Regeling vervallen per 22-04-2013

Verordening geluid bij horeca, festiviteiten en evenementen gemeente Aalten

Geldend van 03-06-2011 t/m 21-04-2013

Intitulé

Verordening geluid bij horeca, festiviteiten en evenementen gemeente Aalten

Verordening geluid bij horeca, festiviteiten en evenementen gemeente Aalten

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

 

In deze verordening wordt verstaan onder:

Artikel 1

  • 1 Activiteitenbesluit: het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer.

  • 2 Inrichting: inrichting type A of type B als bedoeld in het Besluit.

  • 3 Houder van een inrichting: degene die als eigenaar, bedrijfsleider, beheerder of anderszins een inrichting drijft.

  • 4 Collectieve festiviteit: festiviteit die niet specifiek aan één of een klein aantal inrichtingen is verbonden.

  • 5 Incidentele festiviteit: festiviteit of activiteit die gebonden is aan één of een klein aantal inrichtingen.

  • 6 Geluidsgevoelige gebouwen: woningen en gebouwen die op grond van artikel 1 van de Wet Geluidhinder worden aangemerkt als geluidsgevoelige gebouwen met uitzondering van gebouwen behorende bij de betreffende inrichting.

  • 7 Geluidsgevoelige terreinen: terreinen die op grond van artikel 1 van de Wet geluidhinder worden aangemerkt als geluidsgevoelige terreinen met uitzondering van terreinen behorende bij de betreffende inrichting.

  • 8 Onversterkte of akoestische muziek: muziek die niet elektrisch is versterkt.

Hoofdstuk 2 Regels voor festiviteiten gebonden aan een horeca-inrichting

Artikel 2.1 Collectieve feestdagen (per kalanderjaar aangewezen)

  • 1 De geluidsnormen uit de voorschriften 2.1.7, 2.1.9 en 2.20 van het Besluit algemene regels inrichtingen milieubeheer (kortweg het Activiteitenbesluit) gelden niet op de per kalenderjaar jaarlijks aangewezen collectieve feestdagen gedurende de daarbij aan te wijzen dagen of dagdelen.

  • 2 Het college van burgemeester en wethouders kan wanneer een collectieve festiviteit redelijkerwijs niet te voorzien was, een festiviteit terstond als collectieve festiviteit aanwijzen.

  • 3 Het niet van toepassing zijn van de geluidsnormen uit de voorschriften 2.1.7, 2.1.9 en 2.20 van het Activiteitenbesluit zoals in 2.1.1 is bedoeld, geldt tot uiterlijk 02.00 uur. Na dat tijdstip gelden de geluidsnormen uit de betreffende voorschriften weer onverkort.

Artikel 2.2 Incidentele festiviteiten of activiteiten (maximaal 12 dagen per kalenderjaar)

  • 1 In een inrichting mag maximaal 12 keer per kalenderjaar een incidentele festiviteit gehouden worden waarbij de geluidsnormen als bedoeld in de artikelen 2.17, 2.19 en 2.20 van het Besluit, niet van toepassing zijn.

  • 2 Tijdens een incidentele festiviteit als hierboven bedoeld (en buiten de aangewezen collectieve feestdagen) gelden de geluidsnormen uit de voorschriften 2.1.7, 2.1.9 en 2.20 van het Activiteitenbesluit niet, maar bedraagt het equivalente geluidsniveau Laeq veroorzaakt door de inrichting niet meer dan 70 dB(A), gemeten op de gevel van geluidgevoelige gebouwen op een hoogte van 1,5 meter.

  • 3 De geluidswaarde als hierboven bedoeld, geldt voor alle soorten van muziek, voor elke wijze waarop muziek wordt voortgebracht en is exclusief 10 dB(A) toeslag vanwege muziekcorrectie. Verder wordt de bedrijfsduurcorrectie buiten beschouwing gelaten.

  • 4 Het niet van toepassing zijn van de geluidsnormen uit de voorschriften 2.1.7, 2.1.9 en 2.20 van het Activiteitenbesluit die in 2.2.1 bedoeld worden, geldt tot uiterlijk 02.00 uur. Na dat tijdstip gelden de geluidsnormen uit het Activiteitenbesluit weer onverkort.

  • 5 De houder van de inrichting dient de in 2.2.1 bedoelde incidentele festiviteiten of activiteiten ten minste 14 dagen voorafgaand aan de aanvang van festiviteiten of activiteiten te melden aan het bevoegd gezag op een daarvoor beschikbaar gesteld formulier. De gemeente maakt het voornemen bekend op de gemeentelijke website en in de huis-aan-huis kranten. Hiervoor worden leges in rekening gebracht.

  • 6 Onder muziek wordt in deze verordening ook onversterkte muziek dan wel akoestische muziek verstaan. Dit als invulling van art. 2.18 lid 1 onder f van het Activiteitenbesluit, waarin staat dat onversterkte muziek buiten beschouwing blijft bij het toetsen aan de geluidsnormen, tenzij daarvoor bij gemeentelijke verordening regels gesteld zijn. Voor onversterkte (akoestische) muziek gelden zowel de regels van deze verordening als de geluidvoorschriften die in het Activiteitenbesluit staan.

  • 7 Overige bepalingen uit het Activiteitenbesluit die hierboven niet genoemd zijn, blijven onverkort van toepassing op de inrichting.

Artikel 2.3 Akoestisch onderzoek

Van (horeca-)inrichtingen die onder het Activiteitenbesluit vallen, kan alleen een akoestisch onderzoek gevraagd worden wanneer het aannemelijk is dat:

  • a.

    in enig vertrek van de inrichting het equivalente geluidniveau veroorzaakt door de ten gehore gebrachte muziek in de representatieve bedrijfssituatie, meer bedraagt dan:

    1°. 70 dB(A), indien dit vertrek in- of aanpandig is gelegen met woningen of met ruimten deel uitmakend van andere geluidgevoelige bestemmingen;

    2°. 80 dB(A), indien dit vertrek niet in- of aanpandig is gelegen met woningen of met ruimten deel uitmakend van andere geluidgevoelige bestemmingen; of

  • b.

    in de buitenlucht of op een open terrein van de inrichting muziek ten gehore wordt gebracht. 

Hoofdstuk 3 Festiviteiten / evenementen niet gebonden aan een horeca-inrichting

Artikel 3 Evenementen die niet op collectief aangewezen datums plaatsvinden

  • 1 Voor een klein evenement geldt een norm van 70 dB(A) op de gevel van geluidgevoelige gebouwen, op geluidgevoelige terreinen of op een afstand van 50 m van de bron, wanneer er binnen die afstand geen geluidgevoelig gebouw staat.

  • 2 Voor een middelgroot evenement geldt een norm van 80 dB(A) op de gevel van geluidgevoelige gebouwen, op geluidgevoelige terreinen of op een afstand van 50 m van de bron, wanneer er binnen die afstand geen geluidgevoelig gebouw staat.

  • 3 Voor een groot evenement geldt een streefnorm van 80, en een uiterste norm van 90 dB(A) op de gevel van geluidgevoelige gebouwen, op geluidgevoelige terreinen of op een afstand van 50 m van de bron, wanneer er binnen die afstand geen geluidgevoelig gebouw staat.

  • 4 Bij het bepalen van de geluidsniveaus die genoemd zijn onder 2.1, 2.2 en 2.3 blijft de strafcorrectie voor muziekgeluid buiten beschouwing.

  • 5 Overzicht activiteiten, normen en eindtijden:

    Incidentele activiteit

    Binnen/buiten een inrichting: binnen

    Norm in dB(A): 70

    Waar geldt de norm: op de gevel van geluidgevoelige gebouwen

    Uiterste eindtijd: 02.00 uur

    Klein evenement

    Binnen/buiten een inrichting: buiten

    Norm in dB(A): 70

    Waar geldt de norm: op de gevel van geluidgevoelige gebouwen

    Uiterste eindtijd: zondag t/m donderdag 24.00 uur; vrijdag en zaterdag 01.00 uur

    Middelgroot evenement

    Binnen/buiten een inrichting: buiten

    Norm in dB(A): 80

    Waar geldt de norm: op de gevel van geluidgevoelige gebouwen of op 50 m. van de bron

    Uiterste eindtijd: zondag t/m donderdag 24.00 uur; vrijdag en zaterdag 01.00 uur

    Groot evenement

    Binnen/buiten een inrichting: buiten

    Norm in dB(A): 80, uiterlijk 90

    Waar geldt de norm: op de gevel van geluidgevoelige gebouwen of op 50 m. van de bron

    Uiterste eindtijd: zondag t/m donderdag 24.00 uur; vrijdag en zaterdag 01.00 uur

    Collectieve feestdag

    Binnen/buiten een inrichting: binnen en buiten

    Norm in dB(A): -

    Waar geldt de norm: n.v.t.

    Uiterste eindtijd: 02.00 uur

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 24 mei 2011.