Regeling vervallen per 15-07-2022

Verordening op het raadspresidium 2014

Geldend van 25-02-2014 t/m 14-07-2022

Intitulé

Verordening op het raadspresidium 2014

Gemeenteblad van Almelo

Geldende tekst

regelingnummer: 2502

Nr. 20

Raadsbesluit van 11 februari 2014, houdende vaststelling van de Verordening op het raadspresidium.

De Raad der Gemeente Almelo;

gezien het voorstel van het raadspresidium

besluit :

de verordening op het raadspresidium vast te stellen:

Verordening op het Raadspresidium 2014

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    raad: de gemeenteraad van de gemeente Almelo;

  • b.

    presidium: het raadspresidium van de gemeente Almelo;

  • c.

    griffie(r): de raadsgriffie(r) van de gemeente Almelo.

  • d.

    voorzitter: de vicevoorzitter van de raad, zoals bepaald in artikel 2. e. van het gewijzigde Reglement van orde van vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad;

  • e.

    seniorenoverleg: zoals bepaald in artikel 6 van het Reglement van orde van vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad.

Artikel 2 Taken en bevoegdheden

  • 1. Het presidium heeft de volgende taken:

    • a.

      Het presidium stelt het conceptvergaderschema op van de vergadering van de raad op en legt dit ter besluitvorming voor aan de raad.

    • b.

      Het presidium kan extra raadsvergaderingen en politieke beraden voor de raad uitroepen.

    • c.

      Het presidium kan indien wenselijk en/of noodzakelijk andere bijeenkomsten organiseren dan bedoeld onder b.

    • d.

      Het presidium stelt conceptagenda’s op voor de raadsvergaderingen die opgenomen zijn in het vergaderschema van de raad en voor de extra raadsvergaderingen.

    • e.

      Het presidium stelt de agenda’s vast voor de politieke beraden.

    • f.

      Het presidium draagt zorg voor de conceptnotulen van de raadsvergaderingen.

    • g.

      Het presidium coördineert de organisatie van de bijeenkomsten van de raad, het seniorenoverleg en wijst uit zijn midden voor de politieke beraden voorzitters aan, raadsleden zijnde.

    • h.

      Het presidium beoordeelt of initiatiefvoorstellen technisch besluitrijp zijn.

    • i.

      Het presidium ziet toe op de uitvoering van de klachtenregeling indien dit van toepassing is.

    • j.

      Het presidium overlegt over de organisatie en werkwijze van de raad en over de huishoudelijke beheerszaken van de raad en bereidt eventueel voorstellen voor en legt deze ter beraadslaging aan het seniorenoverleg voor.

  • 2. Het presidium vervult andere taken die hem door de raad worden opgedragen.

Artikel 3 Samenstelling en voordracht

  • 1. Het presidium bestaat uit de voorzitter, de burgemeester en maximaal drie andere raadsleden. Er wordt gestreefd naar een evenredige vertegenwoordiging van raadsleden van coalitiedragende en niet-coalitiedragende partijen. De raad kiest de raadsleden die in het presidium zitting hebben.

  • 2. Bij afwezigheid van de voorzitter van het presidium wordt hij vervangen door één van de andere leden van het presidium, raadslid zijnde.

  • 3. De griffier of diens plaatsvervanger is adviseur van het presidium.

  • 4. Het presidium kan zich daarnaast laten adviseren door andere adviseurs.

  • 5. Het ambtelijke secretariaat van het presidium wordt verzorgd door de griffie.

Artikel 4 Benoeming en ontslag

  • 1. De raadsleden die zitting hebben in het presidium, worden benoemd voor de duur van de zittingsperiode van de raad.

  • 2. De raadsleden, die zitting hebben in het presidium, treden af zodra door de raad na de verkiezingen een nieuw presidium is benoemd, of als zij ophouden lid van de gemeenteraad te zijn.

  • 3. Wanneer in de periode tussen de verkiezingen en de benoeming van een nieuw presidium het presidium bestaat uit minder dan twee raadsleden, wordt het aantal raadsleden van rechtswege uitgebreid tot twee door het presidium aan te vullen met de langstzittende raadsleden die nog geen lid zijn van het presidium.

  • 4. Het lidmaatschap van het presidium eindigt voorts op eigen verzoek of door ontslag op verzoek van de gemeenteraad.

  • 5. (Tussentijdse) benoemingen geschieden bij raadsbesluit.

Artikel 5 Vergaderfrequentie

  • 1. Het presidium stelt een vergaderschema vast voor zijn vergaderingen.

  • 2. Het presidium vergadert verder zo dikwijls als nodig is.

Artikel 6 Agenda

  • 1. De agenda wordt uiterlijk 4 dagen voor de reguliere vergaderingen door de griffier aan de leden van het presidium verstuurd.

  • 2. Het presidium kan beraadslagen en besluiten over zaken die niet op de agenda staan vermeld.

Artikel 7 Besluitvorming

  • 1. Het presidium besluit slechts indien een meerderheid van de leden van het presidium aanwezig is. Alle besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen.

  • 2. Het presidium kan in dringende gevallen buiten de vergadering besluiten nemen, mits alle leden in de gelegenheid zijn gesteld hun mening te uiten. Dit kan telefonisch, per e-mail of persoonlijk. Van een aldus genomen besluit maakt de raadsgriffier melding in het eerstvolgende conceptverslag dat aan het presidium ter vaststelling wordt aangeboden of komt in de agenda van die vergadering tot uiting.

  • 3. Het presidium kan voor het nemen van een besluit eerst advies vragen aan de raad, de fractievoorzitters, het college en/of derden.

Artikel 8 Verslaglegging

  • 1. Van de vergadering wordt een verslag gemaakt dat tijdens de volgende vergadering ter vaststelling wordt aangeboden.

  • 2. Het vastgestelde verslag wordt op internet gepubliceerd.

Artikel 9 Vergaderingen

Het presidium vergadert achter gesloten deuren. Op verzoek kan het presidium besluiten andere personen tot de vergadering toe te laten.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking, uiterlijk 14 dagen na vaststelling.

Gedaan ter openbare vergadering van 11 februari 2014.

de griffier, de burgemeester,

drs. C.M. Steenbergen J.H.M. Hermans-Vloedbeld

Toelichting

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit artikel worden een aantal begrippen omschreven.

Artikel 2 Taken en bevoegdheden

Het presidium heeft een aantal taken, die in de verordening zijn vastgelegd. De taken hebben in eerste instantie betrekking op de vergaderingen van de raad. Het gaat om raadsvergaderingen, politieke beraden en het seniorenoverleg. Het komt voor dat er andere bijeenkomsten worden georganiseerd, zoals in de introductieperiode van een nieuwe raadsperiode en bijvoorbeeld de afscheidsbijeenkomst van de gemeenteraad. Het presidium stelt conceptagenda’s op voor de besluitvormende vergaderingen en draagt zorg voor de notulen.

Het presidium stelt de agenda vast voor het politiek beraad. Van deze bijeenkomst worden geen notulen gemaakt. Het presidium coördineert de organisatie van de bijeenkomsten van de raad en zorgt indien wenselijk en/of noodzakelijk voor voorzitters van de bijeenkomsten en vergaderingen van de raad. Het presidium beoordeelt of initiatiefvoorstellen technisch besluitrijp zijn.

Het presidium ziet toe op de uitvoering van de klachtenregeling indien dit van toepassing is. Bij het schrijven van het voorstel is in de uitwerking van de klachtenregeling een rol opgenomen voor het presidium. Blijft deze rol dan heeft het presidium uiteraard alleen een rol indien (een deel van) de raad betreft. Het presidium heeft uiteraard geen rol bij klachten tegen bijvoorbeeld ambtenaren.

Het presidium overlegt over de organisatie en werkwijze van de raad en over de huishoudelijke beheerszaken van de raad en bereidt eventueel voorstellen voor. Deze voorstellen worden ter beraadslaging aan het seniorenoverleg voorgelegd. Het kan bijvoorbeeld gaan om overleg met de wethouder financiën over het budget van de raad ten behoeve van zijn eigen werkzaamheden en daarmee verband houdende bestedingsvoorstellen.

Het presidium vervult andere taken die hem door de raad worden opgedragen.

Artikel 3 Samenstelling

Het presidium bestaat uit de vicevoorzitter van de raad, de burgemeester en maximaal drie andere raadsleden.

De adviseur van het presidium is de griffier. Het presidium kan zich daarnaast laten adviseren door andere adviseurs, zoals de gemeentesecretaris.

Voor het functioneren van de raad, waaronder een evenwichtige agendering van stukken, is de samenstelling van het raadpresidium en de rol van de vicevoorzitter van de raad van belang.

De ervaring van de afgelopen raadsperiodes is, dat er een klein slagvaardig presidium moet zijn om de taken te kunnen vervullen.

Een evenwichtige afspiegeling van de raad in het presidium, was in de afgelopen periode geborgd door 2 coalitiedragende raadsleden en 2 niet coalitiedragende raadsleden zitting te laten nemen in het presidium. Voorgesteld wordt om ook in het vervolg te streven naar een evenwichtige afspiegeling van de raad in het presidium, door niet uitsluitend coalitiedragende partijen daarin zitting te laten nemen.

Voor de continuïteit is het wenselijk, dat raadsleden die opnieuw zijn gekozen zich opnieuw verkiesbaar stellen voor het presidium

Artikel 4 Benoeming en ontslag

De raadsleden die zitting hebben in het presidium, worden benoemd voor de duur van de zittingsperiode.

Om na de verkiezingen een demissionair presidium in stand te houden, treden de raadsleden, die zitting hebben in het presidium, pas af zodra door de raad een nieuw presidium is benoemd, of als zij ophouden lid van de gemeenteraad te zijn. Indien –doordat meerdere leden van het presidium na de verkiezingen geen raadslid meer zijn- het presidium minder dan twee raadsleden telt, wordt het presidium aangevuld tot twee raadsleden door de langstzittende raadsleden die nog geen lid zijn van het presidium. Deze tijdelijke waarneming duurt totdat de gemeenteraad een nieuw presidium heeft benoemd.

Tussentijds aftreden is mogelijk op eigen verzoek of op verzoek van de gemeenteraad. De benoemingen voor het presidium geschieden bij raadsbesluit.

Artikel 5 Vergaderfrequentie

Het presidium stelt een vergaderschema vast voor zijn vergaderingen en vergadert verder zo dikwijls als nodig is.

Artikel 6 Agenda

De agenda wordt uiterlijk 4 dagen voor de reguliere vergaderingen door de griffier aan de leden van het presidium verstuurd. Het presidium kan beraadslagen en besluiten over zaken die niet op de agenda staan vermeld.

Artikel 7 Besluitvorming

Alle besluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen. Uitzondering hierop is de periode tussen het aftreden van de gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen en de benoeming van de presidiumleden door de nieuw aangetreden gemeenteraad. In dat geval zal de voorzitter van de raad, oftewel de burgemeester, besluiten kunnen nemen.

Het presidium kan in dringende gevallen ook buiten de vergadering besluiten nemen, mits alle leden in de gelegenheid zijn gesteld hun mening te uiten. Het kan bijvoorbeeld gaan over het uitroepen van extra vergaderingen of bijeenkomsten van de raad waarbij niet kan worden gewacht tot de volgende presidiumvergadering. Dit kan telefonisch, per e-mail of persoonlijk. Van een aldus genomen besluit maakt de raadsgriffier melding in het eerstvolgende conceptverslag dat aan het presidium ter vaststelling wordt aangeboden of komt in de agenda van die vergadering tot uiting.

Het presidium kan voor het nemen van een besluit eerst advies vragen aan de raad, de fractievoorzitters, het college en/of derden.

Artikel 8 Verslaglegging

Van de vergadering wordt een verslag gemaakt dat tijdens de volgende vergadering ter vaststelling wordt aangeboden en op internet wordt gepubliceerd.

Artikel 9 Vergaderingen

Het presidium vergadert achter gesloten deuren. Op verzoek kan het presidium besluiten andere personen tot de vergadering toe te laten.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking na bekendmaking.