00 u tot 1 december 2020 17.00 u.

Artikel 6 Aanvraag

  • 1. Een aanvraag wordt ingediend binnen de vastgestelde aanvraagperiode.

  • 2. De aanvraag wordt ingediend met het door gedeputeerde staten vastgestelde aanvraagformulier en kan digitaal worden ingediend op een door Gedeputeerde Staten voorgeschreven wijze.

Artikel 7. Subsidieplafond

Voor elk van de afzonderlijke gebieden genoemd in artikel 4 geldt een subsidieplafond van € 10.000,=.

Artikel 8. Verdeling subsidie

  • 1. De subsidie wordt verdeeld per gebied en op volgorde van binnenkomst van de aanvragen tot dat het ingestelde subsidieplafond is bereikt.

  • 2. Per aanvrager en per initiatief wordt slechts éénmaal subsidie verstrekt.

  • 3. Als door het aantal aanvragen op één en dezelfde dag het subsidieplafond wordt overschreden, wordt tussen de aanvragen van die dag geloot.

Artikel 9. Subsidiehoogte

Per aanvraag wordt € 500,= subsidie verstrekt.

Artikel 10 Verplichtingen van de subsidieontvanger

Onverminderd de voorwaarden en verplichtingen in paragraaf 2.3 van de Asv, worden in ieder geval de volgende verplichtingen aan de subsidieontvanger opgelegd:

  • 1.

    De activiteit of actie waarvoor subsidie is verleend wordt uitgevoerd na 29 april 2020 maar vóór 15 december 2020.

  • 2.

    Na afloop van de activiteit of actie geeft de subsidieontvanger kennis van de door hem uitgevoerde activiteit of actie door middel van het plaatsen van foto’s of ander beeldmateriaal inclusief een beschrijving van de uitgevoerde activiteit of actie op de website van Projecten in Beeld: www.fryslan.frl/beleidsthemas zoekterm: projecten in beeld.

  • 3.

    Overige subsidieverplichtingen kunnen worden opgelegd bij het besluit tot verlening.

Artikel 11 Inwerkingtreding

  • 1. De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de publicatie in het Provinciaal Blad doch niet vóór 29 april 2020.

  • 2. De regeling vervalt van rechtswege op 1 mei 2021.

Ondertekening

Leeuwarden, 21 april 2020

Gedeputeerde Staten van Fryslân,

Drs. A.A. M. Brok, voorzitter

R.E. Bouius-Riemersma MBA MCM, secretaris

Toelichting op de regeling

Gedeputeerde Staten constateren dat er binnen de Mienskip behoefte is aan het opzetten van kleine leefbaarheidsinitiatieven, acties en activiteiten.

Bijvoorbeeld het brengen van bloemen naar mensen in verzorgingstehuizen. Mensen willen elkaar een hart onder de riem willen steken om de beperkingen in het sociale leven door het coronavirus als Mienskip te doorstaan.

Gedeputeerde Staten willen deze activiteiten ondersteunen.

Voor elke regio in Fryslân is per initiatief een bedrag beschikbaar gesteld van € 500, met een maximum van € 10.000,= per regio. Dit betekent dat er per regio voor 20 acties en activiteiten, middelen beschikbaar zijn. Het idee is subsidiabel en dient afkomstig te zijn van een inwoner van Fryslân, vóór andere inwoners van Fryslân. Dat mag ook een idee zijn van de plaatselijke bakker of de muziekvereniging; wie dan ook maar die een maatschappelijk initiatief heeft op het gebied van leefbaarheid in relatie tot de coronacrisis.

Een aanvraag kan worden ingediend bij het projectbureau in uw regio vanaf 29 april tot 1 december 2020. Daarbij geldt dat een activiteit ten tijde van de aanvraag nog niet mag zijn gestart of uitgevoerd en vóór 15 december 2020 moet zijn afgerond.

Voor het indienen van een aanvraag dient een formulier te worden ingevuld dat door Gedeputeerde Staten beschikbaar is gesteld. Het formulier is te vinden via: www.fryslân.frl/streekwurk.

Het bedrag van € 500,- wordt gelijk beschikt wanneer uw initiatief voor subsidie in aanmerking komt.

Naar afloop van het project moet de subsidieontvanger zijn project laten zien. Door een foto of ander beeldmateriaal (denk aan een krantenbericht, een filmpje op YouTube®, Facebook®-bericht) na afloop te plaatsen op de site van de provincie Fryslân die normaliter gebruikt wordt voor de projecten van het Iepen Mienskipfûns: `Projecten in Beeld`.

De site is te bereiken door te gaan naar www.fryslan.frl/beleidsthema’s, onder de zoekterm : ‘projecten in beeld’ .

Aanvraagproces in het kort

Stap 1: Aanvraagformulier downloaden, invullen en ondertekenen (www.fryslân.frl/streekwurk)

Stap 2: Aanvraagformulier per email sturen naar het projectbureau in uw regio

Stap 3: Wij controleren of het aanvraagformulier compleet is

Stap 4: Wanneer de aanvraag past binnen regeling en het subsidieplafond nog niet is bereikt ontvangt u van ons een email met ons besluit.

Stap 5: Na afloop van uw project dient u een kort verslag met beeldmateriaal toe te voegen op de website projecten in beeld www.fryslân.frl/streekwurk.