Uitvoeringsregels voor algemene kermissen in de gemeente 's-Hertogenbosch

Geldend van 22-12-2018 t/m heden

Intitulé

Uitvoeringsregels voor algemene kermissen in de gemeente 's-Hertogenbosch

Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 11 december 2018,

gezien het voorstel met reg.nr. 7937352

besluit vast te stellen

Uitvoeringsregels voor algemene kermissen in de gemeente 's-Hertogenbosch

I. Algemene bepalingen

Artikel 1

  • 1.

    De in artikel 1 van de Kermisverordening gemeente 's-Hertogenbosch 2018 gegeven begripsomschrijvingen zijn van overeenkomstige toepassing op deze uitvoeringsregels.

  • 2.

    De algemene kermis wordt gehouden op de volgende locaties in de gemeente 's-Hertogenbosch:

    a. In de Binnenstad van 's-Hertogenbosch rondom de Markt en de Parade evenals op de Hooge Steenweg, Pensmarkt, Schapenmarkt, Kerkstraat en Kerkplein;

    b. In de kom van Rosmalen op het Gildeplein, de Dorpsstraat en de Driesprong;

    c. In Empel op de Brink;

    d. In Engelen, op het terrein achter de Engelenburcht;

    e. In Nuland, op het Prins Bernardplein;

    f. In Vinkel, op het Pastoor Vogelsplein.

  • 3.

    De openingstijden van deze kermissen zijn:

    a. Binnenstad 's-Hertogenbosch: van 13.30 uur tot 24.00 uur, op vrijdag en zaterdag tot 01.00 uur. Op de eerste vrijdag opent de algemene kermis om 19.00 uur.

    b. Rosmalen: van 12.00 uur tot 24.00 uur, op zondag vanaf 13.00 uur;

    c. Empel en Engelen: van 13.00 uur tot 24.00 uur;

    d. Nuland: van 13.00 uur tot 24.00 uur

    e. Vinkel: van 14.00 uur tot 24.00 uur.

  • 4.

    Het college is bevoegd andere locaties en data aan te wijzen.

  • 5.

    Het college is bevoegd de duur van de algemene kermis te verlengen, te verkorten of te laten vervallen.

Artikel 2

  • 1.

    De rit- en entreeprijzen mogen niet meer bedragen dan de prijzen die in de verhuuradvertenties zijn genoemd. Het college behoudt zich het recht voor om de maximum ritprijzen te wijzigen.

  • 2.

    Het college kan met exploitanten afwijkende ritprijzen overeenkomen, naar gelang de omvang of aard van de geboden attractie.

  • 3.

    De rit- en entreeprijzen dienen gedurende de gehele algemene kermis goed zichtbaar voor het publiek te zijn.

Artikel 3

  • 1.

    In het jaar voorafgaande aan het jaar waarin de algemene kermis wordt gehouden, wordt een verhuuradvertentie geplaatst in de periodiek in Nederland te verschijnen vakbladen van de kermisbonden.

  • 2.

    In de advertentie wroden voor het jaar specifieke bijzonderheden vermeld en wordt de hierna in artikel 5 bedoelde sluitingsdatum vermeld.

II. Inschrijving

Artikel 4

  • 1.

    Door inlevering van een inschrijfformulier schrijft de exploitant zich in voor het aangaan van een huurovereenkomst voor een standplaats op de algemene kermis. Het inschrijfformulier moet volledig en duidelijk leesbaar worden ingevuld.

  • 2.

    Inschrijvingen kunnen alleen worden gedaan door exploitanten van kermisinrichtingen, die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of bij een vergelijkbare buitenlandse instantie, dan wel door hun gemachtigden. De bevoegdheid van de gemachtigde moet blijken uit een aan het inschrijfformulier aangehechte, door de exploitant ondertekende, volmacht.

  • 3.

    Niemand kan optreden als gemachtigde van meer dan één exploitant.

  • 4.

    Op het inschrijfformulier moeten ten minste worden vermeld:

    a. NAW-gegevens, telefoonnummer, een bank- en of girorekeningnummer, alsmede de handtekening van de exploitant;

    b. de aangeboden huursom, zowel in cijfers als letters;

    c. de juiste maatvoering van de attractie;

    d. de benodigde aansluitwaarde in KWH en PK tijdens opbouw, algemene kermis en afbouw;

    e. het aantal salon-, vracht-, motor- en pakwagens, alsmede het aangeven met welke wagens men gebruik maakt van de beschikbaar gestelde stalling.

  • 5.

    Bij de inschrijving dienen te worden gevoegd:

    a. een plattegrond, waarop de juiste afmetingen van de attractie staan aangegeven in uitgebouwde positie, inclusief foto's, waarmee het uiterlijk aanzien kan worden beoordeeld vanuit alle zijden;

    b. de juiste positie van de kassa's en de hoogte van de attractie;

    c. een kopie van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel of bij een vergelijkbare buitenlandse instantie, welke kopie niet ouder is dan 1 jaar;

    d. een bewijs van keuring als bedoeld in de Warenwet (warenwet attractie Speeltoestellen);

    e. een certificaat van goedkeuring;

    f. een kopie van de geldige polis van de aansprakelijkheidsverzekering, waaruit blijkt dat de exploitant afdoende verzekerd is.

  • 6.

    Indien het inschrijvingsbedrag in letters afwijkt van het daarbij vermelde bedrag in cijfers, zal het bedrag in letters worden aangenomen als de geboden som.

  • 7.

    Op één inschrijfformulier mag slechts voor één attractie worden ingeschreven. Inschrijvingen met een combinatie van twee of meer attracties evenals gecombineerde inschrijvingen door verschillende exploitanten zijn niet toegestaan.

  • 8.

    Wijziging of intrekking van de inschrijving kan uitsluitend geschieden door middel van een nieuw inschrijfformulier, waarop duidelijk is vermeld welke wijziging of intrekking plaatsvindt.

  • 9.

    Indien de exploitant eisen aan de inschrijving stelt, leidt de inschrijving tot uitsluiting als bij de samenstelling van de algemene kermis geen rekening kan worden gehouden met de genoemde eisen.

  • 10.

    Onvolledige en onduidelijke inschrijvingen evenals inschrijvingen die voor verschillende uitleg vatbaar zijn, kunnen door het college terzijde worden gelegd. De exploitant wordt hiervan zo spoedig mogelijk in kennis gesteld.

  • 11.

    Inschrijvingen welke worden ingediend na de inschrijftermijn, worden door het college terzijde gelegd. De exploitant wordt hiervan zo spoedig mogelijk in kennis gesteld.

  • 12.

    Wanneer ten aanzien van een geboden huursom het voorbehoud "zonder concurrentie" of een ander voorbehoud van dezelfde strekking wordt gemaakt, moet daarbij nauwkeurig worden aangegeven welke attracties de exploitant als van concurrerende aard beschouwd.

  • 13.

    Wanneer niet aan de vereisten zoals genoemd in het 4e en 5e lid van dit artikel wordt voldaan, wordt de inschrijving niet in behandeling genomen.

Artikel 5

Explloitanten kunnen zich inschrijven tot de in de advertentie genoemde sluitingsdatum (tot 12.00 uur). De inschrijvingen dient men te zenden naar het adres dat op het inschrijfformulier staat vermeld of dient te worden afgegeven op het Stadskantoor. Het ontvangen inschrijfformulier wordt voorzien van een gedateerde ontvangststempel.

III. Verhuur standplaatsen

Artikel 6

  • 1.

    Bij de beslissing over de verhuur van standplaatsen gaat het college uit van het volgende:

    a. het samenstellen van een algemene familiekermis met een nostalgisch karakter waarbinnen in ieder geval een variëteit van grote en kleine attracties aanwezig is, passend bij de uitstraling van de omgeving;

    b. het plaatsen van qua afmeting passende attracties binnen het beschikbare terrein op een wijze dat de veiligheid en verblijfskwaliteit van bezoekers wordt geborgd en de ruimte zo efficiënt mogelijk wordt ingezet.

    c. een onderscheid naar vermaakzaken, eetwaren, kinderzaken en kanszaken;

    d. de geboden huursom in relatie tot aanbiedingen van gelijkwaardige attracties;

    e. binnen deze uitgangspunten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de op de inschrijfformulieren aangegeven wensen van exploitanten.

  • 2.

    Het college behoudt zich het recht voor om indien omstandigheden daartoe aanwezig zijn, van het bepaalde in lid 1 af te wijken.

  • 3.

    In belang van bezetting van het kermisterrein en/of attractiviteit en/of diversiteit van de algemene kermis kan het college ook onderhands huurovereenkomsten aangaan.

  • 4.

    Het college is bevoegd om een exploitant voor meerdere jaren een standplaats toe te wijzen met een maximum van 4 jaren.

Artikel 7

  • 1.

    Ten hoogste vier weken na de in de advertentie genoemde sluitingsdatum van de inschrijving worden betrokken exploitanten van de voorgenomen huur op de hoogte gesteld.

  • 2.

    Aan de geselecteerde exploitanten wordt een huurovereenkomst gezonden. Na ondertekening van deze overeenkomst door de exploitant wordt de huur definitief.

  • 3.

    Als er tussentijds een plaats vrij komt, kan het college daarin voorzien.

Artikel 8

Van verhuur kan worden uitgesloten de exploitant die:

  • a.

    op oneigenlijke wijze de verhuur van een standplaats afdwingt, hetzij door het verstrekken van onvolledige of onjuiste informatie, hetzij door het uiten van bedreigingen of gebruik van geweld tegen ambtenaren die met de organisatie van de algemene kermis zijn belast;

  • b.

    een openstaande schuld heeft ten aanzien van eerdere aangegane huurovereenkomsten voor standplaatsen op algemene kermissen, ongeacht een eventueel daarover overeengekomen afbetalingsregeling;

  • c.

    de huurovereenkomst niet binnen de gestelde termijn ondertekend terug zendt;

  • d.

    de betalingsvoorwaarden verbonden aan de huurovereenkomst niet nakomt;

  • e.

    tijdens eerdere kermissen in 's-Hertogenbosch, ook na aanmaningen daartoe, niet aan de algemene voorwaarden en/of aanwijzingen heeft voldaan.

IV. Innemen standplaats

Artikel 9

  • 1.

    Met de opbouw van de attractie op het terrein mag pas worden begonnen vanaf het tjidstip dat het kermisterrein van gemeentewege beschikbaar is gesteld. Voor dit tijdstip dient de rijbaan vrij te blijven van vracht- en pakwagens etc. Tijdens de opbouw moet bestemmingsverkeer en bevoorrading van bedrijfspanden mogeiljk blijven. Na de aanvang van de algemene kermis mag niet meer worden gebouwd, behoudens schriftelijke toestemming van de coördinator.

  • 2.

    Na afloop van de kermisperiode mag vanaf 07.00 uur worden opgereden voor het afbreken.

  • 3.

    Ná 23.00 uur mogen, in verband met mogelijke overlast, geen werkzaamheden worden verricht in verband met de op- en afbouw van de algemene kermis, behoudens daarvoor schriftelijk gegeven toestemming door de coördinator.

  • 4.

    Het kermisterrein dient de dag na afloop van de algemene kermis om 18.00 uur vrij van opstallen in oorspronkelijke staat aan de gemeente te zijn opgeleverd.

  • 5.

    Bij de op- en afbouw van de algemene kermis mag er geen gebruik worden gemaakt van elektronisch versterkte muziek.

Artikel 10

  • 1.

    De exploitatie van de attractie moet in overeenstemming zijn met de daarvan in het desbetreffende door de exploitant ingezonden inschrijfformulier gegeven benaming of omschrijving.

  • 2.

    Gedurende de tijden dat de algemene kermis voor het publiek is opengesteld, dient de exploitant zijn attractie voor het publiek open te houden en te exploiteren.

  • 3.

    Afwijking van de openingstijden is alleen toegestaan na toestemming van de coördinator.

Artikel 11

  • 1.

    Het college wijst per algemene kermis een terrein aan waar woonwagens, caravans en pakwagens gedurende de algemene kermis kunnen worden gestald.

  • 2.

    Het is niet toegestaan om gedurende de algemene kermis de woonwagens, caravans en pakwagens op of langs de openbare weg te parkeren.

V. Vervallen standplaats

Artikel 12

  • 1.

    Een standplaats die vier uur vóór de aanvang van de algemene kermis door de desbetreffende exploitant niet is ingenomen, vervalt aan het college en kan aan een ander worden verhuurd, tenzij met het college anders is overeengekomen.

  • 2.

    Toewijzing aan een ander laat de verplichting tot betaling van de (geboden) huursom van degene, wiens recht vervallen is, onverlet.

  • 3.

    Indien bij het opbouwen van een attractie blijkt dat de afmetingen ervan groter zijn dan bij de inschrijving is opgegeven, waardoor de attractie niet binnen de toegewezen standplaats past, verliest degene, aan wie de standplaats verhuurd is, het recht op de plaats en de huursom die door hem reeds is betaald.

VI. Overige bepalingen

Artikel 13

Te behalen prijzen mogen niet bestaan uit geld, alcoholhoudende drank, steek-, vuur-, irritatie- en/of andere wapens dan wel andere voorwerpen die strijd opleveren met de openbare orde.

Artikel 14

Het verkopen of anderszins verstrekken van alcoholhoudende drank is niet toegestaan, tenzij hiervoor ontheffing is verleend.

Artikel 15

Voor het gebruik van zoogdieren op de algemene kermis gelden de volgende uitgangspunten:

  • 1.

    De dieren moeten voldoende eten en drinken hebben.

  • 2.

    De dieren moeten een goed hoefbeslag hebben.

  • 3.

    Zieke dieren mogen niet geëxploiteerd worden.

  • 4.

    De opstelling van de standplaats moet zodanig zijn dat de dieren zoveel mogelijk in de schaduw kunnen staan.

  • 5.

    Bij te hoge temperaturen (25 graden en hoger) mogen er geen optredens met dieren plaatsvinden.

  • 6.

    De exploitant dient ervoor zorg te dragen dat de standplaats regelmatig wordt gereinigd.

VII. Niet of niet geheel doorgaan algemene kermis

Artikel 16

Het college kan als gevolg van buitengewone omstandigheden of overmacht besluiten dat de algemene kermis niet of gedeeltelijk niet wordt gehouden. In dergelijke gevallen wordt de (gedeeltelijk) betaalde huursom teruggegeven in evenredigheid van het aantal dagen dat de algemene kermis niet is gehouden.

VIII. Slotbepalingen

Artikel 17

  • 1.

    Deze uitvoeringsregels kunnen aangehaald worden als Uitvoeringsregels voor algemene kermissen in de gemeente 's-Hertogenbosch.

  • 2.

    Deze uitvoeringsregels treden in werking op de dag volgend op de dag van bekendmaking.

Artikel 18

Het college is bevoegd om, indien de toepassing van bepalingen in deze uitvoeringsregels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt, alsmede bij onvoorziene omstandigheden en gevallen waarin deze uitvoeringsregels niet voorzien, af te wijken van deze uitvoeringsregels.

Artikel 19

Het nemen van beslissingen en maatregelen bij de uitvoering, de begeleiding en de organisatie van algemene kermissen is gelet het mandaatbesluit van 2016 gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Stadstoezicht.

Ondertekening

Het college van burgemeester en wethouders,

Namens deze,

de secretaris, de burgemeester,

mr.drs. I.A.M. Woestenberg, drs. J.M.L.N. Mikkers